כל המידע על קברי בני ישראל
האתר שבתמונה הוא "קבור בני אסראיל" כלומר "קברי בני ישראל".
האתר שוכן על כביש 60 בין ירושלים לבית אל, ובדיוק רב יותר בין מחסום חיזמה לישוב אדם (גבע בנימין).
האתר שמור בזכרוני מזה שנים רבות, תמיד שאפתי להגיע אליו ולא הזדמן לי. לעיתים לא רחוקות אני נוסע על הכביש ותמיד תמיד מביט הצידה ומחפש את האתר (מהאתרים השונים למדתי שיש שם חמשה מבנים "גדולים"), אף פעם לא ראיתי כלום. כמעט והתייאשתי. "המפה משקרת", מכירים את התחושה? כל מי שניווט מכיר.
הפעם החלטתי להיכנס לישוב "אדם" ולצפות עליו מלמעלה והנה מצאתי שלשה מבנים, לאחר שהעליתי את התמונות על המחשב הצלחתי לזהות את גם הרביעי (העליון משמאל), ואילו החמישי, כך הבנתי מהאתר "עמוד ענן" קבור מתחת לכביש.
ובכן, מהו האתר? לא כ"כ ברור, זאת מכיון שהאתר עדין לא נחפר.
המדובר במבני אבן גדולים מתקופה קדומה, שערביי האיזור מכנים בשם "קבור בני איסראיל" ובתרגום לעברית "קברי בני ישראל".
איך זה קשור לרחל אמנו?
ובכן, מקום קבורת רחל מופיע בתנ"ך בשלשה מקומות.
המקור הראשון הוא בספר בראשית פרק לה פסוקים טז-כ(פרשת השבוע של השבת הקרובה) שם כתוב כך:
וַיִּסְעוּ מִבֵּית אֵל וַיְהִי עוֹד כִּבְרַת הָאָרֶץ לָבוֹא אֶפְרָתָה וַתֵּלֶד רָחֵל וַתְּקַשׁ בְּלִדְתָּהּ. וַיְהִי בְהַקְשֹׁתָהּ בְּלִדְתָּהּ וַתֹּאמֶר לָהּ הַמְיַלֶּדֶת אַל תִּירְאִי כִּי גַם זֶה לָךְ בֵּן. וַיְהִי בְּצֵאת נַפְשָׁהּ כִּי מֵתָה וַתִּקְרָא שְׁמוֹ בֶּן אוֹנִי וְאָבִיו קָרָא לוֹ בִנְיָמִין. וַתָּמָת רָחֵל וַתִּקָּבֵר בְּדֶרֶךְ אֶפְרָתָה הִוא בֵּית לָחֶם. וַיַּצֵּב יַעֲקֹב מַצֵּבָה עַל קְבֻרָתָהּ הִוא מַצֶּבֶת קְבֻרַת רָחֵל עַד-הַיּוֹם. (מקור מקביל נמצא בבראשית פרק מז, נדון בו בהמשך).
המקור השני הוא בספר שמואל (א פרק י פסוקים א-ו) שם נאמר כך:
וַיִּקַּח שְׁמוּאֵל אֶת פַּךְ הַשֶּׁמֶן, וַיִּצֹק עַל רֹאשׁוֹ וַיִּשָּׁקֵהוּ; וַיֹּאמֶר הֲלוֹא כִּי מְשָׁחֲךָ ה' עַל נַחֲלָתוֹ, לְנָגִיד. בְּלֶכְתְּךָ הַיּוֹם, מֵעִמָּדִי, וּמָצָאתָ שְׁנֵי אֲנָשִׁים עִם קְבֻרַת רָחֵל בִּגְבוּל בִּנְיָמִן, בְּצֶלְצַח; וְאָמְרוּ אֵלֶיךָ, נִמְצְאוּ הָאֲתֹנוֹת אֲשֶׁר הָלַכְתָּ לְבַקֵּשׁ, וְהִנֵּה נָטַשׁ אָבִיךָ אֶת דִּבְרֵי הָאֲתֹנוֹת, וְדָאַג לָכֶם לֵאמֹר מָה אֶעֱשֶׂה לִבְנִי. וְחָלַפְתָּ מִשָּׁם וָהָלְאָה, וּבָאתָ עַד אֵלוֹן תָּבוֹר, וּמְצָאוּךָ שָּׁם שְׁלֹשָׁה אֲנָשִׁים, עֹלִים אֶל הָאֱלֹהִים בֵּית אֵל; אֶחָד נֹשֵׂא שְׁלֹשָׁה גְדָיִים, וְאֶחָד נֹשֵׂא שְׁלֹשֶׁת כִּכְּרוֹת לֶחֶם, וְאֶחָד, נֹשֵׂא נֵבֶל-יָיִן. וְשָׁאֲלוּ לְךָ, לְשָׁלוֹם; וְנָתְנוּ לְךָ שְׁתֵּי לֶחֶם, וְלָקַחְתָּ מִיָּדָם. אַחַר כֵּן, תָּבוֹא גִּבְעַת הָאֱלֹהִים, אֲשֶׁר שָׁם, נְצִבֵי פְלִשְׁתִּים; וִיהִי כְבֹאֲךָ שָׁם הָעִיר, וּפָגַעְתָּ חֶבֶל נְבִאִים יֹרְדִים מֵהַבָּמָה, וְלִפְנֵיהֶם נֵבֶל וְתֹף וְחָלִיל וְכִנּוֹר, וְהֵמָּה מִתְנַבְּאִים. וְצָלְחָה עָלֶיךָ רוּחַ ה', וְהִתְנַבִּיתָ עִמָּם; וְנֶהְפַּכְתָּ, לְאִישׁ אַחֵר.
