🎧 הכרמל מתעורר בפודקאסט שווה לדרך! האזינו >>
1. הכרמל הקדוש
ידוע לכולם שירושלים היא עיר שקדושה לכל הדתות, אבל דעו שהכרמל הוא לא פראייר בכלל. רמז ראשון לזה אפשר לקבל בפסטיבל "החג של החגים", שנערך בחיפה מדי שנה בדצמבר, ומקבץ יחד שלושה חגים שחשובים לשלוש הדתות הבולטות בחיפה – יהדות, איסלאם ונצרות. אבל זה ממש לא הכל! במוחרקה למשל (ותכף נגיע אליה, מבטיחים!) עומד מנזר שהוקם ב-1883, על ידי נוצרים כרמליתים, שמאמינים שהם צאצאיו של אליהו הנביא (גם אליו נגיע, סבלנות).
לפי המסורת במקום הזה ניצח אליהו את נביאי הבעל. למטה, בשכונת כבאביר נמצאת העדה האחמאדית, שהתפלגה מהדת האיסלאמית, בסוף המאה ה-19. שמה ניתן לה על שם המייסד שלה – מירזא ע'ולאם אחמד אל קאדיני, שהקים אותה דווקא בהודו. בימינו הקהילה נפוצה ביותר מ-200 מדינות, ויש לה שלוחה קטנה בחיפה. בכבאביר נמצא גם המסגד של עדה, והוא דומה לכיפת הסלע בצורתו. וכמובן, שלא נוכל לדבר על דתות בחיפה מבלי להזכיר את הבאהים, שהגנים שלהם ניצבים במרכז הכרמל, והם המרכז העולמי של הדת.
המרכז הדתי הכי פוטוגני שיש | צילום: איתמר ברק
2. ד"ש לאליהו הנביא
אנחנו יודעים, בשבילכם אליהו הנביא הוא הדוד הנחמד שמשאירים לו תמיד כיסא פנוי וכוס יין בליל הסדר, אבל הסיפור של אליהו הוא הרבה יותר סוער מזה, ומתחיל בתקופת המלכים. תכלס, אנחנו לא יודעים המון על אליהו התשבי כשאנחנו פוגשים בו בפעם הראשונה בתנ"ך. המלך אחאב ששלט בתקופה הזאת מעודד את העם להאמין ביותר מאל אחד, ואליהו, איך לומר בעדינות, לא מת על זה. הוא מנסה להשפיע על העם, אבל אחאב (והעם) לא ממש מקשיבים, והנביא מחליט לאיים בבצורת. וכך היה – מאגרי המים בארץ הולכים ונגמרים, אין גשם ובני ישראל מתקשים להשיג מזון. אחאב מצידו מתפלל לבעל, אל הגשם הכנעני, בתקווה שמשהו ישתנה, ואפילו נוזף באליהו – אבל גשם ומים אין.
בסוף מציע אליהו לאחאב תחרות על הכרמל – לראות מי האל האמיתי, ומי באמת שולט באש ובמים. הדו קרב מתרחש במוחרקה – שם ניצב אליהו מול כל נביאי הבעל שאחאב מצליח לגייס, כשבני ישראל צופים מהצד כקהל. המבחן כולל שני פרים, שאמורים לעלות קורבן. אליהו נותן לנביאי הבעל לבחור פר, ומורה להם להעלות אותו קורבן – אך לבקש מהאל שלהם שיבעיר את האש. והם מנסים, ממש מנסים, אבל לא מצליחים. ועכשיו תורו – הוא בונה מזבח, ואפילו מרטיב את העצים והפר כדי להקשות על הבערה, אבל מבט אחד של אליהו לשמיים והאש נדלקת בשניות. הניצחון של אליהו מביא את אמונת בני ישראל באלוהים, וכמובן גם את הגשם.
