1. בדרך לטבילה מרעננת: שמורת מג’רסה

איפה נמצא? בצפון מזרח הכנרת, בסמוך לצומת מעלה גמלא

אז מה עושים כאן? שמורת מג’רסה (בקעת בית צידה) שוכנת באזור בטוח בצפון ומציעה מסלול קליל למשפחות בין 40 דקות לשעה, בתוך שפך נחל דליות הקריר – אם תשאל אותנו, במדובר במתכון המושלם להתרענן בימים השרביים שבדרך. ההתמצאות בשמורה יחסית פשוטה וכוללת הליכה רטובה עם כיוון זרם המים, כאשר יש אפשרות גם ללכת בשביל היבש ולרדת למים במספר הזדמנויות שונות. לאורך המסלול תלווה אתכם צמחיית מים לצד בעלי חיים כמו סרטן הנחלים, עופות מים ודגים אמנון.

גולת הכותרת: אין ספק שלגונות השכשוך הקטנות שמתחבאות בשמורה הן הדובדבן בקצפת של המג’רסה. 

טיפ לכל המשפחה: שימו לב שחלק מהמסלול מחייב שחייה, כך שהטיול בשמורה מחייב ליווי והשגחה של מבוגר, לילדים מתחת לגיל 13. מומלץ להצטייד במצופים לילדים קטנים ומתנפחים לכיף.

כדאי לדעת: אם אתם מכורים לפודקאסטים ורוצים להעביר את האהבה הזו הלאה לילדים, אתם חייבים להכיר את פודקאסט “על הדרך” שכולל סיפורים והסברים מרתקים על המסלולים הכי אהובים בארץ, שהכי כיף לשמוע בדרך לטיול. הפודקאסט מתובל המון הומור ומיועד לכל המשפחה והחלק הכי טוב? יש להם פרק על המג’רסה שאין מצב לא לשמוע לפני הביקור כאן.

איפה אוכלים? בצומת צמח תמצאו מתחם אוכל עם המון אופציות – ממקדונלד’ס עם ארוחות כשרות דרך גלידריות ועד בתי קפה כמו ארומה ולנדוור.

למסלול המלא בשמורת מג’רסה בקעת בית צידה »

 בואו להאזין לפודקאסט הטיולים בדרך למסלול המרענן במג’רסה:

 

2. בדרך למאדים: גבעת חצבה

איפה נמצא? בלב הערבה התיכונה, בסמוך לחוות התנינים קרוקולוקו.

אז מה עושים כאן? מדובר על מסלול קצר יחסית ולא קשה (העלייה טיפה מאתגרת אבל היא נגמרת תוך חמש דקות) ובסופה תגיעו לשביל ארוך המציג נוף עוצר נשימה 360 מעלות. מתחילים בסימון האדום לכיוון קצה הגבעה. ברגע שסיימתם את הטיפוס התלול, המשיכו ללכת פנימה עד שתגיעו לשביל צר המוביל לקצה הצוק. לאחר מכן חזרו מעט אחורה ורדו בשביל השחור חזרה מטה, בירידה קלילה ונעימה.

גולת הכותרת: הנוף שיתגלה לכם בסוף העלייה מיוחד במינו, לרגע תחשבו כי הגעתם למאדים.

טיפ לכל משפחה: מטיילים עם ילדים קטנים? עבור העלייה הקצרה מומלץ להביא מנשא טיולים.

כדאי לדעת: בקרבת מקום תמצאו את העיר המקראית תמר, נקודת עצירה מעניינת ובה אתר ארכיאולוגי מרשים ובונקר אליו תוכלו לרדת.

איפה אוכלים? בכל מקום שתמצאו בו פינה מוצלת.

3. בדרך אל הים: שפך נחל שורק וחוף פלמחים

איפה נמצא? חניון חורשת הצנחנים, ליד קיבוץ פלמחים, שנמצא מדרום-מערב לראשון-לציון. ניווט בוויז: גן לאומי שפך נחל שורק

אז מה עושים כאן? כמה כיף שלא צריך לבחור בין בעלי חיים, מגרש משחקים של הטבע, צמחייה וחוף ים. את כולם תוכלו לחוות במסלול היוצא מחורשת אקליפטוסים, שילוו אתכם לאורך המסלול. אחרי השביל הסלול תגיעו אל סכר סלעים ואל אי הצבים. מסביבכם הטבע פורח.

המשך המסלול יביא אתכם אל דיונות חול. נראה אתכם סופרים כמה פעמים הילדים עולים לראש הדיונה ומשם רצים וקופצים עד למרגלותיה וחוזר חלילה. מראש הדיונה אפשר גם לראות קורמורנים. מכאן הדרך לתצפית על חוף פלמחים לא ארוכה.

גולת הכותרת: לשבת ביום אביבי על חוף הים, אחרי הליכה בטבע, לחלוץ נעליים ולהרגיש את חול הים בכפות הרגליים.

