🎧 יש גם פודקאסט שווה על ההיסטוריה של חוף דור! האזינו >>

טיול בעקבות נמלים עתיקים ופיראטים בישראל הוא חוויה מרתקת לכל המשפחה. טיול זה מאפשר לכם לחוות את ההיסטוריה העשירה של הארץ, ללמוד על סיפורים מרתקים על ספנים, סוחרים, קרבות ימיים ופיראטים, וליהנות מהנופים היפים של חופי ישראל: 

נמל אשדוד: בין ישן לחדש

נמל אשדוד המודרני הוא אחד הנמלים הגדולים והחשובים בישראל, אך הוא בנוי על גבי נמל עתיק ששימש עוד בתקופה הכנענית. באתר נמצאו שרידי ביצורים, רציפים ומבנים עתיקים, המעידים על חשיבותו של הנמל בעבר.

מרכז המבקרים של חברת נמל אשדוד פותח בפניכם צוהר לעולם המרתק של נמלי הים. במסע ייחודי, המשלב מסלול חוויתי במרכז המבקרים וסיור רכוב בנמל, תחשפו למכלול המופלא המרכיב את נמל אשדוד. המסלול החוויתי כולל מגוון אמצעי הקרנה, חוויות אינטראקטיביות והפתעות נוספות. לפרטים נוספים » 

להשלמת החוויה, קפצו גם לפארק הפיראטים אשדוד – פארק שעשועים בחוף מי עמי, המציע לילדים שפע מתקנים מהנים במתחם אחד. הכניסה חופשית! 

בואו לגלות את כל מה שיש לעשות באשדוד »

נמל אשדוד. צילום: מרכז קדם לטיולים, מתוך אתר פיקיויקי

נמל הרצליה: הגן הלאומי אפולוניה

נמל הרצליה המודרני הוא נמל יאכטות קטן יחסית המכונה “המרינה בהרצליה”. אך צפונה ממנו, באזור הגן לאומי אפולוניה, ניתן למצוא שרידי נמל עתיק ששימש בתקופה הרומית, הצלבנית, הביזנטית והפיניקית. 

גן לאומי אפולוניה, השוכן לחופי הרצליה, הוא אתר ארכיאולוגי מרתק המשקף את ההיסטוריה העשירה של ארץ ישראל. שרידי העיר העתיקה אפולוניה, המתפתלים לאורך צוק כורכר מרשים, מספרים סיפור מרתק של תרבויות ותקופות שונות.

ראשיתה של אפולוניה עוד במאה ה-6 לפנה"ס, אז נוסדה על ידי הפיניקים בשם "ארשוף". העיר נקראה על שם אל המלחמה והסערה הפיניקי, רשף. מיקומה האסטרטגי על צוק מעל הים הפך אותה למרכז מסחר ימי חשוב.

בביקור בגן הלאומי, ניתן לראות שחזור יפה של העיר (שרק חלקים קטנים ממנה נחפרו), רצפות פסיפס, את מגדל העוז הצלבני, שרידי הנמל, את קו החוף שעליו הגנה המצודה, את החפיר, הגשר, ומערך ההגנה המרשים. 

לסיפור המרתק ולמסלול מפורט באפולוניה » חלום לים התיכון. צילום: גיל בהר

נמל קיסריה: הנמל העתיק של הורדוס 

העיר העתיקה קיסריה, שנבנתה על ידי הורדוס, שימשה כבירת הנמל הרומית בארץ ישראל וכמרכז לסחר עם מדינות מעבר לים. באתר נמצאו שרידי נמל מרשים, הכולל רציפים, שוברי גלים ומבנים ימיים אחרים. כמו כן, ניתן למצוא בקיסריה שרידי ארמונות, תיאטרון, מקדשים ועוד.

הנמל העתיק לצערנו נמצא מספר מטרים מתחת לפני הים, מעט צפונה מהמזח של היום. הנמל, גם בתקופה הצלבנית , אך בוודאי בתקופה הרומית היה אחד החשובים בארץ ישראל. הורדוס השקיע כסף רב בבניית נמל זה אשר כלל מספר חלקים. בשונה מנמלים אחרים בארץ (יפו, עכו ודור) אשר נמצאים במפרצים טבעיים, הורדוס בנה שובר גלים מלאכותי מסיבי אשר הגן על הספינות החונות בנמל מפני הגלים. יסודותיו של שובר הגלים לא החזיקו עם השנים וזה שקע מתחת למים וכיום ניתן לבקר בשרידיו רק בצלילה. אבל כל זה לא מונע מאיתנו לבלות יום נפלא בכל הפארק הלאומי של קיסריה. מחוף הים והמפרץ העתיק המרהיב, דרך ההיפודרום, החנויות הקטנות, בעלי המלאכה, ארמונו של הורדוס ועוד. 

למסלול המלא לטיול בקיסריה » 

נמל קיסריה העתיק. צילום: דוידי ורדי, מתוך אתר פיקיויקי

חוף דור הבונים: מהכנענים ועד לתקומת ישראל 

חוף דור הבונים הוא אחד החופים היפים בישראל, אך הוא גם אתר ארכיאולוגי חשוב. במקום נמצאו שרידי נמל עתיק ששימש בתקופה הכנענית. באתר ניתן לראות שרידי רציפים, ביצורים ומבנים עתיקים. 

