כל המידע על פיסול מהטבע - טיול ג'יפים בערבה הצפונית

  • סוג 4X4 SUVקל, בינוני
  • התחלה: כניסה לישובי כיכר סדום, (כביש 25 כביש 2499).
  • סוף: צומת עין חצבה על כביש הערבה (90).
  • חניונים: אין מקום מסודר.
  • נקודת העצירה לקפה: ליד מעיין האהבה, תחת עצי שיטה לאורך המסלול.

על המסלול

המסלול הוא נחל קניוני באורך של כ-20 קילומטר, שקשה לטעות בערוצו מפני שאין סטייה בדרך, למעט אחת – שפונה לנחל אביה. הכניסה לנחל הדרגתית ובתחילה חולפים על פני מגורי העובדים הזרים של הישוב עין תמר. מפתח הנחל בנקודה זו, ענק, אבל עדיין לא מגלים את הקסם המופלא והמקום נראה כעוד נחל מדברי. ככל שמעמיקים בערוצו, מתגלה יופיו המיוחד. החום, אפל וזומם, נחבא אל מסתורי קירות החוואר הזקופים, שם תחום שלטונו. אחרי שהחום נס, מתחילים משבים עדינים לזחול מאפיק הנחל אל קפלי קירות החוואר.

הרוח מלחשת, נושקת במשב קל, כאילו בוחנת את הצורות העדינות על קירות החוואר. כפסל שנחה עליו המוזה, היא נוגסת במשבים קלים באדמת הפודרה, יוצרת עוד ועוד קפלים דקיקים בקיר הזקוף. חודרת אל מפל יבש שמתחיל בראש המצוק, מחליקה לאורך הצינור שחצבו המים באדמה הרכה. בסיור האחרון בנחל, הפנה את תשומת ליבי חבר שנסע איתי והראה לי צורות פיסוליות בהרי החוואר וכך, הטיול החוזר בנחל קיבל משמעות אחרת. לאורך הדרך ניסינו לגלות צורות שהופכות את החוואר לפסל מיוחד, כיד הדמיון הטובה עליכם. כדאי לנסות.

הקניון הענק של נחל אמציהו | צילום: דובי זכאי
הקניון הענק של נחל אמציהו | צילום: דובי זכאי

טיפ מהשטח: שימוש בכוח סביר

tip image 660x370ניסיתם לעלות עלייה קשוחה פעם אחת, ולא הצלחתם, ניסיתם פעם שנייה, הפעם עם יותר כוח, ולא הצלחתם, תעצרו, תנשמו ותורידו את האגו לרצפה. המשפט, “מה שלא הולך בכוח, הולך ביותר כוח”, שמור לכוחות צבאיים ברחבי העולם ואינו נכון לגבי נהיגה ברכב.4x4  רוב הסיכויים שאם תשתמשו ביותר כוח מנוע, ותאמצו את הרכב יתר על המידה, רק תחריפו את מצבכם. במרבית המקרים, הפתרון יהיה טמון בשינוי של תוואי השטח (סידור אבנים לכדי מדרגה למשל), תקיפת העלייה מזווית שונה או פתיחת מפה וביצוע מעקף.

תוספת מדליקה לטיול

מסלול הטיול שלכם מסתיים בצומת הערבה, ואם אתם כבר בערבה קשה שלא לשאול: איך בכלל עושים חקלאות בכל המדבר הזה? לשאלה הזו יש תשובה אחת, ברורה מאוד, ואתם תקבלו אותה בהרחבה במרכז ויידור – מרכז מבקרים הסמוך למושב חצבה. המרכז מציע סיור רב חושי, הכולל סרט תלת מימד, כניסה לחממות תצוגה והתנסות בחלל אינטראקטיבי, שבו תבינו את הטופוגרפיה של המדבר, תהפכו חקלאים לרגע אחד ותציצו לתוך חייהם של חלק ממשפחות הערבה.

מפת המסלול:

מהלך המסלול

המסלול מתחיל בצומת המוליך לישובי נאות הכיכר, שני ישובים לצד כביש קטן: עין תמר הראשון ונאות הכיכר השני. שני ישובים חקלאיים שמקדימים את העונה החקלאית במלונים, אבטיחים ועוד ירקות. כביש קטן (2499) חוצב את דרכו לכיוון דרום מזרח. נקודת ההתחלה מיד אחרי הישוב עין תמר, בפניה ימינה, למסלול של ערוץ נחל אמציהו, סימון שביל אדום. תחילת הדרך (גם בערוץ הנחל) מתאימה לכל רכב.

0 – חיבור הכבישים 90 וכביש 2499, שילוט: עין תמר נאות הכיכר.

