כללי התנהגות בעת שינויי מזג האוויר ואזהרת שטפונות

  • בחורף ובעונות המעבר קיימת סכנת שיטפונות ותופעות נוספות של מזג אוויר העלולות להשפיע על הטיול. באחריותכם להתעדכן בסמוך ליציאה לטיול בתחזית מזג האוויר באתר האינטרנט של השירות המטאורולוגי או במהדורות החדשות.
  • כאשר על פי התחזית המטאורולוגית קיים חשש לשיטפונות במדבר יהודה ודרום הארץ, חל איסור מוחלט להיכנס לאפיקי נחלים בזרימה עד לירידה מוחלטת של מפלס המים – סכנת חיים!
  • אסור להתקרב לשפת נחל בשעת שיטפון מחשש להתמוטטות הגדה.
  • בשאלות על מסלולים ואתרי טיול, מומלץ להתעדכן טרם היציאה לטיול עם מוקד המידע של רט"ג בטלפון 3639*

שימו לב: עקב מספר המטיילים הרב במסלול, הטיול בנחל דרגה מחייב רישום מקדים | להרשמה למסלול »

איך מטיילים

תאור המסלול להלן כולל שני חלקים:

חלק 1 – נחל משאש מורבעת:
מסלול מעגלי שאורכו כ-4 ק"מ והוא עובר בחלק פחות תלול של הנחל. המסלול מתאים למשפחות מיטיבות לכת. המסלול מתחיל ומסתיים בנקודה 4 במפה, ובמהלכו תפגשו את מערת מורבעת היפה.

חלק 2  נחל דרגה תחתון (נקרא גם הדרג'ה):

שימו לב: טרם היציאה למסלול יש לקרוא את כל נהלי הבטיחות של רשות הטבע והגנים »

  • מסלול זה הוא מהקשים ביותר בארץ ומיועד למיטיבי לכת ברמה גבוה. אורכו 6 ק"מ, שבהם הוא חוצה מפלים ובריכות רבות.

  • חובה להצטייד בחבל טוב ותקני באורך 30 מטר כמצוין כאן, עבור המפלים שמצריכים שימוש בחבל, גובהו של הגבוה שבהם כ-11 מטר.

  • בכל מפל קיימת נקודת עגינה, שבה יש להשחיל את החבל ולרדת בחבל כפול (שני קצות החבל נמצאים בתחתית המפל) – כך ניתן למשוך את החבל למטה בסיום הירידה ולהמשיך איתו למפל הבא.

  • במסלול חוצים בריכות רבות בשחייה, ולכן כל הציוד שתביאו עימכם ירטב. מומלץ להביא כמה שפחות ציוד ולאטום הכל בשקיות איטום. מאחר ותשהו במסלול כמה שעות, לא כדאי לוותר על מזון - שקיות חטיפים אטומות יכולות להיות פתרון טוב.

  • קבוצות יוצרות לרוב "פקקים", לכן שעת ההתחלה המאוחרת ביותר למסלול היא 9:00 בחורף ו-10:00 בקיץ. שעות אלו מפוקחות לרוב על ידי פקח שנמצא בתחילת המסלול. ניתן לישון בחניון הלילה הנמצא בסמוך למצוקי דרגות.

  • משך ההליכה במסלול הוא בין 6-8 שעות, אך עלול להיות כפול מזה כשהמסלול מלא במטיילים. קחו זאת בחשבון כדי לא להקלע לשעות החשיכה.

  • המסלול אינו מתאים לילדים מתחת לגיל 10 (וגם להם רק אם הם מאוד מנוסים בהליכה וירידה בחבלים).

  • ניתן לעשות את המסלול רק בכיוון הירידה.

  • יש להצטייד בפנס, בגדים חמים וטלפון נייד לשעת חירום (בקבוצות לפחות 2).

  • בימים שבהם יש סכנת שטפון חל איסור מוחלט לעשות את המסלול, לכן יש להקפיד לעקוב אחר התחזית המעודכנת. אין אפשרות להימלט לצידי הנחל כשנמצאים בתוכו!

