המסלול נוח בכל עונות השנה, אם כי בסוף הקיץ לא הכל ירוק כמו בחורף או באביב. לאחר גשם יש סכנת החלקה. למגיעים בחורף ובתחילת האביב כדאי לדעת, שיתכן ויהיה צורך ללכת במים באפיק נחל דישון. בימי שמש – חשוב להצטייד בכובע, כי המסלול חשוף לשמש. המסלול אינו מעגלי, אך דורש הקפצה קצרה בלבד. המסלול עובר במערות אביב, אך ישנן מספר מערות נוספות בנחל המופיעות בתיאור שהגישה אליהן קשה ואין חובה להעפיל אליהן. שימו לב, למרות שהמסלול מתאים לכל המשפחה, חשוב לדעת שיש בו ירידות מסולעות ולכן לא מתאים לילדים קטנים מאוד.
איך מגיעים
מכביש 89 (נהריה-צפת) פונים בצומת חירם מזרחה לכביש 899. שימו לב כי מצומת זה יוצאים שני ענפים של כביש 899: אחד לכיוון מערב וראש הנקרה, והשני מזרחה לעבר ברעם ויראון. כאמור, אנו נפנה לחלק המזרחי. סמוך לבית הכנסת העתיק ברעם [1] נפנה ימינה להמשך כביש 899. נמשיך כ-6 ק"מ, וכמה מאות מטרים לאחר הצומת שיש בו פנייה לריחניה, נראה בצד ימין של הכביש שלט המפנה לנחל דישון, ולידו מגרש חנייה סלול [2]. במגרש זה נשאיר את הרכב שיחכה לנו בסוף המסלול (אם אין רכב נוסף, מנקודה זו נתפוס טרמפ לתחילת המסלול). נמשיך בנסיעה לתחילת המסלול, שנמצאת כ-3 ק"מ בהמשך הכביש שבו הגענו. נקודת ההתחלה [3] נמצאת בעיקול החד של הכביש, כ-1 ק"מ לאחר הפניה לקיבוץ יראון. שימו לב כי אין מקום חנייה מסודר, וחשוב להחנות את הרכב כך שלא יפריע לתנועה.
המסלול
מצידו הדרומי של הכביש מתחיל המסלול, בשביל המסומן בסימון שבילים כחול. שביל זה עובר באפיקו של נחל אביב, שראשיתו במורדות הרכס של מארון א-ראס שבלבנון. כ-2 ק"מ מהנקודה שבה מתחיל המסלול, נשפך נחל אביב אל נחל דישון, שמנקז את המים מהרי מירון מזרחה, לעבר עמק החולה.
עם תחילת ההליכה בנחל אביב תוכלו להבחין בתופעות הקארסטיות בגדות הנחל. קארסט הוא הכינוי לתהליך שבו מי הגשמים אוכלים באבן הגיר ויוצרים מערות, נטיפים וזקיפים, צנירים ושאר תופעות טבע מרשימות. בנחל אביב עשו מי הגשמים שמות באבן הגיר המקומית והשאירו שלל מערות וצורות סלע, המשאירות לדמיון מקום רב. אחת הצורות הידועות והמוכרות שנוצרו הן העלמות - עמודי אבן שנראים כפסלים בצורות שונות. דמויות אלו עומדות מעל הנחל גבוהות וזקופות ומביטות על המטיילים היום, ממש כפי שהביטו באנשים בנחל בתקופות קדומות, אפילו לפני אלפי שנים.
המערות הרבות מהוות מקום גידול לעופות שונים, בהם יונים, עורבים שחורים ואפילו נשרים, שבחרו בנחל אביב כמקום הקינון שלהם. בנחל ניתן לראות מפעם לפעם עצי תאנה וביניהם פרחים רבים. בהתאם לעונה תוכלו לראות במקום כלניות, נוריות או פרגים, לוטם, סירה קוצנית, חורשף מצויץ, ציפורן נקוד, ועוד.
