אפשרויות הטיול
-
מסלול מעגלי למיטיבי לכת: טיול עם טיפוס קשה בתחילתו, שהופך את הנוף הנשקף מפסגת המירון למרהיב במיוחד. אורך המסלול כ-10 ק"מ ויש להיזהר בו לאחר גשמים. זהו המסלול המתואר כאן בהמשך.
-
מסלול קווי המתאים גם למשפחות חזקות: מתחיל מפסגת המירון [7] ויורד עם שביל ישראל (הפוך מהתאור במסלול) עד לעיקול הכביש שליד קבר הרשב"י. המסלול אינו מעגלי ויש לתכנן שני רכבים או להסתמך על מונית או טרמפ.
-
מסלול שאינו מעגלי למיטיבי לכת: המסלול הקודם + עליה מחרבת חממה [11] (שליד בית הספר שדה מירון), בשביל השחור (שהוא גם שביל ישראל), עד לפסגת המירון ומשם כמו מסלול 2. המסלול קל יותר ממסלול 1.
🎧 יש גם פודקאסט שווה על שמורת הר מירון! האזינו >>
איך מגיעים
המסלול מתחיל בחניון מירון [1] הנמצא בעיקול חד בכביש 866, בין הישוב כפר שמאי למירון. לכביש 866 אפשר להגיע מצפת או מכביש 85, אז פונים צפונה בצומת חנניה. המסלול הוא מעגלי ולחניון זה נחזור גם בסיום הטיול. בחניון ישנם שולחנות פיקניק וברז מים, וניתן לעשות בו חניית לילה.
שמורת הר מירון
השמורה היא אחד המקומות היפים בארץ לטיולים. היא הגדולה שבשמורות החורש הים-תיכוני בישראל, ושטחה כמאה אלף דונם. השמורה משתרעת על פני כל גוש רכס הרי מירון, שבו תשע פסגות המתנשאות מעל לגובה של אלף מטר מעל פני הים.
הגבוהה שבהן היא פסגת הר מירון (1208 מטר), שהיא הגבוהה שבפסגות הארץ, למעט החרמון. בשל גובהו הרב של גוש מירון, יש בו ריבוי משקעים (כאלף מ"מ ויותר), שביחד עם סלעי הגיר והדולומיט הבונים אותו, יוצרים נוף קארסטי מגוון ובו טרשים, בולענים, עמודי סלע, מערות ובורות עמוקים עם נטיפים.
הטופוגרפיה התלולה הקשתה על התיישבות האדם באזור מקדמת דנא, ועל כן קיים בה חורש ים-תיכוני מפותח ורצוף שכמעט ולא נפגע מידי אדם. החורש כולל עצי אלון מצוי ואלון תולע, שזיף הדב, אגס סורי וכן ערער ארזי וחוזרר החורש שזה בית גידולם היחיד בארץ. עולם הפרחים עשיר במיוחד וכולל מספר מינים נדירים של רקפת יוונית, אדמונית החורש ומיני סחלבים.
באזור השמורה, בה יש לטייל רק בשבילים המסומנים, גרה אוכלוסיה דרוזית בכפרים חורפיש, בית ג'אן, פקיעין ועוד. בעשורים האחרונים מתחדדת סוגיית שמירת הטבע והנוף אל מול הפיתוח של הכפרים הללו שעם הקמת המדינה מנו רק מאות בודדות של תושבים ומאז אוכלוסייתם גדלה פי כמה וכמה.
מסלול הטיול
תחילת המסלול היא על דרך המסומנת בסימון כחול וסימון שביל ישראל (לבן-כחול-כתום) לאורך אפיק נחל מירון. הקילומטר הראשון שלפנינו כולל עליה קשה. לאחר דקות ספורות נגיע לפיצול: ימינה עם השביל הכחול ושמאלה עם שביל ישראל.