  • מומלץ לנעול נעליים טובות להליכה במים (נעלי ספורט, פלדיום וכו'). יותר מפעם קרה שנעליים וסנדלים התפרקו, ומטיילים נקעו או שברו רגל במסלול עקב מעבר בגבים הרבים. אין לנעול כפכפים לטיול.

  • אמנם יש מים בגבים כל השנה, אך מסוף מאי חלק מהגבים מתביישים ואחרים פחות רעננים, כך שהתקופה הטובה ביותר להנות מהנחל היא מהשטפון הראשון בחורף ועד שבועות.

  • לאחר השיטפונות המים קרים מאוד וללא ציוד והכנה מתאימה קיים חשש להיפותרמיה, אם נקלעתם למצוקה חייגו 100 – בנקודות מסוימות בנחל קיימת קליטה סלולרית.

  • המסלול אינו מעגלי: הוא מתחיל בנקודה 4 ומסתיים בנקודה 10 במפה. ראו הוראות הגעה בפסקה הבאה.

  • בנקודה 10 בנחל דרגות ובמעוק העליון קיימת מערכת SOS WIFI המאפשרת קליטה סלולארית בשעת חירום בשטח. בנקודה בה מופיע שלט קטן אדום ועליו הכיתוב SOS WIFI אפשר להתחבר לרשת אלחוטית באותו שם ולהזעיק עזרה. 

המסלול המתואר להלן כולל את שני החלקי הטיול (נחל משאש-מורבעת וכן נחל דרגה תחתון) אך ישנו תאור גם כיצד לעשות כל אחד מהם בנפרד.

איך מגיעים

נקודת ההתחלה של שני המסלולים הינה באזור מצוקי דרגות. מכביש 90, מעט צפונית למצפה שלם [1] כביש מפותל עולה לעבר מצוקי דרגות [2]. כאשר מגיעים לכפר הנופש, ממשיכים עם הכביש, שעד מהרה הופך לדרך עפר מסומנת בסימון שבילים ירוק. ממשיכים עם דרך העפר עם הרכב בזהירות, חולפים על פני שביל שחור המתפצל שמאלה לעבר תצפית על נחל דרגה ומגיעים עד מהרה לחניון מאולתר בצד ימין של הדרך ממנו מתפצל סימון שבילים שחור נוסף [4]. זוהי נקודת ההתחלה (ונקודת הסיום למי שעושה רק את המסלול של נחל משאש מורבעת).
ניתן להשאיר את הרכב גם בכפר הנופש מצוקי דרגות [2] וללכת עם דרך העבר, מהלך של כ-30 דקות עד לנקודת ההתחלה [4]. בכל מקרה לא מומלץ להשאיר דברים יקרי ערך ברכב מחשש לפריצות.

נקודת הסיום של מסלול נחל דרגה תחתון הינה על כביש 90 כ-2 ק"מ צפונית לכניסה למצפה שלם בסמוך לק"מ ה 257 [10]. אין נקודת חניה מסודרת, פשוט יש לאתר מן הכביש את שפך הנחל ולהשאיר את הרכב בשוליו.

תחבורה ציבורית: קווי האוטובוס הבאים מגיעים לצומת מצוקי דרגות [1]: 486, 444, 421, 487, כולם של אגד מכאן תאלצו ללכת ברגל במעלה הכביש המתפתל לעבר מצוקי דרגות ותחילת המסלול. לחילופין תוכלו לנסות לתפוס טרמפ. 

הטירוף מתחיל כבר פה:

נחל דרגה

נחל דרגה הוא הגדול מבין נחלי מדבר יהודה. אגן הניקוז שלו רחב ובימי גשם הזרימה בו חזקה עד מאוד. זרימה זו פילסה את דרכה מאזור גב הר חברון ועד לים המלח, תוך ירידה בגובה מרשים של כ-1300 מטר, עד לגובה ים המלח (-420). אל הנחל מתנקזים נחל תקוע- הוא יובלו המרכזי, וכן ואדי משאש, ונחל עמוס וואדי חלחול. אמנם בעברית השם דרגה הוא כינוי הנחל לכל אורכו אך בערבית משנה הנחל את שמו בקטעיו השונים: הקטע העליון נקרא ואדי תעמרה (ע"ש השבט הבדואי הגר באזור) הקטע התיכון ואדי משאש והקטע השלישי ואדי חלתמה או הדרג'ה.

