כל המידע על נחל תנינים

כדי לבקר בשמורה, מומלץ להזמין מקום מראש באתר רשות הטבע והגנים, אחרת הכניסה על בסיס מקום פנוי. 

"התזכור את השמים שטיילו על פני המים, את הכוכבים שרחצו בין קני הסוף("נחל התנינים". אהוד מנור / נחום הימן)

דווקא לנחל הבודד מבין נחלי מישור החוף שזורם לים ללא ביוב בתוכו, יש שם מוזר. ואולי השם הזה מרמז על ההיסטוריה המרתקת הקשורה אליו. תנינים? מניין אלו בכלל? השם כרגיל הוא תרגום מערבית "נהר אלתמאסיח" (נהר התמסחים) וגם שם זה הוא תרגום משפה ששלטה בארץ בתקופה עתיקה יותר - הרומית, אז שכנה לשפך הנחל העיר "קרקודילופוליס" (עיר התנינים).

כנראה שהשמות לא משקרים ועדויות על תצפית בתנינים התקבלו עד סוף המאה ה-19 על ידי חוקרים שונים שהסתובבו בארץ הקודש. מניין הגיעו התנינים? יש המאמינים שהם שריד לעולם חי טרופי שהתקיים בארץ לפני כשני מליוני שנים, אבל אולי הגיוני יותר שהרומאים הביאו אותם כדי להשתתף במלחמות הגלדיאטורים שהתנהלו בקיסריה ובשוני. היום, על כל פנים, הביקור בשמורת נחל תנינים מומלץ מאוד, גם אם אין בה תנינים.

איך מגיעים

הגישה לשמורה פשוטה. בין זיכרון יעקב לבין חדרה, ישנה פנייה מכביש ת"א-חיפה הישן לכיוון ג'סר א-זרקא ובית חנניה [1]. משם ממשיכים לנסוע לפי השילוט כברת דרך קצרה עד לחניון השמורה [2]. 

subaru xv

עולים לג’יפ ויורדים רק כשמגיעים אל קו המים

המסלול בשמורת נחל תנינים עובר בין מעיינות ויישובים עד נחל השופט – צאו לחוויה רטובה ומלאת אדרנלין.

לפרטים וצפייה במסלול

טיולי 4x4

הסיור

הסיור בשמורת נחל תנינים הוא שילוב מרהיב בין היסטוריה לטבע. בין צמחיית הנחלים, לעופות ולדגים נבקר בשרידים המרשימים של חלק נוסף במפעל המים של קיסריה (ראו מסלולים על קיסריה ועל אמות המים לקיסריה).

נחל תנינים מנקז את מורדות רמות מנשה - אותו אזור שבין ואדי ערה (נחל עירון) לבין ואדי מילק (נחל תות). הנחל מתפתל לאורך 25 ק"מ ובדרכו אוסף מימי מעיינות רבים. למזלו או למזלנו, מי המעיינות מליחים, ולכן הם לא נשאבו ועדיין ממשיכים במהלכם לים כבימי קדם.

בחורף, בגלל בעיית ניקוז, הופך האזור שבין הים לבין מורדות הכרמל ורמות מנשה לביצה גדולה - ביצת כבארה. אולי ביצות אלו נתנו למהנדסים הרומאים את הרעיון להשתמש במים שנאגרים לאספקת המים לעיר קיסריה, שהלכה וגדלה, ונזקקה למים נוסף לתושביה החדשים.

הובלת המים לקיסריה נעשתה באמצעות אמת מים, שהצטרפה לאחיותיה שבאו ממזרח. הבעיה שנתגלתה הייתה שגובה המים בנחל תנינים לא היה מספיק גבוה כדי ליצור שיפוע מספק למים הזורמים בתעלה. לשם כך בנו המהנדסים הרומאים סכר שאורכו 194 מטר ורוחבו 4-10 מטרים, מפעל הנדסי מורכב ללא כל ספק, שאסף את מי נחל תנינים לאגם בן 6000 דונם, שבו מפלס המים גבוה מספיק.