כ-700 מטר מתחילת המסלול, יוכלו חדי העין להבחין בסימון שבילים שקוף שפונה ימינה מהשביל. שביל זה מוביל בעליה תלולה אך קצרה למערת קבורה, שממוקמת בגובה של בערך שני שליש מגובה הגדה הדרומית של הנחל. שימו לב כי הטיפוס למערה קשה, והירידה בהמשך תלולה ולא מתאימה לכולם. בכניסה למערה תוכלו לראות פתח חצוב מלבני בתוך משקוף קשתי מעוטר, ובתוכה תמצאו כעשרה קברים עתיקים, שעשויים להיות מהתקופה הביזנטית. סביר להניח שמערת הקבורה החצובה הזאת שימשה את תושבי המקום שגרו במערות שנראה בהמשך הנחל.
מערת חניה
המערה הראשונה שברור כי שימשה למגורים היא מערת חניה. המערה נמצאת גם היא בגדה הדרומית של הנחל, בערך באותו קו גובה של מערת הקבורה. ההרפתקנים שביניכם יוכלו ללכת בזהירות על המתלול עד למערה. הזהירים יותר, או אלו שכלל לא טיפסו למערת הקבורה, ימשיכו עם השביל המסומן באפיק הנחל, ויביטו מדי פעם ימינה, כ-1 ק"מ מתחילת המסלול יוכלו להבחין למעלה מימין במערת חניה [4].
במערה, שניתן לטפס אליה (שוב בעליה די תלולה המחייבת גם ירידה תלולה בחזרה לאפיק הנחל), ברורים לעין סימני פעילות של בני אדם. המערה הטבעית הורחבה למבנה בעל שלושה מפלסים. במפלס העליון ישנם כמה חדרים, שבהם אפילו חצובים חלונות המשקיפים לנחל, וכן בור, שנראה כי שימש לאכסון מזון ועיבודו.
ממערת חניה, ניתן לראות בצידו האחר של הנחל את מערת אביב. סימון השבילים הכחול מוביל אותנו ישירות אליה, וגם מי שלא טיפס לאף אחת מן המערות הקודמות יהנה מהביקור במערת אביב, שהיא למעשה מערכת מערות במרכז הצוק. ניתן להבחין בבורות מים מטויחים החצובים בסלע וכן במרזבים, שמובילים אליהם את מי הגשמים.
מערות אביב
ממערות אביב נשקף נוף עוצר נשימה אל נחל אביב, נחל דישון והחלק הצפוני של הגליל העליון המזרחי. ביום טוב ניתן אף לראות את גוש הרי מירון.
מהמערות מתחיל השביל לרדת לעבר אפיק הנחל. שימו לב כי במהלך הירידה ניתן להבחין בגת חצובה בסלע, ששימשה לדריכת ענבים ויצירת יין. כ-1 ק"מ לאחר מהמערה נגיע לחיבור של נחל אביב עם נחל דישון [6]. במקום זה נמצאת תחנת שאיבה ישנה של מקורות, שעל קירותיה מסומן המפגש עם השביל העובר בנחל דישון, המסומן בסימון שבילים אדום, וכן עם שביל ישראל, שעובר גם הוא בנחל דישון.
המשך המסלול שלנו מוביל אותנו ימינה במעלה נחל דישון. אם הגעתם בחודש נובמבר וזמנכם וכוחכם בידכם, מומלץ לשקול לפנות דווקא שמאלה, לעבר ריכוז נפלא של פריחת חלמוניות (שנמצא במרחק של כ-1.5 ק"מ).
בחודשי החורף זורמים בנחל דישון מים, ויתכן שתדרשו לדילוג בין אבנים לצידו השמאלי של הנחל, שבו ממשיך המסלול. בחדשים אלו נחל דישון מרשים במיוחד, ותוכלו לפגוש בו רבים מנציגי צמחיית הגליל, בהם הקידה השעירה, האלון, האלה, החרוב, השקדיה ועוד.
