כשבא לנו להניח מאחורינו את העיר, הצפיפות והרעש, אין מפלט יותר טוב משמורות הטבע והיערות ברחבי הארץ. אבל אנחנו לא לבד שם, בעלי החיים שחיים בשמורות השונות בסביבתם הטבעית, היו שם קודם ויישארו גם אחרי שניסע כבר הביתה. 

רגע לפני שתצאו לפגוש אותם, קראו את הכללים שעליהם חשוב מכל לשמור.

כללי בטיחות למפגשים מוצלחים עם בעלי חיים 

  • היו סבלניים ורגועים והנחו גם את הילדים לנהוג כך 
  • בטבע אין שעות האכלה מסודרות, אז לרוב נצטרך אנחנו להתאים את עצמנו ללו"ז של בעלי החיים ולא ההיפך
  • חשוב לזכור כי אנחנו האורחים במרחב הטבעי של בעלי החיים ועל כן עלינו לנהוג בכבוד רב ובזהירות
  • אל תאכילו את בעלי החיים ואל תשאירו שאריות מזון, זה עלול לסכן את חייהם 
  • שימרו על החי והצומח, אל תרמסו צמחים ואל תתקרבו יותר מדי לבעלי החיים 
  • תכננו את הטיול לשעות הבוקר המוקדמות ולא לשעות אחה"צ

פוגשים צבי ארץ ישראל בחי בר כרמל 

ביקור בשמורת הטבע חי בר כרמל הוא הזדמנות מדהימה לצפות בבעלי החיים, שזכו לשיקום וגם לטיול במסגרת השמורה, בסביבתם הטבעית. כל ביקור בשמורה כרוך בהזמנת מקום מראש באתר רשות הטבע והגנים. החי בר הוא מקום מיוחד במינו המצטיין בגידול ובשיקום בעלי חיים הנמצאים בסכנת הכחדה.

כאן בשמורה הם מקבלים טיפול מסור המסייע להם לשוב בסופו של דבר אל הטבע, אל אזור המחייה הטבעי. 
כיום תוכלו לפגוש בשמורה את כבש הבר האיראני, עז בר, צבי ארץ ישראל, יחמור פרסי ואייל הכרמל. בנוסף נמצאים במקום גרעיני רבייה של נשרים ועופות דורסים נוספים. 

למה צבי ארץ ישראל גר כאן אתם שואלים? כי בעשורים האחרונים הוא נמצא בסכנת הכחדה והתפוצה שלו מצטמצמת בקצב מהיר. על-מנת להתמודד עם הבעיה, הפרטים מתרבים כאן ואת חלקם מחזירים לטבע. 

את הצבי ארץ-ישראלי תפגשו בכניסה לחי בר. הוא נחשב לבעל חיים חברותי, שחי בעדרים קטנים – עדרי זכרים, עדרי צעירים ועדרי נקבות עם צעירים. איך תזהו אותו? גב בגווני אפור-חום, פס צד מהגב לבטן באפור, כתם אף אפור, הקרניים של הזכר ארוכות, עבות ומסתלסלות ונוטות לאחור ואצל הנקבה – קצרות מאוד, מעוותות ולפעמים חסרות.

הצבי ניזון מעשבים חד-שנתיים בסוף החורף, באביב ובשאר ימות השנה מחלקי עצים ושיחים ובדרך כלל לא זקוק למקורות מים אחרים. 

מסלולי ההליכה במקום מתפרשים בין מגורי בעלי החיים לבין אזורי המחייה הטבעית ואורכו של המסלול הוא כשעה – שעתיים. כל המסלול הוא קווי ונגיש, גם לעגלות. 

תראו את בעלי החיים שמחכים לכם בשמורת חי בר כרמל:

פוגשים נשר בשמורת גמלא 

שמורת טבע גמלא עם נוף מרהיב במיוחד הממוקמת ברמת הגולן, היא גם נקודת תצפית מיוחדת במינה למפגש עם עופות דורסים ובמיוחד עם הנשר הגאה. במרחק הליכה קצר מהמצפור המרשים, תמצאו גם את שרידי בית הכנסת העתיק, ששכן בעבר במקום. יש אומרים כי זהו בית הכנסת הקדום ביותר בעולם!

