פיסת המדבר הזאת ייחודית גם בגלל ריבוי המים והצמחייה שבה, אבל גם בגלל ההיסטוריה הנפלאה שעוטפת אותה. ואם עוד לא שכנענו אתכם לארוז פק"ל קפה וכובע ולצאת לדרך, דעו שבאזור שפע של פעילויות לכל סוגי המטיילים – ממשפחות, דרך קבוצות ועד מטיבי לכת. אז קדימה, בחרו מסלול ונצא לדרך:
נחל דוד – יש גם פודקאסט שווה לדרך
מצוקי דרגות – שמורת טבע מצוקי ההעתקים
הטיול: מצוקי דרגות הוא למעשה כפר מטיילים ובית הארחה שהוקמו על שפת מצוקי ההעתקים, כ-400 מ' מעל קו ים המלח. מעבר לעובדה שמדובר במקום לינה ותחנת עצירה טובה, זהו גם בסיס טוב להתחיל ממנו שורה של טיולים, שאחד מהם הוא לשמורת טבע מצוקי ההעתקים. מדובר בסדרה של מצוקים, שממוקמים על הרצף של השבר הסורי אפריקאי, ואפשר למצוא בו נקודות גבוהות מאוד יחסית, וגם נמוכות – כך שהטיול רווי שיפועים. אפשר להתחיל בגן הלאומי קומראן, ולסיים בשפך של נחל תמרים על כביש 90, או להצטרף לאחד מטיולי הג'יפים המאורגנים באזור. שימו לב, הטיולים הרגליים הם לא פשוטים, ומקבילים במידה מסוימת לטראקים בהרים מעבר לים.
נוף ים חאן על המצוק: צילום: ידין גינדין
מה תראו בדרך: מלבד בעלי החיים המאפיינים של האזור תוכלו לראות גם את מנזר מרסבא, שנחשב לעתיק ביותר במדבר יהודה. בימי החורף, ובמידה שאין אזהרת שטפונות במקום, תוכלו לראות גם את בקעת הורקניה ירוקה ומלאה בפריחה.
ההיסטוריה: העתקים על שום מה? המילה העתק מקבילה בגאולוגיה לסדק או שבר, שנוצרים בקרום כדור הארץ, בעקבות תזוזות באדמה. אלה יכולות לקרות לאט לאורך השנים או בגלל רעידות אדמה, המאפיינות את אזור השבר הסורי אפריקאי.
שמורת עין גדי – נחל דוד
הטיול: מתחילים בכניסה הראשית של שמורת עין גדי – נחל דוד, כשבאמצע המסלול תוכלו להחליט האם אתם בוחרים במסלול הרטוב או היבש. המסלול הרטוב, שמתאים גם למשפחות, הוא מסלול מעגלי באורך של כקילומטר וחצי. רטוב על שום הבריכות/השכשוכיות שתמצאו בו לאורך הדרך. בכולן תוכלו לטבול, ולכן נמליץ דווקא לנעול סנדלים למסלול הזה. היחיד שאי אפשר לטבול בו מפל דוד, אבל הוא כל כך יפה ומרשים, שאנחנו בטוחים שתיהנו ממנו. המסלול היבש נפרד ממנו למקטע קצר, ויתאים למי שרוצים ליהנות מהנוף בלי להצטייד במגבת.
מה תראו בדרך: שפני סלע, אחד מבעלי החיים הפופולריים באזור. שפן הסלע, תאמינו או לא, הוא קרוב משפחה רחוק של הפילים. בין הסלעים תוכלו להבחין במשפחות שלמות של שפנים, שלהבדיל מארנבות (ופילים) מתאפיינים דווקא באוזניים קצרות. שימו לב, חמודים ככל שיהיו, אסור ללטף את השפנים, והם עלולים לנשוך.
המפל בנחל דוד. צילום : יוחאי כורם
ההיסטוריה: נחל דוד נקרא כמובן על שם דוד המלך, שברח לאזור מפני שאול, שחשש שדוד לא רק גונב ממנו את המלוכה אלא גם זומם להרוג אותו.
מערת דודים
הטיול: במסגרת הטיול בשמורת עין גדי,
תוכלו לבחור בהרפתקה מעניינת לא פחות, ולטפס לכיוון מערת דודים.
המערה, שממוקמת מעל מפל דוד, תדרוש מכם סטייה קטנה מהמסלול השגרתי של
הבריכות ומהמפלים, אבל נשבעים שזה שווה את זה. תוכלו לעלות במדרגות
שסמוכות למפל דוד, משם ימינה ואז בירידה למערה. הדרך השנייה תדרוש מכם
להגיע למקדש הכלקוליתי, ומשם לרדת לכיוון נחל דוד. השילוט המסודר
באזור יכוון אתכם ישירות למערת דודים. כן, זה מסלול לא פשוט, אפילו
למיטיב לכת, שאורכו קצת יותר משעה, אבל מומלץ בחום.
מה תראו בדרך: נוף יפהפה ליום המלח, מפלים
ובריכות, הרבה צמחייה וכמובן המערה עצמה.
ההיסטוריה: מערת דודים היא לפי ההשערה
המקום שבוא התחבא דוד מפני שאול, שהגיע לצוד אותו עם צבאו. אגב, אין
סימוכין לכך, אבל אנחנו נזרום עם האמונה. כזכור, דוד ניצל משאול בזכות
עכביש, שטווה קורים סביב פתח המערה, וגרם לשאול לחשוב שהיא ריקה ואין
טעם לבדוק אותה. במקום זה שאול מחליט לעשות שנ"צ קטן ליד המערה, ובזמן
הזה דוד קורע חלק קטן מהבגד שלו, כדי להוכיח לשאול שאין לו כוונה
אמיתית להרוג אותו.
