בסוף המדבר יש חאן
כמה פעמים קרה לכם שנסעתם על מצב אוטומט, ישר ליעד, בלי לפזול לצדדים ולראות האם יש עוד כמה מקומות מיוחדים בדרך, ממש מתחת לאף? טוב, אל תתחילו לספור, אבל אנחנו בטוחים שהסיטואציה הזו מוכרת לכם. זה בדיוק מה שקורה לרבים מאיתנו, כשאנחנו שמים את הוויז על יעד דרומי כמו מדרשת בן גוריון, גן לאומי עבדת, מצפה רמון או אילת או חוזרים משם הביתה.
חיים פשוטים | צילום: דניאל בר
מסתבר שבין שיפולי ההרים והמרחבים הצהובים-חומים העצומים שבמדבר ובנגב גרים לא מעט תושבים, ביניהם גם בדואים, שהם חלק בלתי נפרד מהאוכלוסיה בישראל ויש להם אורח חיים, תרבות ופולקלור מאוד מעניינים ומסקרנים, שכדאי להכיר.
רוצים להכיר מטבח חדש ומסקרן, לצאת לטיולי גמלים אל עומק המדבר וללמוד את סוד הקפה הבדואי? בואו להיפגש ולהתרגש מדרך האוהלים »
קצת מספרים: האוכלוסיה הבדואית בנגב מונה כ-350 אלף תושבים (נכון לסוף שנת 2024) והם מהווים כשליש מאוכלוסיית הנגב. רק כמחציתם גרים בעיירות קבע כמו רהט, תל שבע, כסייפה, ערערה, שגב שלום, חורה ולקיה. היתר גרים בכפרים בדואים.
אירוח בדואי כמיטב המסורת
בנגב, במרחב המשתרע מאזור הר הנגב ועד ליישובים כמו רהט, לקייה ותל שבע, מתקיימת תרבות בדואית מסורתית ששורשיה נטועים עמוק בהיסטוריה ובמנהגים המקומיים. לצד הכפרים הבדואים והמאהלים שבהר הנגב, הנמצאים בין שדה בוקר למצפה רמון, תוכלו למצוא קהילות בדואיות גם באזורים נוספים בנגב הצפוני והמרכזי. כפרים אלו מציעים הצצה מרתקת לעולם עשיר של מסורות, סיפורים, ומלאכות ייחודיות.
ביישובים ובכפרים אלה פועלים עשרות תיירנים המזמינים אתכם להכיר מקרוב את אורח החיים הבדואי. תוכלו להתארח באוהלים מסורתיים, לשמוע סיפורים על חיי היומיום והמסורת רבת השנים, ולהתנסות באירוח בדואי אותנטי, חם ואינטימי. החוויה הבדואית בנגב כולו מציעה מפגש בלתי נשכח עם תרבות ייחודית, ששורשיה נטועים במדבר ובאנשיו.
כאן מדובר על תיירות קהילתית, בה אנשים פותחים את הבתים והמאהלים שלהם, מארחים ממש בסלון שלהם או במאהל הצמוד למאהל שלהם, ולא בחאן המדמה את החיים הבדואים.
ככה נראה אירוח בדואי אותנטי | צילום: דניאל בר
6 דברים שאתם צריכים לדעת על הבדואים בנגב
הכנסת אורחים: כללי ההתנהגות של הבדואים בכלל ושל אלה הגרים בנגב בפרט, מחייבים אותם בהכנסת אורחים, בלי תנאים. מבחינתם האורח הוא שליח אלוהים והוא מתקבל בזרועות פתוחות. כי בכל זאת – לא כל יום מגיע אורח. בהתאם למסורת, לאורח אסור לבקש דבר מהמארח, ואילו על המארח מוטלת האחריות לספק את כלל צרכיו, לדאוג לו לאוכל ושתייה, לטפל בבהמת הרכיבה שלו וגם לצייד אותו במזון ושתייה לדרך. קראו עוד על הכנסת האורחים הטעימה של הבדואים »
טקס הכנת הקפה: שתיית הקפה בתרבות הבדואית היא הרבה מעבר לסתם דרך להתעורר ונלווה לה טקס מיוחד – ולא, קפה טחון משקית לא שייך לפה. הקפה הוא חלק מהותי מהאירוח הבדואי, וראש המשפחה המנהל את הטקס לא מקל ראש בשמירה על סדר הפעולות והניואנסים הקטנים ביותר הכרוכים בניהול הטקס. אז ככה, בהתחלה המארח קולה את גרגרי הקפה במחבת (מחמסה), אחר-כך כותש אותם במכתש מיוחד (ג’ורון). מהאבקה שהוא קיבל הוא מבשל קפה – מר, חזק וריחני. ולבסוף מוזג את הקפה לספלים קטנים (פינג’ן).
טקס הכנת הקפה | צילום: תיירות הר הנגב
הקפה מוגש לאורחים נגד כיוון השעון, מימין לשמאל. בהתאם לנוהג המקובל, על האורח להשלים שלושה סבבי קפה, שמייצגים את המחוייבות של המארח לאורח במאהל. הכוס הראשונה מייצגת את האירוח, הכוס השנייה מייצגת את ההנאה והכוס השלישית את ההגנה שמקבל האורח באוהל (לסייף). את הכוס לא נהוג למלא עד תום, אז אם המארח הגיש לכם כוס קפה מלאה, כנראה שהוא רוצה לרמוז לכם שהגיע זמנכם לעזוב את המאהל.
סוד הקסם של הליבה (לחם בדואי): גם את הלחם הבדואים מכינים לבד. סוד הטעם טמון בלישה ארוכה, במים שנטמעים בכל גרגר של קמח ובאפיה על להבות מדורה. אז מה צריך כדי ליהנות מלחם בדואי טוב? קמח, מים, משטח אבן, מדורה ומקל. פשוט, לא? אחרי שהליבה יוצאת מהמדורה הלוהטת, יש לנקות אותה היטב משאריות פחם. איך עושים את זה? באמצעות חביטות הגונות עם מקל.
ועכשיו… נשאר רק לחבוט | צילום: דניאל בר
הצמחים המדבריים: חיי הנדודים יכולים לקסום מאוד למבקרים מבחוץ, אבל האמת היא שהבדואים ידעו לא מעט תלאות וקשיים הכרוכים באורח החיים הפשוט לכאורה, שלקחו על עצמם. לצד כל האתגרים, אם יש דבר אחד שהבדואים ידעו לעשות מאז ומעולם הוא לשחק עם הקלפים שנתן להם הטבע. הצמחיים המדבריים הם כנראה הדוגמה המושלמת לאופן בו הבדואים ממקסמים וממצים את המשאבים שניתנו להם. הצמחיים המדבריים הם חלק בלתי נפרד מהתרבות הבדואית ומשמשים אותם למשקאות, תבשילים מיוחדים וכמובן לריפוי. קראו עוד על הצמחיים המדבריים והסגולות שלהם »
רקמה: עבודת הרקמה היא חלק בלתי נפרד מחייה של הבדואית ויש לה מקום מכובד מאוד בתרבות הבדואית. לצבעי החוטים ולדוגמאות הרקמה יש משמעות, הנקשרת בשלבי החיים השונים של האישה, בגילה, במצבה המשפחתי ובמעמדה החברתי והכלכלי: נערה, בחורה רווקה, אישה נשואה או חלילה, אלמנה. קראו עוד על רקמה ואריגה בחברה הבדואית »
מה מספרת הרקמה? | צילום: דניאל בר
איפה אפשר ליהנות מאירוח בדואי וסדנאות מדבריות?
האירוח הבדואי המלא מאפשר לשלב כמה חוויות במקום אחד או בכמה כפרים. מלבד הלינה במאהלים, האירוח הבדואי כולל בדרך כלל גם ארוחת ניגוב קלה – פיתה מקומית ושתיה חמה, ארוחה בשרית או צמחונית והסבר על המסורת הבדואית. צריך לקחת בחשבון שמדובר על אירוח מאוד בסיסי ושהחוויה הזו לא מתאימה לכל אחד.
אז מה עושה מי שרוצה להכיר את הבדואים בכל זאת? בדיוק בשביל זה קיימת אפשרות לאירוח קצר יותר, סביב שעה-שעה וחצי, עם כיבוד קל של קפה, תה ופיתה מקומית והסבר על המסורת הבדואית. אפשר להרחיב את האירוח עם סיורים, הדרכות וסדנאות שונות.
רוצים להכיר מטבח חדש ומסקרן, לצאת לטיולי גמלים אל עומק המדבר וללמוד את סוד הקפה הבדואי? בואו להתרגש ולהיפגש עם האנשים והחוויות על דרך האוהלים »
רשימת בעלי עסקים המציעים חוויה בדואית-מדברית
- מרים אבו רקייק: סדנת צמחי מרפא וקוסמטיקה טבעית – 053-4814703
- ג'אבר אבו חמאד: סיור מרתק וחווייתי בכפר דריג'את – 053-6262553
- נעמה אלסענא: אירוח בדואי וסדנאות רקמה מדבריות – 053-2551596
- אסעד אלאסד: סדנאות צמחי מרפא מדבריים ואירוח בדואי – 053-6214765
- האלה אבו סיאם: ארוחות בוקר וצהריים בדואיות מסורתיות – 053-4437350
- נג'אח אבו לטייף: סדנאות אוכל ומתוקים מהמטבח הבדואי – 053-2447944
- חוסנייה אבן ברי: סדנת רקמה ותפירה ואירוח בדואי אותנטי – 053-3303082
- ג'ולייט באדר: אירוח בדואי עם חוויה קולינרית מסורתית – 053-2211039
- פאטמה אלזמלה: סדנאות בישול וטקס קפה מסורתי – 053-5588295
- סועאד אבו עגג: הרצאה מרתקת על האישה הבדואית – 053-6213407
- חליל אל עמור: חווית אירוח מדברית בחאן אלסרה – 053-9369642
- פאטמה אבו שריפה: אירוח בדואי מפנק בשגב שלום – 053-2437465
- אמאל אבו אלקום: אירוח חם בבית הסבתות הבדואיות – 053-7931601
- ג'מלאת אבו מוסא: סדנת רוקחות טבעית ואירוח בדואי – 053-9379998
- איברהים אבו כף: סיורי גששות וטיולים מדבריים – 053-9416420
- אנשראח אבו עמאר: מורת הדרך הבדואית הראשונה – 053-6249396
- ראפת אל חמולה: סיור חווייתי ומרתק בעיר רהט – 053-6278437
- האוהל של עוואד: ארוחות ביתיות מפנקות – 053-7931150
- חמדה: מארחת ובעלת עסק לרקמה ואריגה – 055-4318723
- סלאמן: אירוח במאהל בדואי ופינת חי לילדים – 055-4303673
- פרויקט ואדי עתיר: חקלאות מדברית בת קיימא – 053-9387042
צילום: דניאל בר
היי,
מה תרצה לכתוב על "מגלים את קסם המדבר: הכירו את התרבות הבדואית בטיול מהנה ומלא חוויות"?