כל המידע על קו המים לירושלים - תחנת חולדה

ירושלים, בירתנו, מונה היום יותר מ-800 אלף תושבים, מה שהופך אותה לעיר הגדולה ביותר בארץ. תואר שכזה מציב בפני המטרופולין שלנו אתגר לא פשוט והוא: אספקת מים לאוכלוסייה כל כך גדולה, אתגר שמלווה את ירושלים עוד מימי בית שני. מי שלוקחת על עצמה את האתגר מאז קום המדינה היא חברת המים הלאומית "מקורות", אשר חנכה גם את מערכת המים החמישית לירושלים. בואו לגלות פינת חמד נהדרת, בה תוכלו ללמוד קצת על תולדות ומורשת קו המים לעיר הבירה וגם לנוח בצל העצים, ליהנות מכוס קפה ולבלות רגעים נחמדים בטבע.

ושאבתם מים בששון – מהקו הראשון ועד לקו החמישי

מיד עם הכרזת המדינה (ה' באייר תש"ח) נפלה ירושלים למצור תחת הלגיון הירדני. באותה עת מנתה אוכלוסיית העיר כ-100 אלף תושבים. הכוחות הערבים חסמו את אספקת המים הבריטית, שהיה לקו המים הראשון לירושלים, ותושבי העיר הנצורים החלו משתמשים בבורות המים העתיקים עד לכלותם – על כן היה צורך בפתרון ומהר.

תחילה הייתה זאת דרך בורמה שנפרצה וסיפקה לנצורים אספקה של מים ומזון אך עדיין זה לא היה מספיק. בשלב זה החליטה חברת מקורות על העמדת קו מים חדש – קו השילוח. מי שהיה אחראי לתכנון הקו היה שמחה בלאס, מהנדס מקורות. ניהול החברה באותה עת היה בידיו של לוי אשכול, ראש ממשלת ישראל לימים. קו המים החל את דרכו באזור חולדה, המשיך עד לשער הגיא ומשם טיפס לירושלים. מקור המים היו מבארות הסמוכות לרחובות ולקיבוץ נען. שמו (קו השילוח) נלקח ממפעל המים של חזקיהו, נקבת השילוח, בימי המצור של סנחריב על ירושלים בתקופת הבית הראשון.

מאז ועד היום המשיכה ירושלים לצמוח ועמה הצורך באספקת מים נוספת. כך הונח בשנות החמישים קו המים השני לירושלים, ובשנת 1979 הונח הקו השלישי. הקו הרביעי, אשר הוקם כגיבוי לקודמים לו הונח ב 1994. מאז שנות ה-90 ועד היום גדלה אוכלוסיית העיר ביותר ממאה אלף תושבים ובשנת 2009 הונחה אבן הפינה למערכת המים החמישית.

ראוי לציין, להנחת קו השילוח גויסו מאות פועלים אשר עבוד מסביב לשעון והשלימו את המלאכה בתום 28 ימים. היו אלה ימי מלחמה. בתנאים פחות מלחיצים מאז, השלמת מערכת המים החמישית לירושלים צפויה להסתיים בתום שבע שנים מתחילת הפרוייקט. יחי ההבדל הקטן.

שקט נפשי עד 2065

פרוייקט מערכת המים החמישית לירושלים אושר כמפעל תשתית לאומי ובעל חשיבות אסטרטגית. בעיקרו יותפלו מים מלוחים מן הים התיכון ואלו ישאבו על-ידי המערכת לעבר ירושלים. עלות הפרוייקט כ 2.5 מיליארד שקלים. הנחת הקו נעשית במספר שלבים הכוללים בין היתר התייחסות לשמירה על איכות הסביבה, סקר אקולוגי ושיתוף פעולה עם קק"ל וזאת בכדי למנוע פגיעה בצמחים נדירים ובשטחי יערות. בחלק מן המקומות יעבור קו המים במנהרה חצובה.

בסופו של יום, מערכת המים תביא לתגבור אספקת המים לתושבי ירושלים והסביבה ולמפעלים של הרשות הפלסטינית בהתאם להסכמים מדיניים. כמו כן יביא הקו החדש לצמצום קידוחים מאיזור ההר. על פי התכנון, מעתה ועד שנת 2065, תושבי ירושלים יכולים לישון (ולשתות) בשקט.

נקודה שווה לקפה בשטח

לצד תחנת השאיבה נמצא אתר הנצחה ליאיר ושגיא אשר נפלו עם מטוסם במקום בשנת 1984. המקום מסודר ושקט. מסביבכם תוכלו ללמוד עוד על מפעל המים לירושלים, להתרשם כיצד הלך וגדל קוטר הצינור, החל מקו המים הראשון ועד לחמישי. ברזיה העשויה מחלקי קו המים ועץ זית נטוע בתוך אחד מחלקי הצינור צובעים את המקום ברוח הפרוייקט. אחרי שהכנתם קפה, לכו עם הכוס למפה הענקית המצויה במקום ותבינו את פריסת קו המים בדרך לירושלים (מרשים).

בנוסף לכל אלה, קיים במקום מרכז מבקרים של "מקורות" ובו מנוע הדיזל של קו המים השני לירושלים. האתר מזמין אתכם לחוויה אודות הפרויקט "מים לירושלים" ואספקת המים לבירה.

  • ההדרכה מותאמת לגילאי 10 ומעלה.
  • לתיאום ביקור: 03-9388961.