שני מקורות אלו אינם מתיישבים יחד. מפני שבראשון מתואר קברה בדרומה של ירושלים ובשני בצפונה.
המקור השלישי מופיע בספר ירמיהו (פרק לא פסוקים יד-טז)
כֹּה אָמַר ה', קוֹל בְּרָמָה נִשְׁמָע נְהִי בְּכִי תַמְרוּרִים רָחֵל, מְבַכָּה עַל בָּנֶיהָ; מֵאֲנָה לְהִנָּחֵם עַל בָּנֶיהָ, כִּי אֵינֶנּוּ. כֹּה אָמַר ה', מִנְעִי קוֹלֵךְ מִבֶּכִי, וְעֵינַיִךְ, מִדִּמְעָה: כִּי יֵשׁ שָׂכָר לִפְעֻלָּתֵךְ נְאֻם ה', וְשָׁבוּ מֵאֶרֶץ אוֹיֵב. וְיֵשׁ תִּקְוָה לְאַחֲרִיתֵךְ, נְאֻם ה'; וְשָׁבוּ בָנִים, לִגְבוּלָם.
המילים קול ברמה יכולים להתפרש במובן של עוצמת הקול (קול רם) ויכולים להתפרש במובן של מקום (הקול נשמע שמקום ששמו רמה). בפירושים אלו נחלקו הפרשנים הקדמונים.
כאן יש להזכיר ש"רמה" הוא שם הישוב בו גר שמואל והוא נמצא בצפון ירושלים, מה שעשוי לתמוך בגירסה של ספר שמואל.
בספרות היותר מאוחרת יש בידינו מדרש שאף הוא תומך בגירסה זו, ואצטט אותו מתוך פירוש רש"י לבראשית (פרק מח פסוק ז) על הפסוק:
ואני בבואי מפדן מתה עלי רחל בארץ כנען בעוד כברת ארץ לבא אפרתה, ואקברה שם בדרך אפרת היא בית לחם.
מפרש רש"י: ואני בבואי מפדן - ואע"פ שאני מטריח עליך להוליכני להקבר בארץ כנען ולא כך עשיתי לאמך,שהרי מתה סמוך לבית לחם. כברת ארץ - מדת ארץ והם אלפים אמה כמדת תחום שבת כדברי ר' משה הדרשן, ולא תאמר שעכבו עלי גשמים מלהוליכה ולקברה בחברון, עת הגריד היה שהארץ חלולה ומנוקבת ככברה. ואקברה שם - ולא הולכתיה אפי' לבית לחם להכניסה לארץ, וידעתי שיש בלבך עלי. אבל דע לך שע"פ הדבור קברתיה שם, שתהא לעזרה לבניה כשיגלה אותם נבוזראדן, והיו עוברים דרך שם יצאת רחל על קברה, ובוכה ומבקשת עליהם רחמים, שנא': קול ברמה נשמע וגו' והקב"ה משיבה יש שכר לפעולתך נאם ה' וגו'
ממקור זה אנו למדים שני דברים סותרים. א. שהיא נקברה בדרומה של ירושלים, בדרך לחברון. ב. שהיא נקברה בדרך מירושלים לבבל, והרי הדרך לבבל הולכת מירושלים צפונה?