לא משנה באיזו דרך תבחרו, בהמשך השבילים נפגשים, אך בשביל הכחול העלייה היא בנחל מירון, ואילו שביל ישראל עולה דרך חרבת שמע. בתחילתנו של נחל מירון שופע בחורף ובאביב עין מירון. מימיו של המעיין נתפסים במבנה בטון ומובלים בצינור בכח הכבידה למושב מירון. בימי החורף, כשהספיקה חזקה במיוחד, חלק מהמים גולשים ממיתקן איחוז המים והם זורמים במורד הנחל.
חרבת שמע מזוהה עם הכפר היהודי תקוע מתקופת המשנה - כפר צפוף שהתפתח מפרבר של הישוב מירון. בכפר אפשר לראות את בית הכנסת העתיק שנהרס פעמיים ברעידות אדמה (בשנים 306 ו-418 לספירה), מיקוואות, רובעי מלאכה, קברים ואף מאוזוליאום בנוי הנמצא מעט מעל בית הכנסת. נקודת עניין נוספת היא כסא אליהו - עמוד סלע הבולט בשטח בין חרבת שמע ועין זבד.
לאחר עלייה קשה נפגש שוב הסימון הכחול עם סימון שביל ישראל ליד עין זבד [2], שממנו נוכל לראות נוף מרשים של הגליל העליון המזרחי. עין זבד הוא מעיין שכבה, ומימיו נשפכים לתוך בריכה שבימי החורף וראשית האביב מלאה. ליד הבריכה עץ יפה ומרשים.
מכאן נמשיך עם שביל ישראל אשר עובר למעשה בגדה הדרומית של נחל מירון, נוכל להבחין בעצי אלון וקטלב פזורים בדרך. לאחר הליכה של 500 מטרים, במקום החצייה של השביל את נחל מירון, נוכל לראות מימין הוטה [3] (קמין קארסטי).
הוטה היא למעשה בור או מערה שנוצרה בעקבות חלחול המים בסלע הגיר. הוטות כגון זאת ואף עמוקות יותר, נוכל לראות פזורות באזור הר מירון. כמה עשרות מטרים מערבה מההוטה נוכל לראות משטח לדריכת ענבים עם בורות איסוף, חלק מגת יפה המעידה על העיבוד החקלאי של גפנים ויין באזור בתקופות קדומות.
נלך מערבה בשביל, שבשלב מסויים יהפוך לדרך עפר בסימון שבילים ירוק, אז נוכל לראות את האנדרטה לזכרו של סלאח טאפש, חייל דרוזי שנפל בקרב עם מחבלים בלבנון וזכה לעיטור הרמטכ"ל לאחר מותו. שביל העפר עובר בין חלקות מעובדות ומטעי תפוחים המשתרעים על פני שטחים נרחבים, שרובם בבעלות תושבי בית ג'אן. נמשיך עוד כ-2 ק"מ בשביל הירוק לעבר חרבת ב"ק, ובדרך נעבור הוטה נוספת שבפתחה מבצבץ עץ תאנה [13].
לאחר כ-1 ק"מ נוסף נגיע למפגש עם שביל כחול [4]. המסלול ממשיך עם שביל ישראל ימינה, אבל למי שרוצה, עיקוף של מספר מאות מטרים עם השביל הכחול שמאלה יוביל אותנו לחרבת ב"ק.
חרבת ב"ק [5], או חירבת ג'רמק בערבית, נקראת כך על שם ישראל ב"ק, יהודי מצפת שהתיישב במקום בשנת 1837 בעידוד המושל אברהים פחה. שנתיים מאוחר יותר, כשהודח המושל, נטש ב"ק את המקום עקב חשש מבעליו המקוריים מפקיעין. הישוב הקדום מהתקופה הביזנטית עדיין לא נחפר, אך ניתן לראות במקום את שרידי מאגרי המים, בית הבד, בור הקולומבריום ובריכת המים הגדולה.
מחרבת ב"ק נחזור לשביל ישראל ונמשיך לכיוון צפון-מזרח, עד שנגיע לחניון פסגת הר מירון [6]. מהחניון יוצא שביל הפסגה - שביל בסימון אדום המקיף את הפסגה, שבראשה ניצב בסיס צבאי. נמשיך בשביל האדום, ולאחר כ-150 מטר נגיע לתצפית מזרחה משביל הפסגה [7].
