כל המידע על שונית האלמוגים בחוף אלמוג

בחוף אלמוג תוכלו להציץ אל העולם התת-מימי הקסום. אז מה דורש בעצם טיול כזה? קודם כל צריך לדעת לשחות. אפשר לצלול עם ציוד מיוחד, אבל אפשר גם לצלול רק בעזרת משקפת מתאימה ושנורקל. במרחק לא רב מהחוף יתגלו לפניכם מראות מרהיבים ביופיים של מושבות אלמוגים מסוגים שונים ומאות דגים שאינם חוששים להתקרב אליכם. המים הצלולים של ים סוף מאפשרים צפייה מרתקת בכל משפחות הדגים כאן, והם כולם מיוחדים וצבעוניים וזו חוויה מדהימה.

מפרץ אילת וים סוף הם חלק ממערכת השבר הסורי-אפריקאי. השבר מסביר למעשה את עומקו הרב של המפרץ - 1860 מטר, לעומת רוחבו, שאינו עולה על עשרים ק"מ. חופי המפרץ מורכבים מסלעי הסביבה, בעיקר סלעי יסוד וסלעים מותמרים. אין בהן כמעט את החול צהוב שאנחנו מכירים מחופי הים התיכון, ואם בכל זאת תראו כאן חול צהוב, הרי שהוא הגיע הנה במשאיות מתמנע, לרווחת הנופשים.

שמורת חוף אלמוג נמצאת על כביש אילת-טאבה, כחמישה ק"מ דרומית לאילת. כאן תוכלו לצלול גם אם לא עברתם קורס צלילה מוסמך – כל שתצטרכו מסתכם בשנורקל ומסכת צלילה אותם תוכלו לשכור בחוף. אחרי שמתרגלים לנשום דרך הצינור של השנורקל פשוט מתמכרים לשקט ולרוגע של שונית האלמוגים. קחו בחשבון – בשמורות יש הגבלות שונות שמטרתן להגן על בית הגידול העדין של האלמוגים. כדי להבטיח מגע מינימלי בין האלמוגים לבין השחיינים הוצבו גשרים ומעברים מיוחדים המסומנים במצופים. מותר לכם לשחות לאורך השונית ולהנות מיופיה, אבל אסור בשום אופן לגעת באלמוגים ובטח לא לנסות להוציא אותם אל מחוץ למים.

תמונה מתוך אתר טיוליריף האלמוגים | צילום באדיבות: ערן לזר

החיים בשונית – אלמוגים ודגים

על השונית חיים בעיקר האלמוגים שהם בעלי חיים ממערכת הנבוביים. האלמוג הוא בעל חיים הבנוי ממושבה של יצורים זעירים הנקראים פוליפים. הפוליפים מתרבים על ידי חלוקה, כמו חיידקים, ויוצרים מושבה של פרטים זהים גנטית. כל פוליפ מפריש חומר עשוי גיר, המחבר בינו לבים שאר הפוליפים במושבה. כל פוליפ הוא יחידת חיים עצמאית, בצורת צינור. יש לו פתח אחד, דרכו הוא נושם, אוכל, מפריש ומתרבה. סביב פתח הפוליפ מצויות זרועות צייד צורבות, שבאמצעותן הוא לוכד את מזונו – פלנקטון, יצורים מיקרוסקופיים החיים במים. האלמוג חי בשיתוף הדדי, סימביוזה, עם מיליוני אצות הנקראות זואוקסנטלות. האלמוג מספק לאצות מצע גדילה, פחמן דו חמצני ותוצרים של פירוק חלבונים. הן בתמורה מספקות לאלמוג פחמימות ועוזרות בהשקעת גיר סביבו.

רוב האלמוגים המרכיבים את השונית הם אלמוגי אבן קשים, בהם אלמוגי גוש ואלמוגי שיח מסועפים. בשונית חיים גם אלמוגים רכים בעלי שלד פנימי בצורת מחטי גיר. לאחר שהפוליפים מתים נשאר שלד האלמוג כחלק ממבנה השונית והוא משמש כמצע להתיישבות אלמוגים חדשים.

איך בעצם נוצרים האלמוגים? התנאי הבסיסי הוא אור – אלמוגים גדלים אך ורק במקומות שבהם מספיק אור שמש חודר אל המים. זו הסיבה מדוע בעומק רב לא נמצא אלמוגים. המים בים סוף הם צלולים ולכן מאפשרים חדירת קרני אור, המעניקים למים את הגוון הכחול-עמוק. יש גם צורך הכרחי בחום קבוע גבוה של 20-28 מעלות. שונית האלמוגים היא בעצם מבנה תלת ממדי רב מבוכים, חללים וסדקים צרים, שבהם חיים רבבות יצורים שונים. הכוכים משמשים להגנה מפני טורפים ולעמדות מארב. רוב דגי השונית הם בעלי מבנה צר המאפשר תמרון במבוכי השונית.

