🎧 יש גם פודקאסט שווה על סיפור הארבעים! האזינו >>
הדרוזים חיים בישראל מאז המאה ה-11, ומרביתם התיישבו בגליל ובכרמל. לאורך ההיסטוריה, שימשו הדרוזים כלוחמים אמיצים בצבאות שונים, ונטלו חלק פעיל במאבקים על הארץ. במאה ה-20, התחלקה העדה הדרוזית בין ישראל, סוריה ולבנון. לאחר מלחמת העצמאות, נותרו כ-12,000 דרוזים בישראל, וקיבלו אזרחות ישראלית.
הדרוזים בישראל משתלבים בחברה הישראלית בכל תחומי החיים, תוך שמירה על מורשתם ועל תרבותם הייחודית. הם משרתים בצה"ל, עובדים במגוון מקצועות, ותורמים רבות למדינה. בשנים האחרונות, גוברת המודעות בישראל לחשיבות שימור המורשת הדרוזית, וקיימת שותפות הולכת וגדלה בין הדרוזים ליהודים.
ידעתם ששותפות הגורל בין הדרוזים ליהודים החלה עוד בימי משה רבנו? האזינו לפרק מיוחד מתוך פודקאסט ‘על הדרך’ למשפחה המטיילת, ולמדו עוד על הסיפורים המסתוריים מאחורי העדה המיוחדת:
מסלולי טיול המספרים את סיפורם של הדרוזים בישראל
1. גליל תחתון: אל קבר נבי שועייב
נבי שועייב, הממוקם בגליל התחתון, הוא אתר קדוש לדרוזים ולמוסלמים כאחד. על פי המסורת, זהו מקום קבורתו של הנביא יתרו, חותנו של משה רבנו.
האתר כולל מבנה מרשים בן שתי קומות, חצר רחבה ומעיין מים זורמים. בקומה העליונה נמצא קבר הנביא, ובקומה התחתונה יש מסגד. במהלך הביקור באתר ניתן ליהנות מהנוף המרהיב של הגליל, ללמוד על ההיסטוריה והמסורת של המקום, ולטבול במעיין.
בקצה המערבי של הרחבה, אולם הקבר של נבי-שועייב, הכניסה אפשרית אולם תחילה יש לחלוץ נעלים ולכסות את הראש והזרועות. באולם נמצא הקבר, ובצידו גומחה ובה לוח שיש ובמרכזו גומחה, הדרוזים טוענים שזו טביעת כף רגלו של הנביא. מותר לצלם בשטח האתר אך לא באולם הקבר.
מסלול הליכה מומלץ: אל נבי שועייב מומלץ להגיע בהליכה דרך מסלול ירוק במיוחד, העובר דרך קרני חיטין, מצוק הר ארבל וחורשה יפהפייה שתוביל אתכם בסופו של דבר אל האתר.
מתחם נבי שועייב. צילום: זאב שטיין, מתוך אתר פיקיויקי
2. חיפה: מערת אליהו הנביא
אחד מאתרי הקודש החשובים לכל הדתות נמצא גם בנקודה עם נוף משגע במיוחד - בסמוך למנזר סטלה מאריס בחיפה וזוהי מערת אליהו הנביא.
על פי המסורת, מערת אליהו הנביא שוכנת במקום בו הסתתר הנביא מפני אחאב מלך ישראל ואשתו איזבל. לאורך ההיסטוריה, הפכה המערה לאתר קדוש עבור דתות רבות, ביניהן היהדות, הנצרות, האסלאם והדת הדרוזית.
לדמותו של אליהו הנביא יש חשיבות רבה עבור כל אחת מהדתות הללו. יהודים רואים בו נביא קנאי לה' ולוחם כנגד עבודה זרה. נוצרים מכירים בו כדמות מקבילה ליוחנן המטביל. מוסלמים רואים בו נביא מוסלמי שפעל לפני מוחמד. ודרוזים מאמינים שהוא התגלמות של "ח'דר אליאס", דמות מרכזית בדת הדרוזית.