לאחר הליכה של 2 ק"מ בשביל העובר בנחל נגיע למגרש החניה שבו השארנו את הרכב. שימו לב כי בנקודה זו ישנו גם אתר פיקניקים נחמד [2].
עוד באזור
- החוייה הצ'רקסית בריחניה: כאן תוכלו ללמוד על העדה הצ'רקסית, שנמצאת בארץ משנת 1873, דרך הרצאה מעניינת מאוד, מצגת, תצוגת פריטים עם הסבר, סיור רגלי קצר בכפר וטעימות ממטעמי הצ'רקסים. מומלץ! | הכניסה בתשלום | טלפון: 04-6980349 או 050-5203146 | לאתר החווייה הצ'רקסית »
היי,
מה תרצה לכתוב על נחל אביב ונחל דישון?
ממליץ לעשות רק את נחל דישון.
טיילנו בשבת עם ילדים מגיל שנה עד 6. המסלול כ5 קמ לקח לנו כ 4 שעות. מסלול לא קל בכלל ! עם הילדים מאוד מאתגר.
החלק הראשון של המסלול - נחל אביב- אורך כ 3 שעות והוא יותר מאתגר. אח"כ הדרך מישורית.
תחילת המסלול עוברים מתחת לכב… יש - קטע קצר מטונף ומסריח ! בעונה הזאת יש הרבה קוצים ואין פריחה. אין הרבה צל במסלול.
סה"כ נחמד. עם ילדים קטנים לא פשוט. בטח יותר כיף בתחילת אפריל.
המסלול מתחיל לפי הסימון שבילים במעבר תת קרקעי מתחת לכביש שמלא בחרא של פרות, ריחות מזעזעים וכמויות מטורפות של זבובים. לא חייבים לעבור שם אפשר לעבור את הכביש ולרדת באיזה שביל צידי. תחילת המסלול מלאה בחרא של פרות… עם המוני זבובים ולכלוך, כולל גופת פרה מתה. לא ניתן להיכנס למערת חניה כי עדר פרות לא נחמדות חוסם את הכניסה ומערת אביב משמשת גם כשירותים ולא ניתן להנות מיופי המערה בגלל זה.
אין הרבה צל במסלול ויש המון קוצים וצמחייה קוצנית ככה שצריך לבוא עם מכנס ארוך.
מלבד הבעיות האלה המסלול מלא בצמחייה ובעלי חיים, והצנירים יפים ומרשימים.
מומלץ להיזהר מאוד בכניסה לחללים סגורים. נכנסנו עם סנדלים למין חדר חצוב במערת אביב השמאלית ויצאנו עם עקיצות רבות ברגלים עם סימנים וגירודים שלא עוברים כבר שבועיים. שלא לדבר על הסכנה בהידבקות בקדחת המערות.
חוץ מזה, … המסלול יפה למדי. באשר למים, בפסח האחרון הנחל היה יבש.
מסלול מהנה ומאוד יפה הפריחה בכל מקום, בכל זאת זה אביב.
כנראה בגלל המרחק גם לא עמוס, מומלץ בחום.
אתמול 15.04.2014 עשינו מסלול של נחל דישון ואביב
מסלול בדרגת קושי בינונית.
נופים מדהמים, הכל ירוק, ישנה צמחיה יפה לאורך כל המסלול.
מסלול הינו קווי, לכן כדאי להגיע בכמה רכבים.
מומלץ מאוד לכל המשפחה!!!
למעלה מהישוב דישון ולסיימו למטה, ביציאה לכביש, כך רןאים את הנחל מלמעלה, אחרי גשמים הנחל זורם בשצף קצף והמראות מאוד יפים.
וכן גם אנחנו נאלצנו לעבור את הנחל רגלית וטבלנו במים, להפתעתנו. לא מדובר במים … קפואים אז זה אפשרי.
מסלול מהמם!
שלום לכם. היום טיילתי בנחל אביב ונחל דישון. הקטע בנחל דישון קצת פחות טוב בגלל הג׳יפים... סימון המערות לא ברור במיוחד אז כשרואים מערה פשוט תכלו בשביל עד שתגיעו(-; חג שבועות שמח, טניה לייט.
