כל המידע על מג'רסה - בקעת בית צידה

כדי לבקר בשמורה, מומלץ להזמין מקום מראש באתר רשות הטבע והגנים, אחרת הכניסה על בסיס מקום פנוי. יש לקחת בחשבון שבסופי שבוע ובחגים השמורה עמוסה.

איך מטיילים

הביקור במג'רסה כולל הליכה של 40 דקות עד שעה במים שאינם עמוקים (עד כ-90 ס"מ), ולכן מתאים גם לילדים קטנים או תינוקות במנשא. יש להצטייד בנעליים שמתאימות להליכה במים (עדיף) או בסנדלים, ובבגדים להחלפה. במקום ישנן מלתחות.

הביקור בפארק הירדן מתאים גם לנכים ולילדים בעגלות. הביקור בנחל דליות (מג'רסה) ופארק הירדן שניהם בתשלום. אפשר להצטייד במתנפחים, שכן לאורך המסלול יש לגונות עם שפע מקום למשחקים במים.

איך מגיעים

ניסע בכביש עוקף כנרת 92. בצומת מעלה גמלא [1] נפנה מערבה לעבר כביש בסימון שבילים כחול, שהופך בהמשך לדרך עפר. במקום ישנו שילוט ברור לשמורת הטבע מג'רסה. בקצה הדרך נפנה ימינה ונמשיך עד שנגיע לצומת [2]. נבחר בפניה שמאלה עם השלט המכוון לחניון הזיתים והמג'רסה ונמשיך כ-1.5 ק''מ, עד שנגיע לשער הכניסה לשמורת הטבע [3] (בתשלום). במקום חניה מסודרת.

בקעת בית צידה

בקעת בית צידה (בטייחה) היא המקום היחיד בארץ שעדיין קיים בו מגוון עשיר כל כך של נופי מים מתוקים. יש כאן לגונות, פלגי מים שזורמים כל השנה ופלגים עונתיים, בריכות, מעיינות ושטחי הצפה ונסיגה של הכנרת. חמשת הנחלים שמתנקזים אל בקעת בית צידה הם (מצפון לדרום): הירדן, נחל משושים (הכולל בחלקו הסופי גם את זרימת נחל הזוויתן), נחל יהודיה, נחל דליות ונחל שפמנון. בערבית ידועים שפכי היהודיה והמשושים בשם הערבי זאכי, ושפך נחל דליות מוכר בשם העממי מג'רסה. נופי מים אלה הוכרזו כשמורת טבע, והם משתרעים על פני שטח של כמעט 5,000 דונם, כולל מובלעות של שטחים חקלאיים. חשיבות מיוחדת נודעת לעובדה כי הלגונות והנחלים מהווים בית גידול טוב לדגי הכנרת, בעיקר לאמנוני הגליל בעונת ההטלה. מכיוון שכך, חלקים משמורת הטבע סגורים למטיילים, כדי למנוע הפרעה לרביית האמנונים, שמהווים חלק חשוב באקולוגיית האגם וגם משמשים כמקור פרנסה לדייגי טבריה.

שפך נחל דליות שמורת המג'רסה

למקור השם מג'רסה יש שתי גרסאות: לפי האחת מניחים שבמקום זה גרסו וטחנו קמח. הגרסה השנייה טוענת כי המקום היה שייך בעבר לגרגשים והשם שובש למג'רסה.

מרגע הכניסה לשמורה ההתמצאות די ברורה. להליכה במסלול הרטוב יש ללכת בעקבות השילוט. תחילת המסלול קרובה לקופות ולחורשת הזיתים. דעו כי במקביל למסלול הרטוב קיים שביל יבש וסלול, שלאורכו מספר ירידות למים. נתחיל בהליכה רטובה ונלך עם כיוון הזרם. גובה המים בלגונות מושפע כמובן מכמות הגשם השנתית, ולאחר שנת גשמים מוצלחת המים גבוהים. אפשר לחצות את הערוץ גם בשחייה. מג'רסה היא לגונה קטנה בשפך נחל דליות, דרומית-מזרחית ללגונת זאכי, שהיא שפך משושים. כשהנחלים הזורמים באפיק מגיעים לבקעה, עוצמת זרימתם נחלשת והם מתפצלים ליובלים המפלסים דרכם לשפך. המים סוחפים איתם סחף רב, וכך בעצם נוצרות הלגונות. 

