לטיול יצאנו – מסלולי טיול מומלצים
חמשת הנחלים: הירדן, נחל המשושים, נחל יהודיה, נחל דליות ונחל שפמנון, מתנקזים לשמורת הטבע היפהפייה, בית צידה (המג'רסה). זהו המקום היחיד בישראל, שנופיו עשירים וזורמים בו מים מתוקים. השמורה מלאה בפלגים, לגונות, מעיינות, בריכות ושטחי הצפה ונסיגה של הכנרת עצמה. חלק מן השמורה סגור למטיילים, על מנת לאפשר לדגי האמנון להתרבות בבית גידול טבעי. מסלול הטיול בשמורה, כולל הליכה של כחצי שעה במים, שאינם עמוקים, ולכן מתאימים גם לילדים או לזאטוטים במנשא. מן השמורה נמשיך אל פארק הירדן, שבחלקו הדרומי הוכשר לטיולי משפחות, והמטיילים כאן, כולל ילדים בעגלות, יכולים ליהנות מצילו של סבך צומח גבוה וצפוף.
למסלול המלא בקעת בית צידה - המג'רסה >>
חובבי האתגרים חייבים לטייל באחד ממסלולי הטיול המרהיבים והאתגריים בארץ. מסלול הזאכי, שפך נחל המשושים, מחייב הליכה ושחייה במים. בימי הקיץ השטח מוצל ושעות הטיול, בטבורו של הנוף הפראי, חולפות במהירות. אורך המסלול במים כשני קילומטרים, כאשר ההליכה הופכת למאתגרת בשל חלוקי המים, עליהם יש למצוא שיווי משקל ולהתקדם. את המסלול מעטרת צמחייה רבה ובמקומות בהם הזרימה חלשה צומחים: שיח אברהם מצוי, שנית גדולה, חנק מחודד, ורבנה רפואית ועוד.
בשפך נחל המשושים קיימים למעשה שני מסלולים, אחד מהם מעגלי ובו, לאחר היציאה מהנחל, נתקדם, כשלושה קילומטרים בדרכי עפר, אל הרכב. באופציית הסיום השנייה, נצא מן המים, בעקבות סימון השבילים הירוק, אל השביל שיוביל אותנו אל בית בק. בבית האבן המרשים, בנקודה הנקראת בערבית חרבת אלערג', התגורר בסוף התקופה העות'מנית הבק הכורדי, עבד אלרחמן באשה אליוסף. הבק החזיק ברב אדמות האזור ובני קבוצת יהודים, שביקשו לרכוש חלק מהן מידיו, הפכו מרצונם לאריסיו, כשגילו שאין בידיהם את סכום הכסף הדרוש. בסתיו 1905, שנה לאחר שהגיעו למקום, הוכרעו 16 המשפחות בידי המלריה, המרחק הפיזי מטבריה והקושי בהשגת מזון ותרופות ועזבו. בשנת 1955 נכבש הבית מידי הסורים, במסגרת מבצע עלי זית, וכיום מתגוררת בו משפחת שנידר, הרועה את מרעה בבקעת בית דיצה, בעידוד רשות הטבע והגנים ובמטרה למנוע את התפשטות הקנה המצוי ולאפשר גידול למינים אחרים.
למסלול המלא הזאכי – שפך נחל משושים >>
שרידים רבים של אתרים מקודשים במערב הכנרת, הן לנוצרים והן ליהודים, נמצאו במרוצת הזמן. מסלול טיול זה עובר, כחוט השני, בין אתרים אלה, בין ימי בית שני לניסים של ישו. נקודת הפתיחה היא בית יגאל אלון, בקיבוץ גינוסר. כאן, במוזיאון לתולדות האדם בגליל, נמצאת סירה בת 2000 שנים, שנמצאה בכנרת הסמוכה ותוארכה לימים בהם פעל ישו באזור, מה שעורר בה עניין מיוחד, בקרב חוגים נוצריים. באולם הצגתה מוצגים גם תהליך חשיפתה ושמירתה, בתמונות, סרטים ושקופיות.
מכאן נמשיך אל הנקודה השנייה, אתר ספיר, מקום שאיבתם של מי הכנרת והעברתם אל המוביל הארצי. במקום ישנו מרכז הסברה בו ניתנת סקירה על איכות מי השתייה ובנייתו של המוביל. גולת הכותרת של הביקור היא הכניסה אל בטן גבעת תל כינרות, לצפייה בשיבר השאיבה עצמו.
