יער ביריה
הטיול ביער ביריה אפשרי בכל עונות השנה. הפסגות המפוזרות ביער: הר יבנית, הר ביריה והר הנועזים מתנשאות לגובה של 900 מטרים מעל פני הים ויותר. היער נחשב לגדול והפופלרי ביותר בגליל. התנאים הללו הופכים את היער לזמין למטיילים כל השנה.
דרך הנוף (12 ק”מ) החוצה את היער משולטת היטב ונגישה לרכב פרטי. במקום מספר מסלולי טיול העוברים במצודת ביריה, סמל למאבק ההתיישבות בימי קום המדינה, קבר יהונתן בן עוזיאל, אליו עולים מדי שנה עשרות רווקים ורווקות המבקשים ברכה מהצדיק המנוח למציאת זוגיות, שביל הלוחמים ושביל החלמוניות מבשרות הסתיו והחורף. עוד קבורים במקום: חוני המעגל, יעקב איש נבוריא ואלעזר המודעי. בעתיד יוקם מרכז מבקרים של קק"ל בו יוכלו תלמידים ללמוד על עולם הייעור, הטבע והסביבה.
- waze: דרך נוף יער בירייה
בית הכנסת נבוריה
בחלקו הצפוני של היער, מעל נחל דלתון, ניצב לו איתן ומואר עם שעות השחר, בית הכנסת נבוריה – שריד להתיישבות יהודית, לא רחוק מעיר הקודש צפת. החפירות הראשונות במקום נעשו בראשית המאה העשרים וכן גם בסופה. ממצאי החפירה העלו כי במקום התקיים יישוב יהודי בשם ביריא או בירי החל מימי בית שני ועד המאה השביעית לספירה, עת נחרב המקום בימי הכיבוש המוסלמי.
מבחינה ארכיטקטונית, קיים דמיון בית בית הכנסת במקום לזה שהתגלה בברעם. הכניסה מפוארת, המבנה בזילקלי (אולם תווך ומצדיו שתי סיטראות). כיוון התפילה היה כמובן דרומה, לעבר ירושלים. מבנה בית הכנסת שוחזר וסביבו מפוזרים שלטי הסבר ותמונות המרכיבים תמונה של בית כנסת מפואר, מרשים, הנמצא בליבו של מקום קסום. טיול בין כותלי הבית יגלה לכם היכן ניצב ארון הקודש, מחוצה לו תוכלו לקרוא על מיקומה של מערת המילוט וכמובן המשקוף בעל החשיבות הגדולה בכניסה אל בית הכנסת.
מהי חשיבותה של הכתובת על משקוף בית הכנסת? הבה נבחן אותה:
"למספר ארבע מאות ותשעים וארבע שנה לחורבן הבית נבנה בסרר חנינא בן ליזר ולוליאנא בר יודן"
הכתובת, כפי שמצוין בחלקה הראשון מתעדת את הזמן בו נבנה בית הכנסת לא בעזרת תאריך (יום, חודש, שנה) אלא על-ידי אזכור מספר השנים שעברו מאז חורבן הבית השני. כלומר, בית הכנסת נבנה אחרי 494 שנה מאז חרב בית המקדש השני בשנת 70 לספירה. בחישוב פשוט ניתן להסיק שבית הכנסת נבנה בשנת 564 לספירה. העדות הכתובה, המציינת את חורבן הבית והזמן שעבר מאז אותו מאורע היסטורי חשובה לאין שיעור בחקר התרבות וההיסטוריה היהודית. חשיפתה של הכתובת שייכת לנחמן אביגד וכיום היא ניצבת במוזיאון ישראל בירושלים.
לנוחותכם ממש בסמוך למבנה בית הכנסת מדרום ישנה מפת התמצאות ביער. כמו כן הגישה לבית הכנסת אפשרית גם לבעלי מוגבלויות וכסאות גלגלים.
נקודה שווה לקפה בשטח
מיד אחרי ביקורכם באתר בית הכנסת, חזרו אל הרכב והמשיכו עם דרך הנוף מזרחה. כמה דקות אחרי שתחצו את נחל נבוריה תגיעו אל חניון צוקי דלתון. שמה תוכלו לפתוח את פק"ל הקפה שלכם, להרתיח מים וליהנות מהאווירה הנעימה ביער ביריה.
עוד בסביבה:
רוצים לגוון קצת את המסלול? הכירו את טיול הג'יפים המומלץ ביער ביריה »
היי,
מה תרצה לכתוב על "יער ביריה ובית הכנסת נבוריה"?