שם הנחל "דרגה" מבטא היטב את התנהלתו בחלקו התחתון, אז הוא עובר את מצוק ההעתקים בסדרה של עשרות מפלים קטנים. המים חצבו בסלעי הגיר הקשה ויצרו קטעים מצוקיים ביותר בינם גבים עמוקים. חלק מן הגבים לא רואים אור שמש לעולם בגלל הקירות הגבוהים, ולכן הם מלאים בכל ימות השנה.

הטיול בנחל משאש – מורבעת

נחל משאש הינו חלקו האמצעי של נחל דרגה. מהחניון בו חנינו את הרכב [4] נמשיך ברגל עם דרך העפר המסומנת בסימון שבילים ירוק עוד ק"מ וחצי בכיוון צפון מערב, עד שנפגוש שביל אדום שיורד שמאלה לעבר הנחל [5].

השביל יורד לנחל. ההליכה משנה את טבעה לאתגרית יותר, השביל צר יותר ויש לרדת במפלונים קטנים ובין סלעים גדולים. לאחר כק"מ וחצי מגיעים למפל גבוה יחסית (כעשרה מטרים), שמותקנים בו יתדות בעזרתם יורדים ללא צורך בחבל.

באפיק הנחל אפשר לראות את צמחיית צפון מדבר יהודה: מלוח קיפח, ימלוח פגום, רכפתן מדברי, ריסן דק, פיגם מצוי, דרדר המדבר ועוד. בחודשי האביב המדרונות מתמלאים בצמחיים חד שנתיים וצובעים בירוק את השלוחות.

מערת מורבעת

לאחר כ-10 דקות הליכה נוספות נגיע למפגש נחלים ועימו מפגש שבילים. נחל תקוע המגיע מימין חובר לנחל משאש ומשם הם ממשיכים כנחל דרגה תחתון. המסלול לנחל דרגה תחתון ממשיך עם סימון שבילים כחול, ואלו שממשיכים במסלול המעגלי יעלו עם סימון השבילים השחור שמאלה בשביל המתרחק מן האפיק.

לאחר כ-10 דקות הליכה בשביל השחור, נראה מצד שמאל סימון שבילים לבן / שקוף / לבן המצביע על נקודת עניון. במקרה זה טיפוס קצר אל עבר מערות מורבעת, מערות קארסטיות שמהוות את אחת מנקודות החן של המסלול [7]. הנחל, כמו המערות נקרא בערבית מורבעת על שם הצורה המרובעת של המערות המצויות במצוק הצפוני.
שמן של המערות נודע לרבים בעקבות הממצא הארכיאולוגי הנדיר שנמצא בהם. הכל התחיל במציאת המגילות באזור קומראן (מעט צפונית לכאן) בשנת 1947. המגילות חשפו צוהר ייחודי בפני הארכיאולוגים לקרוא ממקור ראשון כתבים בני כ-2000 שנים. הבדואים של שנות החמישים למדו עד מהרה כי ערכן של המגילות רב יותר מערך העיזים שעם רעו, ולכן הם פצחו בחיפושים אחר שרידי מגילות נוספות. ערכם הארכיאולוגי של המגילות הטריד את הבדואים פחות, ולעיתים הם גזרו מגילות שנמצאו למספר חלקים על מנת למכור את החלקים בסכום גבוה יותר. לכן כאשר בשנת 1950 בדואים בני שבת התעמרה החלו למכור חפצים ומגילות והיה חשד שמקורם במערת מורבעת, התארגנה עד מהרה משלחת חוקרים שקיבלה אישור מהשלטון הירדני לחפור במערה. החפירות שהתנהלו בין השנים 1951-1953 נוהלו על ידי הארכיאולוג הצרפתי דולאן דה וו וכן הארכיאולוג ג.ל. הרדינג שחשפו שלל ממצאים מתקופות שונות.

