איך מטיילים

המסלול המובא כאן מתחלק לשניים: 

  • חלקו הראשון: מחניון הסרפנטינות למעלה דבשון ועין עקב.
  • חלקו השני: מעין עקב לחוד עקב וחזרה לחניון הסרפנטינות.

יש שיעדיפו לעשות את המסלול הפוך, כלומר להתחיל בטיפוס לחוד עקב (עדיף בטיחותית) וממנו להמשיך לעין עקב, ואת מעלה דבשון לעשות ממזרח למערב, כמקטע האחרון של המסלול. מבחינת קושי, העלייה לחוד עקב קשה יותר מהעלייה למעלה דבשון, ולכן המעוניינים להתחיל חזק יעשו את המסלול הפוך מהמתואר כאן. אם תבחרו במסלול ההפוך, שימו לב שעד העלייה לחוד עקב אתם עומדים ללכת בשביל ג'יפים חשוף, ולכן חשוב להתחיל מוקדם ולהימנע מהשעות החמות.

המסלול המתואר בהמשך מאפשר בעצם להתחיל את הטיול בחלקו הנעים יותר וליהנות מהנוף הנשקף מרמת דבשון/עבדת ומעין עקב, שהוא גולת הכותרת של הטיול והנקודה היפה בטיול. אחרי זה, אם תרצו להמשיך באתגר, תוכלו להמשיך בהליכה לחוד עקב ולהשלים את המסלול המלא. אם לא, לכו על המסלול המקוצר (להלן).

  • המסלול המוצע להלן הינו מסלול מעגלי למטיבי לכת שאורכו כ-16 ק"מ ומשכו כיום הליכה.

  • יש לצאת למסלול מוקדם ולקחת בחשבון כ-7 שעות טיול כדי לא להיכנס לחושך (במיוחד בחורף).

  • חובה להקפיד על שתייה מרובה וכיסוי ראש במהלך הטיול.

  • שימו לב: העלייה והירידה בחוד עקב תלולות מאוד ולכן אינן מומלצות לילדים. כמו כן, ההליכה בדרך הג'יפים הכחולה והאדומה מעין עקב חדגונית וחשופה כולה לשמש.

  • לינה: ניתן ללון בבית ספר שדה שדה בוקר או בחניון הלילה שליד תחילת המסלול בנחל צין [3].

אפשרות לגיוון המסלול: לאחר הביקור בעין עקב (כפי שמתואר בהמשך), במקום להמשיך לחוד עקב ניתן להמשיך עם נחל עקב דרומה לעין עקב עליון. משם אפשר ללכת מערבה עם הסימון הכחול עד לעיר הנבטית עובדת. הביקור בעיר מרהיב, אך מחייב להשאיר רכב שני בחניון עובדת.

אפשרות לקיצור המסלול: ניתן לוותר על העלייה לחוד עקב וכך לקצר את הטיול ב-4 ק"מ בערך. 

לבעלי רכב שטח: ניתן להגיע ברכב עד למעיין ולעשות מסלול מעגלי שכולל את עין עקב וחוד עקב (כ-9 ק"מ).

איך מגיעים

מבאר שבע נוסעים דרומה בכביש 40. פונים עם הכביש שמאלה בצומת טללים, וימינה בצומת חלוקים. חולפים על פני הפנייה לקיבוץ שדה בוקר, ולאחר 3 ק"מ פונים שמאלה [1 במפה] בעקבות השילוט לקבר בן גוריון ועין עובדת. בנקודת התשלום לכניסה לשמורה [2] ניתן לחנות את הרכב ולהתחיל במסלול הרגלי, או לשלם ולרדת בכביש עוד כ-1 ק"מ לנקודת ההתחלה [3] (וכך לחסוך את הטיפוס בסוף המסלול).

subaru xv

אל המדבר יצאנו - מסלול 4X4 במרחבי המדבר מבלי לצאת מהרכב

סעו במסלול מרהיב לאורך דיונות ונופי מדבר ועד לטבילה מפנקת בעין עקב

לפרטים וצפייה במסלול

טיולי 4x4

מעלה דבשון

אם חניתם בסמוך לקופות [2], אתרו את השביל האדום שיורד לנחל צין, ורדו בו עד לתחתית הנחל [3].