לא רחוק אחרי שנשפכים לנחל דישון, צריך לחצות אותו. כעת, אחרי תקופה גשומה יחסית, הנחל זורם וצריך לעבור רגלית דרך המים. כדאי לשקול להביא סנדלים או להערך בהתאם. גובה המים מגיע לעד חצי רגל (למבוגר).
הערה חשובה… נוספת היא שכשמסיימים את נחל אביב ומגיעים להצטלבות עם נחל קישון השילוט מורה שנחל דישון (סימון דרכים אדום) הוא בשני הכיוונים וההבדל היחיד ביניהם הוא מספרי הכבישים. שימו לב שאין התאמה בין המספרים בשלט לבין המספרים במפה ועלולים להתבלבל. תפנו ימינה כפי שמופיע בסיפור המסלול.
טיילנו זוג לבד וכל הדרך חיפשנו את הסולם בצד ימין למעלה (אחד מאיתנו היה שם שנה קודם) בגלל שלא ראינו שום סולם המשכנו מעבר למה שהיה צריך ונשארנו שם בחושך מוחלט כשהיינו אמורים להישאר לישון במערת החנייה אך לצערנו… בסופו של דבר לאחר 6 שעות קשות הגענו למערה אך הסולם לא היה שם.... אלא רק שרידים שבורים שלו ונאלצנו לישון תחת כיפת שמיים בפחד אמיתי... אז אם אתם מחליטים לעשות את המסלול ולישון שם תוודאו קודם את תקינות המסלול כי מה שאני עברתי ביומיים האלו היה סיוט!!!
טיילנו ביום ראשון 3 לאפריל 2011.
המסלול עכשיו מלא פריחה משגעת וירוק ומרשים.
העלמות, המערות והמראה של הצנירים - ייחודי ומפתיע.
והשילוב של הכל עם להקת החסידות פשוט מדהים.
ההליכה קלה עם קצת טיפוס, ל… א עם עגלות כמובן אבל אפשר לדעתי עם כלב - יש קטע אחד עם אבנים בנחל.
הכניסה לנחל לא מתחת לגשר כי שם מוצף מים אלא בצד השני של הכביש, בירידה קלה.
החלק הראשון של הטיול הוא גם החלק העיקרי (נחל אביב, המסומן בכחול) וכדאי לעשות אותו בנחת ולהנות מהנוף המדהים. החלק השני (נחל דישון, המסלול האדום, ימינה) הוא שביל רחב מעל הנחל שאפשר לעשות גם באפנים ובג'יפ והוא קל ממש אבל לא מרתק כמו החלק הראשון ומטרתו בעיקר לצאת חזרה לכביש.
מומלץ!!!!
המסלול כנראה יפה בחורף ותחילת אביב, אבל בסוף מאי כבר יבש ולא כל כך מעניין.
להסתכל טוב בסימון השביל - לא לפספס את מערת אביב! היא שווה ביקור, וטובה לעצור לנוח.
המקום להשארת רכב בתחילת מסלול נחל אביב - בכניסה לשביל צדדי (על… סיבוב הכביש), לא כל כך נוח.
1. סימון המסלול משתנה באיזשהו שלב מלבן כחול לבן ללבן אדום לבן ובמקרה של איבוד המפה (כמו שלנו קרה :)) או בכל מקרה יש לזכור הולכים עם סימון השביל לבן כחול / אדום לבן וכאשר מגיעים לצומת T שבה שלט שעליו כתוב נחל די… שון לשני הכיוונים פונים ימינה ולא שמאלה - חשוב מאוד!!
2. מסלול בהחלט יפה אבל אני הייתי עם תינוק עלי ולא הכי קל ירידות ועליות ברמת קושי בינונית.
3. למערות הראשונות אני לא שמתי לב אז כדאי להיות עירניים.
תהנו :)
מסלול יפיפיה במיוחד בעונה הזאת, לא קשה להליכה
נהננו מאוד!!!