בחוף דור שכנה עיר נמל כנענית-פלישתית-יוונית-רומית. על פי ממצאים ארכאולוגיים, הייתה העיר מיושבת בתקופה הכנענית המאוחרת, בתקופה הישראלית ומן התקופה ההלניסטית ועד לערבית. אחרי חורבן בית שני התמעטו תושביה היהודיים. בראשית המאה השנייה חדלה להיות עיר נמל גדולה, לאחר שהורדוס הקים לידה את קיסריה. היא חרבה במאה הרביעית, אך יושבה מחדש במאה השביעית.

במקום נמצאו שרידי נמל עתיק, מערות קברים, מקדש הלניסטי, תיאטרון רומי, כנסיה ביזנטית גדולה ומפוארת דמויית בסיליקה, מרוצפת אבני פסיפס, מצודה צלבנית, חומת עיר ומסגד.

מחורבות דור שחלקן שקועות בים וחלקן חשופות על החוף, מומלץ להמשיך אל “מוזיאון המזגגה”. בכניסה לחניה, ישנו בית ענק וישן בעל חזית גמלון משולשת, ובו מוזיאון לעתיקות שהוצאו מהים, שהקים במאה ה-19 הברון רוטשילד. לפרטים נוספים על המסלול בחוף דור הבונים » 

מסע ללב ים נשמע כמו טיול קסום, אלא אם אתם פיראטים במשימה לאומית! הצטרפו אלינו לפרק יוצא מהכלל, עם קצת מחלת ים אבל הרבה תעוזה, על פיראטים יהודים:

 

חוף דור הבונים. צילום: irisphoto11

חיפה: הנמל הגדול של ישראל 

נמל חיפה, הנמל המוביל בישראל, ניצב לחופי מפרץ טבעי מוגן ונהנה מהיסטוריה עשירה המתפרשת על פני אלפי שנים. לאורך התקופות שימש הנמל כמרכז מסחר ימי חשוב, צומת דרכים אסטרטגי וגשר בין ישראל לעולם.

ישנן עדויות ראשונות לפעילות ימית באזור חיפה מתוארכות עוד לתקופה הכנענית. בתקופה הרומית, שימש נמל קטן באזור כנקודת מעבר לסחורות ונוסעים ושרידי רציפים ומבנים מהתקופה הרומית נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות באתר. במאה ה-19 החלה התפתחות משמעותית בנמל חיפה. נחנכה מסילת הרכבת בין חיפה לדמשק ובכך הפך הנמל העתיק, למרכז מסחרי חשוב. היו אלה הבריטים, שהגיעו לחיפה ב-1918, שבנו כאן נמל מודרני, השקיעו רבות בפיתוחו והפכו אותו לנמל המרכזי של ארץ ישראל. לאחר עזיבת הבריטים, היתה זו כניסת כוחות צה"ל לנמל חיפה, שסימלה את סיום המנדט הבריטי ואת תחילתה של מדינה יהודית עצמאית.

לאחר קום המדינה, הפך נמל חיפה לשער הימי המרכזי של ישראל. הנמל שימש לייבוא ויצוא של סחורות, קליטת עולים ותיירים, וכן כבסיס לחיל הים הישראלי ולאורך השנים, עבר הנמל תהליכי מודרניזציה והרחבה רבים. כיום, נמל חיפה הוא נמל מודרני ומתקדם, המהווה מוקד כלכלי ותיירותי חשוב בישראל.

מומלץ מאוד לשלב את הביקור בנמל המרשים, עם המוזיאון הימי הלאומי בחיפה, שיציג לכם את תולדות הספנות באגן הים התיכון » 

נמל חיפה. צילום: שאולה הייטנר, מתוך אתר פיקיויקי

נמל עכו העתיקה: לטייל בין דפי ההיסטוריה 

נמל עכו העתיקה, השוכן לחופי מפרץ עכו, הוא אחד הנמלים העתיקים ביותר בעולם. לאורך ההיסטוריה שימש הנמל כמרכז מסחר ימי חשוב, צומת דרכים אסטרטגי ותפאורה לסיפורים מרתקים על ספנים, סוחרים, קרבות ימיים ופיראטים.

נמל עכו, מחולק לשני חלקים, כאשר החלק הדרומי (אזור המרינה) מיועד ליאכטות ולספינות נוסעים בשכר והחלק הצפוני, מיועד לסירות ולספינות דיג. הנמל נמצא מדרום לעיר העתיקה ובנוי על שרידי נמל עתיק, מהתקופה הצלבנית. לנמל המפורסם יש חלק היסטורי ביישוב ארצנו, מכיוון שלאחר כיבוש הצלבנים, נמל עכו הפך לשערה המרכזה של ארץ ישראל ומוקד משיכה לעולים יהודים ונוצרים כאחד.

לאחרונה עבר נמל עכו מתיחת פנים מאסיבית והתחדש בבמות ישיבה עם כיסאות נוחים, ציליות ומקום מסודר לדוכנים. מכאן תוכלו לראות את חומות העיר העתיקה ואת המגדלור ההיסטורי של העיר וכמובן לאכול באחת ממסעדות הדגים המעולות שעל קו המים. לכל הפרטים על נמל עכו » 

בואו לשוטט בין דפי ההיסטוריה של עכו העתיקה »