לטיול יצאנו – מסלולים

אחד המסלולים המומלצים והיפים לטיול בישראל, משלב הרבה ירוק גלילי, מבצר צלבני, מעיין ונחל הזורם לאורך כל השנה, את המסלול בנחל כזיב אסור לפספס ומומלץ במיוחד לטייל בו בקיץ. תחילת המסלול בתצפית בישוב מצפה הלה ובהליכה, בשביל היורד ממנו, נצעד בין עצי חורש ים תיכוני רבים, בהם: האלון המצוי, ער אציל, כליל החורש, אלה ארץ ישראלית ואחרים. בשלהי החורף וראשית האביב מעטרות את השביל כלניות, רקפות ונוריות לצד פרחי דם המכבים, הגזר הקיפח, הלוטם השעיר ועוד. בהמשך הדרך נגיע אל עין הטמיר המשמשת נקודה מצוינת לעצירה ולשכשוך בנקבה. לאורך המסלול נעבור בטחנות הקמח, ששאבו את כוחן ממי הנחל, ולבסוף נעמוד אל מול מבצר המונפור ונסייר בו. זהו מבצר צלבני, מסביבו בנויות חוות וטחנות קמח ששימשו את המבצר. מהמבצר, שנהרס בעת הכיבוש הממלוכי, יש תצפית מרשימה על האזור ומרתק להתעכב ולדמיין את חיי הצלבנים במקום, אי שם, לפני 800 שנים.

למסלול נחל כזיב >>

כביש הצפון מוביל אותנו אל שתי מערות סמוכות זו לזו, אך רחוקות האחת מהשנייה כמזרח ומערב. מערת קשת היא למעשה קשת ענקית תלויה ותחתיה תהום פרושה. בעבר הייתה המערה סגורה מכל עבריה, אבל תמורות גיאולוגיות גילו את הפתח הדרומי ומאוחר יותר, עם קריסת התקרה, נותרה הקשת כעדות למה שהיה כאן בעבר. מערת הנמר, אליה מגיעים דרך נחל הנמר, היא מערה במלוא מובן המילה. כאן אפשר לזחול בין הנטיפים ובתנאי שאוזרים אומץ, נמצאים בכושר מינימאלי ולא שוכחים פנסים. זוהי מערה קרסטית, כלומר נוצרה כתוצאה מחלחול מים בסלע הגיר והמסתו, כך גם נוצרו נטיפיה. המסלול כולל מעבר בחדרים שונים, טיפוס וירידה בסולמות וזחילה במעברים צרים עד להגעה אל החדר הגדול ובו נטיפים וזקיפים.

למסלול מערת קשת ומערת נמר >>

מסלול אהוב נוסף, בקרב חברי מערכת למטייל ולא רק, הוא המסלול ביער ברעם והביקור בבית הכנסת העתיק. בית הכנסת, שמבנהו השתמר בצורה בלתי רגילה במשך 2,000 שנים, בנוי בפאר ובהדר רב וניתן ללמוד ממנו, ומבית כנסת נוסף המצוי באתר, רבות על חיי היהודים בתקופת המשנה והתלמוד. בית הכנסת יוצא דופן, הודות לאכסדרה המיוחדת, שנוצרת לפני קיר הכניסה בזכות שורת עמודים העומדים איתניים על תילם. העמודים והאבנים שנמצאו במקום רומזים לחוקרים, כי לבית הכנסת הייתה קומה שנייה. בניגוד לבתי כנסת גליליים אחרים, בבית הכנסת בברעם לא נמצאו עיטורים או פסיפסים והסיבה לכך נעוצה כנראה בהיותו הקדום שבהם. הכניסה לבית הכנסת פונה דרומה, אל ירושלים, ונראה כי ארון הקודש, ששרידיו לא נמצאו, עמד בסמוך אליה. מבית הכנסת נצא לטיול נעים בחורש הקריר, ביער ברעם, ובו ריכוז גבוה של עצי אלון מצוי וכמעט ולא צומחים עצים אחרים לצידם.

למסלול יער ברעם ובית הכנסת העתיק >>

המסלול הבא מתאים לכל המשפחה, אורך כחמש שעות בסך הכל וחושף בפנינו את קסמו של הגליל העליון. אך שימו לב, המסלול אינו מעגלי ומומלץ להצטייד בשני רכבים. את הטיול נפתח בחורבת דנעילה אשר בתקופות הרומית והביזנטית, מהמאה הראשונה ועד המאה השביעית לספירה, שימשה כחווה חקלאית. הממצאים במקום שופכים אור על אורח החיים באותה התקופה ומעניין להיסחף ולדמיין כיצד חיו בני המקום. מכאן נצא אל ערוץ נחל שרך, שהוא נחל אכזב, העובר בינות לאורנים שנטעה קק"ל ומצלים על השביל לכל אורכו. בהמשך, על הגדה הצפונית של הנחל, נגיע אל מערת שרך. מערת נטיפים יפהפייה, שאורכה 180 מטרים, אבל ניתן לטייל בה גם במסלול טבעתי קצר, שאורכו כחמש-עשר דקות. לאחר החזרה, מהמערה אל הנחל, נמשיך בהליכה עד למפגש נחל שרך עם נחל בצת. הנחל מתחיל כנחל אכזב וכלל לא מאכזב אחרי 15 דקות הליכה נעימה, כאשר המים בו נגלים לראשונה. מכאן נמשיך בהליכה בין עצי הדולב אל עבר היציאה מהמסלול בקיבוץ אילון.

