מהי דרך האוהלים?

אוהבים את השקט המדברי, הנופים הבראשיתיים, הטבע הפראי והקסם של המדבר? את כל אלה ועוד תוכלו למצוא בכל נסיעה דרומה, אבל האם ידעתם שלשינוי בנוף תוכלו לצרף חוויה לא שיגרתית? לצד כביש 40, במרחב שבין שדה בוקר למצפה רמון פזורים מספר ריכוזי התיישבות בדואים, המקובצים בארבעה ריכוזים: רמת ציפורים, עבדה, אריכא ומשולש חווה.

המשותף לכפרים זעירים אלה, הינה העובדה כי למרות המודרניזציה המזדחלת למרחב בקצב מהיר, שומרים תושביהם את אורחות החיים של פעם, תוך שמירת המורשת והמסורת הבדואית. מרחב מיוחד ושונה זה מוכר בשם “דרך האוהלים”.

למרות שהבדואים היגרו מחצי האי ערב ולמרות החיכוך התרבותי עם עמים רבים מזה אלפי שנים, הם מקפידים לשמור על זהותם הנוודית הייחודית. בכל כפר בדואי על דרך האוהלים תמצאו גמל, אוהל, אוכל אתני והכנסת אורחים. איך נראים חיים כאלה מקרוב? תוכלו לראות במו עיניכם אם תבחרו להתארח אצל אחד או יותר מ-18 התושבים המפעילים אתרי אירוח ותיירות בכפרים האלה. מומלץ להוסיף לאירוח גם טיול באזור. מה אסור לפספס? קבלו את הרשימה:

1. לטייל בנווה מדבר: ביר עסלוג’ 

כמה פעמים יצא לכם לפגוש נווה מדבר של ממש? לא צריך להתהלך צמאים במדבר ולדמיין מים באופק, רק לצאת לטיול באזור, שלפני קום המדינה התקיים בו הכפר הבדואי ביר עסלוג’ ולצידו מחנה צבאי בריטי ונקודת משטרה.

את הטיול תוכלו להתחיל בפארק גולדה, שקם בשנות ה-80’ של המאה ה-20, על חורבות הכפר הבדואי ביר עסלוג’. הכפר מצא עצמו במוקד קרבות מלחמת העצמאות בין כוחות הגדוד הדרומי של חטיבת הנגב – פלמ”ח לצד חברי קיבוץ רביבים ובין הצבא המצרי, שהגיע מדרום.

קרבות אלה הובילו לשחרור מרחב הנגב כולו במבצע חורב בשלהי שנת 1948. אחרי מלחמת העצמאות פינו את חורבות הכפר, קק”ל שיקמה את חורשת האקליפטוסים, שנטע הצבא הטורקי במקום והאזור הפך למחנה זמני למתיישבים עד הקמת יישובי קבע באזור. 

מה תראו כאן היום? בשטח הפארק אגם קטן, מוקף עשרות פינות חמד מוצלות, שבילי סיור, מזח דייגים קטן, טיילת נחמדה, מתקני שעשועים ושולחנות פיקניק. מכאן מומלץ להמשיך אל מצפור טלי, שנמצא ממש בסמוך לאגם ומשקיף לעבר נופי צפון הנגב ורכס הר רמון המרהיב.

מרבדים זהובים במצפור טלי | צילום: ניצה קטיפה (סע וטייל בארץ ישראל)מרבדים זהובים במצפור טלי | צילום: ניצה קטיפה (סע וטייל בארץ ישראל)

הידעת 1# מי הוא הבדואי: השם “בדואי” נגזר מהמילה “באדיה”, שפירושה מדבר. למה? כי במהלך השנים עברה התרבות הבדואית התאמה מהירה למדבר, שאיפשרה את שרידותה במדבר. הבדואים ממשיכים לכנות עצמם ערבים ולא בדואים, כי מבחינתם הם ממשיכים לחיות על פי אורח החיים הערבי האמיתי והטהור והמורשת הבדואית מושתתת על התרבות הערבית.

2. לחדד את החושים: טיול גששים בנחל אריכא

לגששים הבדואים יש תרומה עצומה בשמירה על הביטחון והשקט בגבולות הארץ, מצפון ועד דרום. הודות לתכונות הנוודיות שהשתמרו בין הדורות והיכרותם המעמיקה עם כל סלע, אבן ושביל בשטח המחייה שלהם, הגששים הבדואים הצליחו לסכל אינספור הברחות והסתננויות לגבול לאורך השנים. חיי הנדודים צרובים בדנ"א של הבדואים והורישו להם במתנה חושי ראייה ושמיעה מחודדים במיוחד, לצד יכולות התמצאות ושדאות גבוהות, שמסייעים להם להתחקות אחרי עקבות ודרכי טשטוש.

