איך מטיילים

ישנם שני מסלולים מעגליים שניתן לעשות בנחל ברק.

המסלול הקצר: מסלול מעגלי קצר של 3-4 ק''מ (כשעתיים), שכולל טיפוס תלול אך קצר וירידה אתגרית ומהנה בסולמות וחבלים במעוק נחל ברק.

המסלול הארוך: כולל את המסלול הראשון ומוסיף לו הליכה של כ-8 ק"מ ברמת ברק והר כיפה (סה"כ 5-7 שעות). תוספת זו כוללת נוף מרהיב לערבה התיכונה והנאה מהעוצמה המדברית. שימו לב שבחלק הנוסף אמנם אין עליות משמעותיות, אך כמעט ואין צל, ולכן לא מומלץ לצאת למסלול הארוך בקיץ וימים חמים.

  • בחורף ובאביב ייתכן שהגבים במעוק יהיו מלאים במי גשמים - במקרה כזה התכוננו לטיול רטוב.

  • המסלול אינו מתאים לילדים מתחת לגיל 5, שכן הם לא יוכלו לטפס בסולמות.

  • אם החלטתם לעלות בסולמות בנחל ברק (קל יותר לעלות בהם מאשר לרדת, במיוחד עם ילדים), שימו לב שעשויים להיווצר פקקי תנועה בעקבות קבוצות המטיילות גם הן בחלק זה של המסלול. במידה והנכם מספר מטיילים בודד בקשו בנימוס לעקוף והיזהרו לא למעוד או להפיל אף אחד.

  • טיפ: במידה ובכניסה כבר הבחנתם המכוניות רבות, תתדבקו בתיאור המסלול כפי שהוא מובא כאן והתחילו בעלייה בשביל הירוק ולאחר מכן רדו במעוק. למרות הנאמר בסעיף לעיל, עומס המטיילים מקשה על התקשורת ויכול להיות שלא תוכלו אפילו להתחיל לעלות, במיוחד אם הגבים מלאים.

  • כשהגבים מלאים הם עשויים להיות מלאים בנוצות יונים - היו מוכנים גם לחוויה קצת לא נעימה.

איך מגיעים

הכניסה לנחל ברק היא מכביש הערבה (כביש 90) בסמוך לאבן הקילומטר ה-115, שנמצאת כ-6 ק''מ צפונית לפנייה לישוב פארן וכ-10 ק''מ דרומית לפניה לישוב צוקים (הנקרא במפות לעיתים בלדד). מכביש הערבה ישנו שלט ברור המפנה מערבה (ימינה לבאים מצפון), לעבר דרך עפר מצויינת המסומנת בסימון שבילים כחול והמובילה לתחילת המסלול. דרך העפר, המתאימה לכל רכב, נמשכת לאורך כ-12 ק''מ באפיקו הרדוד של נחל ברק. דרך העפר עוברת בינות עצי שיטה וחמוקי גבעות עד לנקודה המסומנת בשטח כחניון [1 במפה]. בנקודה זו ניתן להשאיר את הרכב ולהתחיל את המסלול רגלית. עם זאת, דרך העפר ממשיכה להיות טובה עוד כ-3 ק''מ ובנסיעה זהירה ניתן, לאלו הרוצים בכך, להמשיך עד לנקודה [2] בעיקול הנחל או אף מעבר לכך לנקודה [3].

נחל ברק

נחל ברק  נקרא כך בעקבות השם הערבי של הנחל הוא אלאבריק והוא חלק ממניפת הנחלים המנקזים את מרכז ודרום הנגב אל הערבה ומשם לים המלח. מהנקודה בה חנינו את הרכב [1 או 2], נלך עם הדרך העוברת באפיקו של נחל ברק והמסומנת בסימון שבילים כחול, מערבה לעבר המעוק. הצמחייה במדבר מתרכזת בעיקר באפיקי הנחלים החורצים את המרחב. בנחל ברק נוכל להבחין בעצי שיטה סלילנית ושיטה סוככנית (עליהם מטפס הרנוג השיטים) הבולטים במרחב. לצידם צומחים צמחים שהסתגלו לחום וליובש כגון: מלוח קיפח, ימלוח פגום, יפרוק המדבר, זוגן השיח, חומעה ורודה, כתלה חריפה, רותם המדבר, רכפתן מדברי, קזוח עקום, אטד ערבי ועוד.

אזור הר כיפה ורמת ברק בהם עוברים מסלול הטיול, מקבלים בשנה כמות גשם מועטה ביותר. רמת החלחול של הקרקע הרדודה, המכסה את סלע הקירטון, נמוכה אף היא, ורוב המים זורמים על פני השטח ומתנקזים אל הנחלים הגדולים. אלה שהם בעלי אגן ניקוז גדול, מקבלים למעשה יותר מים מאשר כמות הגשם שירדה על שטחם, ולכן אפשרית בהם צמיחת צומח רב-שנתי רב, ואף עצים. אם תלכו בשקט ותתבוננו סביב, יתכן כי תראו גם עדר יעל נובי המשוטט בין ההרים.

