רגעים למזכרת – אטרקציות

את האטרקציות הרבות, המחכות לכל משפחה בטיול בירושלים, נמנה לפי מיקומן ביחס לחומות העיר העתיקה. נתחיל מחוץ לחומות, בגן החיות התנ"כי, שהוקם לפני קום המדינה וניצב בגבולה המערבי של ירושלים. בימים אלה, כבר לא מעטרים את כלובי החיות ציטוטים, רלוונטיים לחיה, מן התנ"ך. תיבת נח, הזכורה לטוב, עוד עומדת על תילה באחת מפינות הגן. ולמה בעצם, נעלמו הפסוקים? כי היום חיות הגן משוטטות מחוץ לכלובים, בשטחים פתוחים ובינן ובין הקהל חוצצות גדרות ותעלות בלבד. חלוקת התצוגה היא בהתאם ליבשות המוצא של בעלי החיים.

  • טלפון: 02-6750111
  • אתר אינטרנט: www.jerusalemzoo.org.il
  • שעות פתיחה: ימים ראשון עד חמישי 09:00-17:00, יום שישי וערבי חג 09:00-16:30 וימי שבת וחג 10:00-17:00.
  • מחירון: החל מ-37 ש"ח ועד 47 ש"ח.

נמשיך אל בית המחוקקים של מדינת ישראל, הכנסת, השוכנת בגבעת רם, החל משנת 1966. קודם הייתה הכנסת בתל-אביב ומשעברה משם לירושלים שכנה תחילה בבנין הסוכנות ואחר-כך, בבניין 'פרומין', אותו מכנים עד היום, 'הכנסת הישנה'. את הכסף תרם הברון ג'יימס דה-רוטשילד, את התוכניות שרטט יוסף קלרוין ולאחר התנגדויות רבות ותיקונים, שערכו בהן דב ורם כרמי, הגיעו למבנה המרובע שאנו מכירים היום היטב. אגב, העצים הרבים המקיפים את המשכן, לא נועדו לשפר את הנוף אלא למטרות ביטחון גרידה – הם הפריעו לצלפים הירדנים שישבו על הגבעות מדרום, עד למלחמת ששת הימים ואיחוד העיר.

מה רואים בבית המחוקקים המקומי? חכ"ים. ילדים ולא מעט מבוגרים, שמחים לפגוש בכנסת את הח"כים עצמם, הנעים במסדרונות. עוד רואים את העתק המדוייק של מגילת העצמאות, הניצב בכניסה למשכן, את הטרקלין המרכזי, שעיצב האומן מארק שאגאל, את שלושת שטחי הקיר המספרים את קורותיו של עם ישראל, את הפסיפסים ואת אולם המליאה המסודר בצורת סמל המדינה, המנורה. ממול המשכן נמצאים מנורת הכנסת וגן הוורדים, שהביקור בהם מומלץ אף הוא.

  • טלפון: 02-6753337
  • אתר אינטרנט: www.knesset.gov.il
  • שעות פתיחה: הכנסת עורכת סיורים מודרכים בשפות שונות ובזמנים שונים. מומלץ להתעדכן באתר.
  • מחירון: חינם. יש להצטייד בתעודת זהות או דרכון.

ועכשיו, אל החומה בלב העיר. טיול על חומות העיר העתיקה הוא חוויה מלהיבה לילדים הסקרנים, העוצרים מידי כמה מטרים וצופים דרך, אשנבי הירי, אל מחוץ לחומות. את החומה הקים הסולטן הועת'מאני, סולימאן המפואר, ובנייתה הסתיימה בשנת 1541. בחומה קבועים שמונה שערים: ציון, האשפתות, הרחמים, האריות, הפרחים והשער החדש. טיילת החומות מחולקת לשניים: הקטע הצפוני משער יפו אל שער האריות והקטע הדרומי, בכיוון ההפוך. לאורך המסלול הקצר ניתן לרדת מהחומה בשערים השונים.

  • אתר אינטרנט: www.pami.co.il/promenade
  • שעות פתיחה: ימים ראשון-חמישי ושבת 09:00-16:00 בשעון חורף. 09:00-17:00 בשעון קיץ. בימי שישי וערבי חג פתוח לסיור רק המסלול הדרומי בין השעות 09:00-14:00.
  • מחירון: החל מ-8 ש"ח ועד 16 ש"ח. שימו לב, בשבתות אין מכירת כרטיסים במקום ויש להצטייד בכרטיסים, שניתן לרכוש באתר האינטרנט.

