הכירו את אולמות האבירים

הסיור באולמות האבירים יחזיר אתכם למאה ה-11, אז חיו בעכו העתיקה צלבנים והעיר שיגשגה במסחר. עכו הייתה השנייה בחשיבותה לממלכה הצלבנית ואפילו הפכה לבירתה בתקופת הממלכה הצלבנית השנייה (1191-1291). בתקופה הזו העיר התרחבה, נבנו בה מספר שכונות ורובעים, ביניהן גם הרובע ההוספיטלרי.

מאיפה הכל התחיל?

במסדר הצבאי ההוספיטלרי חיו נזירים שחרטו על דגלם לטפל בחולים בארץ הקודש לצד שמירה על הצליינים שביקרו במקומות קדושים. בתקופת הממלכה הצלבנית הראשונה (1099-1187) המסדר קבע את מפקדתו בירושלים, אך העתיק אותה לעכו בתקופת הממלכה הצלבנית השנייה.

כבר בתקופת הממלכה הצלבנית הראשונה להוספיטלרים היה רובע בעכו, אך עם העתקת המפקדה לעכו הם הרחיבו את המפקדה ובנו את המתחם החדש, שהתפרש בשתיים – שלוש קומות סביב חצר מרכזית וכלל גם אזורים תת קרקעיים לטובת מערכת ביוב ומאגרי מים.

המתחם החדש, הלוא הוא המצודה הצלבנית הידועה גם בשם המצודה ההוספיטלרית, כל-כך מרשים, שהודות לו אונסק”ו העניקה לעיר עכו את תואר עיר מורשת תרבות עולמית.

הרובע ההוספיטלרי שהוא המצודה הצלבנית בעכו כלל שלושה מבנים עיקריים – המפקדה, המוכרת כיום כאולמות האבירים, כנסיית יוחנן הקדוש ובית חולים. עכו שיגשגה עד שממלכת הצלבנים קרסה ועכו נחרבה. היא נבנתה מחדש רק בתקופה העותמ’אנית, גם על חורבות המבצר ההוספיטלרי. את מה שתראו בביקור במקום חשפו במהלך שנים רבות בחפירות ארכיאולוגיות. ואם אתם תוהים מה היה גודלה של המצודה כולה, אל תדלגו על התרשים בכניסה לאולמות האבירים הממחיש גם את החלקים שלא שוחזרו.

המצודה ההוספיטלרית, הידועה בשם אולמות האבירים

החצר המרכזית

כאמור, במרכז אולמות האבירים ניצבת חצר מרכזית, בה שתי בארות מים ובריכות. הבאר הצפונית שימשה לשתייה ולכביסה והדרומית לרחצה ואת הבריכות ניקזו תעלות מים, שנמצאו מתחת למפלס החצר. מסביב לחצר קשתות שנשאו מדרגות שהובילו לחדרים בקומה השנייה.

האולם הצפוני

באולם זה תראו 6 חללים נפרדים וביניהם פתחים בצורת קשת. בקיר הדרומי שלו שני פתחים, האחד מוביל דרך מסדרון מקורה לאולם האומנות והשני – למפקדה ומשם לשער מריה הקדושה.

אולם כלי הסוכר

מבנה בן שלוש קומות. בקומה התחתונה אגרו מי גשמים. ממש מעליו האולם שזכה לשם אולם כלי הסוכר הודות לריבוי כלי חרס שנמצאו בו בחפירות, ששימשו לכלי סוכר. ממצאים נוספים מוכיחים שכאן הפיקו את הסוכר הגבישי, שהפך לאחת התעשיות החשובות בתקופה הצלבנית בארץ.

השער הצפון מערבי

מעבר מקורה עם שער בצורת קשת בין החצר המרכזית לחפיר הצפוני.

המגדל הצפון מערבי ומערכת הביוב הראשית

מגדל בן שלוש קומות, ששימש לשירותים ציבוריים. בקומה הראשונה התנקז הביוב התת קרקעי מכל חדרי השירותים, ובשתי הקומות מעל – חדרי שירותים.

האגף המערבי

אגף זה טרם נחפר, אך הודות לשרידים ארכיטקטוניים שהתגלו במפולת באגף, נראה כי הוא נבנה בסגנון גותי. נכנסו אליו מהחצר המרכזית והוא כנראה שימש למגורים.

אולם העמודים (חדר האוכל)

שלושה עמודים עגולים בקוטר של כ-3 מטר מחזיקים מערכת של שמונה קמרונות צלב מחודדים המרכיבים את האולם. בראש כל אבן התומכת בקמרונות אפשר לראות תבליטים של זרי פרחים, סלסלות או עלי שושן. החדר שימש כנראה כחדר האוכל של המסדר. בהמשך, בחלק שעדיין לא נחפר, כנראה היה מטבח. מתחת לחדר האוכל מצאו מערכת אגירת מי גשמים ששימשו למי שתייה לסועדים.

אולם האומנות

באולם הזה מערכת של עמודי תמיכה (אומנות) מסודרים שורות-שורות והוא שימש כנראה כחדר כינוסים ואחסון של המפקדה.

