לא צריך תירוץ מיוחד כדי לנסוע לגליל המערבי. בין שפע המסלולים, השבילים הפורחים, ההרים המוריקים ונקודות התצפית המרשימות, יש גם לא מעט אתרים היסטוריים, עתיקות, מערות, אטרקציות, מסעדות ופינות חמד – חלקם מוכרים וחלקם פחות.
אפשר לבלות כאן במשך כמה ימים ולא להספיק להגיע לכל אותם מקומות מדהימים, כך שלא משנה כמה פעמים כבר ביקרתם כאן, תמיד תגלו משהו חדש, סיפורים מעניינים ואנשים חדשים. לא ברור אם זה בגלל קצב החיים הגלילי, האנשים שבוחרים לגור כאן או הייחוד והניחוחות של כל אחת מעונות השנה, אבל כל פעם שאני מגיעה לגליל המערבי אני נשבית מחדש בקסם שלו. רוצים לדעת למה? בואו לראות!
זה לא בטוסקנה, אלא בישוב כליל שבגליל המערבי
| צילום: גיל בהר
כבר לא סיפורי סבתא: הכירו את קיר סבתא
בנקודת המפגש של שלושה משווקי העיר העתיקה עכו, בבניין צלבני עם היסטוריה מעניינת, שוכן מרכז המידע לגליל המערבי (JNF-USA). זה המקום להצטייד, שבעה ימים בשבוע, במידע עדכני ובמפות על האטרקציות בעכו העתיקה ובסביבתה, על פסטיבלים, אירועים ושאר מפגשים מעניינים.
ולמה עוד כדאי לבוא לכאן? כי המבנה משמש אכסניה לתערוכות מתחלפות. בימים אלה מעטרים את קירותיו יצירות מעולמות מלאכת היד, שמסמלות גם אמנות עממית מסורתית. לא סתם התערוכה זכתה לשם “קיר סבתא”, שמרמז על עשייה קסומה עם הרבה אמירה. בכל החלל תמצאו עבודות אריגה, רקמה, סריגה ותפירה במגוון חומרים, חלקם ממש לא שיגרתיים.
- איפה: סאלח א-דין 168, עכו העתיקה
- שעות פעילות: ראשון – חמישי, 9:00-17:00, שישי וערבי חג, 9:00-14:00, שבת וחג, 10:00-16:00
- נעילת תערוכה קיר סבתא: שישי, 31/1/2020, הכניסה ללא תשלום
- פרטים נוספים בטלפון 072-3310938
סריגה ואריגה בחוטי מתכת | צילום: שיר
בהר
טובים השניים מן האחד: אמנות וקולינריה בבאזר הטורקי
השיטוט בבאזר הטורקי היה מבחינתי סוג של טיול בסמטת ההפתעות. את מבנה הבאזר הטורקי המקורה הקימו בסוף המאה ה-18, במטרה לספק מקומות עבודה לבעלי מלאכה שונים. כל אחד מהם קיבל חנות קטנה משני צידי הסמטה והם שימשו את התושבים, עד שצה”ל כבש את העיר העתיקה ב-1948.
אחרי שנים שהיה נטוש, עיריית עכו שיחזרה את המבנה והיום ממלאים את חללי האבן גלריות אמנות, בתי קפה, חנות יין ומסעדות. השילוב בין אבנים עתיקות, קשתות, דלתות עץ, יצירות אמנות ולא מעט צבע וריחות, יוצרים תחושה של מוזיאון פתוח מיוחד. איזה יצירות תמצאו כאן? ציורים, פסלים, עבודות מתכת וחומרים נוספים גם של אמנים מקומיים, ישראליים וערבים, וגם לא מקומיים ואפילו גלריה לאמנים פגועי נפש.
כמה מהגלריות נמצאות בבעלותו של משה אפוטה, שגדל בקרית האומנים בצפת והגשים חלום כשהצליח להביא את האמנות לעכו. הוא לא הסתפק בכך ופתח בין הגלריות את המסעדה החלבית הכשרה “המשביע”. מעבר לאווירה המיוחדת של אתנחתא בלב מתחם השוק העתיק, בין ביס לביס תוכלו ליהנות מהאמנות המעטרת כל אחד מחדרי המסעדה.
- איפה: הבאזר הטורקי | ויצמן 1, עכו
- שעות פעילות: הבאזר הטורקי: כל ימות השבוע, 10:00-18:00, המשביע: ראשון – חמישי, 9:30-23:00, שישי, 9:30-16:00
- פרטים נוספים המשביע בטלפון 072-2727307
גלריה בבאזר הטורקי בעכו העתיקה
| צילום: שיר בהר
חלומות מתוקים: השוקולד של אודט
נסיעה של כ-20 דקות הביאה אותנו מעכו העתיקה אל מושב רגבה, שם מתגוררת שלומית זמיר, שהקימה את “אודט” – בוטיק שוקולד על שם אמה המנוחה. עוד לפני ששמענו את סיפור חייה המרתק הבנו שהגענו למקום מיוחד. על השולחן עמדו זה לצד זה חצאי עיגולים מושלמים וצבעוניים מעוטרים בצורות, מרקמים וטקסטורות מיוחדות. לא יכולתי להפסיק להתפעל מהמראה המהפנט הזה. והסקרנות גברה – מה זה?