בואו וגלו את מעיינות ירושלים המומלצים ביותר >>

מחפשים עוד דרכים לקרב את הילדודס לבירת ישראל? מוזיאון מגדל דוד, הסמוך לשער יפו, שער הכניסה ההיסטורי של העיר, מצליח במשימה בדרכו המרתקת. הן בתצוגת הקבע והן בתצוגות המתחלפות, מועברת ההיסטוריה העשירה של ירושלים, כמו גם חשיבותה לבני שלוש הדתות, בצורה יפהפייה ובהירה. המצודה עצמה, שרובנו קוראים לה בפשטות 'מגדל דוד', היא מבנה היסטורי וארכיאולוגי בעל חשיבות עולמית רבה. במצודה מימי הביניים, תוכלו לגעת באבנים שההיסטוריה נגעה בהן. יש כאן מחצבה מימי בית ראשון, חומה מימי החשמונאים, שידועה כחומת ירושלים הראשונה, מדרגות, שמשערים כי הן חלק מארמונו של הורדוס, שניצב בסמוך ועוד. החיזיון הלילי, המוצג על חומות המצודה, הוא אטרקציה פנטסטית, במלוא מובן המילה, לסכם בה (ואיתה) יום ביקור בעיר.

  • טלפון: 02-6265333
  • אתר אינטרנט: www.towerofdavid.org.il
  • שעות פתיחה: יש להתעדכן באתר.
  • מחירון: למופעים במקום: החל מ-45 ש"ח ועד 70 ש"ח.

עוד דרך מדליקה, להעיר את ההיסטוריה בפני הילדים, מצאו יזמי מעלית הזמן. עכשיו אנחנו כבר מחוץ לחומות, במעלית, שלוקחת את הישובים בה למסע תגליות על פני שנים ויבשות. בזמן שכל המשפחה יושבת בנחת מתחיל המסע, שעושה שימוש בששת ציריו של הכסא, כדי להעניק לצופה תחושה שהוא באמת יורד לעומקה של ההיסטוריה ונוסע בזמן. בין עם בחרתם לפגוש את המלך שלמה או גנדי, בין עם בחרתם במסע אל נבכי גוף האדם או בין הגלקסיות השונות ביקום, את החוויה במנהרת הזמן לא תשכחו.

  • טלפון: 02-624838102-6248381
  • אתר אינטרנט: www.time-elevator-jerusalem.co.il
  • שעות פתיחה: מומלץ להתעדכן באתר. יש לתאם מראש את מועד וסוג המיצג.
  • מחירון: החל מ-27 ש"ח ועד 54 ש"ח.

בהיכל הספר, מוזיאון ישראל, מוסד התרבות הגדול במדינה,  שמורות המגילות הגנוזות, שנתגלו במערות ים המלח. המוזיאון עשיר בתצוגות קבועות ומתחלפות בנושאי ארכיאולוגיה, אתנוגרפיה יהודית ופולקלור. באולמותיו השונים של המוזיאון, הבנוי מארבעה אגפים המתמחים באומנות וארכיאולוגיה, ישנו דגם של ירושלים כפי שהייתה בימי בית שני. יש כאן גם בית כנסת עתיק, שהועבר לכאן מאיטליה ובאגף הארכיאולוגי ממצאים רבים מתקופות האבן והברונזה. מי שיזדקק לקצת אוויר הרים צלול כיין, מוזמן לצאת מן האולמות לטיול בגן האומנות.

  • טלפון: 02-6708811
  • אתר אינטרנט: www.imjnet.org.il
  • שעות פתיחה: ימים ראשון, שני, רביעי וחמישי 10:00-17:00. ימי שלישי 16:00-21:00. ימי שישי וערבי חג 10:00-14:00. שבתות וחגים: 10:00-17:00.
  • מחירון: החל מ-27 ש"ח ועד 54 ש"ח. בימי שלישי ושבת, ילדים מתחת לגיל 17, בחינם.

מעוניינים לבלות יום של כיף בירושלים? לחצו כאן וגלו מהם המקומות השווים ביותר בעיר >>

לכל האטרקציות בירושלים >>

לכל כיס - נקודות חן

את סקירת נקודות החן של ירושלים, נתחיל בנקודה הכי ירושלמית שיש, בשוק מחנה יהודה, הנמצא בין רחוב אגריפס לרחוב יפו. מה אין כאן, עושר של צבעים וריחות, אווירה ססגונית ומיוחדת, שבקלות תסחוף את כל המשפחה בין סמטאות השוק, בדרך למציאות שונות ומאכלים, שאפשר למצוא רק בשוק של הירושלמים.

ריאה ירוקה יפהפיה, נמצאת בקריית הלאום. הפעם מדובר בטבע של ממש, המחכה בלב העיר, למבקרים בתחנה לחקר ציפורי ירושלים. בתחנה, שמאז ומתמיד שימשה כבית גידול טבעי ומקור משיכה, לאלפי ציפורים, אפשר לצפות בציפורים בסביבתם הטבעית. בעונות הנדידה, להקות ציפורים נוחתות בתחנה, למנוחה ומילוי מצברים, לקראת המשך נדודיהן. בין האטרקציות במקום גם השתתפות בטיבוע ציפורים ומרכז מבקרים.