שביל הפסגה
הר מירון (ג'בל ג'רמק) הוא שיאם הטופוגרפי של הרי הגליל, ולמעשה של ארץ ישראל המערבית כולה. מבחינה גאולוגית, המירון הוא הורסט (בליטה גאולוגית) שהתרומם מעל הרי הסביבה. בקצה הדרום מזרחי של ההר נמצאת מצודה עתיקה מתקופת הברזל (שנת אלף לפנה"ס), שבה הגיעו בני ישראל לארץ. אזור המירון היה ממוקם בתחומי נחלתו של שבט נפתלי, אך לא ברור אם הוא אכן הצליח לכבוש אותו.
הפסגה מכוסה בחורש צפוף ונהדר של עצי אלון התולע, אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, ליבנה רפואי עוזרר אדום, קטלב ועצים נוספים. אליהם נלווים, טחבים, שרכים וצמחים נדירים אחרים שחלקם בסכנת הכחדה. באביב מתהדרת הפסגה בפריחת סחלבים, ובחורף מכוסה הפסגה בשלג לעיתים קרובות.
לאחר שהקפנו את הפסגה, נחזור לחניון הפסגה ונמשיך ממנו בשביל המסומן בסימון שחור [6] היוצא בסמוך לתחילת שביל הפסגה, בכיוון דרום מזרח. זהו השביל המנדטורי, שביל שהוכשר על ידי הבריטים לפטרולים רכובים על סוסים. חלקו הראשון של השביל יפה במיוחד כי הוא עובר במנהרת צל יפה שיוצר חורש סבוך וגבוה.
לאחר 3.5 ק"מ מגיע השביל אל מעל לבתי המושב מירון [9], ומתחבר לדרך עפר. נמשיך בדרך זו כ-700 מטר נוספים ונגיע אל בית הכנסת העתיק של הישוב הקדום מירון [10]. בית הכנסת העתיק נמצא ליד הישיבה של בני עקיבא, ששוכנת באחד המבנים הגדולים הראשונים שנפגוש בשביל. בית הכנסת התקיים מהמאה השנייה לפנה"ס ועד סוף התקופה הערבית המאוחרת, סביבות 1400 לספירה. פרט לבית הכנסת המרתק, נוכל למצוא את שרידי הכפר העתיק ואת מערות הקברים הרבות הפזורות באזור. אחת ממערכות הקברים המפוארות מיוחסת להלל הזקן ולתלמידיו. מבית הכנסת, יוביל אותנו הכביש לקבר הרשב"י.
קבר הרשב"י
קברו של רבי שמעון בר יוחאי ואלעזר בנו נמצא במבנה גדול, שבראשו מתנוססות שתי כיפות לבנות גדולות, הממוקמות למעל קבריהם. מעל הקבר הוצבה מעין מחיצה, כך שגם נשים וגם גברים יכולים להתפלל שם.
האגדה מספרת כי בר יוחאי ובנו התבודדו 13 שנה במערה בגלל רדיפות הרומאים. במשך התקופה הזו עסקו בעיקר בתורה וניזונו מעץ חרוב וממי מעיין שנבע בסמוך. מכיוון שהייתה להם רק מערכת בגדים אחת, לבשו את בגדיהם רק בעת התפילה, לבל יתבלו. כשיצא בר יוחאי מהמערה, לאחר שהסכנה הרומאית חלפה, וראה אנשים עובדים בשדה, כעס מאוד על כי הם מתעסקים בדברים חומריים וכל מי שנתן בו את עיניו, נשרף.
הוא התבקש לחזור למערה לשנה נוספת, על מנת שיתרגל לרעיון שבעולם שבחוץ לפיו רוב האנשים עוסקים בעולם החומרי ולא עם הדברים השמימיים. מעל קברו של בר יוחאי נמצא קברו של יוחנן הסנדלר, תנא נוסף, שהתפרנס מעיבוד עורות ותפירת נעליים. רש"י, גדול המפרשים שחי בצרפת, נחשב כנצר ליוחנן הסנדלר, לכן עולים לקברו של יוחנן הסנדלר בכ"ז בתמוז, יום פטירתו של רש"י.