הצמחיה בלגונה מותאמת למים וללחות והיא מגוונת ועשירה: ערבה מחודדת, הרדוף נחלים ושיח-אברהם, הבולט בקיץ בפרחיו הסגולים. מזרעיו הכינו בעבר חומר שנועד לדכא את יצר המין ומכאן שמו הלועזי: פלפל הנזירות או עץ הצניעות. על פי המסורת היהודית זהו השיח שבו נאחז האיל בקרניו במעמד עקידת יצחק ומכאן שמו העברי.

 בואו להאזין לפודקאסט הטיולים בדרך למסלול המרענן במג’רסה:

 

בינות לצמחי המים נוכל לראות את סרטן הנחלים, צבי מים, עופות מים וגם דגי אמנון הנכנסים ללגונות מהכנרת, בעיקר בתקופת הטלת הביצים, כדי למצוא מחסה בתוך הצמחייה. בנקודת היציאה המרכזית הראשונה תראו גרם מדרגות רחב היורד ללגונה הגדולה ביותר בנחל. בנקודה זו, מרבית המשפחות מסיימות את המסלול. ניתן להמשיך עוד כמה מאות מטרים בלגונות עמוקות יותר (יש לדעת לשחות ומומלץ להצטייד במצופים לילדים קטנים תחת השגחת הורים). בסיום המסלול נגיע לאזור בו משני צדי הנחל משתרעת חורשת אקליפטוסים ממנה יורדת דרך סלולה לנחל. בדרך זו נשובה על עקבותינו במקביל לתוואי הנחל עד לכרם הזיתים, שם חונה הרכב. ניתן גם להגיע ללגונות הגדולות דרך המסלול היבש ולא חייבים ללכת במסלול הרטוב מתחילתו. עוד בשמורה: מזנון, מלתחות וספסלי פיקניק.

שמורת המג'רסה - מידע שימושי

שעות פתיחה (ניתן להיכנס לשמורה עד שעה לפני שעות הסגירה הרשומות):

  • בשעון קיץ: בימים א'-ה' ושבת: 8:00-17:00 | שישי וערבי חג 8:00-16:00

  • בשעון חורף: בימים א'-ה' ושבת  8:00-16:00 | בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00

  • בערב ראש השנה, ערב יום כיפור וערב פסח: 8:00-13:00

מחיר כניסה: מבוגר: 28 ₪ | ילד או אזרח ותיק: 14 ₪ | סטודנט: 24 ₪ | טלפון: 04-6793410

  • כניסת כלבים לשמורה אסורה!

  • במסלול קטעים של הליכה בנחל, חלקם מחייבים מעבר בשחייה סכנת טביעה!

  • אין במסלול שירותי הצלה ועזרה ראשונה

  • הקפיצה למים אסורה!

  • היזהרו מהחלקה

  • כניסת ילדים עד גיל 13 מחויבת בליווי והשגחה צמודה של מלווים בוגרים

פארק הירדן: פלגי מים, אקליפטוסים וערבות

זהו אתר מסודר לטיול קל של שעה וחצי לאורך הירדן, ממזרחו, מעט צפונה לכנרת. רק בקטע הקצר שבין גשר בנות יעקב לבין הכנרת נשתמר אופיו הטבעי של הירדן, ואילו בכל מקום אחר הוא הפך לתעלה ישרה. הפארק הותאם בחלקו הדרומי לטיולי משפחות. הירדן מתרחב כאן ויוצר נוף מיוחד עם סבך צומח גבוה, צפוף ומצל. קק''ל ומנהלת הכנרת יחד עם רשות שמורות הטבע הקימו כאן פארק ע''ש דדו, ובו דרכי גישה, מגרש חניה, שבילי הליכה ופינות שהייה ופיקניק.