רגע של היסטוריה: ח'דר אליאס נחשב לדמות מרכזית בדת הדרוזית. הוא ולאחד משבעת הנביאים הגדולים, והתגלמות של "האל הגדול". ח'דר אליאס נולד בכפר דיר-אל-אשייח' שבגליל, ונהרג על ידי צבאו של אחאב מלך ישראל. הדרוזים מאמינים שהוא קם לתחייה לאחר מותו, וחזר לעולם כדי להדריך את האנושות בדרך הישר. ח'דר אליאס הוא סמל לחוכמה, צדק ויושר. הדרוזים מאמינים שהוא מגן עליהם ומסייע להם בעת צרה.
כתוצאה מקדושתה, מערת אליהו הנביא מושכת אליה מאמינים רבים מכל רחבי העולם. אלו מגיעים לתפילה במערה, מתוך אמונה שסגולות רבות מיוחסות לה, ביניהן מציאת זיווג, פריון וריפוי חולים. על קירות המערה ניתן לראות חריטות וכיתובים (כמו מנורת שבעת הקנים) המעידים על אלפי שנים של שימוש כאתר תפילה. הכניסה למערה מחייבת לבוש צנוע, ונהוג לשמור על הפרדה בין גברים לנשים.
על מנת להגיע אל מערת אליהו, הולכים במסלול שעובר במורד ההר. המסלול קל, אורכו כ-3 קילומטרים (כ-25 דקות) והוא מתאים לכל המשפחה. לאורך הדרך ניתן ליהנות מנוף הכרמל וקו החוף, והמסלול עצמו מעוטר בצמחייה פורחת ומגוונת, המשתנה בהתאם לעונות השנה, כשבחורף ניתן לראות כאן גם כלניות. כדי ליהנות מתצפית טובה על האזור מומלץ לעצור ליד קפלת "הלב הקדוש", מבנה שנועד לשמש כטחנת רוח אך הוסב לאתר התבודדות עבור נזירים (אין כניסה למבנה עצמו). ליד הקפלה פונה השביל שמאלה אל גרם מדרגות שמוביל לתחתית הכרמל ולמערת אליהו | כתובת: דרך אלנבי 230, חיפה.
3. שביל הבנים הדרוזים - מוחרקה
היה זה תא"ל במיל' אמל אסעד, שיזם והקים את "שביל הבנים הדרוזים" - מסלול טיולים מסומן, המחבר בין הכפרים הדרוזיים בכרמל ובגליל, מדלית אל כרמל ועספיא עד קבר יתרו, נבי שועייב. השביל מוקדש להנצחת זכרם של החיילים האמיצים בני העדה, שנפלו במערכות ישראל מאז קום המדינה.
זוהי אחת הדרכים היפות והמקוריות להנצחת הנופלים. לא רק באמצעות אנדרטאות או לוחות זיכרון, אלא ברגליים (וגם בכיסאות גלגלים, כי חלק גדול מהשביל נגיש) ובהכרות עם הסיפורים, המקומות והאנשים, שהם חלק מהעדה הדרוזית ומספרים את סיפורה ואת הסיפור של ארץ ישראל.
השביל נועד לאפשר לציבור הרחב לטייל באזור וליהנות מהנוף הקסום, לבקר ולהתארח בכפרי הדרוזים ולהכיר את בני העדה ואת אורחות חייהם.
הנוף מפסגת המוחרקה. צילום: מיכל פריימן, מתוך אתר פיקיויקי
אחד מהמקטעים היפים של המסלול, עובר ב"קרן הכרמל" הידועה יותר בכינוי הפופולרי "המוחרקה". לטובת מי שלא מכיר, נספר שמדובר במסלול מעגלי קל, שיכול להתאים לכל המשפחה, גם עם עגלות וגם באופניים. הנופים המתגלים לאורך המסלול מרהיבים במיוחד, עם תצפיות לעמק יזרעאל והגליל התחתון. סה"כ אורך המסלול כשעתיים הליכה.
אפשר גם לבחור באופציה של מסלול לא מעגלי, שמתחיל במנזר הכרמליטים, ממשיך בדרך נוף הכרמל ומסתיים עם פיתה דרוזית טעימה, בדלית אל כרמל. מסלול ארוך יותר של כארבע שעות הליכה.