למסלול נחל שרך ונחל בצת >>

עוד מסלולים בחבל ארץ מעלות וצפון הגליל העליון >>

רגעים למזכרת - אטרקציות

על מנת ליצור עוגן תיירותי באזור, יזמו ויצרו, עיריית מעלות תרשיחא והמועצה האזורית מעלה יוסף, את אגם מונפורט, סמוך למעלות. מדובר בפארק מלאכותי ובמרכזו אגם מלאכותי המוקף בשלל אטרקציות ואפשרויות בילוי לכל המשפחה: אולם החלקה על הקרח, בריכת שחייה קיצית, סירות פדאלים, קייקים, מסלול קרטינג, מרכז מסחרי, אזורי פיקניק ופארק שעשועים לילדים.

חורפיש, הכפר הדרוזי הצפוני ביותר בישראל, מציע לתיירים מספר אטרקציות כגון: בית רוקמות התחרה, בית המוכתר ובית הקשתות. מהכפר הגלילי גם ניתן להשקיף אל נופי דרום לבנון, הכרמל, הגליל והים התיכון.

על בירות ואופן ייצורן, ניתן ללמוד במרכז המבקרים שהקימה משפחת סופר, בסמוך למבשלת הבירה המשפחתית, בפארק תעשיות דלתון, צפונית לצפת. מבשלת בטרפליי (Butterfly) מייצרת מגוון בירות בטעמים, צבעים וארומות ייחודיות ואת הביקור בה מקנחים כמובן בלגימת בירה צוננת אל מול נופיו הקסומים של הגליל.

עוד אטרקציות בחבל ארץ מעלות וצפון הגליל העליון >>

לכל כיס - נקודת חן

בחבל ארץ מעלות וצפון הגליל העליון ישנן מספר מערות, שתיים שברצוננו להתעכב עליהן במיוחד הן מערת פער ומערת עלמה השונות זו מזו באופיין. במערת פער יכולה כל המשפחה לבקר, רק שימו לב היטב והיזהרו מהחלקה. סביב פתח המערה משתרע יער ירוק ובו עצים רבים, כעצי עוזרר ואלון התולע, ובסתיו פורחים ביער כרכומים, חלמוניות וסתווניות. מערת עלמה נחשבת לעמוקה שבמערות ישראל, אך הביקור בה איננו דורש ציוד מיוחד ואפשרי לכל אחד שאינו סובל מקלסטרופוביה. זוהי מערה קרסטית, המשובצת בנטיפים, סדקים ובולדרים ויושבת בשבר גיאולוגי על יובלו של נחל חצור, בין רמת עלמה לרמת דלתון.

עוד נקודות חן בחבל ארץ מעלות וצפון הגליל העליון >>

נהיינו רעבים – אוכל בדרכים

מגוון מסעדות ממתינות למטיילים באזור ונתאר כאן שלוש מתוכן, הפונות לקהלים שונים אודות למטבחים השונים שהן מציעות. בֶלה מיה (כליל החורש 1, מעלות תרשיחא. טלפון: 04-9575075. אינטרנט: המסעדה באתר Rest) היא אופציה למשפחות שילדיהן יכולים לרוץ במרחבי הדשא המקיפים את המבנה, לזוגות רומנטיים המחפשים להצטנף אל מול נופי הגליל ולכל אשר חפץ להירגע ופשוט ליהנות מהאוכל, שברובו על טהרת המטבח האיטלקי.

בשנת 2005 פתחו השף סיון אמסלם וזוגתו הדר את הדר'לה (טלפון: 04-9571831. אינטרנט: www.hadarale.co.il), מסעדת שף הממוקמת בין עצי החורש באגם מונפורט. המסעדה מתמחה במאכלים מהמטבח הצרפתי עם נגיעות ממטבחי אגן הים התיכון. ריהוט העץ הכבד, מוזיקת הג'אז ברקע, המנות המשובחות ואור הנרות מבטיחים לסועדים בילוי רומנטי של ממש.

מסעדת ורד הגליל (טלפון: 04-6935785. אינטרנט: www.veredhagalil.co.il) הממוקמת במבנה אבן ועץ בתוככי חוות הבוקרים הנושאת את אותו השם, מציעה חוויה קולינרית כפרית לפני או אחרי רכיבה על סוסים. את הסועדים מושך במיוחד טעמו של הבשר, המיושן במקום ושמו יצא למרחקים.