מבית הכנסת, מוביל השביל השחור מוביל אותנו דרומה עוד כ-200 מטר עד לחניה בה הושאר הרכב
אם לא שבעתם מהנוף, תוכלו להמשיך במסלול נוסף הנמצא באתר, לנחל עמוד ונחל מירון. את מסלול זה אפשר להתחיל מסוף המסלול הנוכחי במגרש החנייה ואז עוברים מתחת לכביש בגשרון או לחילופין מהכניסה הראשית.
תראו כמה יפה פה בחורף:
ל"ג בעומר וההילולה
כל שנה בערב ל"ג בעומר פוקדים אלפי אנשים את קברו של רבי שמעון בר יוחאי במירון שבעודו מדבר לפני תלמידיו יצאה נשמתו, אור גדול הציף את החדר. מאז, בהתאם למסורת, מדליקים מדורות. היום הגדול, יום ההילולה ההמונית, הוא יום פטירתו של שמעון בר יוחאי. עשרות אלפי המבקרים בקבר מדליקים מדורות, אוכלים, מתפללים ומקיימים את הטקס בו הם מספרים את בניהם שהגיעו לגיל שלוש. הטקס הזה קרוי "חלאקה". בחג זה נראה המקום כמו חגיגה ענקית של אור, שמחה וצבע. אבל גם במשך כל השנה פוקדים רבים את הקבר. במקום יש מקווה מסודר ונקי, בית מדרש, ואפילו דוכנים לממכר אוכל. בליל החג, האזור עמוס עד אפס מקום. עוד על רבי שמעון בר יוחאי יסופר בהמשך, לקראת סוף המסלול בביקור בבית הכנסת העתיק במירון.
היי,
מה תרצה לכתוב על "שמורת הר מירון"?
***רק שימו לב שיש פה טעות באתר - זה קרוב ל15 ק״מ של הליכה ולא 10 ק״מ. זה מורגש. יוצא בערך 3-3.5 שעות ללא הפסקות***
למישהו יש תיאור מדוייק, או מפה של המסלול כדי לחסוך התבלבלויות? 🙏 תודה:-)
עשינו את זה אתמול, קבוצה של כמה בחורים, ועשינו את כל המסלול כולו
וזה לקח לנו 4 שעות כולל הפסקה בחניון הפסגה של חצי שעה בערך
האמת הלכנו די מהר, אבל זה אומר שאם רוצים יכולים לעשות את זה ב4 שעות
לא עשינו את האירוך אחרי… חניון הפסגה, רק התחלנו מיד את מסלול השחור למטה
מומלץ מאוד מאוד!
תהנו!
כמו כן, חסרים סימונים ברורים ביציאה מהשביל האדום חזרה לחניון ולשביל השחור.
חוץ מזה מסלול פגז למיטיבי לכת, מאתגר ויפהפה.
אבל. החלק של המסלול הכחול קשוח! עלייה תלולה ובמיוחד בתקופה הזו מאוד חלקלק, לא מומלץ לצאת אליו אחרי יום גשום. בהרבה מקומות בחלק הרא… שון של המסלול הסימון לא ברור, שימו לב שאם לא ראיתם סימון כל 4 דק' בערך חזרו אחורה, קל מאוד להתבלבל.
כשמגיעים לחלק שמתחבר עם שביל ישראל תעברו בין כרמי ענבים ויש שם אנדרטה לזכר כוחות הביטחון שנפלו באסון הכרמל.
התבאסנו שאי אפשר להגיע ממש לשיא הגובה של מירון בגלל שממוקם שם בסיס.
לקראת סוף המסלול השחור מגיעים לכביש שמוביל עד לקבר הרשב"י, כשאתם מגיעים לשם קל להתבלבל בתוך הישוב, אחרי שתעברו את הקבר רדו במדרגות עד שתראו פניה ימינה לשביל אספלט עם מעקה שיוביל אתכם חזרה לחניון.