לאורכה של דרך האוהלים, פרושים מספר חאנים המציעים סיורי גששות חווייתיים לכל המשפחה, לצד אירוח בדואי מסורתי. בחאן של פרחאן סדן, ששוכן בכפר אריכא השקט והמבודד, רק במרחק נסיעה קצר ממצפה רמון, תוכלו לצאת למסע גששות סוחף בלב המדבר. בואו להתחקות אחרי המסלולים של האנשים ובעלי החיים שצועדים בדרך האוהלים, לזהות עקבות "טריות" ולהבין כיצד מבדילים בין העקבות השונות. מהחאן יוצא גם טיול ספארי לילה מרגש, בעקבות חיות הלילה המדבריות הפועלות באיזור.

לפרטים ויצירת קשר עם פרחאן:


בעקבות העקבות | צילום: דניאל ברבעקבות העקבות | צילום: דניאל בר

3. טובים השניים מן האחד: עין עבדת ועיר הנבטים עבדת

את הטיול לעין עבדת אפשר לשלב עם עיר הנבטים עבדת. מעיין מים, בעלי חיים ואפילו צמחים תמצאו בעין עבדת, השוכנת בנחל צין. אחר השרידים של הישוב העתיק תוכלו לעקוב בבואכם לעיר הנבטים עבדת: בית דו קומתי, מתקני איסוף מים, מגדל ציבורי, באר, גת, מצודה, כנסיות ומבנה מגורים.

את היופי הזה תוכלו לראות בעין עבדת | צילום: אינה מנשהאת היופי הזה תוכלו לראות בעין עבדת | צילום: אינה מנשה

הידעת 2# הבדואים של תקופת המקרא: זוכרים את סיפורי המקרא המספרים על אברהם ולוט וכוללים אזכורים של רועים בכנען הקדומה? ממצאים ארכיאולוגיים מציעים, שתרבות נוודית שכזו התקיימה בדרומה של ארץ ישראל כבר בימי המקרא (סיפורי אברהם בארץ גרר ובמרחב באר שבע). הבדואים שנדדו מערב לארץ ישראל, ממשיכים את המסורות הנוודיות הללו של העמים הקדומים הנזכרים במקרא (מדין, בני קדם ועמלק).

4. לשתות תה בסמוך לאפיק הנחל: מעלה דבשון

נקודות תצפית, נוף מרהיב וטיפוס מאפיינים את המסלול במעלה דבשון, שאפשר לעשות כטיול בודד או כחלק ממסלול ארוך המשלב גם את עין עקב ואת חוד עקב, שפחות מומלצים לילדים, בגלל דרגת הקושי של המסלול. בסמוך לאפיק נחל דבשון נמצא מאהל בדואי של שבט אלעזאזמה, שבדרך כלל תוכלו לקנות אצלם בכמה שקלים תה טוב, שמתאים בדיוק לאתנחתא באמצע המדבר.

מוכנים לטיפוס מאתגר עד חוד עקב? | צילום: עומר זיומוכנים לטיפוס מאתגר עד חוד עקב? | צילום: עומר זיו

הידעת 3# עד מתי הגירת בדואים? כאמור, המקרא מספר על אוכלוסיות נוודיות בדרומה של ארץ ישראל. עדויות היסטוריות מתעדות את גלי ההגירה הערבים הראשונים מחצי האי ערב צפונה במאה השביעית לספירה. אלה היו כפי הנראה הבדואים הראשונים של המזרח התיכון.   

5. גם מים וגם מדבר בטיול אחד: נחל חווה

גם אם אתם לא נמנים על השביליסטים ולא לקחתם תרמיל ויצאתם לטייל בשביל ישראל, תוכלו ליהנות מנחל חווה. המסלול היוצא מחניון נחל חווה לכיוון מצפה רמון מוכר כקטע מספר 35. כאן תמצאו גם מים וגם מדבר. תוכלו להסתפק בטבילה במים של עין חווה או לצבור כוחות ולצאת להליכה אתגרית בתוך הנחל, שתביא אתכם אל המכתש הגדול.

התעייפתם אחרי הטיול? אל תפספסו עצירה בחאן נחל חווה הסמוך. הזדמנות נפלאה להכיר את הקהילה הבדואית מקרוב וליהנות מאירוח בדואי מסורתי כיד המלך. כאן תוכלו לטעום מאכלים בדואיים עשירים בניחוחות וטעמים, להכין ליבה (לחם בדואי בדואי) לגמרי בעצמכם, ולחוות את טקס הקפה המסורתי של המקום. 

