בכתבה זו:
קיסריה – עירו של הורדוס
כשנכנסים לגן לאומי קיסריה, רוחות התקופה הרומית קמות לתחייה. התאטרון, הקהל המריע, הגלדיאטורים שנלחמים, מרוצי הסוסים והנמל העתיק – כל אלו הם חלק מעתיקות העיר הקדומה שבנה המלך הורדוס במאה הראשונה לפני הספירה.
מאוחר יותר הפכה קיסריה למקום מושבם של הנציבים הרומים. לקראת אמצע המאה הראשונה לספירה, גברו ההתנכלויות ליהודי קיסריה, ושיאן היה חילול בית הכנסת בעיר, דבר שנתפס על ידי רבים כפעולה שהביאה לפרוץ המרד הגדול בשנת שבעים לספירה. חשיבותה של העיר המשיכה לעלות, ובתקופה הביזנטית הייתה העיר למרכז נוצרי חשוב. אם טרם חוויתם את נפלאות הבנייה הרומית – קיסריה הוא מקום שחייבים לבקר בו.
התיאטרון בקיסריה | צילום: יוחאי כורם
נחל חלילים
רק לפי השם אתם כבר יכולים לנחש למה התחפש הנחל הבא. נחל חלילים, שמתחיל את דרכו במבשרת ציון, מושך לעיתים את עינם של הנוסעים בכביש 1, קצת אחרי סיבוב מוצא לכיוון ירושלים, ומה שמושך את תשומת הלב במיוחד הן המערות הקרסטיות משני צדי הנחל. אותן מערות מזכירות את החורים שבאמצעותן מנגנים בחליל, וכך זכו לכינוי ''חלילים''. אורכו של הנחל הוא קצת יותר מקילומטר, ובחלקו התחתון נטועים בוסתנים. במהלך הטיול מומלץ לשבת בקרבת אחת המערות ואולי הרוח תנגן לכם מזמור.
מערה קרסטית בנחל חלילים | צילום: יוחאי כורם
נחל יגור
המסלול הבא הוא למטיבי לכת (ולמשפחות מנוסות), שרוצים להרגיש בחו''ל. מרגע שתיכנסו לנחל יגור יעטוף אתכם החורש הים התיכוני במלוא הדרו. מסלול הטיול מתחיל בעספיא שעל הר הכרמל, והירידה בו תלולה. יש לא מעט אפשרויות להנות מהטיול הנוכחי, שכן אפשר לשלב בו עלייה בשביל הדרוזים או בשביל ישראל, וכמובן ביקור וקפה בעין עספיא. בעונה זו אפשר לראות שנחל יגור השקיע לא מעט מחשבה בתחפושת שלו, שכן הוא מזכיר יער אגדות קסום. ללא ספק אחד מהמסלולים היפים בכרמל.
בורות לוץ
פעם בשנה זוכים לראות את האיזור של בורות לוץ צבעוני, כשהוא מתחפש לזר פרחים מרשים בתזמון מושלם עם חג הפורים! אחרי הכל מדובר בהר הנגב הגבוה, ולכן בדרך כלל ניכר בו בעיקר הצבע הצהוב המדברי. בורות לוץ נמצאים צפון מערבית למכתש רמון ובגלל גובהם, הם זוכים למעט יותר מים משאר המקומות במדבר. הבורות, מהווים עדות חיה שגם בעת העתיקה ידעו לנצל את הטופוגרפיה ופני השטח לאיגום של מים ופיתוח חקלאות. האיזור נראה ככזה שאף כף רגל לא תעז לדרוך בו, אבל בפורים התחפושת שלו כוללת מינים כמו צבעוני ססגוני, צבעוני ההרים וקרקש צהוב. מסלול טיול לשוחרי המקומות המבודדים והמיוחדים.
אל מקום כמו בורות לוץ מגיעים אחת לשנה, במקרה הטוב, אז עד שאתם כבר שם, קחו אתכם את האוכל והמצרכים, ותעמלו על הארוחה שם, בשקט האינסופי של המדבר.
אלה אטלנטית ליד בורות לוץ | צילום: יוחאי כורם
הרובע היהודי בירושלים
כשמדברים על חג הפורים בארץ ישראל ובגולה חייבים להתייחס גם ל-י"ד באדר, הוא "פורים של פרזות", שנחגג בכל הערים שלא היו מוקפות חומה באותה תקופה (המאות 6-4 לפנה"ס), וגם לט"ו באדר – "שושן פורים", שנחגג בכל הערים שהיו מוקפות חומה כמו בשושן הבירה.
ירושלים הייתה מוקפת חומה בתקופה שבה שהתרחש סיפור מגילת אסתר, ולכן היא חוגגת את ט"ו בחודש אדר, והסיור ברובע היהודי שלה הוא הצגה שלמה. מעבר בין אתרי הרובע השונים הוא כמו טיול בתוך ארגז תחפושות אחד גדול שהעיר לובשת על עצמה: שרידים מתקופת הבית השני, בתי כנסת מהמאה ה-18, רחובות מהתקופה הביזנטית ועוד.
זריחה מעל הכותל המערבי | צילום: מכון ווהאל לארגיאולוגיה
היי,
מה תרצה לכתוב על "מרבין בשמחה – ובטיולים: 5 מסלולי טיול שהתחפשו"?