איך מגיעים

תחילת המסלול בעיר קצרין, אליה ניתן להגיע בכביש 87, העולה מצומת יהודיה שבצפון הכנרת.

חשוב לזכור: ברמת הגולן ישנם אזורים רבים שבהם ישנם מוקשים, ולכן אסור באופן מוחלט לרדת מהשבילים המסומנים או לחצות גדרות במהלך הטיול. כמו כן, מומלץ מאוד לטייל עם מפת סימון שבילים מעודכנת, שבה מסומנים השטחים הממוקשים.

קצרין

את המסלול נתחיל בבירת הגולן – קצרין [1 במפה]. מועצה מקומית קצרין הוקמה בשנת 1977 ומונה כיום כ-7000 תושבים. קצרין מרכזת את השירותים העירוניים הניתנים לישובי הגולן. קצרין מיוחדת בכך שהיא תוכננה במלואה בטרם הקמתה (בשונה מרוב הישובים בארץ), והדבר מורגש בהחלט כאשר מביטים בצורתה בצילומי אוויר.

בקצרין מומלץ לבקר בשני אתרים נפלאים: הראשון הוא העיר התלמודית והפארק הארכיאולוגי קצרין [2], שנמצא בכניסה המזרחית לישוב. בפארק, שהכניסה אליו בתשלום, מוצגים ממצאים שונים מהאזור, כאשר המיוחד שבהם הוא מבנה בית הכנסת מתקופת המשנה והתלמוד, שבו נמצא כתובת בארמית. בית הכנסת בנוי בצורה מרשימה וניתן לראות את העמודים המונוליתיים והשערים הגדולים. 

בפארק תוכלו ליהנות מחיזיון אורקולי מעניין ולצפות בממצאים רבים, בהם גם שחזור של בתים מהכפר העתיק שנתגלה במקום – מומלץ בחום!

  • שעות פתיחת הפארק: ראשון-חמישי: 8:00-17:00 | שישי וערב חג: 8:00-15:00 | שבת וחג 10:00-16:00

האתר השני הוא המוזיאון לעתיקות הגולן, שנמצא במרכז העיר. במוזיאון מחכה לכם חיזיון אורקולי מרהיב על סיפור גילויה של גמלא, ותוכלו בו גם להטביע מטבעות משלכם, ממש כמו אלו שהתגלו בגמלא.

  • שעות פתיחת המוזיאון: ראשון-חמישי: 9:00-16:00 | שישי וערב חג: 9:00-14:00

הגעה למסלול

כביש 9088 עובר בין צומת קצרין [4] שבכביש 87 (העולה מצומת יהודיה), לקצרין [1]. כ-1 ק"מ מצפון-מערב לצומת קצרין, בנקודה שבה הכביש חוצה את נחל זוויתן על גשר, ישנו מגרש חנייה לתחילת המסלול של הזוויתן העליון [3]. גשר זה הוא נקודת התחלת המסלול הרגלי, ישנו גם שלט המפנה למסלול נחל זוויתן עליון.

את הרכב השני יש להחנות בחניון יהודיה [8]. לשם כך, יש לנסוע מהחניון של תחילת המסלול, על כביש 9088 מזרחה לעבר צומת קצרין [4], לפנות ימינה (דרומה), על כביש 87 ולהשאיר את הרכב השני בחניון יהודיה. יש לציין כי הזוויתן הוא שמורת טבע והתשלום נעשה בחניון יהודיה בכניסה או ביציאה מהמסלול (מבוגר: 22 ₪, ילד: 10 ₪).

נציין כי ניתן לבחור במסלול  מעגלי ומעט קצר יותר, שעובר רק בחלק מהנחל, אך כולל את הבריכות והמפל. המסלול פחות יפה שכן רובו עובר בדרכי עפר המובילות ומחזירות מהרכב לנחל. ראו תאור מסלול מעגלי בסוף המסלול.

במפל הראשון בנחל זוויתן הנקיק השחור ובמפל המדורג קיימת מערכת SOS WIFI המאפשרת קליטה סלולארית בשעת חירום בשטח. בנקודה בה מופיע שלט קטן אדום ועליו הכיתוב SOS WIFI אפשר להתחבר לרשת אלחוטית באותו שם ולהזעיק עזרה. 

הזוויתן העליון

לאחר החנייה, נתקדם במורד הנחל עם סימון השבילים האדום. כבר כאן אפשר לראות את הצמחייה העשירה הצומחת על גדות הנחל: שיחי הרדוף, עצי ערבה, שיח אברהם, פטל קדוש ואפילו נענע.