שוב נמשיך ונעלה צפונה אל כנסיית הלחם והדגים וכנסיית פטרוס. על פי האמונה הנוצרית וכתבי הברית החדשה, בשתי הכנסיות פעל ישו. בכנסיית הלחם והדגים התרחש נס הלחם והדגים של ישו, כאשר הצליח להאכיל חמשת אלפים מאמינים בשתי כיכרות לחם ושני דגים בלבד. נס נוסף, שהתרחש במקום לאחר מות ישו, קשור בהתגלותו של ישו בפני מאמיניו וציוויו כי שמעון, הוא פטרוס הקדוש, ימשיך את דרכו. בכנסיית בכורת פטרוס, נמצאת, על פי האמונה, אבן ששימשה שולחן ארוחת הבוקר של ישו, פטרוס הקדוש ותלמידי ישו. באותה ארוחת הבוקר, מאמינים הנוצרים, הבטיח ישו לפטרוס את הבכורה. האבן קרויה שולחן המשיח או שולחן האדון.
נקודת הסיום נמצאת מזרחה משם, בבית הכנסת העתיק בכפר נחום. בחפירות ארכיאולוגיות, שנערכו במקום, נתגלו שרידי כפר דייגים עתיק, כולל המזבחים שלו, בית הכנסת המפואר ומבני המגורים. עדות לחיים היהודיים, שהיו כאן בתקופות ההלניסטית והרומית, נמצא בחצר, בה נראים מבנים, עמודים, משקופים וממצאים נוספים מאותה התקופה. במקום נבנתה גם כנסייה, ששרידיה נמצאים מזרחית לבית הכנסת, קרוב יותר אל מימי הכנרת.
למסלול המלא אתרים מקודשים במערב הכנרת >>
לכל מסלולי הטיול באזור טיול טבריה, הכנרת והעמקים >>
רגעים למזכרת - אטרקציות
הכנרת, עולה או יורדת, תמיד מעניינת. לילות קיץ חמים, סופי שבוע נעימים, אהבות ראשונות וחופשות משפחתיות. הכנרת מציעה לנו מגוון כה רחב של חוויות בחופיה השונים, עד שכל שנותר הוא לבחור את החוף המתאים, לרבוץ או לשחות במימיו. חופי הכנרת מתחלקים ביניהם, החופים המוכרזים הם: חוף החורשה בקיבוץ גינוסר, חוף כינר, חוף עין גב וחוף צמח. חניונים מוצעים בחופים: ברניקי, גופרה, דוגה, דוגל, האון, חוקוק, ירדן-כנרת, לבנון, סוסיתא, צינברי, רותם-שיזף ומרפץ אמנון. בחניון חוף כינר הרחצה נפרדת. נציין עוד, שבחלק מהחופים, כחוף צמח, ישנה פעילות ספורט מים עניפה, כמגלשות ובריכת פעוטות. החופים יכולים לשמש לכם כנקודת עוגן לטיול כוכב באזור או כנקודת סיום ל טיול באתרים הקרובים.
שמורת הטבע ארבל היא הרבה מעבר לצוק המתמר אל מול חופי הכנרת ופסגת הר החרמון. בשמורה תוכלו ליהנות מנוף עוצר נשימה ומאתר מורשת קדום, שלסיפורו אין אח ורע בין אתרי המורשת בארץ. בימי הורדוס, ישבו כאן היהודים וניסו למרוד במלך הרומאי. התושבים התבצרו במערות מסתור, בנקיקי הסלע, וחיכו לשעת הכושר. אך הורדוס הערים עליהם ובפועל, בנה "מעליות" כדי לארוב למורדים. היו אלה ארגזים ובהם לוחמי המלך, מצד אחד אחזו לוחמים רומאים בחבל ובצד השני נקשר החבל לארגז. כך, כשהחבל מותר אט אט מידי הלוחמים האוחזים בו, הלך הארגז וקרב אל פתח המערה. כאשר בקשו היהודים לתהות על קנקנו של הארגז, שהורד מן השמיים לפתחם, פרצו ממנו לוחמיו של הורדוס והרגו אותם. לצד המערות, נמצאים בשמורה מוקדי עניין נוספים: שרידי בית הכנסת המפואר, מצפור החרוב וחניון גדוד העבודה.