4. הר הכרמל: חורשת הארבעים
בהר הירוק כל ימות השנה, נחבאת לה חורשת עצי אלון עתיקים, עליה נרקמו אגדות. מסלול מעגלי ומלא בהפתעות יוביל אותנו אל החורשה הקסומה ואל מצוק נישא על רכס הכרמל, שממנו נשקפים נופי מפרץ חיפה והגליל התחתון. בשילוב עם פריחה מדהימה בעונה, נקבל טיול מרהיב. הכירו את חורשת הארבעים.
אגדה דרוזית מספרת כי פעם בשנה באחד מלילות שישי ללא ירח, מתכנסים 40 נביאים בחורשה זו וביחד קובעים גורלות ומשפיעים על העתיד לקרות. ביום חגם של הדרוזים – יום נבי שוועיב, ישנם העולים לכאן ומדליקים נרות לצידם של העצים.
במהלך המסלול, לאחר טיול בין עצי האלון המרשימים, השביל פונה מזרחה, יורד אל קרחת יער יפה מול נוף עוצר נשימה. שם, ליד באר עתיקה המכונה "באר הארבעים" (בעומק של חמישה מטרים), ניתן לקחת הפסקה וליהנות מהטבע.
הנוף מחורשת הארבעים. צילום: יוסף (יוסי) ברגר, מתוך אתר פיקיויקי
מבאר הארבעים, השביל פונה בחדות שמאלה ומוביל אל "מצוק הארבעים". לאורך המצוק נגלה נוף מרהיב של מפרץ חיפה, נמל הקישון, בתי הזיקוק, ערי הקריות, עכו, נהריה ואפילו גבול לבנון. ממזרח ניתן לראות את עמק זבולון, רכסי הגליל התחתון ואת שרידי מחצבת נשר.
בעונת הפריחה, ניתן ליהנות מפריחת נרקיסים, רקפות וכלניות בסתיו ובחורף, ומשלל פרחי אביב בהמשך העונה. לאחר כ-400 מטרים, השביל הכחול מתרחק משפת המצוק ונכנס אל תוך החורש. נטפס איתו מעלה, תוך כדי מעבר בין עצי קטלב בעלי ענפים אדומים בולטים. נמשיך לעלות עם השביל הכחול עד שנגיע אל רחבת תצפית. משם, הליכה קצרה בכביש האספלט שמאלה תוביל אותנו חזרה אל הרכב.
טיול בחורשת הארבעים הוא חוויה מיוחדת המשלבת היסטוריה, טבע ונופים עוצרי נשימה. טיול זה מומלץ לכל מי שמעוניין לחוות את יופיו של הכרמל וללמוד על מורשת העדה הדרוזית.
5. דלית אל כרמל: מסע בין סמטאות ציוריות, טעמים אותנטיים ותרבות מרתקת
ההמלצה האחרונה שלנו, מדברת בעד עצמה. דלית אל כרמל הוא כפר דרוזי ציורי השוכן בלב הכרמל, מזמין אתכם לטיול מרתק המשלב תרבות, היסטוריה, קולינריה ונופים עוצרי נשימה.
הטיול מתחיל בכיכר המרכזית של הכפר, שם תוכלו להתרשם מהאווירה הייחודית ומהכנסת האורחים הדרוזית החמה. לאחר מכן, טיילו בסמטאות הציוריות של הכפר, שם תגלו בתים עתיקים, חנויות קטנות ודוכני מזכרות.
חובבי הקולינריה ייהנו לחוות את טעמיה הייחודיים של המטבח הדרוזי. לאורך הטיול תוכלו למצוא מסעדות אותנטיות המציעות מגוון מנות מסורתיות, כמו פיתה דרוזית, לאבנה, סלט זיתים, עלי גפן ממולאים ועוד.
במהלך הטיול, אל תפספסו את בית אוליפנט, בית יד לבנים הדרוזי, המציג תערוכות מרתקות על ההיסטוריה והמורשת של העדה הדרוזית. לטייל בדלית אל כרמל פירושו לחוות את פניה היפות של ישראל. הכפר מציע שילוב מרתק של תרבות, היסטוריה, קולינריה ונופים עוצרי נשימה, וכל זאת באווירה ייחודית וחמה.
היי,
מה תרצה לכתוב על "להכיר מקרוב: 5 טיולים בעקבות המסורת הדרוזית"?