עין קדם – מעיינות חמים בים המלח
הטיול: המדבר הוא כידוע מקום לוהט במיוחד, אבל ירידת החמה צונחות בו הטמפרטורות. למי שמגיעים לטייל באזור ומחפשים מה לעשות בשעות הקרירות יותר (או שמטיילים בחורף), נמליץ להגיע למעיינות החמים בעין קדם. המעיינות, שהן למעשה בריכות גופרית חמימות, ממוקמים על קו החוף של ים המלח, קרוב לשפך של נחל קדם. טמפרטורת המים משתנה בין הבריכות השונות, ובהתאם לתמורות במזג האוויר באותה שנה, גם הגודל שלהן.
מעיינות חמים בים המלח. צילום: גיא גולן
אתם תוכלו לבחור אם מתאים לכם רק לטבול רגליים או את כל הגוף. יחד עם זאת, בגלל המליחות הגבוהה וההשלכות הבריאותיות של טבילה בהם לאורך זמן, כדאי לוודא שאכן הטבילה מותרת. כך למשל, נשים בהריון לא יוכלו ליהנות מהמעניינות, וגם לא בטוח שילדים. בנוסף, באזור יש לא מעט בולענים, ולכן לכו בזהירות והישארו באזור הבריכות עצמן.
מה תראו בדרך: סמוך למעיינות ממוקם קיבוץ מצפה שלם, שבו גם אכסניית מצוקי דרגות, מפעל מעבדות ים המלח, תצפית מרהיבה ועוד הרבה אטרקציות.
ההיסטוריה: העובדה שים המלח נמוך כל כך, ובמידה רבה מחובר ממש למרכז כדור הארץ, יוצרת נביעות חמות בכמה וכמה בריכות. המעיינות נמצאים בקצה של נחל עין קדם, שנקרא בעברו עין סדק, והוא נחל שאורכו 7 קילומטר בלבד.
נחל דרגה
הטיול: 7 קילומטר של הליכה מאתגרת יזכו אתכם בהנאה שבנחל דרגה. הנחל עצמו ממוקם בצפון מדבר יהודה, וזרום לכיוון ים המלח. אתם תוכלו לבחור בין שני מסלולים: נחל מורבעת, שבו גם מערות מורבעת, שלפי ההערכות שמשו כמערות מפלט בימי בר כוכבא. זהו מסלול שיתאים למשפחות שאוהבות ללכת, אך לא ניתן להשתמש בו בעגלה. לאמיצים והנועזים מומלץ להסתער על המסלול השני – נחל דרג'ה, שכולל ירידה במפלים בעזרת חבלים (לא סנפלינג), שחייה בגבים מלאי מים ועוד.
מה תראו בדרך: את האופן שבו המים יצרו בין הסלעים והמצוקים נקיקים, חשפו שכבות של מאובנים ושרידים מתרבויות קודמות ועוד.
ההיסטוריה: בשל העובדה שמסודר במסלול מטויל מאוד מצד אחד, ומאתגר מאוד מצד שני, נעשה בשנות ה-70 מבצע לתקיעת יתדות לאורך המסלול, שיקלו על הירידה. יחד עם זאת, בגלל המים חלק מהיתדות נעקרו שוב ושוב, והמסלול מוגדר כמסוכן מאוד. למרבה הצער גם היו מי שנאלצו להיות מחולצים ממנו בגלל חוסר ניסיון או פזיזות. לכן נמליץ שאם ברחתם לטייל, תעשו זאת עם הציוד המתאים, הידע ותוך שמירה על כללי בטיחות.
גלריה מינוס 430. צילום: אלונה גלבוע
גלריה מינוס 430
הטיול: אם אפשר לשוט בקיאקים, לשכשך בבריכה וליהנות מבר שצופה על המדבר, אין סיבה שלא נהנה גם מקצת אמנות. לאור התדרדרות במצבו של ים המלח, החליטו קבוצת אמנים להתגייס. הם הקימו את גלריה מינוס 430, בכניסה לחוף קלי"ה, על קירותיהם של מבנים נטושים. כ-30 אמני רחוב מהארץ ומהעולם ציירו, ריססו גרפיטי ויצרו כיתובים ומסרים על גבי הקירות, שזועקים להציל את ים המלח. האמנות עצמה נעשתה תוך התחשבות בנוף המדברי, ובאופן שתשתלב בו היטב. הביקור במקום הוא עצירה מצויינת כחלק מהטיול באזור, ויכול להעסיק אתכם ואת המשפחה לכשעה.
מה תראו בדרך: יעלים, הרבה יעלים – אחת מהחיות הנפלאות במדבר יהודה. ליעלים פרווה מנדפת זיעה, שגם מסננת את קרני ה-UV של השמש החזקה. היעל מקפידה על שתיית מים בטיולים, ויודעת לשרוד גם מהצמחים שיש בסביבה המדברית. לפני כמה שנים הייתה היעל על סף הכחדה, ובמאמץ של פקחי רשות שמורות הטבע הצליחו לשקם את האוכלוסייה. בין היתר הוקמו שמורות מוגנות, שישמרו על החיה המקסימה הזאת.
ההיסטוריה: המבנים הנטושים שימשו בחלקם כדיור של עובדי מפעל האשלג של ים המלח ומשפחותיהם. ההתיישבות החלה עוד בשנות ה-30, ולאחר הקמת המדינה הועבר השטח לשליטה ירדנית. לאחר מלחמת ששת הימים שוב ננטש השיח, ובהמשך שימש גרעין נחל להקמת היאחזות. לפני יותר מ-4 עשורים שוב נעזב המקום, וב-2019 הוקמה הגלריה.
היי,
מה תרצה לכתוב על "טיול במדבר: ממצוקי דרגות עד למקום הנמוך בעולם"?