המסלול בשמורה לוקח אותנו לתצפית יפה על נחל בין עצי האקליפטוס שנשתלו מתוך אמונה שיעזורו ליבש את ביצת כבארה בה נתקלו המתיישבים הראשונים באזור בתחילת המאה העשרים. האמת היא, שלמרות פעולות ניקוז רבות לאורך השנים, רק בסוף שנות ה-70, לאחר שהוקם מפעל נחלי מנשה שאסף את המים העודפים שהציפו את האזור כל חורף לטובת החדרה למי התהום, נעלמה הביצה לחלוטין. על עצי האקליפטוס המצלים, שוכנות דרך קבע, האנפיות והלבנית הקטנה.

הסכר

שימו לב: במסלול האמה הנמוכה ניתן ללכת בתוך המים, מעבר לזה הכניסה למים אסורה.

לסכר עצמו מגיעים לאחר הליכה קצרה בתוך אמה הנמוכה שנחצבה כדי להוביל את המים. בתצפית עליו, עוצמתו ברורה וסביבו רואים את כל מתקני המים שנועדו לווסת את הזרימה בתעלות ואת גובה המים באגם המלאכותי. ההליכה עליו מגלה נוף מרהיב שנשקף מהכרמל ועד הים. בקצהו השני נשים לב לאפיקי נחל עדה ונחל תנינים שעוברים תחתיו.

האגם שנוצר והפרשי הגבהים, הביאו להתפתחות טחנות קמח רבות שניצלו את זרימת המים החזקה להנעת אבני הרחיים. ניתן לראות את מגלשי המים – המקום בו המים גלשו וצברו מהירות לפני שנתקלו בגלגל הכפות שהניע את אבני הרחיים שמעליו. ליד הצד הצפוני של הסכר, בסמוך לטחנת הקמח הביזנטית, נעבור ליד בריכה יפהפייה, שנוצרה על ידי נחל תנינים. אין מקום טוב מזה לשכשך את הרגליים.

מכאן ניתן לחזור למגרש החנייה, אך למי שיש עוד מעט זמן ברשותו, אין כמו הליכה נעימה לאורך הנחל על לחוף הים. למתבוננים במים תוכלו וודאי למצוא את השפמנון, דג טורף גדול עם זיפים דמויי שפם, צב רך וצב ביצה, נחש מין משובץ (אינו ארסי) ואפילו חתול ביצות שיודע לשחות ולצוד דגים. הצמחייה מורכבת מידידים מוכרים, אשל, פטל קדוש, טיון דביק וקנה מצוי. 

eagle
נעים להכיר:
צב ביצה
במים הצלולים חיים צב רך, צב ביצה, סרטן נחלים, צפרדעים, קרפדות, אילנות, נחש מים משובץ ו-14 מינים של דגים, הבולטים בהם – לבנון הירקון והשפמנון. איך תזהו את צב הביצה? הוא גם שחיין טוב וגם מתקדם במהירות על היבשה, מהר יותר מצב יבשה. המלתחה שלו כוללת כתמים ורודים על שריון הגחון השחרחר ופסים עדינים בגווני שחור וצהבהב או ורוד על הרגליים, הצוואר והזנב. 

הוא מכניס את רגליו ואת ראשו הארוכים לשריון. העפעפיים שלו מגנות על העיניים המפותחות, הרואות למרחק רב. בתפריט שלו גם צומח וגם חי ואת הטרף הגדול הוא לופת ברגליים הקדמיות וקורע ממנו נתחים. 

למרות שרוב הזמן הוא במים, תמצאו אותו גם משתזף בשמש על גדות הנחל או על עצמים בולטים מהמים.   

לאלו שזמנם בידם, מומלץ להמשיך עד לשפך הנחל ומשם, לאורך החוף עד לקיסריה ולבקר בעיר המרשימה לכבודה הוקם מפעל המים האדיר.

מידע שימושי

שעות פתיחה
(הכניסה לשמורה נסגרת שעה לפני השעות הרשומות)

  • בשעון קיץ: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-17:00 | שישי וערב חג: 8:00-16:00

  • שעון חורף: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-16:00 | שישי וערב חג: 8:00-15:00

  • ערב ראש השנה, ערב יום כיפור וערב פסח: 8:00-13:00​

דמי כניסה: מבוגר: 22 ₪ | ילד: 10 ₪ | אזרח ותיק: 11 ₪ | הנחות לקבוצות.

למידע נוסף: 04-6265151 או 3639*, או באתר רשות הטבע והגנים.
 

ובינתיים, הנה טעימה קטנה מנחל תנינים: