סתוונית היורה
היורה הגיע בסערה והביא איתו את סתוונית היורה שאינה מתכוונת להעלם בחודש הקרוב. אמנם הפרחים שלה צומחים ישר מהקרקע בלי גבעול ונשארים נמוכים, אבל צבעי הלבן-ורוד-סגול שלהם וכל הדבורים והפרפרים שנמשכים אליהם לא ייתנו לכם לפספס אותם. הסתוונית נפוצה כמעט בכל הארץ, אבל שלא תטעו לחשוב שהיא סתם עוד אחת – הפרח המיוחד הזה שצובע לכם עכשיו את המסלול משמש גם להכנת תרופות חשובות למחלות שונות.
מתי נצפתה? אתם סיפרתם לנו שראיתם אותה ב-26.11.23 בפארק קנדה, ב-30.11.23 בחניון של מערת אצבע וב-2.12 בחניון להבים, לצידן של החלמוניות הצהובות.
סתוונית לי יש (מערת אצבע, 30.11.23) | צילום: מתוך טיפ של הגולש שרון_4203639
כרכום חורפי
הכרכום נמצא עכשיו בשיא פריחתו, אבל כדי להבחין בפרחים שלו תצטרכו להתאמץ מעט, שכן הם צומחים ביחידים ולא במושבות. גם הכרכום, כמו סתוונית היורה, קטן קטן אבל מוכשר: בתנ"ך הכרכום נזכר כצמח בושם, במשנה ובתלמוד כצמח תבלין ורפואה ובעבר הוא שימש גם להפקת צבע לצביעת מזון, אריגים ועוד. למעשה, למרות שהכרכום הוא לבן ברובו, מקור שמו הוא במילה הפרסית לצבע הצהוב, על שם תבלין הזעפרן הצהוב, שגם אותו מכינים מהכרכום. אמנם תזדקקו ל-140 פרחים כדי להפיק גרם אחד של התבלין, אבל בכל מקרה תיאלצו לוותר על החיפוש מראש, שכן מדובר בפרח מוגן בישראל.
מה נצפה לאחרונה? אתם סיפרתם לנו שראיתם אותו מגיח במלוא תפארתו ביער ירושלים ב-24.11.23, ב-30.11 מצאתם פריטים בודדים שלו במערת אצבע וב-1.12.23 צפיתם בו בעמק המצלבה.
כרכום צומח פתאום (יער ירושלים, 24.11.23) | צילום: מתוך טיפ של הגולש מ.פ 1967
סתוונית ירושלים
אמנם סתוונית ירושלים דומה לאחותה שמגיעה חבוקה עם הגשם הראשון, אבל האחות הירושלמית היא קצת יותר: יש לה פרחים רבים יותר, עלי העטיף שלה גדולים יותר ולמעשה, אפשר להגיד שיש לה את הפרח הכי גדול בארץ - אמנם אתם תזכו לראות רק את עשרת הסנטימטרים הצבעוניים שלו שמעל הקרקע, אבל מתחת לאדמה הוא מעמיק לעד ארבעים ס"מ נוספים.
מתי נצפתה לאחרונה? לצערנו, סתוונית ירושלים היא גם נדירה יותר מיתר אחיותיה הסתווניות, אבל אתם סיפרתם לנו שבכל זאת הצלחתם להבחין בה ב-2.11.23 בכרמי צור, ב-13.11.23 בגבעות המטוס וב-27.11.23 בעין שיבן.
צריך לעבוד קשה בשביל למצוא אותה | צילום: מתוך דיווח של הגולש אלחי 47
חלמונית גדולה
החלמונית הגדולה נמצאת איתנו כבר זמן מה, וגם השבוע הנסיכה הצהובה לא נעלמת. החלמונית, שהחלה לפרוח באוקטובר בצבע צהוב-ירקרק, מגיעה עכשיו לשיא הפריחה וגם לשיא הצבע שלה, ובטבע מחכים לכם מרבדי חלמוניות בצבע צהוב-כתום, כמו החלמון שעל שמו הן נקראות. אם אתם כבר מתכוננים לצאת לדרך, נזכיר גם שכדי לתפוס אותן במיטבן מומלץ לצאת אל מרבדי החלמוניות בבוקר, כשהן פתוחות, ולא כשהם נסגרות, לקראת הערב.
מתי נצפתה לאחרונה? אתם סיפרתם לנו שהבחנתם בחלמונית פורחת במלוא תפארתה ב-26.11.23 בכרמי צור, צומת הגוש, מצפתל וגבעת הראל. גם ב-1.12.23 התקבלו דיווחים על מקבצים צהובים בנאות גולן וב-2.12.23 נצפו מאות חלמוניות פורחות בחניון להבים, הר תבור ובשמורת חלמוניות ירוחם.
- למידע נוסף על טיול חלמוניות בירוחם »
- למידע נוסף על החלמונית הגדולה »
- לאטרקציות מהנות באזור המכתשים »
כבר פורחות חלמוניות (חניון להבים, 2.12.23) | צילום: מתוך טיפ של הגולש iddo_3270859
יצאתם לטיול ונהניתם מפריחות נוספות? דווחו לנו היכן ראיתם את הפריחות! »
היי,
מה תרצה לכתוב על "מטיילים סגול-לבן: טיול פריחה של אחרי הגשמים"?