כל המידע על ראסם חרבוש
בכניסה למושב יונתן, מיד לאחר הפנייה, ישנה פנייה ימינה לאתר כלקוליתי ייחודי, כמותו יש מעט בארץ. זהו האתר הכלקוליתי הראשון אשר נתגלה בגולן
התקופה הכלקוליתית (3,500-4,500 לפנה"ס בקירוב) מוכרת באזורים רבים בארץ ישראל ובארצות השכנות, אולם לפני 1973 לא היה כל מידע אודות תרבות זו ברמת גולן. סימניה הראשונים נחשפו במהלך בדיקות שנערכו לקראת סלילת הכביש הסמוך ליונתן. בעקבות חשיפת האתר, נתגלו במרכז הגולן הבזלתי אתרים רבים נוספים, ביניהם ישובים קטנים, קבוצות בדים ובתים בודדים.
ראסם חרבוש הוא ישוב כלקוליתי טיפוסי מלפני כ-5,000 שנה. תושביו היו חקלאיים ורועים, שגידלו חיטה, זיתים, אפון ועדשים, ורעו עדרי כבשים ועיזים. את בתיהם בנו מבזלת ללא סיתות או חומר מלכד. לצד מגוון רחב של כלי חרס וצור, השתמשו בחיי היומיום גם בכלי בית וכלים חקלאיים רבים שגם אותם יצרו מבזלת.
אחד מסימני ההיכר של תקופה זו בגולן הם פסלי העמוד מבזלת, בעלי תווי פנים סכמטיים דמוי אדם ודמוי חיה. רבים מהם גולפו עם אף גדול ובולט, אחרים כבעלי קרניים וזקן תיש. לכולם קערה להגשת מנחה בקודקוד. הפסלים שימשו בפולחן ביתי למען הבטחת יבולי שפע וריבוי בעדרים.
כמו בכל האתרים מתקופה זו בגולן, הבתים בראסם חרבוש הם בתי רוחב מלבניים שגודלם הממוצע 15-16 על 6 מטרים. בכולם עובר הצד האורכי ממזרח למערב והכניסה מדרום. המרחב הפנימי חולק ליחידות קטנות יותר על פי נוהל מקובל, במידה רבה כפועל יוצא מאורכם הקצר של ענפי עצי הסביבה ששימשו לקירוי. מרבית הבתים בנויים בשרשרת: הם ניצבים זה לצד זה כאשר קיר רוחב משותף חוצץ בין שני בתים סמוכים. נראה שבתי השרשרת השתייכו למשפחה מורחבת, שיושביה היו קשורים זה לזה. כמו כן נמצאו בתי בודדים פזורים, בפרט בשולי הכפר.
בכמה מהבתים ניתן לראות דולמנים שנוצרו לאחר התקופה הכלקוליתית ועשו שימוש מישני באבני הבתים.
למרבה ההפתעה, פירוש שם המקום בערבית הוא קשקוש רשום!
היי,
מה תרצה לכתוב על "ראסם חרבוש"?