קצת על תל קטרה

תל קטרה טומן בחובו שרידים החל מתקופת הברונזה התיכונה ב' (1750 לפנה"ס בערך) ועד התקופה הביזאנטית. על תולדות האתר בתקופות הכנעניות אין אנו יודעים הרבה, ושברי החרסים שנלקטים על התל ובמורדותיו אולי מעידים על כך שהישוב הכנעני היה דל יותר מן הישוב שהוקם במקום בתקופת היות בני ישראל בארץ כנען.

עם התנחלות שבטי ישראל באזור ההר חלה התיישבותם של הפלישתים בחוף ובכלל זה באזור קטרה, רק לעיתים רחוקות עלה בידי בני ישראל להרחיב את גבולם ולשלוט גם על חבל ארץ זה. כך אנו קוראים ביהושע ט"ו ו-10-11: "וירד (הגבול של נחלת יהודה) בית שמש ועבר תמנה. ויצא הגבול אל כתף עקרון צפונה ותאר הגבול שכרונה ועבר הר הבעלה ויצא יבנה אל ויהיו תוצאות הגבול ימה". לאור רשימה זו אנו יודעים כי גבול זה נמתח לאורך נחל שורק, ואף על פי שבקטרה היה בתקופת הבית הראשון ישוב בלתי מבוטל כל עיקר, אין לאל ידינו לזהות את האתר עם אף אחת מהערים הנמנות ברשימת גבול זה.

מתל קטרה ניתן לבצע תצפית מרהיבה על כל האזור המקיף את המושבה גדרה ואף לראות את גבעות מע'אר הסמוכות בהן כדאי לסייר באביב, שעה שהפריחה במקום מרהיבה.

פריחת התורמוסים בתל קטרה

באמצע חודש פברואר מתחילה פריחת תורמוס ההרים המרהיבה בתל קטרה, שמושכת אליה המוני מבקרים. בין קקטוסים ומרבדים צהובים של חרציות, משובצים להן אלפי פרחים כחולים-סגולים, שהופכים את האתר למקום חובה עבור משפחות - רק בזהירות על הפרחים ובתשומת לב לניקיון המקום אחריכם.

בראש הגבעה תמצאו ספסל לבן ופוטוגני שנהנה מנוף אל גדרה והפך ללוקיישיין מנצח לצילומים.

ההגעה לגבעה דרך רחוב שפרינצק בצפון גדרה, ממנו תגיעו לעליה לתל קטרה. שימו לב שבשבתות ייתכנו עומסים, כך שמומלץ להיערך בהתאם ולהגיע מוקדם.