איך מגיעים

הכניסה לאתר משולטת באופן ברור בקילומטר הראשון בכביש 888 [4]. כביש זה מסתעף מכביש 87, בצומת בית צידה [7]. בכניסה לפארק ניצב שלט גדול ועליו מפת הפארק. אפשר לחנות במגרש החנייה שבכניסה לפארק, אפשר גם לפנות שמאלה ולהמשיך ברכב עד למגרש החנייה שליד טחנות הקמח [5]. הכניסה בתשלום.

אם אתם מעוניינים במסלול קצר, הגיעו עם הרכב עד לטחנות הקמח, שהן לב הפארק. המעוניינים במסלול ארוך יותר יסעו דרומה, ויחנו ליד חורשת אקליפטוסים על גדת בריכת מים צלולה. במקום זה יש גם שולחנות ומי שתייה. מי הבריכה שבמקום מקורם במעיין משפע, הנובע מעט מזרחה מכאן, למרגלות תל בית צידה (תל משפע). מחורשת האקליפטוסים מתחיל מסלול ההליכה בפארק. נפסע בחורשה מערבה בתוך נוף טיפוסי של גאון הירדן, עד שנגיע לדרך הנמשכת צפונה לאורך פלג מים.

בפארק הירדן מתפצל הירדן לפלגים אחדים, וביניהם נוצרים איים המכוסים סבך צפוף של צומח, בעיקר עצי ערבה. נלך צפונה לאורך הפלג המזרחי ביותר של הירדן. לאחר הליכה של דקות אחדות נגיע לחניון נוסף. הפלג זורם בתוך סבך של עצי ערבה, חלקם נפלו ושוכבים בתוך המים. הטבע פיתח בעץ הערבה מנגנון מיוחד, המאפשר לו עמידות בפני שטפונות. נמשיך בדרכנו צפונה בשביל ונעבור בתוך סבך של צמח הקנה.

נוסף לערבה ולקנה גדלים בפארק עוד מינים רבים מאוד של צמחי גדות כמו פטל קדוש, ערברבה שעירה, שנית גדולה, מילה סורית, פלגית שיחנית, הרדוף נחלים והרבה מאוד עצי שיזף מצוי וכן עצי אקליפטוס שניטעו על ידי קק''ל ומוסיפים צל רב. בעלי חיים רבים משוטטים בסבכי הפארק. לפני שנים רבות מאוד היו כאן אריות. כיום לא תמצאו כאן אריות, אבל יש כאן נמיות, נוטריות, חתולי ביצה, חזירי בר, שועלים, תנים, גיריות ולוטרות. רוב היונקים זהירים ומשוטטים רק בלילה, ואילו ביום נבחין בעקבותיהם ובגלליהם בלבד. רק הנמיה והנוטריה נראות לעתים קרובות יותר לעין המטייל. מבין העופות נוכל לראות ולשמוע בסבך אנפה, סופית, קנית, ובשטחים הפתוחים נראה אגמיות, חוגלות ועוד. על אבנים בולטות היוצאות מהמים משתזף צב הביצות. מינים רבים של דגים, ביניהם אמנון, בינית וחפף מאכלסים את פלגי הירדן.

טחנות הקמח של פארק הירדן
נמשיך ללכת בשביל לאורך הפלג. נחצה אותו בגשרי עץ קטנים והנה אנחנו מגיעים לצומת שבילים. נפנה ימינה, נעלה מעט ונגיע לאתר טחנות הקמח. נגיע כאן לבריכה יפה ורדודה שנבנתה להנאת המטיילים. על גדתה גדל עץ תמר מרשים במיוחד.

טחנת הקמח המשוחזרת בפארק הירדן היא טחנת מגלש, כלומר המים נפלו מהאמה על הגלגל שלה לא באמצעות ארובה אנכית, כמקובל ברוב התחנות בארץ, אלא באמצעות מגלשה אלכסונית. שיטה זו הינה יעילה פחות משיטת הארובה, והיא נהוגה בארץ רק בנחלים ובנהרות המוליכים מים רבים. באתר הטחנות שבפארק הירדן היו בעבר 12 טחנות, חלקן פעלו עד מלחמת ששת הימים. כיום אפשר לראות במקום שרידים של חמש טחנות בלבד. ליד הטחנה המשוחזרת מוצבים שולחנות בצל עצי בוהיניה שפורחים בלבן באביב.

מטחנת הקמח נחזור לשביל היוצא תחילה דרומה ואחר פונה מערבה, עובר ליד אמת-מים של טחנה נוספת. השביל אינו מסומן, אך הוא רחב וברור. מצדיו צומח סבך של פטל ומעליו מצילים אקליפטוסים. כשנגיע לפינת ישיבה על גדת פלג הירדן נלך צפונה לאורך הפלג. בשלב מסויים נפנה שמאלה ונחצה את הפלג על גבי אבנים ונמשיך בסבך של פלגית שיחנית, קנה, פטל ואקליפטוס עד שנגיע לאפיק העיקרי של הירדן. הזרם כאן, אגב, חזק וסוחף. נחזור מזרחה בשביל שבאנו בו ואז נעלה לשביל המוליך במקביל לשלוש אמות המים שהובילו מים מהירדן לטחנות. השביל יחזיר אותנו חזרה לאיזור הטחנות. במגרש החניה שממזרח לטחנות ימתין לנו הרכב.

פארק הירדן - מידע שימושי

  • שעות פתיחה: המקום פתוח 24 שעות, אולם הטיול בשמורה הוא רק עד שעות החשכה.
  • מחירים: כניסת יום לרכב פרטי: 60 ₪ (100 ₪ ללינה) | מאהל בדואי: 60 ₪ לאדם
  • טלפון: 04-6923422

קצת ארכאולוגיה: תל בית צידה

תל בית צידה שוכן בפינה הצפון-מערבית של בקעת צידה, והגעה אליו היא מהכניסה לפארק הירדן. מעט לאחר שעוברים את שער הכניסה, ישנה פניה שמאלה לעבר התל [6]. תל זה נודע בפי הערבים בשמות רבים כמו א-תל, תל משפע, תל עמריה ותל תלויה. האתר שוכן על שלוחת בזלת הנמשכת מרמת הגולן, אורכו כ-400 מטר ורוחבו כמאתיים מטר. הוא מתנשא לגובה של 25 מטרים מעל סביבתו.

העיר בית צידה, תחילתה בכפר דייגים קטן. היא ידועה בעיקר כמקום הולדתם של שלושה מחשובי השליחים של הכנסייה נוצרית: פטרוס, אחיו אנדרי ופיליפוס. עם מות הורדוס בשנה הרביעית לפנה''ס, ירש בנו פיליפוס את הגולן ועמו את בית צידה. כעבור עשרים שנה הגיע ישוע לבית צידה במסגרת מסעותיו לישובים בגליל. מסופר כי במסגרת פעילותו באיזור עשה מספר נסים, בהם ריפא עיוור מעוורונו ונס הלחם והדגים.

אתר ארכיאולוגי נוסף הוא מתקופת האלף השלישי לפנה''ס נמצא בבית הבק בו רואים היום שרידי בניין מתחילת המאה העשרים שבנוי על שרידים עתיקים. המעניינים שבממצאים באתר היו כלי הדייג המצביעים על העיסוק בחקלאות ימית בכנרת. הממצאים כללו משקולות עופרת של רשתות דייג וכן קרסים מברזל וברונזה לחכות. נמצאה גם מחט מיוחדת לתיקון רשתות ולתפירת מפרשים. מטבעות ספורים בלבד נמצאו בתל. הם כוללים שני מטבעות כסף של דמטיריוס השני משנת 143 לפנה''ס ומטבעות ברונזה סלווקיים ויהודים וכן מטבע של פיליפוס בן הורדוס. ממצא נוסף מעורר עניין הוא צלמית קטנה של דמות נשית, שרק ראשה השתמר.
 


הנה עוד כמה דברים שיעניינו אתכם בסביבה: