נשים, אימהות, יזמיות
“אני לא יכולה לשבת בנחת בלי להכין משהו, אם ארצה יוגורט לא אלך למכולת לקנות מוכן, אקנה חלב וממנו אכין לאבנה מפנקת" מספרת נאג'ח, יזמית בדואית והבעלים של עסק לאירוח ביתי ומתוקים. המשפט התמים של נאג'ח הוא הסיפור של נשים רבות ברהט, כאלה שהעשייה והרצון להקים משהו חדש דגדג להן בידיים, והוביל אותן להקים מגוון יוזמות ועסקים לאירוח ביתי מאפס, גם כשהתנאים הראשונים לא שיחקו לטובתן.
אז בפעם הבאה שאתם מגיעים לאזור כדי לחזות בפריחה אדומה או בשוק ססגוני, תעשו לעצמכם טובה ועצרו לביקור באחד העסקים המקומיים ברהט. חוץ מסדנאות מהנות ומאכלים מקומיים, מחכה לכם מפגש מעורר השראה עם הנשים של רהט, שיילך אתכם הרבה אחרי שתחזרו הביתה…
נג'אח אבו לטייף: ארוחות בדואיות מסורתיות ב”תמר והל”
נג'אח שגדלה בפזורה הבדואית ועברה לרהט, חתרה מאז ומעולם לעצמאות כלכלית. מעון הילדים אותו ניהלה בעיר בעבר, היה החממה של בני המקום שצמחו להיות רופאים, עורכי דין ובעלי תפקידים משפיעים בעיר. אבל גם אחרי שטיפחה עסק משגשג והקימה אימפריה משפחתית של 9 ילדים ו-13 נכדים (!) מעולם לא עצרה לנוח על זרי הדפנה, ובשנים האחרונות פתחה עסק ששם בפרונט את האהבה הישנה שלה – בישול ואירוח. למרות שלמדה במכללת שף קורס מקצועי, נג'אח מספרת שאת הידע האמיתי שלה ספגה בכלל מהילדות: "צפיתי באמא שלי וככה למדתי. כשאמא יצאה מהבית לקטוף חיטה, ראיתי איך מכינים קמח ופיתות ללאבנה וניסיתי בעצמי, אפילו שהכל נזרק לפח".
כשתבקרו במיזם של נג'אח "תמר והל" תזכו לשמוע עוד על סיפור חייה המרתק, וכמובן - ליהנות מאירוח ביתי כיד המלך, הכולל אינספור קינוחים ומטעמים מהמטבח הבדואי, שהם המומחיות של נג'אח. עוד תוכלו ליהנות ממגוון סדנאות בישול והדגמות של הכנת תבלינים מהמטבח הבדואי.
חוויה מתוקה אצל נג’אח | צילום: תפדלו, חוויה בדואית ברהט
פאטמה אלזאמל: אירוח אותנטי, סדנאות וטקס קפה מסורתי ב”פרח המדבר”
כשתיכנסו לחצר של פאטמה מיד יפתח לכם התיאבון. שלל ניחוחות משכרים של תבלינים ומטעמים מסורתיים יציפו את אפכם ויקדמו אתכם בברכה. בין טעימה של מקלובה, מג'דרה, מטפונה ועוד שלל מנות מסורתיות, תזכו לשמוע את סיפור חייה המרתק של פאטמה, יזמית בדואית ואם ל-8 ילדים, שתקבל אתכם בסבר פנים מאירות ותתבל לכם את הביקור עם שלל סיפורים על מרקם החיים ברהט. בביקור תזכו להשתתף גם בטקס קפה מסורתי, לטעום את דג הדניס המפורסם של פאטמה, המכונה גם "א-לה פאטמה", ולהתנסות במגוון סדנאות שונות, שגולת הכותרת שלהן היא סדנת בישול על אש גלויה, במהלכה תזכו להכיר את טכניקת הבישול הייחודית הזאת ולהתנסות בהכנת מנות שונות כמו מרק עדשים ואורז צבעוני.
חוויה קולינרית שמערבת את כל החושים | צילום: רגב כלף
הבית של חוסנייה אבן ברי: סדנת רקמה ותפירה
כבר שנים רבות שידי הזהב של חוסנייה רוקמות שטיחים, פריטי נוי וכדי חרס בסבלנות אין קץ. אבל רק לפני שש שנים היא החליטה לקחת את הכישרון שלה ולהעביר אותו הלאה, מתוך רצון ליצור שיח ומפגש חוצה מגזרים דרך הרקמה הבדואית העתיקה. עכשיו גם אתם יכולים לפגוש מקרוב את עולמה המופלא של הרקמה הבדואית, שמחכה לכם באוהל הססגוני של חוסנייה. הזדמנות ייחודית להכיר את טכניקות הרקמה השונות שנשמרו מדור לדור, וגם להשתתף בסדנאות רקמה חווייתיות על כדי חרס, אותן ילוו מגוון מנות בדואיות ומטעמים נבחרים פרי ידיה של חוסנייה.
סדנת רוקחות טבעית עם ג'מלאת אבו מוסא
אתם מוזמנים למפגש מעורר השראה עם ג'מאלת, בעלת מיזם לרוקחות טבעית, שכבר מילדותה ספגה את סודות הרוקחות הבדואית העתיקה מסבתה ואמה. במרכז המבקרים של ג'מאלת תזכו להתנסות ברקיחת מוצרי קוסמטיקה, כמו סבון ומי פנים, המופקים ממגוון מוצרים טבעיים, בהם צמחי המדבר העתיקים ששימשו את הבדואים בחיי הנדודים שלהם. עוד תוכלו ליהנות משלל ארוחות אותנטיות עשירות שמוגשות במקום ומתובלות בסיפור חייה המרגש של ג'מאלת, אם ל-8 ילדים, בהם ילד עם צרכים מיוחדים, שהיה המנוע שדחף אותה להקים את המיזם הביתי שלה.
מוכנים לגלות את סוד הרוקחות הבדואי? | צילום: רגב כלף
האלה אבו סיאם: טעימה מהקולינריה הבדואית
האלה היא הדוגמה המושלמת לשינויים שעוברת הקהילה הבדואית בשנים האחרונות ולסממנים המערביים שנכנסים אליה אט אט. האלה, יזמית ובשלנית עטורת תעודות ופרסים משלל תחרויות, מתמחה בבישול של מגוון מאכלים בדואיים מסורתיים מבית אמה, אותם היא משלבת עם טוויסט מודרני הכולל טכניקות בישול מתקדמות. אתם מוזמנים להגיע לביתה של האלה עם תיאבון וליהנות מהשפע הקולינרי שיש למטבח הבדואי להציע לכם, ואפילו לקחת הביתה מנות נפלאות כמו מקלובה, סירי ממולאים ועוגיות מתוקות.
אוהל השלום של אנתיסאר: סדנאות אמנות וקולינריה
הכירו את אנתיסאר, יזמית ובשלנית שעברה לעיר רהט לפני כשני עשורים מבאקה אל גרבייה בעקבות נישואיה, ומאז לא נחה לרגע. המיזם הקולינרי שהקימה ברהט, “אוהל השלום”, משלב את הטוב מכל העולמות הקולינריים מהם מגיעה אנתיסאר – מטבח ערבי צפוני מעורבב במטבח בדואי מקומי. עד שאנתיאסר תפתח מסעדה (מה שלגמרי נמצא בתוכניות שלה!) היא מזמינה אתכם ליהנות מאירוח ביתי באוהל שבחצר ביתה, בו תוכלו לטעום שלל מנות בדואיות מפתיעות שיעשו לכם חשק לעוד. עוד תוכלו להתנסות בשלל סדנאות בישול אותנטיות בהנחייתה של אנתיסאר, בהן סדנה להכנת מסחאן – עוף צלוי בתיבול סומאק שמוגש על לאפה עם צנוברים מטוגנים ואפילו סדנה לעיצוב פירות במגש.