יצאנו ב7-00, כדי להספיק לסיים עד שקיעה בלי לחץ
לקחנו 2 כלבים - הכול בסדר, לא היו שום בעיות (חוץ מי פעם אחד כשה פגשנו עזים בעיר)) ) …
התחלנו את המסלול במינון לילה הפיתול, יש אפשרות ללון שם, יש מים
בפיסגה ההר מירון יש עוד חניון עם מים, שולחנות וחניה.
המסלול מומלץ לגמרי! קצת משעמם בירידה אבל עדיין ממש יפה! בסוף יצא לי 20ק״מ לפי הצמיד (30000 צדים)
1. אורך המסלול הוא אכן כ- 16 ק"מ ולא 10 ק"מ.
2. החלק הקשה הוא הטיפוס לעין זבד, לאחר מכן המסלול פשוט יחסית להליכה.
3. גם אנחנו עלינו דרך נחל מירו… ן כמה ימים אחרי שירד גשם. החלק הזה במסלול הוא למטיבי לכת (לא מתאים לילדים) וכולל מעבר בין בולדרים גדולים וטיפוס על כמה מפלים קטנים. כאשר המסלול רטוב ובוצי הוא מאווד בעייתי ואף יכול להיות מסוכן, אני ממליץ בחום להימנע מכך ולצעוד במקום זאת בשביל ישראל.
4. המסלול כולו לקח לנו כ- 5.5 שעות, כולל שעה שבילינו בנחל מירון וכמה עצירות למנוחה.
Just hiked this with my girlfriend and it was quite challenging. It's basically 4 km uphill, 2 km flat, 4km downhill, so it will take you a bit longer than your usual pace, something like 2/3 of the day. Also, it's a little tr… icky to follow the trails as specified in the directions so I suggest to do as follows: when in doubt, follow the Israel National Trail until you get to the summit which is at a large campground with lots of people and an army base. Then, FROM THE CAMPGROUND follow the black trail down to the moshav/yishuv, I put the emphasis because there is some small little black trail during the summit loop. It is heading in the opposite direction as the instructions indicate, so if you have any orientation ability you would not get fooled, but it is a bit confusing nonetheless. The black trail down to the moshav is very fun and challenging, there is a lot of overbrush and you may consider wearing pants just for this part. We both had on shorts and got scratched up.
To be honest, we got lost at the bottom. It was shabbat and the moshav is super religious and there were a million people there to see the tomb. We ended up leaving the moshav and walking the highway back to the parking lot. That's the one problem with this hike so be aware if you do it on shabbat. Overall, incredibly challenging, fun, rewarding (second highest mountain in Israel). Try to leave early in the day since it will take you longer than you expect.
מסלול יפה מאוד עם נופים מקסימים.
העלייה עד עין זבד קשה (כשעה+), אח"כ כבר יותר קל.
הירידה בשביל השחור חד-גונית, השביל צר ומלא קוצים והסוף לא מסומן ברור.
ללא ח'רבת בק, כולל שביל הפסגה לקח כ-… 5.5 שעות (ללא ילדים).
האם אפשר לעשות את המסלול עם כלבים (בינוניים-גדולים) וילדה בת 9 מטיבת לכת :)?
טיול מומלץ לאוהבי טיולים, נופים של החרמון, ים התיכון ואפילו הכנרת. טיילנו זוג וסיימנו אותו בארבע וחצי שעות עם עצירות קצרות ומעטות מאוד ללא שביל הפסגה של הר מירון. תחילת המסלול היא במעלה החניון, עוברים שער ירוק בכביש סלול (מה… שלא היה ברור). העלייה הראשונה היא לעיתים מאתגרת ומאוד מהנה. בסוף העליה, לוקחים ימינה עם שביל חוצה ישראל. שאר המסלול נוח. כדאי להגיע לחרבת בק יש בור מים ומערה חצובה גדולה ומרשימה עם מים. ההליכה לחרבה היא מאוד קצרה. בשביל השחור אחרי הירידה מהמירון עוברים דרך יישוב מירון(חרדי) שבו הסימון לא ברור. הולכים ישר עד הקבר/בית הכנסת. אחריו יורדים שמאלה עד צומת T שם פונים ימינה. אחרי הפניה ממשיכים עוד קצת ישר עד שיוצאים מהיישוב לשביל כורכור שמוביל חזרה לחניון. תהנו!