מלבד תצפית אל קיני הנשרים, בשמורה שוכן גם מפל המים הגבוה ביותר בארץ, שזורם כל השנה וניתן להגיע אליו בקלות באמצעות שביל הליכה נוח ונגיש, ממרפסת התצפית. בשמורת גמלא קיים כאמור גם מצפור מיוחד, שעומד על קצה המצוק ממנו ניתן לצפות בתעופת הנשרים ובאופן הדאייה המרשים שלהם. 

הנשרים הם עופות דורסים מרהיבים במיוחד, אשר מעופפים ללא הפסקה לכל אורך המסלול. בשעות הבוקר לרוב הם מעופפים להם לעמל יומם ואחר הצהריים הם מתעופפים מעל ראשי המטיילים, בדרכם חזרה אל הקינים. 

הם שוקלים כ-8 ק"ג ויש להם פלומת נוצות חומה בהירה ומרשימה וראש בהיר. לרוב הם ניזונים מפגרים ועל כן פקחי שמורות הטבע, שדואגים מאוד להמשך קיומם הנמצא בסכנת הכחדה, מקפידים לספק להם פגרים לאכילה ללא חשש לחומרי הדברה או רעלים. 

מסלול ההליכה הוא מישורי ברובו ונוח מאוד להליכה ולטיול עם המשפחה, אולם הוא אינו מונגש לעגלות ועל כן יש להיעזר במנשא טיולים. 

בדרך לתצפית בשמורת גמלא | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

בדרך למצפור הנשרים בשמורת גמלא | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

פוגשים צב יבשה בחוף גדור

חוף גדור, גן לאומי ושמורת טבע מרהיבים במיוחד הנמצאים באזור חדרה. למי שלא מכיר, מדובר באחד מחופי הים המרהיבים ביותר בישראל כולה. לאחרונה ממש התרחשה כאן הטלה מרגשת של צבי ים וכעת אוכלוסיית הצבים הומה ושמחה על הצטרפות גורי הצבים הקטנים והחמודים במיוחד.

בין מכמורת לחוף דור מסתתר גם המפרץ הסיני, שקיבל את שמו בזכות יהודים שהצליחו להגר לישראל בשנות ה-40’ מהעיר שנגחאי שבסין, ואימצו את המפרץ למקום הבילוי הקבוע שלהם. מדובר ברצועת חוף מרהיבה במיוחד, מנוקדת מפרצונים קטנים. מגוון של עופות מים מקננים במקום ומוצאים כאן את ביתם הארעי. 

בחוף נמצאת כאמור חוות הטלה מיוחדת במינה של צבי ים חמודים, הקולטת אליה קינים מרחבי השרון. בתקופת הקינון זהו המרחב הבטוח שלהם, אז היזהרו כשאתם מסיירים בחוף, ושימו לב היכן אתם מניחים את הרגל. 

בשמורה חיים בעלי חיים נוספים, האופיינים לאזור השרון. ביניהם ניתן למצוא את הדורבן, השועל המצוי וצב יבשה מצוי. את צב היבשה אפשר לפגוש בין הסלעים, שם הוא אוהב להתחפר. הצב מאופיין בשריון בגווני חום-צהבהב, במרכז מגני הגב כתם שחור. הוא מכניס את ראשו ואת הרגליים לתוך השריון ומגן על עצמו.

הידעתם שלצב יש 13 לוחיות שריון ערוכות בשלושה טורים? 

ניתן לשלב את מסלול ההליכה הקליל בשמורה עם רחיצה בחוף הים המרהיב. יש לשמור היטב על הילדים כשמטפסים על רכס הכורכר שמעל לחוף גדור ולא לעבור את הגבול המורה על סכנת התמוטטות. 

צב ים קרני | צילום: עמרי יוסף עומסי / רשות הטבע והגנים

צב ים קרני | צילום: עמרי יוסף עומסי / רשות הטבע והגנים

פוגשים צבי ארץ ישראלי בעמק הצבאים בירושלים 

כשמטיילים בין שבילי הרי ירושלים ניתן לפגוש מדי פעם בשבילים הנסתרים צבאים חמודים, העושים את דרכם בין עצי היער. מי שרוצה לפגוש אותם מקרוב מוזמן לסור לפארק הטבע העירוני שבירושלים, הקרוי "פארק עמק הצבאים". הפארק פתוח למבקרים בשעות האור – משתנה בהתאם לעונות השנה.