תראו את לונלי פלג במקטע של נחל ברק בשביל ישראל:

העלייה בשביל הירוק

לאחר הליכה של כחצי שעה נגיע לפיצול שבילים המפנה שמאלה לעבר שביל ירוק העולה במעלה ההר [3]. נבחר לטפס בזהירות בשביל זה טיפוס תלול אך קצר. בדרכנו למעלה נשים לב לצמח ירוק המשתלשל ממפל יבש בצידו הצפוני של הנחל. זהו הסהרון המשתלשל, צמח טרופי במוצאו, שנמצא במקומות בודדים בארץ, בין השאר גם בנחל נקרות שבמכתש רמון. לאחר כ-10 דקות נגיע לצומת שבו אפשר לפנות בשביל כחול ימינה או שמאלה [4].

  • להמשך במסלול הקצר: פנו ימינה בסימון הכחול ודלגו בתיאור המסלול לכותרת מעוק נחל ברק.

להמשך המסלול הארוך: נפנה שמאלה בסימון הכחול ונטפס עוד קצת עד למפגש עם שביל בסימון שחור. נפנה ימינה לשביל השחור, ההולך לצד מעוק נחל ברק ועוקף את המפלים המתחתרים בסלע הקרטון הרך.

השביל השחור ממשיך בתוך אפיקו של נחל ברק, חוצה דרך עפר עם סימון שבילים אדום [5] וממשיך לטפס עוד כ-3 ק''מ לעבר הר כיפה. מומלץ מאוד לעצור למנוחה באמצע הדרך [6] ולהשקיף על הנוף המרהיב של הערבה ושל הרי אדום הנחשף לעינינו. בסמוך להר כיפה פוגש השביל השחור דרך עפר בסימון כחול [7]. בנקודה זו ניתן לבחור לעשות תוספת של כ-4 ק''מ למסלול ולהמשיך ישר עם השביל הירוק (2 ק''מ לכל כיוון), עד לתצפית מרהיבה על מצוקי נחל עשוש המתחתר גם הוא אל עבר הערבה.

בכל מקרה, מחיבור השבילים השחור-כחול-ירוק [7] נמשיך מערבה (ימינה) עם השביל הכחול. השביל ממשיך בתצפית מרהיבה ונוף משכר ויורדת משיפולי הר כיפה לעבר רמת ברק. לאחר כ-4 ק''מ נפנה ימינה לדרך עפר בסימון שבילים אדום [9]. איתה נמשיך עוד כ-2 ק''מ עד למפגש חזרה עם השביל השחור ההולך במקביל למעוק נחל ברק [5]. נמשיך עם שביל זה איתו באנו עד לנקודת המפגש עם השביל הירוק [4] והפעם נבחר את נתיב השני של השביל הכחול (שמאלה) הפונה לעבר המעוק.

subaru xv

מורידים הילוך עד למקום הכי נמוך!

נסיעה מסעירה לאורך כל יופיה של הערבה מנחל ברק לים המלח

לפרטים וצפייה במסלול

טיולי 4x4

מעוק נחל ברק

(כאן מצטרפים למסלול המטיילים שבחרו במסלול הקצר)

נחל ברק מתחתתר בסלע קירטוני רך שמצופה בשכבה קשה יותר, הנקראת נארי. שכבה זו נוצרה כתוצאה מעלייה נימית של מים ומינרלים אל פני השטח וצריבתם על ידי השמש. המים מוצאים בשכבת הנארי פירצה ואז אוכלים במהרה את הסלע הרך שתחתיה. כך נוצר המעוק המרשים והעמוד של נחל ברק. יש להיזהר בירידה במעוק - סולמות, יתדות וחבלים מותקנים כדי לסייע למטיילים בירידה במפלים היבשים. לאחר גשמים ייתכן מאוד שהגבים בתחתית כל סולם מלאים במים עמוקים, שאליהם תצטרכו להיכנס כדי לחצות אותם. סיום המעוק הוא בהליכה בין קירותיו הזקופים עד לנקודה שבה פוגשים שוב את השביל הירוק [4] שאיתו טיפסנו בהתחלה. מנקודה זו נחזור על עקבותינו בנחל ברק עד לנקודת חניית הרכב.

נזכיר שוב: אם אתם מעוניינים בטיול קצר הכולל את ההליכה במעוק והירידה ממנו בשביל הירוק, מומלץ לעלות בתוך הקניון ואז לרדת במעקף (הוא השביל הירוק). כפי שציינו קודם, אם זיהיתם המון מכוניות לפני ההליכה, עקבו אחר ההמלצה כפי שהיא כתובה פה והתחילו לעלות בירוק בשביל שלא תתקעו כר בהתחלה במטיילים שרוצים לרדת.