הרחוב הדרומי

בחפירות התגלה רחוב עירוני, שהשתרע משער בחומת העיר הצפונית עד המכלול ההוספיטלרי, ועבר בשטח הרובע ההוספיטלרי. כאן בנו שער שאפשר להוספיטלרים לחסום את המעבר בשעת מצוקה.

האולם היפה

 את האולם הזה מאפיינות אבני גזית מסותתות וחלונות קבועים מעוצבים. צמוד למפקדה ההוספיטלרית ומחובר לרחוב הציבורי. כנראה שימש את הצליינים שעברו בעיר למנוחה.

אולם האסורים

האולם הזה לא קשור ישירות למכלול ההוספיטלרי, אלא לרחוב הציבורי. הרצפה שלו חצובה בסלע הטבעי והוא נמוך מהמבנים הסמוכים לו. למעט הפתח היחיד שקבוע בדרום המבנה, אין במבנה חלונות נוספים שאיפשרו את כניסת האור למבנה. עשרות החורים הרבועים שלאורך הקירות שימשו את ווי המתכת אליהם נקשרו אסירים.

להציל את חבצלת: פעילות אינטראקטיבית לכל המשפחה

מגיעים לאולמות האבירים עם ילדים? אל תפספסו את החוויה האינטראקטיבית “להציל את חבצלת” – משחק אודיו סוחף, שיקח אתכם למסע בעקבות ההיסטוריה המרתקת של האבירים שחיו כאן לפני מאות שנים. במהלך הפעילות תוטל עליכם המשימה להציל את הנסיכה חבצלת, תוך שאתם מחפשים אחר רמזים, פותרים חידות מאתגרות ולומדים את ההיסטוריה העשירה של המקום בדרך מצחיקה ומרגשת.

המדריך הקולי לילדים הוא חוויה מהנה למשפחות עם ילדים, שעוברים מתחנה לתחנה באולמות האבירים ומנסים להציל את הנסיכה חבצלת. המדריך פותח על ידי יובל מלחי, מפיק הפודקאסטים 'היסטוריה לילדים' בשיתוף החברה לפיתוח עכו העתיקה.

בסיום המשחק, מוזמנים הילדים לצילום סלפי בביתן מימי הביניים. המדריך כלול במחיר הכניסה לאתרים. ילד עד גיל 5 חינם.

עכו העתיקההדרך הכי מרתקת להכיר את ההיסטוריה של האבירים | צילום: באדיבות החברה לפיתוח עכו העתיקה 

תערוכת דה וינצ’י באולמות האבירים

לאונרדו דה וינצ'י מוכר לרובנו בזכות יצירותיו המפורסמות ה"מונה ליזה" ו"הסעודה האחרונה". אך רבים לא יודעים שמלבד היותו אומן מוכשר, הוא נחשב למהנדס בחסד בזכות רעיונותיו המקוריים בתחומי הטכנולוגיה והמדע. 

אנחנו מזמינים אתכם עם כל המשפחה לתערוכה מיוחדת במינה, לרגל 500 שנה למותו של לאונרדו דה וינצ'י, בה יוצגו ההמצאות הגאוניות שלו בתחומי המדע והטכנולוגיה, שהקדימו את זמנן ויושמו רק מאות שנים לאחר מותו.

מה מחכה לכם בתערוכה? התערוכה האינטראקטיבית והמרתקת הזו מציגה עשרות מכונות, שממחישות את רעיונותיו של דה וינצ'י ונבנו על פי שרטוטיו ותוכניותיו. לצד דגמים פיזיים נעים, תוכלו גם להתרשם מרישומי ענק, שרטוטים וציורים של ההמצאות, הולוגרמות והפעלות.

סיור באולמות האבירים

את הביקור באולמות האבירים תוכלו לעשות בקצב שלכם. לקרוא את השלטים הקבועים בכל אולם ולהכנס לעולמם של האבירים. אם תרצו לשמוע הסברים רחבים יותר, באפשרותכם לקבל אוזניות שמע בכניסה לאתר. ההסברים ניתנים בשמונה שפות – עברית, ערבית, אנגלית, גרמנית, צרפתית, ספרדית, איטלקית ורוסית. לשם כך עליכם להשאיר תעדוה מזהה אותה תקבלו חזרה עם החזרת האוזניות.

מלבד האוזניות, בחלק מהחדרים מפיחים חיים וממחישים את חיי העבר בעזרת הקרנה על גבי הקירות. בנוסף, בסופי השבוע הרחוב הצלבני קם לתחייה עם סדנאות בעלי מקצוע שפעלו באותה תקופה – נפחות פלדה, נפחות זכוכית, ריקמה, אריגה, קדרות, ייצור בשמים, קליעת סלים ועוד. 

אירועים מיוחדים 

בחגים, בחופשות ובחלק מעונות השנה מתקיימים באולמות האבירים פעילויות מיוחדות ואירועים, כמו מופעי מוזיקה ואופרה, פעילויות לילדים וסדנאות יצירה בשדרת האמנים, מתחם של משקפי מציאות מדומה ושיחזור קרבות אבירים בהיפודרום.