הקטע של העליה מדהים - גם קשה וגם יפה. החלק השני של הירידה מהר מירון לכיוון החניה בשביל השחור מיותר - לא מאוד יפה והשביל מלא בקוצים. מומלץ לעשות את המסלול רק בכיוון העליה.
עשינו את המסלול בספטמבר 2014.
מאד נהנינו מהחלק של הטיפוס בהתחלה - זה היה החלק המוצלח בעינינו.
החלק של הירידה, הוא כבר פחות מוצלח, אבל עדיין היינו ב"היי" מהחלק הראשון.
שימו לב - ממליצים לכם, בניג… וד למה שכתוב כאן - כאשר אתם מגיעים לקראת סוף המסלול לחלק בו אתם צריכים להמשיך על דרך עפר - אל. פשוט תמשיכו שם עם השביל בסימון השחור, שיביא אתכם עד למטה למכוניות. אנחנו לקחנו ימינה בדרך העפר, אמרו שכעבור 700 מטרים מגיעים לבית כנסת עתיק, זה היה הרבה יותר מ700 מטרים, יותר בכיוון ה1.6 ק"מ. ובכלל הדרך בסוף פשוט מוסברת בצורה לא טובה, וממש מתברברים שם, אם אין את האמצעים המתאימים.
חוץ מזה - ממש נהנינו, ממליצים בחום!
העליה בהתחלה קשה למדי. בסוף המסלול, לפני הישוב מירון (בשביל השחור) השביל לא מסומן היטב ולא ממש שביל... וצריך לעבור שם בקוצים ולהשרט. אבל חוץ מהסיום (הדי מעאפן יש לומר) מדובר בטיול נפלא.
מסלול יפה ומאתגר, אך שימו לב:
1. השתמשתי באפליקציית RunKepper ואורך המסלול כפי שהוא מתואר כאן הוא 15 ק"מ!! יש להעריך בהתאם.
2. לאחר שמגיעים למירון צריך לשים לב שסימוני המסלול השחור לבן קשים לאיתור, עקב בניה של אז… ור עירוב. אחת האפשרויות היא להיכנס לאזור העירוב דרך המעבר בגשר ואז משם יש מסלול עם מעקה עד למטה.
אפשרות שנייה היא להקיף את האזור מצדו שמאל עד לכנסיה ליער ובו שוב מופיע הסימון.
טיול מדהים, מלא מקומות עצירה מקסימים.
התחלנו ביום יחסית חם אבל במקום שררה בריזה נהדרת בעליות וברוב המסלול, כדאי להביא לפחות 3 ליטר למסלול שכזה בימים חמים, בעצירה לפק"ל קפה/מנוחה בחניון הפסגה אפשר למלא מים מהברזים שנמצאים שם, שביל הפסגה מקסים ומלא… פינות חמד של נופים לכל כיוון!, מומלץ להתחיל כמה שיותר מוקדם, יחסית לתקופה הזו לא היו יותר מדי מטיילים באזור וזה היה נחמד, הטיול לוקח בסביבות 5-6 שעות עם עצירות מכובדות מדי פעם.
בירידה על השביל השחורה לכיוון מירון באיזשהו שלב השביל השחור נעלם ליד קבר הרש"בי, במידה ולא מוצאים אותו אז ישנו קיצור שפונים ימינה במדרגות שמאחורי קבר הרש"בי ממשיכים עד הרחבה(בדרך עומדים עמדה של מד"א) עד שמגיעים לפירצה בגדר שמתחמת את העסק ורואים את הכביש שממנו עלינו לכיוון הפיצול הגדול, יורדים עד לכביש ופונים שמאלה וחוזרים לחניון.