הזוויתן הינו מהארוכים שבנחלי הגולן, ואין ספק שהוא גם אחד מהיפים שבהם. הזוויתן, אחד מששת נחלי האיתן היורדים אל בקעת בית צידה, קיבל את שמו בשל התפניות החדות שהוא פונה בדרכו בין סלעי הבזלת. אורכו של הנחל 19 ק"מ, ואנחנו נטייל בטיול זה בחלקו העליון. בתום חלק זה, נכנס הנחל למעוק קניוני הנקרא הנקיק השחור, שבו לא ניתן לטייל ללא ציוד ומדריך סנפלינג. החל מהיציאה מהנקיק הוא נקרא נחל זוויתן תחתון, ובחלק זה ישנן מספר בריכות מרשימות. בהמשך, בסמוך לבריכת המשושים, מתחברים הזוויתן ונחל המשושים, ומשם הם זורמים לבקעת בית צידה, שבה הם נשפכים לכנרת.

כאמור, הזוויתן זורם כל השנה ועובר בין סלעי הבזלת השחורים (שבקיץ נעשים מאוד חמים), מימיו קרירים מאוד, ואין ספק שזהו אחד המסלולים הטובים (והרטובים) ביותר לימות הקיץ החמים.

לאחר כ-1.5 ק"מ נעבור על פני בריכות יפות באפיק הנחל. לרוב אפשר להשתכשך בבריכות אלו, אך האטרקציה הגדולה עוד לפנינו. בימות האביב יקיפו אותנו כאן שלל פרחים: נורית אסיה, כלנית מצויה ובסוף חודש מרץ גם אירוס הגולן היפה.

נמשיך דרומה עם השביל בצמוד לגדה המערבית של הנחל, ולאחר כ-2 ק"מ, לאחר שהשביל חותך דרך עפר המסומנת בסימון שבילים שחור, מגיע השביל אל ברכות יפהפיות [5], גדולות ועמוקות, המכותרות בעמודי בזלת ומשטחי בזלת בצורת משושים ומחומשים.

המשושים והמחומשים הינם עדות להתקררות המהירה של הלבה. רמת הגולן, היא למעשה תוצאה של התפרצות געשית צעירה במונחים גיאולוגים. הלבה שנשפכה מהרי הגעש (שהיום אנו קוראים להם תילים, כגון הבנטל, אביטל, חרמונית, תל פארס ועוד), מילאה את האזור שבין החרמון בצפון לנחל הירמוך בדרום, ובעת ההתקררות המהירה שלה, נוצרו הצורות היפות של המשושים והמחומשים.

מברכות המים נמשיך עם הנחל על השביל האדום. בקטע זה של השביל ניתן לראות, על הגדה המזרחית של הנחל, אמת מים עתיקה.

מפל זוויתן

עם השביל נגיע אל נקודת תצפית מעל למפל הנחושת [6], שגובהו כ-28 מטרים. מפל זה ידוע גם בשמו הנוסף: מפל זוויתן. מי הנחל יורדים אל שתי ברכות גדולות ועמוקות. ומכיוון שהלכנו לא מעט, ומאוד חם בחוץ, מומלץ לרדת לרחוץ אל בריכות אלו, לעצור בהן למנוחה וכמובן - להתרחץ. מהתצפית יורד שביל מסומן, שבחלק קטן ממנו יש להיעזר בסולם שמוצב במקום. שימו לב, יש לשמור על הנקיון!

נחזור על עקבותינו ונעלה מהבריכות בחזרה אל מרפסת התצפית, אל השביל האדום. נמשיך עם השביל האדום לאורך שפתו המזרחית של קניון הנחל. עד לחיבורו עם שביל פונה מזרחה, [7] שביל המסומן בסימון ירוק. בפיצול זה נבחר בשביל הירוק ונמשיך איתו עד לחניון הלילה - חניון יהודיה [8].

בחניון ישנם שירותים מסודרים, שבהם ניתן להחליף את הבגדים הרטובים (אין במקום מלתחות), וכן בית קפה, חנות מזכרות ותחנת מידע איכותית.

המסלול המעגלי

למסלול זה יש להחנות את הרכב בחניון חרבת השיח חוסין, שנמצאת במתחם חניון יהודיה [9]. כדי להגיע לחניה זו, הכנסו לחניון יהודיה, ופנו ימינה עם דרך עפר בסימון שבילים כחול. מהחניה, הולכים כ-1 ק"מ על השביל המסומן בסימון שבילים כחול אז מגיעים לפיצול [10] בו פונים ימינה לשביל המסומן בסימון שבילים שחור. כעבור 2 ק"מ לערך מגיעים לנחל הזוויתן, ופונים שמאלה עם הסימון האדום. עם הסימון האדום, ממשיכים, ואחרי כ-400 מטר מגיעים לבריכות היפות. מהבריכות ממשיכים כקילמוטר אחד עד מפל הזוויתן, ומהמפל חוזרים לרכב (כ-2.5  ק"מ), בסימון השבילים הכחול.