לפרטים ויצירת קשר עם חאן נחל חווה:

הידעת 4# על כבוד וחופש: חשבתם פעם למה הבדואים בחרו לוותר על חיים במושבות קבע? יש לכך שתי סיבות, שנחשבות לערכי יסוד בחיי הבדואי – השמירה על הכבוד והשמירה על החופש במדבר רחב הידיים. אלה הם ערכים נשגבים בחברה הבדווית, ועל כך יעידו דבריה של אשתו הבדואית של הח’ליף הראשון לבית אומיה: “אוהל שתשרוק בו הרוח אהוב עלי מארמון הבנוי לתלפיות" וגם – "אכילת פת של לחם מדורה אהובה עלי מאכילת הפיתה (הנהוגה בכפר ובעיר)".

רוצים להתארח אצל אחד התיירנים הבדואים בהר הנגב, צרו קשר עם מוקד ההזמנות בטלפון 072-331-2097 שלוחה 1,  בין השעות 8:30 ל-16:00 עבור לינה, סיורים, סדנאות וארוחות בכפרים הבדואים. 

6. לצאת מהחול: מכתש רמון

מכתש רמון הוא לא רק מקום לצפות בתופעות גיאולוגיות מרתקות. מכאן אפשר לצאת לכמה מסלולים מהיפים, שמציע המדבר הישראלי. אם תרצו תוכלו להוציא את הצד היצירתי שבכם ולצייר עם חול צבעוני, לפגוש בעלי חיים, ליהנות מתרבות ואמנות מקומית, אוכל טוב וכמובן ליהנות מנופים מדבריים מרהיבים.

חולות צבעוניים במכתש רמון | צילום: יוחאי כורםחולות צבעוניים במכתש רמון | צילום: יוחאי כורם

הידעת 5# על פיו יישק דבר: חיי הנדודים והניתוק ממרכז שלטון מקומי יצרו צורך לקביעת חוקים פנימיים אצל הבדואים. כך הפכו מסורות משפחתיות שבטיות, עתיקות וחזקות, לכללי חוק וסדר בקרב הבדואים, ביניהם הגדרת כוחו והשפעתו של אב המשפחה וראש השבט. העובדה שזקני השבט מעבירים את המסורת מדור לדור ובעל-פה, תרמה גם לחיזוק מעמדם של השיי’חים והיא היוותה בעבר עמוד תווך מרכזי בחברה הבדואית.

7. פריחה במדבר: בורות לוץ

מי אמר שהמדבר לא פורח? בבורות לוץ, שבהר הנגב הגבוה, תמצאו גם פריחה אביבית, גם צמחיית מדבר ייחודית, גם ארכיאולוגיה וגם נוף מהפנט. מטיילים עם כל המשפחה? תוכלו לראות את בורות המים ושרידי ההתיישבות הקדומה במסלול מעגלי קצר הנמתח על פני 3 ק”מ ואם אתם מוכנים לצעוד 9 ק”מ, כדאי לבחור במסלול המעגלי הארוך, שיוביל אתכם גם לתצפית מרהיבה בראש אלות ולהליכה בנחל אלות. 

פריחה בבורות לוץ | צילום: תמי אלדןפריחה בבורות לוץ | צילום: תמי אלדן

הידעת 6# העז השחורה: העז השחורה מזוהה עם הבדואים והערבים ואילו הלבנה – מאפיינת את מגדלי הצאן בצפונה של ארץ ישראל. תלאות רבות עברו מגדלי העיזים השחורות אל מול השלטון המודרני, עד כדי כך, שגידולה נאסר ברחבי ארץ ישראל מחשש ליערות ולחורשים.

העז השחורה הפכה למוקד מאבק בין תרבותי והפכה בעל כורחה לשם נרדף לעז הרסנית. האקדמיה נחלצה לטובת העז השחורה והמחקר לימד אותנו, שהעז השחורה אינה הרסנית כפי שחשבו בעבר, וכיום עושים בעיזים שימוש מבוקר לגיזום יער ושמירה עליו.

8. בקצה המצוק: בקעת צין

את נחל צין, הנחשב לאחד הנחלים הגדולים בנגב אפשר לראות במספר מסלולי טיול. הנחל המשתרע על פני כ-120 קילומטרים עובר בבקעת צין, אותה מומלץ לראות מאחת מנקודות התצפיות המרהיבות בהר הנגב.

נקודת היציאה יוצאת ממבואת מצוק הצינים במדרשת בן גוריון. משם הליכה של כ-200 מטר תוביל אתכם אל קצה המצוק, ממנו נשקפים נופיו המרהיבים של נחל צין. התכוננו לקריאות וואו ולהפתעה באמצע הדרך בדמות נדנדה באמצע שומקום.  

להתנדנד מול נחל צין | צילום: טל גליקלהתנדנד מול נחל צין | צילום: טל גליק

לתחילת הכתבה

עשינו לכם חשק לצאת לחופשה באזור דרך האוהלים בהר הנגב? הכנסו למתחם דרך האוהלים באתר טיולי ותגלו מה עוד אפשר לעשות באזור »