אמנם לא מופיע בחיפוש באתר תחת 'חניונים' אבל תודה לאתר טיולי שדקרו אותו ב- waze!
חניון מעולה לאוהלים, נותר להבעיר אש, יש ברזי מים (אמנם עם שוקת מוצפת בג'יפה של מטיילים שהצטברה, אבל הברזים פועלים) ופחי זבל ירוקים.
…
נכון ל- 2/4/13
בוצע מסלול מלא (אפשרות מס.1) עם שלושה ילדים (5-5-8 ).
בפיצול בסמול לקבר רשבי בחרנו את הכחול (2334) - טיפוס במעלה הנחל - חבל שנגמר כל כך מהר....
עין זבד מלא בכרכומים כמו דשא.
את ההוטה ( לוע ליוויתן ) הראשונה רא… ינו את השנייה לא.
העלייה לא קשה כפי שהיא נשמעת - הירידה בשחור קלה מאוד.
שביל הפסגה עמוס עמוס עמוס .... (ברחנו משם)
הילדים הובילו כל המסלול - ואנו ניסינו לעמוד בקצב.... לפחות ניסינו.
התחלנו ביום די חם אך עדיין מאחר ורוב המסלול מוצל עומס החום לא היה מורגש. עדיין מומלץ להתחיל את העלייה מוקדם ככל שניתן.
דרך מעולה עם הרבה נופים וריחות של חורש למיניהם...
בסוף המסלול המשכנו עם השביל השחור עד הקבר של הרשבי… (במקום שביל העפר שמצוין) - שם יותר מוצל משביל העפר.
לסיכום - מומלץ ביותר:-)
נהנינו מאוד, כמו משאר המסלולים של האתר.
לא לוותר על שביל הפסגה בשום אופן, אמנם קצת יותר המוני, אך הנופים מפצים.
בסיום המסלול לא מצאנו את הסימון השחור עד הרכב - המסלול מסתיים בקבר ר' שמעון בר יוחאי. משם ירדנו לכביש דרך המו… שב והמשכנו כמה דקות על שולי הכביש עד לחניה.
קודם כל, כל הכבוד ליוחאי ולאתר, מסלולים שונים ביצעתי בהדרכתו, דיוק ובהירות ראויים לציון.
המסלול ארוך ומשלב אתגר, הליכה ונוף.
ביצענו אותו בפסח תשס"ח 3 משפחות עם ילדים מגיל 9 כ 7 שעות.
התחלנו ליד קבר הרשב"י וירדנו בשביל לכ… יוון נחל מירון (כחול)
יש לקחת מים בכמות גדולה מכוון שבחניון שביל הפסגה הברזיות שבורות ואין מים כלל.
למי שרוצה לתכנן:
לנו זה לקח שעה לטפס לעין זבד שזה החלק הקשה של הטיפוס. משם עוד קצת פחות משעתיים לשביל הפסגה של מירון. סה"כ 3 שעות הטיפוס עם הפסקות.
שביל הפסגה לוקח 40 דקות עד שעה כולל עצירות בנקודות התצפית.
הירידה מההר… לוקחת כשעתיים.
סה"כ, הטיול לוקח כשש שעות, שבע שעות למי שרוצה יותר הפסקות.
טיילנו במסלול זה ביום האחרון של חודש אפריל והתפעלנו ממנו מאד. אנחנו החננו את האוטו בישוב מירון עצמו, ממש ליד קבר רבי שמעון כי בדיוק שם מסתיים המסלול. ההתחלה היא מעט אתגרית וטריקית (צריך לטפס קצת על סלעים), אנחנו אהבנו את זה.… .. בשיא הגובה מגיעים לנוף מדהים, עוצר נשימה. כרגע יש גם מגוון עצום של פרחים, כך שזו בדיוק העונה. שביל הפסגה היה קצת מיותר. מלא רעש ולכלוך. הירידה דרך הר הילה הייתה גם היא מקסימה ומלאת פרחים. פשוט מסלול מומלץ בחום.