כל המידע על בית לאה - בית פרדס היסטורי על גדת נחל ירקון

המבנה מכונה 'בית פרדס' כיוון שהוקם בינות לפרדסי האזור והיו רבים כמותו באזור. תכליתו הייתה לשאוב את מי הירקון להשקיית הפרדסים וכך כשנבנתה הקומה הראשונה הוצב בה מכון שאיבה.  המתקן כלל מנוע בסיסי שהשתדרג, והופעל בידי בעל מקצוע המכונה 'ביארג'י (איש הבאר) שכנראה התגורר במקום. למבנה נוספה בהמשך קומה שניה, ההשערה היא שזו נועדה לנופש עבור הבעלים של הפרדס. מקור השם, מסתבר, לא קשור לבעלי הפרדס, למהנדס או לקבלן המבצע, אלא מבוסס על כתובת שרוססה על קיר הבית במהלך שנות ה-90  'לאה המקומטת'. המטיילים הרבים שפקדו את המקום ונחשפו לכתובת, החלו להשתמש בשם לזיהוי המקום וכך דבק בו הכינוי שהתקבע לשם פורמלי.

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)צילום: אורלי גנוסר

מיקומו שובה לב. המבנה אמנם מגודר ומשולט, אך הוא נח על גדת הנחל הצפונית, על הציר של שביל ישראל, ובפינת חמד שבה זורם הקטע העליון של נחל הירקון. מקור המים במעיינות הירקון ולכן הם נקיים, צלולים ורדודים כך שאפשר לטבול בכיף. עצי אקליפטוס גולייתיים סוככים מעל ובגדות הנחל צמחיית מים אופיינית כמו קנה, הרדופים ועוד. סביב הנחל התפתחה מערכת אקולוגית שלמה שמהווה גם מסדרון אקולוגי עבור החי והצומח. על אף שמדובר באזור מאוכלס בצפיפות, בין פתח תקווה להוד השרון, כאשר מבקרים במקום נשאבים לתחושת הראשוניות של הסביבה, וההרגשה היא שלא צריך להרחיק כדי ליהנות מטבע פראי.

בית לאה היא פינת חן שמתאימה לבילוי מהנה, לפיקניק כיפי וטבילה הגונה. מטיילים יצירתיים הוסיפו חבל 'טרזן' למים – בשביל הכיף ורשות הטבע והגנים חסמה את המעבר לכלי רכב בנחל באמצעות בולדרים מטעמי שמירה על הטבע. המעברים נמצאים ממזרח וממערב לנקודה. כיוון שסיים את תפקידו ההיסטורי, נמצא המבנה באחריות רט"ג, אנא שמרו עליו ועל הניקיון לטובת המטיילים הבאים,  אין פחי אשפה או פינוי פסולת.

עוד בסביבה: אבו רבאח, המפל הנסתר