בית גידול טבעי נוסף, הוא עמק הצבאים, התחום בין כביש בגין, גבעת מרדכי ושכונת קטמון. מלבד שלושה עדרי צבאים, חיים בעמק מספר בעלי חיים וצמחים שונים, המקיימים ביניהם איזון אקולוגי עדין, המגן, על חלקם, מפני הכחדה.

פסל המפלצת, בקרית היובל, החוגג השנה 40, הוא מתנתה של הפסלת ניקי דה סנט פאל, לילדי העיר. הפסל, הניצב בגאון בגן רבינוביץ׳, שכבר כולם מכירים כגן המפלצת, בפינת הרחובות טהון והנרייטה סולד, צבוע בצבעים עזים של אדום-שחור-לבן ויותר מישהו גולם, כפי שכינתה אותו הפסלת, הוא מפלצת ידידותית לילדים. האטרקציה המרכזית במפלצת, היא כמובן, המדרגות הבנויות בתוכו ומובילות אל הראש, ממנו ניתן לגלוש, בכל אחת משלוש לשונות המפלצת.

לכל נקודות החן בירושלים >>

לטיול יצאנו – מסלולים

דומה שלהיות בירושלים מבלי להיות ברובע היהודי, משול ללא להיות בה בכלל. לאורך כל ההיסטוריה המפוארת, המתוארכת כשלושת אלפים שנים לאחור, אל כיבוש העיר בידי המלך דוד, היה הרובע מיושב ביהודים. למעט התקופה שבין מלחמת העצמאות למלחמת השחרור, אותן 19 שנים, בהן נשלט בידי הירדנים והתרוקן מיהודים.  

את המסלול המלא ופירוט על כל אחד מהאתרים המרתקים ברובע, תוכלו למצוא בהרחבה, בלינק המצורף. כאן נתמקד במה שעשוי, יותר מכל לרתק את הילדים, בטיול המשפחתי:

שער יפו הוא החשוב בשערי העיר. מכאן יצאו ובאו אל עיר הנמל יפו, הן הסחורות והן הסוחרים. השער, אחד משבעת שערי העיר העתיקה, שנבנה בחומתו של סולימאן המפואר, הוא שער הכניסה שלנו לסיור.

צלקותיו של הקרב, בשער ציון, ניכרות היטב גם כיום. השער פוצץ במאי 1948, במהלך קרב השליטה, שניהלו הכוחות הישראלים עם הירדנים, במה שהיה לעורק האספקה היחידי למערב ירושלים. סימני הפיצוץ, כאמור, נראים היטב על השער עד היום. לבסוף, לאחר שהשער נפל בידי הישראלים, ניעור ויכוח בין לוחמי הפלמ״ח ללוחמי חטיבת עציוני, על עצם אחזקתו. משפנו לוחמי הפלמ״ח ועזבו את המקום, נפל השער בידי הירדנים ונכבש שנית רק בקרבות מלחמת ששת הימים.

מתחם בתי הכנסת הספרדים כולל ארבעה בתי כנסת, שבנו מגורשי ספרד: בית הכנסת אליהו הנביא, בית הכנסת על שם רבן יוחנן בן זכאי, שנבנה בראשית המאה השביעית, בית הכנסת האמצעי ובית הכנסת האיסטמבולי, שתיבתו הובאה מאיטליה. 

לאחר שעוברים בקרדו, רחובה הראשי של העיר בתקופות הרומית והביזנטית, מגיעים אל בית כנסת החורבה, שבנתה קבוצת חסידים, יוצאי פולין בשנת 1700. בית הכנסת ניבנה מכספי הלוואה, שלוו היהודים מערבים. כעבור 20 שנים, משלא הצליחו להחזיר את ההלוואה, פקעה סבלנותם של המלווים והם העלו את בית הכנסת באש. היהודים האשכנזים נמלטו מהעיר ובמשך כ-90 שנים, יכלו לחזור אליה רק כשהם מחופשים ליהודים ספרדים. 

וכעת אל גולת הכותרת, שבין החומות, הכותל המערבי. שריד זה, עליו נשען קודש הקודשים של בית המקדש, הפך לסמל ונהוג לעמוד בפניו, לשאת תפילה ולטמון פתק בקשה מהאל, בין אבניו. 

מחוץ לחומות, נמקד את הסיור בשכונת היהודים הראשונה, משכנות שאננים, שנבנתה מחוץ לחומות העיר בשנת 1860. במרכז השכונה ניתן לבקר בטחנת הקמח, שהקים משה מונטיפיורי, כמקור פרנסה לתושבי השכונה. 

למסלול המלא סיור ברובע היהודי >>

לכל מסלולי הטיול בירושלים >>