שמורת הטבע במקום יפה ומתוחזקת היטב, ולאורך השנים חי כאן עדר המונה כ-30 צבאים. בעמק עצמו תמצאו כמה בריכות טבעיות ושני נחלים זורמים. בין הנחלים פרושים גשרי עץ תלויים ובין לבין מטיילים להם הצבאים, דיירי המקום הקבועים. 

בשמורה יש גם המון פינות מוצלות וספסלים, המזמינים לעצור לפיקניק וליהנות מהטבע באמצע העיר. חשוב מאוד לשמור על הניקיון והסדר ולא להאכיל את בעלי החיים והעופרים הקטנים. בימים חמים במיוחד, נדיר לפגוש מקרוב בצבי או בעופר. הם נשמרים מהשמש החמה ומעדיפים סביבה רטובה ומוצלת אז תכננו את הנסיעה למקום בחודשי הסתיו והאביב. 

ישנם סוגים רבים של צבאים שחיו בעבר בישראל אולם כאן תוכלו לפגוש את הצבי הארץ ישראלי המצוי. לצבי רגליים דקות ועדינות והוא מסוגל להגיע במהירות רבה למרחקים ארוכים - כך הוא מצליח לרוב לשרוד ולהימלט מטורפיו.

גם לזכרים וגם לנקבות יש זוג קרניים המסייעות להם בהגנה והם ניזונים לרוב מצמחים, דגנים ועלים של שיחים, בקיצור, טבעוני.   

צבאים במרכז העיר ירושלים | צילום: פארק עמק הצבאים

צבאים במרכז העיר ירושלים | צילום: פארק עמק הצבאים

פוגשים יעלים בשדה בוקר ובקבר דוד בן גוריון 

קברם המרשים של ראש הממשלה הראשון של ישראל – דוד בן גוריון ורעייתו פולה, ביישוב שדה בוקר מביט על תצפית מרהיבה מעל נחל צין. המקום הפך מזמן לאזור המחיה האהוב על הצבאים והיעלים של שדה בוקר, שאוהבים להגיע אל מרחבי הדשא הירוקים ואל הצל, שתחת העצים הסוככים ולהתפנק. 

האזור ששייך לגן הלאומי עין עבדת, נחשב לאטרקציה מיוחדת במינה. במקום תמצאו מסלול הליכה של כקילומטר, המתחיל בצריף בן גוריון, דרך מדרשת שדה בוקר וקברם של האישים ועד לתצפית מרהיבה על נחל צין והנגב כולו. 

הטיול רק ילך וישתפר אם ילוו אתכם במהלך המסלול גם כמה מבעלי החיים המקומיים, שכבר מזמן הפכו לאטרקציה ולרוב אינם מפחדים מבני האדם. חשוב לזכור כי אסור להאכיל או להטריד אותם במנוחתם או במסעם מפה לשם. 

מסלול ההליכה נחשב לאטרקציה אהובה, המתאימה לכל המשפחה אולם מומלץ בחודשי הקיץ לא להגיע לכאן בשעות הצהריים החמות אלא בשעות הבוקר המוקדמות, או אחה"צ לעת השקיעה המרהיבה. חלק ממסלול ההליכה בין האטרקציות לא מתאים לעגלות ועל כן מומלץ להיעזר במנשא טיולים. 

היעל החי בשטחי ישראל הוא היעל הנובי, ותוכלו להבדיל בקלות בין הזכרים לנקבות, באמצעות הקרניים הגדולות והמרשימות בהן מתהדרים הזכרים. מבנה רגליו של היעל והפרסות הגמישות שלו, מאפשרות לו לטפס על צוקים במהירות מעוררת קנאה אצל רוב המטפסים המקצועיים. 

פרוותם חומה בהירה, עיניהם יפות במיוחד וצורתן שקד. אם תראו שני זכרים מתקוטטים באמצעות הקרניים הכבדות שלהם, תדעו שלרוב הם רבים ביניהם על רקע רומנטי, על ליבה של יעלה יפה במיוחד. 