לכל האטרקציות באזור טיול טבריה, הכנרת והעמקים >>
לכל כיס - נקודת חן
בית הגליל הוא מוסד נוצרי, אותו חלם והגה האפיפיור פאולוס השישי. המבנה המרשים והיפהפה של בית הגליל מאכלס כנסייה, בית תפילה, ספרייה, בית ספר לפרחי כמורה וגנים. פניהן של המדרגות, בין שלושת מפלסי המבנה, פונים אל נופה עוצר הנשימה של הכנרת, כמו גם מרפסת התצפית היפה, שבקומה העליונה. על גג הקאפלה המפוארת פוסלו דמויותיהם של ישו ותלמידיו היושבים לפניו. בהקשר היהודי, נמצא במקום לוח, דמוי לוחות הברית, עליו כתובות עשרת הדיברות בעברית.
נקודת החן הבאה מיועדת לרומנטיקנים ההרפתקנים שביניכם, אך לא רק. גן לאומי סוסיתא בהחלט מומלץ לביקור גם בשעות היום, אך טיול ירח מלא בסוסיתא מזמן חוויה שונה: העתיקות מקבלות נפח ומסתורין, והחוויה לאורך הרחוב הראשי, מערכת המים, שרידי הכנסיות ובתי המרחץ, מהפנטת. לפני היציאה וודאו, כי הצטיידתם בפנסים והירח זורח במלואו. שימו לב, בשל החשש מבורות פתוחים, מומלץ להישאר על השביל לאורך כל המסלול.
מחפשים מקום להתרענן בו בדרככם צפונה? עין נון, הנמצא בכניסה לישוב מגדל, על שפת הכנרת, יכול להיות פתרון מושלם עבורכם. רכבים רבים לא מגיעים לכאן, כך שמי שמחפש שקט ימצא אותו בשפע בכוכים ובפינות המוצלות, באווירה פסטורלית מושלמת.
לכל הטיפים ונקודות החן באזור הטיול טבריה, הכנרת והעמקים >>
נהיינו רעבים – אוכל בדרכים
באזור הטיול טבריה, הכנרת והעמקים אנחנו ממליצים לכם לקנח באחת מהמסעדות הבאות בעיר טבריה. בגרילנדה (הגליל 43, טלפון: 04-6726740, המסעדה באתר Misadot4u) תיהנו ממנות בשר ארגנטינאי וכמובן, מדגים המוגשים בטיבול המיוחד של המקום.
מסעדה נוספת, במרכז טבריה, היא המסעדה של אבי (הקישון 1, טלפון: 04-6791797, המסעדה באתר Rest) המכונה "המסעדה של הטבריינים". המסעדה, על גלגוליה השונים פועלת באותו המקום, מול מלון לאונרדו קלאב טבריה, משנת 1977, אך לפני כחמש שנים, הפכה למסעדה כשרה למהדרין. המטבח מפיק מנות דגים ובשר. אכסנייתה של המסעדה, מבנה טברייני עתיק וקלאסי, משפיע גם על האווירה הפסטורלית במקום, לא מוסיפים האקווריום המרשים והצמחייה הרבה.
מסעדה נוספת, שממוקמת במקום היסטורי, היא מסעדת טוראנס המלון הסקוטי (סנט. אנדרוס גליל, רחוב גדוד ברק 1, טלפון: 04-6710730, המסעדה באתר Rest), הנמצאת במבנה בית החולים הסקוטי בטבריה. המסעדה מציעה חוויה קולינרית, יוצאת דופן, בניחוח אירופאי, כשמהמטבח יוצאות מנות במסורת הבישול הגליל ומאכלי גורמה מרחבי העולם.
היי,
מה תרצה לכתוב על "טבריה, הכנרת והעמקים – מומלצי המערכת"?
תודה רבה על ההמלצה למסעדה של אבי בטבריה ... היינו שלושה זוגות חברים אחרי טיול בחרמון ונהננו מאוד מאוד !!! הסלטים מצויינים והבשר מדהים. הרבה זמן שלא נתקלנו בשפע ובשירות נפלא כל כך במסעדה. כיף גדול, מומלץ בחום!!!!