4.1 – על הכביש, משמאל, בים דקלים צפופים, מעיין האהבה. מעיין יפיפייה, "כלוא" בין דקלים צפופים, בריכה קטנה, מוצלת בצבעי טורקיז. אגדה מקומית מספרת שמי שטובל את ידיו בנחל, מעלה את המים בין כפות ידיו ושוטף את הפנים, תוחזר אליו אהבתו הנכזבת. לצערנו, לעיתים אלו שמגיעים למקום לא משאירים אותו נקי וזה חבל. המקום הוא מעין 'זולה' שהייתה פעם סודית ומקומית לאנשי האזור.

6.8 – ימינה, לנחל אמציהו (סימון שביל אדום). חובבי הספרות מוזמנים לספרו הנפלא של מאיר שלו, 'בביתו במדבר' (הוצאת עם עובד), למצוא את הקטע המספר על גיבור הספר- רפאל מאייר, העובד במדבר, בתחזוקה של מתקני שאיבה. אנשי המקום מספרים שהסופר מאיר שלו הגיע לכאן כדי לקבל השראה לספרו. קטע הכניסה לנחל מתואר בספר.

בעלי רכב פרטי יכולים להתקדם עוד קצת. על השביל, כמה ערוצים זעירים חורצים את אדמת המדבר. החריצה עמוקה וכאן ייעצרו בעלי האומץ שנסעו בערוץ הנחל ברכב רגיל ויאלצו לפרוש כי אין לו סיכוי לעבור את קפלי הקרקע. לקראת סיום הנחל קירות החוואר הולכים ומתגבהים, הולכים וסוגרים, המרחק ביניהם מצטמצם, נסגר, וזה המקום להאט את הקצב ולהתחיל להתבונן בפיסול המרשים משני צידי הנחל.

6.9 – רק אחרי כקילומטר, בעומק הנחל מגלים את תלולית החוואר הראשון, גובהה אינו עולה על שלושה מטר. צמחיה מדברית מנסה לטפס עליו, אחרי עוד כמה קילומטרים נעלמים קירות החוואר ומרחבי המדבר מתגלים. כמה עצים מפארים את הדרך בירוק עז, השביל הופך לחום כהה, אבל במרחק כבר מתחילים לראות את הקירות במלוא יופיים. בוהק בלובן צחור והקירות מטפסים ועולים לגובה של כחמישים מטרים, עשויים מ'פודרה' ומפוסלים ביד אמן. חלק מהמצוקים מורכב מלוחות דקיקים של אדמה רכה. אלה קירות של חוואר הלשון. חוואר הלשון הוא סלע משקע שנוצר מחומרי בלייה, מקרקעית ימת הלשון בים המלח, גרגרי סלע שמורכבים מחרסית וקרטון, שהרוח והמים מפסלים בהם יצירה מעודנת, בדומה לקניוני החוואר שסביב ים המלח. אותם קניונים, שהם יצירות פיסול מרהיבות, מתגלים ככל שמצפינים לכיוון המלחה ולאורך החופים של ים המלח הנסוג. מנקודה זו חייבים רכב שטח קל.

13.2 – מפגש נחלים, נחל אמציהו ונחל אביה, אדום ושחור. מסלול קשה ומאפשר מפגש עם כביש 90, כביש הערבה. המסלול שלנו ממשיך ישר על הסימון האדום.

24.0 – כמעט סיום המסלול, לאורך המסלול תצורות נאות של החוואר שכאמור יוצרים פסלים לבעלי דמיון. לאורך הדרך יש עצי סחף, יש פינות ישיבה מוצלות מתחת לעצים. מגיעים מבני החממות של מושב 'עידן'.

25.0 – פניה שמאלה לדרך הישנה לאילת.

27.5 – עליה לכביש ההולך מזרחה לחצבה ודרומה לכביש הערבה (סיום מסלול נחל אמציהו).

לסיום: יופיו של הנחל בפיתולים שתוחמים אותם, במצוקים הגבוהים של לשון החוואר. הפודרה מתפוררת בדיוק כמו שהרוח והגשם אוהבים בשביל לפסל בה. מי שנכנס לנחל רכוב על ג'יפ, מגלה מהר מאוד שיש בנחל תופעה מעניינת, בתחילה הדרך, מדרום לצפון, נעים גלגלי הג'יפ על חלוקי נחל זעירים, השביל מתפתל בין צמחייה רדופת שיטפונות, עצי האשל שזרמי מי השיטפונות התעללו בהם, אלה צומחים כשרכים במרכז הערוץ.

לעוד מסלולי מדבר משוגעים:

לעוד טיפים, המלצות וסיפורי דרך על 20 טיולי השטח היפים ביותר בארץ »