כמו דוגמן - יעל נובי בקבר בן גוריון | צילום: אן הורוביץ

כמו דוגמן - יעל נובי בקבר בן גוריון | צילום: אן הורוביץ

פוגשים ראם בחי בר יטבתה 

חי בר יטבתה הוא נווה מדבר אמיתי הממוקם במסלול הדרך לאילת. הוא הפך בשנים האחרונות לעצירת חובה ולאטרקציה אהובה בקרב ילדים ומשפחות. אבל זוהי לא רק אטרקציה מוצלחת אלא גם מיזם אקולוגי חשוב במיוחד, המסייע בשיקום בעלי חיים הנמצאים בסכנת הכחדה ובהשבתם לטבע ולאזורי המחייה הטבעיים שלהם. 

יתרונו הגדול של החי בר הוא המסלול הכולל נסיעה ברכב (אין לרדת מהרכב) ועל כן מתאים למשפחות עם ילדים בכל הגילאים, שגם לא ששים לצאת בחום מהמזגן שברכב. במקום נמצא גם חניון לילה שהלינה בו היא בתיאום עם רשות הטבע והגנים בלבד. 

אוכלוסיית בעלי החיים בחי בר כוללת בעיקר פראים וראמים. אם פגשתם בעבר ראם, בוודאי שלא תוכלו לשכוח את מראהו המרשים, עם הקרניים הצומחות לרוחב, ככתר מעל ראשו של הפרט. סיפור מיתולוגי במיוחד מספר על אנשים בעבר, שצפו בראם בלילה מצד אחד וחשבו כי יש לו רק קרן אחת, וכך נוצרה המיתולוגיה סביב חדי הקרן! סיפור שהוא בגדר חובה לחלוק עם ילדיכם במהלך הביקור במקום. 

הראמים נחשבים לבעלי חיים הדורים, במיוחד אלו שצבעם לבן. בגרעין הרבייה שבחי בר יטבתה דואגים להגדיל את אוכלוסייתם ואז לשחררם אל אזור המחייה הטבעי שלהם – בערבה. 

ראם לבן בשמורת טבע חי בר יטבתה | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

ראם לבן בשמורת טבע חי בר יטבתה | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

פוגשים פלמינגו בבריכות המלח באילת

הידעתם שבריכות המלח של צפון אילת הפכו בשנות ה-90’ למשכן הקבע של ציפורי הפלמינגו הוורדות, שעברו במקום כחלק מציר הנדידה שלהם? מדובר באטרקציה יוצאת דופן ופחות מפורסמת מהטיילת בעיר הדרומית, אולם זו אחת האטרקציות השוות. 

במרחק נסיעה קצר מאזור המלונות של העיר, תוכלו לפגוש כל ימות השנה כ-300 ציפורי פלמינגו ורודות. את ציפורי הפלמינגו היפות לא תתקשו לזהות. סמלן המפורסם הוא רגליהן הדקיקות בצבע כתום ולרוב הם אף עומדות במשך שעות על רגל אחת! 

המקור הגדול והמעוקל שלהן מסייע להן בשליית דגים וסרטנים ממימי הים. ציפורי הפלמינגו כלל לא נולדות ורודות, הן נולדות אפורות לחלוטין ומקבלות את צבען האופנתי בזכות המזון שהן אוכלות, לרוב סרטנים העשירים בבטא קרוטן. פיגמנט זה הנמצא גם בבטטה, הוא המעניק להן את צבען הוורוד המפורסם. 

אל המקום ניתן להגיע ברכב בלבד, על כביש 90 כביש הערבה, וכבר מרחוק תוכלו להבחין בקלות בלהקות ציפורי הפלמינגו המטיילות להן על שפת המים. במקום עצמו יש גם סככה מוצלת וניתן לערוך בה פיקניק משפחתי. כדאי מאוד להצטייד במשקפת וכך להביט מקרוב באחת הציפורים הכי ססגוניות שקיימות! 

פלמינגו בתעופה | צילום: עומר זיו

פלמינגו בתעופה | צילום: עומר זיו

לתחילת הכתבה

עשינו לכם חשק לטייל בעקבות בעלי חיים? מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם: