“טוב למות בעד ארצנו”: חצר תל-חי
בצפון הרחוק נמצאת מורשתו של אחד הגיבורים הקלאסיים של ישראל – יוסף טרומפלדור, חלוץ, מנהיג ומפקד, שקיפח את חייו בקרב על תל-חי בשנת 1920, וסיפור חייו ומותו הפכו לאתוס ציוני. הוא קבור בקבר אחים שמעליו מתנוסס פסל האריה השואג המפורסם, בכניסה לקיבוץ כפר גלעדי. על מורשתו ועל מאורעות ההיסטוריה של תל-חי תוכלו ללמוד באתר מוזיאון חצר תל-חי.
האריה השואג בתל-חי | צילום: אינה
מנשה
איה פלוטו? לחקור את נפלאות מגידו
מי לא מכיר את ספר הילדים הקלאסי “איה פלוטו” של לאה גולדברג, משוררת וסופרת מרשימה שהותירה אחריה יצירה רבת פאר. אז בעקבות הכלבלב מקיבוץ מגידו, נצא גם אנחנו לחקור את הסביבה, ותאמינו לנו שיש שם הרבה יותר מצפרדעים, פרפרים ונרקיסים.
נתחיל בגן לאומי תל מגידו, לא רק שיש שם עתיקות של אחת הערים החשובות ביותר מהתקופה הכנענית והישראלית, זהו גם המקום שבו, על פי חזון יוחנן, יערך קרב אחרית הימים בין כוחות הטוב וכוחות הרשע.
במיקום אסטרטגי בקצה המזרחי של ואדי ערה, בפאתי עמק יזרעאל, התבססה עיר מפוארת ששיכנה גם את שלמה המלך בכבודו ובעצמו, ובה ארמונות, מקדשים, אורוות סוסים ומערכת מים תת-קרקעית משוכללת ביותר. עוד במקום – מנהרה תת-קרקעית קדומה באורך של 70 מטר, התצפית היפה על העמק ומרכז מבקרים ממוזג ומרשים המציג את ההיסטוריה המקראית של המקום בחמש מערכות דרך חפצים היסטוריים ומיצגים הפועלים בטכנולוגיות חדישות.
קבלו סיור קצרצר בגן לאומי תל מגידו:
שרה גיבורת ניל”י: המושבה זכרון יעקב ורמת הנדיב
המושבה היפה זכרון יעקב גילמה תפקיד חשוב בהיסטוריית ההתיישבות היהודית בארץ. אחד הסיפורים הסוערים, שידעה היה של רשת הריגול העברית ניל”י, מחתרת שהוקמה בשנת 1915 ופעלה בזמן מלחמת העולם הראשונה נגד שלטון האימפריה העות’מאנית.
הרוח החיה של הארגון ואחת ממנהיגותיו היתה שרה אהרונסון, ילידת זכרון יעקב, אשר שמה קץ לחייה בשנת 1917, לאחר שנתגלה דבר הארגון והיא נתפסה ועונתה. על ההיסטוריה של אהרונסון וניל”י תוכלו ללמוד באתר בית אהרנסון – מוזיאון ניל”י.
זכרון יעקב נוסדה בשנת 1882 ונתמכה בראשית דרכה על-ידי הנדיב הידוע, הברון רוטשילד, שביסס בה את תעשיית היין הענפה שפורחת במקום עד היום.
המדרחוב הכי רומנטי | צילום: עומר זיו
דרומית לזכרון יעקב נמצא פארק רמת הנדיב. בגני הזיכרון המושקעים, שהוקמו כאחוזת קבר לברון רוטשילד, ישנם מסלולים מעגליים העוברים בתוך חורש טבעי אל תצפיות נהדרות אל מישור החוף ובקעת הנדיב, ואל שרידים מהתקופה הביזנטית והעות’מאנית. על מורשת רוטשילד, קיימות וההיסטוריה של רמת הנדיב תוכלו לקרוא באתר רמת הנדיב.
הנופים של רמת הנדיב | צילום: יוחאי
כורם
עדה יונת: סיור וירטואלי בבית חיים ויצמן
עדה יונת, פרופסור לביו-כימיה במכון ויצמן וכלת פרס נובל לכימיה לשנת 2009, השקיעה את הקריירה שלה בפענוח מבנה הריבוזום, בית החרושת לחלבונים של התא, והיא התמידה בכך גם כשהמשימה נראתה בלתי אפשרית בעיני רבים.
במכון ויצמן נמצא גם ביתו של חיים ויצמן, בית שנבנה בשנת 1936 ע"י האדריכל הנודע אריך מנדלסון, ובו גר נשיאה הראשון של מדינה ישראל, מדען ומקימו של מכון זיו, שלימים הפך למכון ויצמן.
“בנגב ייבחן העם בישראל”: מפריחים את השממה
את טיולי הגיבורים נסיים בנגב, עם מורשתו של דוד בן גוריון, מהפכן ומנהיג, שהיה גם ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, ועבר דרומה במטרה לשמש דוגמה אישית בהפרחת הנגב. בצריף בן גוריון תוכלו ללמוד על סיפור חייו של בן גוריון, בתי השכונה של הקיבוץ, הקשר בין בן-גוריון לנגב ולשדה בוקר והבית של פולה ודוד בן-גוריון.
אחוזת הקבר של דוד בן-גוריון | צילום: אינה
מנשה
היי,
מה תרצה לכתוב על "לא רק גל גדות: 5 מקומות שיפגישו אתכם עם גיבורים אמיתיים!"?