הידעתם כי צבעי הדגים משמשים כאמצעי תקשורת ביניהם, להסוואה ואף לאזהרה? בעולם הדממה התת-מימי הצבע הוא אמצעי חשוב. אחד הדגים הנפוצים בשמורה הוא התוכינון שצבעיו הם כחול, ירוק, סגול וצהוב. שיניו בנויות בצורת מקור, שבאמצעותו הוא נוגס באלמוגי אבן, מעכל מהם את האצות ומפריש את הגיר.

מה נראה בין האלמוגים: הפרפרון, הזהרון ושושנות הים

בשונית האלמוגים נמצא עוד מני דגים רבים: דג הפרפרון, למשל, על חרטומו המחודד ושיניו החדות, הוא אחד המרהיבים בהם. הוא מתמחה בטריפת פוליפים של אלמוגים ושושנות ים, מבלי להפגע מתאי הצריבה שלהן. מי שמגן על שושנות הים מפני הפרפרונים הוא דג השושנון שחי בין זרועות השושנה. השושנון והשושנה חיים בסימביוזה: השושנה מספקת לשושנון הגנה מפני טורפים בין זרועותיה והוא בתמורה מגרש ממנה פרפרונים וטורפים אחרים.

בעיקר בשעות אחר הצהריים תוכלו לראות כאן, ממש בסמוך לחוף, את דג הזהרון המרהיב. לדג זה יש סנפירים גדולים דמויי נוצות, ויש להזהר ממנו. זהו דג ארסי – בקצות סנפיריו יש קוצי ארס. חוץ מהדגים תמצאו בשונית גם בעלי חיים אחרים כמו קיפודי ים, הניזרית השחורה, כוכבי ים, סרטנים, צדפות ועוד.

נראה כי מבין כל בעלי החיים הימיים השוכנים במפרץ אילת, החביב והידידותי ביותר הוא הדולפין. למרות שהוא חי במים, הוא שייך למשפחת היונקים, ויש הטוענים כי מדובר ביונק האינטיליגנטי ביותר אחרי האדם. מי שראה דולפין מקרוב מוכן להשבע שהוא מחייך כל הזמן.

הדולפינים אמנם משייטים להם במימי המפרץ, אבל יש להם בית מסודר בריף הדולפינים. הריף מוקף ברשתות, אבל דרכם של הדולפינים אל הים הפתוח אינה חסומה. הם יכולים לצאת באופן חופשי ולחזור הביתה לקראת הארוחות. בעת הארוחה הדולפין מזנק מתוך המים לגובה רב מאוד כדי להגיע אל הדג המוגש לו על ידי אחד המטפלים. זהו חיזיון מהנה ואטרקטיבי, המושך אל הריף מבקרים רבים. 

הצטרפו אלינו לנסיעה ולמדו על הדרך לאילת מקום המדינה ועד היום. האזינו:

 

 המצפה התת-ימי: מצבי ים ועד כרישים

ראיתם עם הילדים את הסרט של דיסני "לחפש את נמו", המספר את סיפורה של 'שונית המחסום הגדולה' (Great Barrier Reef) באוסטרליה? נהדר. עכשיו קחו את כל המשפחה לראות איך זה קורה במציאות גם אצלנו, בשוניות של אילת. המצפה התת-ימי נמצא באזור הדרומי של העיר אילת ופתוח מידי יום בין השעות 09:00-16:00. איפה שווה לכם לבקר? כדאי לבקר במוזיאון הימי, בשונית האלמוגים, בבריכת הכרישים, בבריכת צבי הים וחתולי הים ואפשר לרדת למצולות גם באמצעות הצוללת הצהובה.

המצפה התת-ימי ממוקם שישה מטרים מתחת לפני הים וניתן להגיע אליו דרך גשר שארכו 100 מטר. מעבר תת-מימי מחבר בין שני חדרי הצפיה, אחד צופה על השונית הידועה בשם "הגנים היפניים" והשני צופה על שונית האלמוגים המטפסת כלפי מעלה ולהקות הדגים מסביבה, לעבר המים העמוקים. המבקרים יכולים לצפות במשך שעות דרך חלונות התצפית בחיי העולם התת-מימי בהתאם לשעות היום ועונת השנה.

סביב חדרי התצפית נבנתה שונית אלמוגים חיה, מאחר והפארק אינו מאכיל את הדגים והאלמוגים, שונית זו מהווה בית גידול טבעי שמושך אליו בעלי חיים שונים. לאחר הביקור מתחת למים אפשר ליהנות מהבר הממוזג בבניין המגדל (קומת הכניסה) ואפשר גם לטפס תשעים מדרגות ולהגיע אל ראש המגדל, משם יש תצפית מצוינת לכיוון ארבעת המדינות המקיפות את המפרץ: ישראל, מצרים, ערב הסעודית וירדן.

באקווריום ובמוזיאון תמצאו אקווריומים שבהם יותר מ-800 מיני דגים, אלמוגים, חסרי חוליות ועוד יצורים החיים בים האדום. במצפה יש גם בריכת כרישים וגם צלילה למעמקים בתוך צוללת צהובה ואלו חוויות בלתי נשכחת.

זמני פעילות: 09:00-16:00 בכל ימות השבוע, כולל שבת וחגים. הפארק סגור בערב כיפור ויום כיפור.