לכולם - בסמוך לנקודה בה מסתיימים פיתולי הכביש, תראו דרך ג'יפים טובה המסומנת בסימון שבילים אדום. כאן נמצאת החנייה התחתונה ומכאן מתחילים לטפס במעלה דבשון. המעלה, המסומן בסימון שבילים ירוק, מטפס מנחל צין לעבר רמת עובדת. העלייה קשה אך לא ארוכה ובמהלכה תחשפו לנוף המרהיב של האזור. לאחר סיום העלייה, מתחילה הליכה נוחה על הרמה. את החום המדברי צובעים שיחי זוגן השיח ובמדרונות הגירניים נוכל לראות את לענת המדבר, ערטל מדברי, אשליל הנגב ונואית קוצנית.

לאחר כ-1 ק"מ [4], יוכלו חדי העין להבחין בסימון שבילים שקוף המפנה אותם לעבר שפת המצוק. מנקודה זו ישנה תצפית מרהיבה לעבר המפלים היבשים לעבר נחל צין.

נקודה שווה לקפה בשטח

עוד כ-0.5 ק"מ ונגיע לאפיקו של נחל דבשון [5]. בסמוך לאפיק הנחל ישנו מאהל בדואי של שבט אלעזאזמה. על פי רוב ניתן לקנות בכמה שקלים כוס תה טובה המרווה את הנפש. לחילופין תוכלו לעצור כאן, להוציא את פק”ל הקפה שלכם, להרתיח מים וכשהקפה מוכן, ליהנות מהשקט שמסביב תוך כדי לגימה מהמשקה החם. באפיק הנחל ניתן לראות סכרים עתיקים הבנויים, שרידים לפעילות חקלאית של האדם באזור זה. באזור זה יורדים כמאה מ"מ גשם בשנה, אדמת הלס מונעת את חלחול המים, ובמתקני חקלאות ואגירה שונים ניתן לכוון את המים לגידולי חקלאות. רוב השרידים הם מתקופת הנבטים (עד המאה השביעית לספירה) ואזור זה מהווה את העורף החקלאי והלוגיסטי של העיר הנבטית עבדת הסמוכה.

מכאן נמשיך בהליכה של כ-3 ק"מ נוספים בשביל עד שנגיע לירידה לעבר עין עקב [7].

עין עקב

מראש הירידה ניתן כבר לראות את הנקודה בה חונים בעלי הג'יפים. בתום הירידה, ישנו שלט המכווין לשבילים השונים. השלט יכול מעט לבלבל. אין צורך ללכת במורד הנחל לעבר החנייה כדי לרדת למעיין. יש להמשיך ישר (צפונה), לעבר שפת המצוק המשקיף על הבריכה. בנקודה מסויימת (משמאל), ישנו שביל המסומן בסימון שבילים כחול היורד משפת המצוק לעבר המעיין.

עין עקב נקרא בערבית עין אום כַּ‏‏עַ‏בּ - מעיין האבן, על שם אבן הצור השחורה שנמצאת בעין עקב עליון, והיא שונה מאוד מסביבתה הלבנה.

עין עקב תחתון בו אנו נמצאים הוא מעיין שכבה. המים נובעים בראש המפל וצונחים לבריכה עגולה, שעומקה כשבעה מטרים. הבריכה מלאה מים כל השנה, ומימיה משקים את הצמחייה הטבעית הצפופה ואת היעלים ושאר בעלי החיים באזור. עין עקב הוא אחד מסדרת מעינות שכבה, הנובעים לאורך גבולה הצפוני של רמת עבדת. מעינות אלו נובעים מתוך סלעי גיר וקירטון מגיל אאוקן, הבונים את רמת עבדת. שכבות הגיר האופקיות מונחות על גבי שכבות חוואר נטויות. מי הגשמים מחלחלים בסלעי הגיר ונעצרים בשכבת החוואר האטומות לחלחול המים.המים זורמים בתוך האדמה על גבי שכבות החוואר ופורצים החוצה במעיין שבקצה המצוק.

באזור המעיין גדלים צמחים אוהבי מים, ביניהם: שערות שולמית, קנה מצוי, סוף מצוי, סמר חד, אשל ואחרים. את האווירה הציורית משלימים מספר דקלים קטנים הצומחים על שפת המצוק. מימי המעין מהווים בסיס לעולם חי עשיר ביותר. מעל המים מעופפים שפירית וארינמל.היונקים יעל נובי, צבוע וזאב מצוי נהנים אף הם מן המים, ואת עקבותיהם אפשר לראות סמוך למעין.

מבין העופות אפשר לפגוש ליד המעין יונת סלעים, שחור זנב, סלעיות , מדברון, סנונית מדבר, עקב עיטי, בז נודד אדום ראש, בז שחור וגם נשר מקראי. באזור שדה בוקר נמצאת תחנת האכלה ובעבר, ניצפו ליד עין עקב שני זוגות נשרים, שאחד מהם גידל בהצלחה שלושה גוזלים שפרחו מהקן ונדדו דרומה.

סקרנים לגלות באיזה מקטע של שביל ישראל עבר כאן לונלי פלג? צפו בסרטון

חוד עקב

לאחר הטבילה המרעננת במעיין (זכרו לנקות אחריכם את האזור), ממשיכים עם הסימון הכחול לעבר היציאה מאזור הבריכות. עד מהרה תפגשו בסימון שבילים אדום [8] שמטפס לעבר חוד עקב. זוהי הנקודה בה תוכלו לבחור האם ללכת את המסלול המלא או לוותר על הטיפוס הקשה לחוד עקב, לקצר ב-4 ק''מ וללכת בדרך הג'יפים. למי שבוחר שלא לטפס, ממשיכים עם דרך הג'יפים המסומנת בסימון שבילים כחול כ-3.5 ק''מ ובמפגש עם השביל האדום [12], פונים שמאלה עם השביל האדום עד לנקודת ההתחלה [3].

לבוחרים להמשיך לעבר חוד עקב, השביל האדום יוביל אותנו לעבר החוד. לפני חוד עקב ישנו מפגש עם שביל ירוק שעולה לפסגת החוד ויורד צד שני (אז הוא מתחבר חזרה לאדום שעוקף את הטיפוס לפסגה). מחוד עקב נוכל לראות את נחל צין הרחב המתפתל ונשפך לים המלח סמוך לצומת הערבה, מצפון נראה את הר צרור, ובמערב את שדה בוקר ומדרשת בן גוריון. זוהי נקודה טובה להנות מארוחה קלה. הזהרו שאתם מתקרבים לקצה, שכן ניתן בקלות להדרדר למטה.

מחוד עקב [9] ממשיכים צפונה עם השביל האדום, היורד במהירות לעבר נחל צין. בסוף הירידה [10] נפגוש בדרך ג'יפים בסימון שבילים ירוק. נפנה שמאלה ונלך איתה כ-1 ק''מ עד שנגיע למפגש עם סימון שבילים כחול [11]. נפנה שמאלה (דרום מערבה), ונלך כ-1 ק''מ עד שנגיע למפגש עם דרך בסימון שבילים אדום [12]. בנקודה זו נפנה ימינה ללכת עם השביל האדום בהליכה נוחה של כ-4 ק"מ עד לנקודת החניה של הרכב בתחתית הפיתולים של הכביש למדרשת שדה בוקר.

אתרים נוספים באזור שדה בוקר

אחוזת הקבר של בן-גוריון
לפני שדוד בן-גוריון נפטר ב-1.12.73, הוא ביקש להיקבר בשדה בוקר, נאמן לחזונו שהנגב הוא עתידה של מדינת ישראל. הוא נקבר בלב גן של צמחייה מדברית לצד אישתו פולה, על שפת מצוק שנשקפת ממנו תצפית מרהיבה לנחל צין. הקבר נמצא ליד הקופות בראש הירידה לנחל צין [2] (הכניסה ללא תשלום).

העיר עבדת
שרידיה של עיר הבירה הנבטית של הנגב. בתקופת הנבטים (מאות 5-6) היא היתה המרכז המסחרי של כל הנגב מתוקף היותה באמצע דרך הבשמים בין פטרה לעזה. בין השרידים נמצאות כנסיות (נבנו לאחר התנצרות חלק מהנבטים), בתי מגורים, בארות ובעיקר תצפית על הסביבה כולה (העיר עבדת בנויה על רמה מוגבהת מסביבותיה). ראו מסלול טיול נפרד לעבדת.

עין עבדת
שמורת טבע מהיפות בארץ, מעין ומפל, צמחית מים ובעח הבאים לשתות כל אלו מקנים לעין עבדת תחושה של נווה מדבר. ראו מסלול טיול לעין עבדת.