אירוח בדואי כיד המלך | צילום: תפדלו, החוויה הבדואית ברהט
בוסנייה אזברגה: מארזי פיקניק אותנטיים ב”בית הבד”
מאז ומתמיג בוסנייה התעניינה בשמנים וחקלאות בת קיימא. אבל רק בשנים האחרונות היא החליטה להרים את הכפפה ולרכז את כל האהבה והידע שלה אל יוזמה חדשה וטעימה במיוחד – מארזי פיקניק אותנטיים. אם אתם מתכננים טיול בקרוב בצפון הנגב הפסטורלי, אל תפספסו את המארזים המושקעים של בוסנייה, שגדושים בתוצרת מקומית משובחת: פיתות על סאג', פיתות עם זעתר (מנאגיש), גבינות ונקניקים משובחים, ירקות טריים ועוד מגוון סלטים מתובלים ונהדרים שהכי כיף לאכול בפיקניק.
המארז שישלים לכם את הטיול | צילום: רהט 360
נדאל שורבאג'י – אירוח אותנטי מכל הבא ליד
סיפור חייה של נדאל יכול לשמש בקלות כתסריט לסרט הוליוודי. האישה שנישאה בגיל 16, נזרקה למים העמוקים של עולם התעסוקה לראשונה בגיל 23, לאחר תאונה מצערת שעבר בעלה. מאז היא הספיקה להתנסות באינספור עולמות קריירה שונים – ללמד כמורה בבית ספר, לעבוד בשירותי הרווחה של העיר רהט ואפילו לפתוח מספרה קטנה בבית. אבל נידאל היא לא אישה שעוצרת לנוח, וגם אחרי שלקחה פסק זמן מעולם התעסוקה החליטה להירשם לתוכנית יזמות עסקית, שם קיבלה השראה לפתוח את העסק שלה, אחרי שפגשה באישה יהודייה בת 70 שהקימה עסק לאירוח ביתי. שם ניצתה ההשראה בנידאל "אני בת 48 ואני צריכה לתת הכל, למדתי יזמות עסקית, אני מלאת רעיונות ואני יודעת לבשל טוב - כולם מחמיאים לי שהאוכל שלי טעים והחלטתי שאני רוצה וצריכה להתחיל לבשל” היא מספרת.
מאז נידאל מנהלת ביד רמה את מיזם האירוח הביתי שהקימה, בסיועו של בעלה. לבד מסיפור חייה המרגש של נידאל, המבקרים במקום יזכו ליהנות משלל ארוחות בוקר או צהריים נפלאות (יש גם אופציה צמחונית!) וכן מסדנאות בישול מסורתיות במרפסת של נדאל.
הפודטארק של מושירה עבד אלדקר: החוויה הכי פוטוגנית בעיר
בין הבתים המארחים שפותחים את דלתותיהם למבקרים ברהט, נמצאת חווית אירוח אחרת שבולטת במיוחד בנוף של רהט – הפודטראק של מושירה. הבשורה החדשה שהביאה מושירה, מתכתבת עם הקדמה שזולגת לרהט בשנים האחרונות והרצון להביא תרבות בילוי אלטרנטיבית לעיר. הפודטראק הפוטוגני של מושירה מגיש מגוון מאכלים שמשלבים בין מזרח למערב, כמו מתוקים מסורתיים מהמטבח הבדואי, בהם עוואמה (כדורי בצק מטוגנים עם סירופ) וצ'ורוס עם טוויסט בדואי, לצד בורקסים, בגט עם שניצל או דג ושלל מאפים טריים. כל הטוב הזה מוגש לצד משקאות טריים וכמובן – קפה, הרבה קפה.
חוויה טעימה על גלגלים | צילום: Like.food.coffee
היי,
מה תרצה לכתוב על "עושות תרבות: נשים מובילות תרבות ברהט"?