ביקור מאליהו לא רק בפסח | צילום: יוחאי כורם
3. על יחמורים וחזירים
תסתכלו טוב טוב מסביב – כל הירוק המקסים הזה הוא סביבה מעולה להמון בעלי חיים. לפעמים תשמעו בחדשות על חזירי בר שמשוטטים בעיר, אבל הם לא היחידים. למרבה השמחה תוכלו למצוא גם יחמורים פרסיים – האיילים המקסימים האלה עברו לא מעט עד שהצליחו להרגיש פה בבית. הם הושבו ב-2015 לכרמל אחרי שכמעט נכחדו בגלל ציד מקומי. לצד היחמורים אפשר למצוא בכרמל צבי ארץ ישראלי, עזים, תנים, כבשים וגם עופות דורסים, דוגמת הנשר המקראי. לצד אלה, גם בעלי חיים קטנים ובינוניים דוגמת דורבנים וגיריות, שפני סלע ועטלפים ועוד. ואם נחזור לרגע לחזירי הבר (וגם לתנים אגב) – הסיבה שבגללה יש כל כך הרבה מהם בחיפה, קשורה פחות לטבע ויותר לעיר. כלומר העובדה שבני האדם התחילו להשאיר מזון בחוץ או העמידו פחי אשפה, מושכת את החזירים לחפש אוכל דווקא קרוב לבתי המגורים.
מי אמר שבחיפה יש רק חזירים? | צילום: בן רוזנברג
4. כל רכס צריך נחל
הכרמל הוא רכס ענק, זה דבר שכנראה לא יפתיע אתכם. את זה שהוא קרוב לים התיכון (הכי קרוב מבין כל ההרים בישראל) זה גם מידע שכנראה הכרתם. אבל האם אתם מכירים את כל הנחלים ששוכנים בין הרכסים שלו? בין הפיתולים ושבילי הכרמל מסתתרים לפחות 10 נחלים – נחל נשר, כלח, רקפת, סעדיה, ספונים, שיח, אלון, אורן, שמרי ועוד. למרגלותיו, תוכלו למצוא נחלים נוספים, כשהגדול והמפורסם שבהם הוא הקישון, וכמובן, אינספור מעיינות. חלק מהנחלים יבשים, ואפשר לפסוע בהם ברגל, וחלקם מלאי מים כל ימות השנה. הנחלים מזרימים מי גשמים ומי מעיינות טבעיים מלמעלה עד למטה – לכיוון הים, והם מסלולי טיול נהדרים, בעיקר בימות הקיץ החמים. תוכלו למצוא באתר שלנו אינספור המלצות למסלולים שכאלה, שמתאימים למטיילים בכל מיני רמות.
פינת חמד בליבה של חיפה | צילום: שיר ים פסקה
5. הכרמל התנ"כי
אז כבר דיברנו על אליהו, אחאב ואפילו על המוחרקה, אבל הכרמל הוא הר (רכס, רכס), שמופיע לא מעט פעמים בתנ"ך. בעצם – צירוף המילים מוזכר למעלה מ-10 פעמים בתנ"ך בספרים מלכים א' וב', ישעיהו, ירמיהו, עמוס ואפילו בשיר השירים. בתקופת השבטים הכרמל היה הנחלה של שבט אשר ושבט מנשה, בהמשך הזירה שבה התחוללה הדרמה בין אליהו לאחאב.
כאן הכרמל הפך גם לתפאורה שייצרה שורה של ביטויים שאנחנו משתמשים בהם עד היום – למשל הביטוי "עוכר ישראל", שבו משתמש אחאב כנגד אליהו; או הביטוי "פוסחים על שתי הסעיפים" שמטיח אליהו בבני ישראל, שעובדים במקביל גם את אלוהים וגם אלילים אחרים. במופעים אחרים שלו הכרמל הוא סמל של פריון וחוסן. בשיר השירים למשל נכתב - רֹאשֵׁךְ עָלַיִךְ כַּכַּרְמֶל וְדַלַּת רֹאשֵׁךְ כָּאַרְגָּמָן מֶלֶךְ אָסוּר בָּרְהָטִים. מַה יָּפִית וּמַה נָּעַמְתְּ אַהֲבָה בַּתַּעֲנוּגִים (שיר השירים, פרק ז', פסוקים ו'-ז') – שמראה כי הכרמל היה סמל ליופי ולשפע.
לשטוף את העיניים
בירוק | צילום: יוחאי כורם
היי,
מה תרצה לכתוב על "תמיד ירוק – תמיד מעניין: 5 דברים ששווה לדעת על הכרמל"?