הרמב"ן (ר' משה בן נחמן ספרד 1194 -ארץ ישראל 1270) התקשה בשאלה זו, וכך הוא כותב (פירושו לספר בראשית לה טז):
כברת ארץ - מנחם פירש לשון "כביר", מהלך רב. ואגדה (ב"ר פב ז), בזמן שהארץ חלולה ככברה שהניר מצוי והסתו עבר ועדיין השרב לא בא. ואין זה פשוטו של מקרא, שהרי בנעמן מצינו (מ"ב ה יט) וילך מאתו כברת ארץ. ואומר אני שהוא שם מדת קרקע, לשון רש"י: והנכון מה שחשב בו ר' דוד קמחי כי הכ"ף לדמיון ואיננה שרשית, ומוצא המלה, היו לברות למו (איכה ד י), ותברני לחם (ש"ב יג ה), ענין אכילה מועטת בבקר, ופירושה שיעור מהלך ארץ מן הבקר עד לעת האוכל, כי כן ישערו כל הולכי דרך:
זה כתבתי תחילה, ועכשיו שזכיתי ובאתי אני לירושלם, שבח לאל הטוב והמטיב, ראיתי בעיני שאין מן קבורת רחל לבית לחם אפילו מיל. והנה הוכחש הפירוש הזה, וגם דברי מנחם. אבל הוא שם מדת הארץ כדברי רש"י, ואין בו תאר רק הסכמה כרוב השמות, והכ"ף לשמוש שלא נמדד בכוון. ואם יהיה השם הזה מתואר, יתכן שיהיה ברת כמו בת, מלשון מה ברי ומה בר בטני (משלי לא ב), והוא שם למדה הקטנה שימדדו הולכי ארחות, כמו למיל היום, ויאמר לה "בת ארץ", כי המדה כמו בת לפרסה, או למדה אחרת ידועה בימים ההם:
וכן ראיתי שאין קבורה ברמה ולא קרוב לה, אבל הרמה אשר לבנימן רחוק ממנה כארבע פרסאות, והרמה אשר בהר אפרים (ש"א א א) רחוק ממנה יותר משני ימים. על כן אני אומר שהכתוב שאומר קול ברמה נשמע (ירמיה לא יד), מליצה כדרך משל, לאמר כי היתה רחל צועקת בקול גדול ומספד מר עד שנשמע הקול למרחוק ברמה שהיא בראש ההר לבנה בנימן, כי איננו שם, והיא חרבה מהם. לא נאמר בכתוב "ברמה רחל מבכה על בניה", אבל אמר כי שם נשמע הקול:
ונראה בעיני כי קברה יעקב בדרך ולא הכניסה לעיר בית לחם יהודה הקרובה שם, לפי שצפה ברוח הקודש שבית לחם אפרתה יהיה ליהודה ולא רצה לקברה רק בגבול בנה בנימן, והדרך אשר המצבה בה קרובה לבית אל בגבול בנימין. וכך אמרו בספרי (זאת הברכה לג יא) בחלקו של בנימין מתה, כדאיתא בפרשת וזאת הברכה. וראיתי ליונתן בן עוזיאל שהוא מרגיש בזה, ואמר קל ברום עלמא אשתמע, ותרגם כל הכתוב על כנסת ישראל.
לסיכום הנושא:
יש בידינו מקורות סותרים באשר למקום קבורת רחל, האם הוא בדרומה של ירושלים או בצפונה.
יש שנקטו כך ויש כך, אולם לכלל פתרון מלא לא הגענו.
וזה פירושו של כתב החידה
היא נמצאת בצפונו או בדרומו? - קבר רחל בצפון העיר או בדרומה.
אם בצפון, שם הם נמצאו. - אם בצפון, הרי שזה בקבר בני ישראל (יתכן, לא בטוח)
ואם בדרום, הרי שם הבית - אם בדרום, הרי זה בבית לחם של ימינו
מכ ל מקום היא קוראת להם - בין בצפון בין בדרום, רחל אמנו קוראת לבניה שישובו למולדתם.
אבל לא נשאיר אותכם במתח. לפני זמן מה פירסם הרב יעקב מידן (ראש ישיבת ההסדר הר עציון שבאלון שבות) מאמר בו הוא מיישב את המקורות כולם, וטוען שאכן בית לחם של ימינו הוא מקום קבורתה. לא זה המקום להביא את כל התיזה שהוא בונה, אולם פטור בלא כלום אי אפשר, אומר רק שהוא מאחר את המדרש בו מוזכרת ההליכה לגלות מתקופת בבל אל תקופת בית שני, בו נמכרו יהודים רבים בשוק העבדים שבחברון (האתר שמוכר היום כאלוני ממרא בין צומת הזכוכית לקרית ארבע) בדרכם למצרים.
הרוצה להרחיב עוד ימצא שפע של מקורות. הנה כמה לדוגמה
נגה הראובני (מתוך "אור חדש על ספר ירמיהו) ותודה לעץ שיטה
http://www.daat.ac.il/DAAT/tanach/tora/rachel/reuveni.htm
הספר כולו נמצא כאן
http://www.daat.ac.il/DAAT/tanach/noga/or-tohen.htm
קבר רחל בויקיפדיה
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%91%D7%A8_%D7%A8%D7%97 %D7%9C
קבר בני ישראל בויקיפדיה
וכאן
http://www.herzog.ac.il/index.php?id=669&option=com_content&task=view
היי,
מה תרצה לכתוב על "קברי בני ישראל"?