אחד הממצאים החשובים ביותר שנמצאו במערה הוא אוסף מכתבים ומסמכים מנהליים מתקופת מרד בר כובבא (132-135 לספירה). נראה כי מערות מורבעת שימשו את לוחמי המרד כמקום מסתור שעה שברחו מהרומאים. הריחוק ממקום ישוב, גודלם של המערות וסמיכותם למקור מים הפכו את המערות למקום בו הם בחרו להתיישב, ולכן הביאו עימם מסמכים מהרודיון ממנה ברחו. חלק מהמגילות שנמצאו נכתבו על ידי בר כוכבא עצמו שעד לאותה תקופה, לא היה ברור אם הוא דמות אמיתית, או דמות אגדתית מהמקורות. במכתבים עצמם, בהם הוא חותם שמעון בן כוסיבה, מתגלה דמותו כמפקד נערץ הנוקט ביד חזקה בפקודיו ובמי שממרה את פיו. זו לשון אחת האגרות שנמצאה:

"משמעון בן כוסיבה לישוע בן גלגלה שלום, מעיד אני עלי תשמים (את השמים), אם יפסד מן הגלילאים שהצלכם (אצלכם) כל אדם שאני נותן תכבלים (את הכבלים) ברגלכם כמו שעסתי (שעשיתי) לבן עפלול, שמעון בן כוסיבה על נפשו (בעצמו)"

במכתב מבהיר בר כוכבא ליהושע בן גלגולה, מפקד המורדים בהרודיון, כי אין לאפשר את בריחתם של השבויים מן הגליל, שסירבו להשתתף במרד. אם יברח אחד השבויים, בר כובא יאזוק את אנשיו של יהושע כי שעשה לבן עפלול.

האיגרת המאוחרת ביותר שנתגלתה במערות מורבעת, ותוארכה לימי מרד בר כוכבא, נשתמרה באופן גרוע ביותר, וניתן היה לקרוא רק חלקים בודדים ממנה, ובעיקר סופי שורות. הטקסט הכיל ביטויים כמו "עד הסוף", "אבדו בחרב", "אין תקומה" וכדומה, דבר המעיד כי האיגרת תיארה את קריסת המרד ותוצאותיו.

סיום המסלול המעגלי

לאחר הביקור במערה, ממשיכים עם השביל השחור במעלה הגדה הצפונית של הנחל כ-20 דקות עד שמגיעים לחניון בו נמצא הרכב [4].

הטיול בנחל דרגה תחתון - הדרג'ה

את הטיול בנחל דרגה תחתון אפשר לעשות כהמשך לטיול בנחל משאש – מורבעת, כפי שמתואר לעייל, או להתחיל מנקודת ההתחלה [4] ולוותר על קטע זה.

לבוחרים בחלופה השניה: מנקודת ההתחלה [4] מתחילים ללכת בשביל המסומן שחור, בכיוון דרום לעבר נחל דרגה. השביל יורד בנוף מרהיב לנחל משאש ותקוע וחושף אותנו לאופיו המיוחד של הנחל. לאחר כ-20 דקות הליכה נגיע לסימון השבילים השקוף המוביל אותנו למערת מורבעת [7]. מומלץ לבצע שם עצירה קצרה כמתואר לעייל.

לאחר הביקור במערה ממשיכים עם השביל עד שמגיעים למפגש הנחלים, שם בוחרים בשביל המסומן בצבע כחול היורד מזרחה בתוך אפיק הנחל. חשוב לא להתבלבל עם השביל האדום העולה בנחל תקוע.

לאחר כ-700 מטר מגיעים למקום שבו הגבים והמפלים מתחילים [8]. מנקודה זו ואילך עליכם לרדת בעשרות מפלים. את חלקם ניתן לרדת בעזרת אחיזה נכונה של הידיים והרגליים, אך בחלקם חובה להעזר בחבל שהבאתם עמכם.

באופן כללי ניתן לאמר שהמפלים מתחלקים לשתי קבוצות של מספר מפלים כל אחת, בינם יש כמה מאות מטרים של אזור שאין צורך בו בחבל. שם מומלץ לעשות מנוחה קצרה בצל.

בסך הכל צפויות לכם 6-8 שעות הליכה. בסוף המעוק הנחל נפתח ונהייה רחב. מכאן השביל מוביל עוד כק"מ שלאורכו מספר עצי שיטה סלילנית. מצד ימין ניתן לראות את החממות והבתים של מצפה שלם. לאחר כ-15 דקות הליכה השביל מגיע לכביש 90 שבו מחכה הרכב המאסף.