ככה נראים חצאי כדורים של שוקולד אודט
| צילום: שיר בהר
לא אשאיר אתכם במתח – זמיר, שמחזיקה בשלושה תארים מהטכניון ועבדה ברפאל, חלתה לפני 8 שנים בסרטן. כחלק מהתמודדות עם המחלה היא הכינה רשימת משאלות ליום שתבריא. אחת מהן כללה שילוב של תחום הנדסת החומרים שלמדה יחד עם יזמות. אהבתה לשוקולד הביאה אותה ליצור פרלינים מעשה ידיה ותוך זמן קצר קיבלה הצעות עיסקיות.
זמיר צירפה אליה את הקונדיטורית יעל זימן ויחד הן התחילו ללמוד שוקולד בצורה מקצועית בארץ ובחו”ל. כך הן הגיעו לייצר פרליני שוקולד צבעוני בצורת חצי עיגול מושלם. כל פרלין מקבל יחס אישי וצביעה ידנית וכל טקסטורה מאפיינת סוג אחר של שוקולד, אפילו סדרה טבעונית יש כאן.
את האהבה שלהן לשוקולד הן מעבירות הלאה גם באמצעות סדנאות לילדים מגיל 3 ולמבוגרים. לקטנים בגילאי 3 עד 5 הן מציעות סדנת ציור בשוקולד, ילדים גדולים יותר מכינים קערות שוקולד מבלונים, מקופלת וסוכריות שוקולד על מקל. המבוגרים מכינים גם פרלינים. לכל סדנה מתלווים גם הסברים על עולם השוקולד ועל טמפרור – הכל בגובה העיניים, בהתאם לגיל המשתתפים. בסיום הסדנא אורזים את השוקולדים כמו בבוטיק ויוצאים עם כל השלל הביתה.
- איפה: מושב רגבה
- עלות: סדנת קטנטנים (שעה): 100 ש”ח (הורה ללא תשלום), סדנת נוער (שעתיים וחצי): 150 ש”ח (הורה ללא תשלום), סדנת מבוגרים: רגיל (שעתיים וחצי): 150 ש”ח, סדנת פרלינים (3 שעות): 250 ש”ח
- מספר משתתפים: בין 7 ל-15 איש
- פרטים נוספים ותיאום סדנה בטלפון 072-3310133
טעימה מסדנת שוקולד | צילום: שיר בהר
הפסקת טבע: טיול ביער חניתה
הנסיעה בכבישי הגליל המערבי, שעוטפים מכל עבר בנופים משגעים, עושים חשק לעצור את היום ולצאת לטיול בטבע. גם אם אתם לא מטיבי לכת, תוכלו לבחור באחד המסלולים הקלים עין כובשים או נחל הבאר ביער חניתה, שנמצא בדרך ליעד הבא שלנו.
המסלול של עין כובשים עובר בדרך סלולה שתוביל אתכם אל מעיין ובוסתן עצי חרוב, שיש בו שולחנות פיקניק של קק”ל. אם עומדות לרשותכם שעה-שעתיים תוכלו לצאת להליכה במסלול מעגלי של כ-2 ק”מ בשביל נחל הבאר. ואם אתם רוצים לעבור באיזור שבו חי הנמר האחרון בגליל ומוכנים להליכה קצת יותר מאתגרת במסלול של 4.5 ק”מ, תוכלו לצאת למסלול מנחל נמר אל יער חניתה.
זה הנוף שמחכה לכם במסלול מנחל נמר אל יער חניתה | צילום:
אביחי שקד
בנקודה הצפונית ביותר של הגליל המערבי: מזקקת יוליוס
הידעתם שזיקוק היא טכניקה המשמשת גם את העוסקים באלכוהול וגם את אלו העוסקים בבשמים ובדלק? את השיטה פיתחו ערבים מוסלמים לטובת תעשיית הבשמים. נוצרים באירופה פיתחו את הנושא לאמנות ולעיסוק באלכוהול ומשם – הכל היסטוריה. במזקקת יוליוס, שנחשבת למזקקת בוטיק, מזקקים ומייצרים אלכוהול ברמה שבין 40% ל-60%.
