בכתבה זו:

כאן הכל התחיל: צריף בן-גוריון

"לא הלכתי לשדה בוקר למען היות סמל ומופת לנוער הישראלי. באתי הנה מפני שאהבתי את המקום, אהבתי הבחורים שהעזו והעפילו להקים ישוב בלב המדבר ואהבתי עבודת האדמה... עשיתי הדבר למעני, מתוך תענוג ואהבה"

כשבן-גוריון הגה את הרעיון ה"משוגע" ליישב את המדבר, לא מעט אנשים הרימו גבה ולא הבינו איזה ג'וק נכנס ב"זקן". אך ראש הממשלה הראשון האמין ברעיון זה בכל ליבו בטענה ש"כל יהודי שאינו מאמין בניסים אינו ריאליסטי". וכך, בשנות החמישים הפך את הפנטזיה למציאות, כשלאחר פרישתו מהממשלה התקבלו הוא ואשתו פולה כחברים בשדה בוקר. מיד כשהגיעו השתכנו בצריף יפה וצנוע, ובצוואתו ביקש בן-גוריון שהבית יישאר פתוח לציבור גם לאחר לכתו.

מאז פטירתו ועד היום משמש הבית כמוזיאון, שבו תוכלו ללמוד על בן-גוריון כאדם וכמנהיג, על חזונו ואיך התגשם לאורך השנים ועל הנגב בכלל. בשנה שעברה הסתיים מיזם מקיף לחידוש הצריף, שיזמה תכנית ציוני דרך במשרד ירושלים ומורשת, בשיתוף עם המכון למורשת בן-גוריון ועם קרן היסוד והתורמים שרול מרינה פרייס ונורמה דרימר. בזכות זה, כיום מצפה לכם צריף מצוחצח ומחודש שחווית הביקור בו אף מתעצמת.
 

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
פוגשים את בן-גוריון בצריף | צילום: חנן אפשטיין


סיורים מיוחדים בקיבוץ שדה בוקר ובצריף בן גוריון לאורך כל השנה:
איפה שובץ בן-גוריון ביום הראשון שלו בשדה בוקר? (ספויילר: פיזור זבל) מי היו ה"משוגעים" שבחרו לחיות לצדו בקיבוץ? ואיפה הכי שווה לעמוד על הראש? בסיור מיוחד בשכונת מגוריו של בן-גוריון תלמדו על שדה בוקר של פעם, תשמעו אילו תכניות היו לו לגבי המדבר האהוב עליו, תשמעו מה הוא חשב על הנוער, על הצבא ועל הנגב, ובחדר המשחקים הממוחשבים תבדקו בעצמכם כמה החזון שלו דומה או שונה מהמציאות שלכם היום. במהלך הביקור תצפו בסרט שיספר לכם איזה מן ראש ממשלה הוא היה, ואילו החלטות מורכבות היה עליו לקבל. הביקור יסתיים בצריף, שבו תוכלו ליהנות מפעילות חוויתית למשפחות וילדים ומסיורים נוספים.

למידע נוסף על הסיורים בצריף >>

המסע ממשיך: קברי דוד ופולה בן-גוריון

"ובאתי לחוף ביפו... הרגשתי כי גלי אושר מתנשאים מעמקי נשמתי ומפכים בלב... התחייה העברית הנה הינה!"

לאחר הביקור בצריף בו המסע בנגב התחיל, כדאי לקפוץ לראות איפה הוא נגמר, או למעשה המשיך - הקברים של הזוג בן-גוריון. לאחר מותו, החלו אנשים להבין אט-אט שחזונו של בן-גוריון לא מופרך כל כך כפי שחשבו כולם (כמו שקורה לגדולים ולטובים ביותר), וההתיישבות בנגב המשיכה לצמוח טיפין-טיפין. במקום זה תוכלו ללמוד עוד קצת על האדם הדגול הזה, שעלה לארץ בשנת 1906 וכל כך התרגש מהרגע הזה והשלכותיו, עד שביקש לכתוב על המצבה שלו גם את תאריך עלייתו. כאן תזכו גם לשבת באינטימיות עם בן-גוריון, במקום שהכי אהב ובו בחר להיקבר, להשקיף כמוהו אל נחל צין ולהתעטף בשקט המרגיע של המדבר.
 

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
חלקת הקבר עם תצפית למדבר | צילום: דורון ניסים

מהפרחה לפריחה: נרקיסים בנחל חצץ

כאמור, בעולמו של ראש הממשלה הראשון, הפרחת הנגב הייתה חלום שמתגשם. אמנם הצהוב של המדבר לא הצליח לתעתע בבן-גוריון, אך לרבים קשה להאמין שמשהו יפרח בו, בין אם מדובר בבתים או בפרחים. לאחר שביקרנו בביתו ולמדנו על חזונו האופטימי, נצא לראות בעצמנו איך המדבר פורח ממש בימים אלו. החודשים דצמבר וינואר הם תקופת ההתעוררות והפריחה הגדולה של מלך הביצה - הנרקיס. אלא שמלך הביצה פורח דווקא במדבר ומגשים גם הוא את חזונו של בן-גוריון! הפרח בעל הגלימה הלבנה וכתר הזהב נמצא בנחל חצץ, ובעקבות הגשמים האחרונים הוא אפילו מתגלה ומקשט את מסלולי ההליכה. בסוף המסלול ישנה נקודת תצפית מרהיבה על המדבר, בה מומלץ להשתהות, לשתות קפה ולהרהר בחזונו של איש אחד שהאמין כי "היסטוריה לא כותבים, היסטוריה עושים".

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
הנסיך המפריח את השממה | צילום: יוחאי כורם
 

שמחה ב"שממה": עין עקב, חוד עקב ומעלה דבשון

"וגם הנגב עוד יהיה פורח ועוד נדאג שהזקן יהיה שמח" (מתוך "שיר השיירה")

קצת שמחה לכל הרצינות, הרי שה"זקן" באמת אהב את המדבר ולא סתם בחר בו כמקום התיישבות. כשאוהבים משהו רוצים ליהנות מכל מה שיש לו להציע, ולמדבר יש לא מעט הצעות מעניינות! במרחק הליכה קצרצר מצריף בן-גוריון נמצאת נקודת ההתחלה של מסלול נפלא ומעגלי שיש בו הרבה כיף: טיפוס, מעיין, צמחייה מדברית יפהפייה, תצפית מרהיבה אל מפלים והרבה חיות קטנות כגדולות באזור. שווה לקפוץ וליהנות מהראשוניות והשמחה שראה גם בן-גוריון, ואולי לשכשכך רגליים ולשמוח פי שתיים!

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
עושים חיים בלב המדבר |
צילום: יוחאי כורם
 

תצפית על החזון: מצפור ליפא גל

"בנגב ייבחן העם בישראל ומדינתו"

זו הנקודה האחרונה ליום בסימן בן-גוריון, ואיתה נחתום את החזון וניקח אותו איתנו. נסיים בנקודת תצפית שבנויה כמרפסת המשקיפה אל איזור שדה בוקר ונחל צין. התבוננו על עמלו של בן-גוריון, נסו להיכנס רגע לנעליו ולהבין מה הוא ראה בשטח העזוב והלא מיושב שעליו אתם צופים כעת. זה הזמן להתבונן בחיות המסתובבות שם ובציורי הסלעים, לשאוף את האוויר היבש והנקי פנימה ולהודות: ה"זקן" ידע על מה הוא מדבר!

לתחילת הכתבה