אמנם אין כאן מרכז מבקרים, אבל בימי שישי ובתיאום מראש, תוכלו לצפות בתהליך הזיקוק, לקבל הסבר וגם לטעום ממגוון התזקיקים שמייצרים במקום. האני מאמין של יובל (ג’וב) הר גיל, שהקים את המזקקה, משלב מסורת ועבודה ידנית, חומרי גלם טבעיים וגליליים, מי זיקוק ממוחזרים ובלי תוספות סוכרים וצבעי מאכל. ג’וב שם דגש על תזקיקי פירות לפי עונות השנה לצד זיקוק דבש, ג’ין וצמחים מקומיים.
אם אתם חובבי משקאות חריפים, כדאי לדעת שהמזקקה מקיימת גם אירועים מיוחדים, כמו שיתוף הפעולה בין שני תחומי זיקוק –אלכוהול ובושם, בפסטיבל החורף זמן גליל מערבי ה-8. ג’וב חבר לבשמנית אילה מוריאל לסדנה בה תגלו איך שני העולמות האלה מתחברים.
- איפה: קיבוץ חניתה
- פרטים נוספים ותיאום מראש בטלפון 072-3307129
ככה מזקקים ביוליוס פירות, דבש וצמחים מקומיים
| צילום: שיר בהר
איפה אוכלים? במסעדת לה פמפה
דמיינו לכם שעת ערב, קר בחוץ, שקט ושלווה מסביב ואתם נכנסים לבית עץ. על הקמין החם מחכה לכם סיר מרק בשר, אתם ממלאים לכם קערה ומתיישבים סביב שולחן עץ מעבודת יד. בחלל החדר מתפשט לאט לאט ריח של עשבי תיבול גליליים ובשר מעושן. אל השולחן מגיעים מלצרים מחוייכים ומציעים לכם ליהנות ממנות ארגנטינאיות ומאכלים גליליים.
אז מסתבר שכל זה לא חלום. זה בדיוק מה שמחכה לכם במסעדת לה פמפה, מסעדת בשרים ביתית, שהקימו אילנית וערן בחצר ביתם. בכל סוף שבוע החלל הקדמי של הבית בו הם גרים הופך למסעדה, בה מבשלים הם וילדיהם. ואל כל הטעמים האלה מצטרפים יינות. בסוף השבוע של פסטיבל חורף זמן גליל מערבי – היינות של יקב כישור.
כאן לא ממהרים לשום מקום. מזמינים אתכם להתרווח, ליהנות מארוחה איטית ורגועה, מתפריט בשרי בעיקרו המשלב אסאדו, בשרים וירקות מעושנים.
- איפה: מצפה הילה
- שעות פעילות: חמישי, 19:30-23:00, שישי, 18:30-00:00
- עלות: תפריט פיקס: מבוגר: 200 ש”ח (לא כולל יין), ילד: 100 ש”ח
- פרטים נוספים בטלפון 073-7823219
זו רק התוספת לבשר, גם היין | צילום: שיר
בהר
סוף שבוע חגיגי בפסטיבל חורף זמן גליל מערבי ה-8
לא בכל שנה חנוכה וכריסמס נפגשים באותו שבוע על גבי לוח השנה. השנה זה קורה וזה ממש תירוץ מעולה ליהנות מאורות הנרות ומעצי האשוח והנורות הצבעוניות המקשטים את הכפרים הנוצריים הגליליים. לזה תוסיפו סדנאות, סיורים, תערוכות, מופעים מוזיקליים ואוכל ויין טוב ותגלו שזה הזמן לנסוע לגליל המערבי.
איפה כל זה קורה? בסוף שבוע אחד בפסטיבל חורף זמן גליל מערבי ה-8. ומה מיוחד בשלושת ימי הפסטיבל? כאן תוכלו להתנסות בסדנאות שלא מתקיימות במהלך השנה, להשתתף באירועים ובחיבורים חד-פעמיים ולצאת לסיורים מיוחדים באווירת החג. לכל סיור אופי אחר: דור פינטל יוצא לסיור בכפר פסוטה הכולל אירוח אצל משפחה מקומית, עמרי אבידר משלב קונצרט עם טיול בעכו, יותם דהאן משלב ביקור בחווה עם אמן או יצרן מקומי ומורת הדרך איילת בר מאיר מציעה טיול במעיליא שמסתיים בסעודת בשרים מעושנים במסעדת לה פמפה.
מה מחכה לכם בפסטיבל? היכנסו לעמוד האירוע באתר טיולי »
- מתי: חמישי – שבת, 19-21/12/19
גם את הבית הזה תוכלו לראות בסיור
במעיליא | צילום: שיר בהר
עשינו לכם חשק לטייל בגליל המערבי? מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם:
היי,
מה תרצה לכתוב על "יום טיול בגליל המערבי: כך תכירו את האנשים והמקומות הקסומים באמת"?