טיפ לכל המשפחה: שימו בתיק גב שקית אטומה ובתוכה מגבות קטנות, דלי וכף. הם לא יחזרו יבשים. אם אתם עם ילדים קטנים ויש לכם שני רכבים, תוכלו להשאיר רכב אחד בשער קיבוץ פלמחים, כך שלא תצטרכו לחזור את כל הדרך חזרה, 2.5 ק"מ לכל כיוון. 

כדאי לדעת: המסלול לא מתאים לעגלות, כיסאות גלגלים או אופניים.

איפה אוכלים: סביב שולחנות הפיקניק בחניון חורשת הצנחנים.

למסלול המלא בנחל שורק » 

לאורך שפך שורק | צילום: יוחאי כורם

את מי תפגשו במים? | צילום: יוחאי כורם

4. בדרך אל הפריחה: שביל המטוס סובב איתנים

איפה נמצא? ליד הישוב איתנים עלית, שבהרי ירושלים. ניווט בוויז: שביל המטוס סובב איתנים

אז מה עושים כאן? מסלול הליכה קל, מתון ומעגלי, לאורך 2 ק"מ, המתחיל ממש בסמוך לכביש. מלבד עצי יער וחורש ים תיכוני, שילוו אתכם לאורך המסלול, תראו את הטבע פורח בשלל צבעים – אדום, ורוד, סגול, לבן, צהוב וכתום. מומלץ להצטייד במדריך צמחים וגם לחוד חידות לילדים. שימו לב לשילוט המסמן פניה שמאלה להמשך המסלול, שם מחכה לכם עלייה קלה קצרה – זה החלק הכי "אתגרי" במסלול. 

גולת הכותרת: לראות כל-כך הרבה סוגים של פרחים וירוק בעיניים של הרי ירושלים לאורך המסלול וגם בדרך אליו.

טיפ לכל המשפחה: נצלו את שעת ההשכמה המוקדמת של הילדים לצאת על הבוקר לדרך, לתפוס חניה בנקודת היציאה למסלול או כמה מטרים קדימה, כיוון שאין במקום הרבה חניה.

כדאי לדעת: המסלול מוגדר כמתאים למיטבי לכת, אך הוא קל ומתאים לכל המשפחה. רובו לא מוצל ולכן חשוב להצטייד במים, כובע וקרם הגנה.

איפה אוכלים: באחד היערות שבסביבה, כמו למשל ביער הקדושים.

למסלול המלא בשביל המטוס »

נופים, פריחה ואוויר הרים | צילום: גיל בהר

נופים, פריחה ואוויר הרים | צילום: גיל בהר

5. בדרך אל הגן החדש: גן לאומי סוסיתא

איפה נמצא? מול קיבוץ עין גב, מזרחית לכנרת. ניווט בוויז: גן לאומי סוסיתא

אז מה עושים כאן? היפוס, או בשמה העברי – סוסיתא, היא עיר קדומה שהתפתחתה עוד בתקופה ההלניסטית, הגיעה לשיאה בתקופה הרומית ביזנטית והתקיימה גם לאחר הכיבוש המוסלמי, עד שחרבה ונהרסה ברעש אדמה בשנת 749 לספירה. הודות לעבודות שיפוץ נרחבות שביצעה רשות הטבע והגנים בשנים האחרונות, הגן הלאומי סוסיתא התעורר לחיים והפך למוקד עלייה לרגל לחובבי טבע והיסטוריה.

במסגרת מתיחת הפנים שעבר המקום, נבנו שבילים חדשים ונוחים העוברים דרך נקודות העניין המרכזיות באתר בהן ממצאים אריכאולוגיים מהתקופה הרומית, 8 כנסיות עתיקות, בזילקה מפוארת ואתרי תצפית חלומיים.

גולת הכותרת: הנוף הנוף ועוד פעם הנוף. ביקור בגן הלאומי סוסיתא באביב יספק לכם מחזה מרהיב של מרחבים ירוקים אינסופיים, פריחות אביביות וכמובן, נופי הכנרת המהפנטים הפרושים לרגליכם. 

טיפ לכל המשפחה: קחו אתכם מצלמה מקצועית (גם סמאטרפון עם מצלמה טובה זה בסדר) כי הנופים שאתם הולכים לפגוש ללא ספק שווים תיעוד. 

כדאי לדעת: הכניסה לגן הלאומי כרוכה בתשלום בהתאם למחירון של רשות הטבע והגנים. 

איפה אוכלים: אל תוותרו על עצירה באחת מעגלות הקפה הנהדרות שנמצאות סביבכם - קפה ארתור או קפה מוייז, שחוץ מאוכל טוב נהנות גם מנוף חלומי לכנרת. 

סוסיתא

פריחות ונוף חלומי | צילום: שלמה רודד, מתוך אתר פיקויקי

6. בדרך אל הפיקניק: נחל הבשור ופארק אשכול

איפה נמצא? בצפון הנגב. ניווט בוויז: פארק אשכול

אז מה עושים כאן? גשר תלוי מעל בריכת מים טבעית, נחל זורם, שרידי כפר בדואי, מגדל תצפית, עצים וצל ולא מעט פינות חמד, הם רק חלק מהנוף הטובל בירוק ופריחה במסלולים השונים בנחל הבשור. חלק מהמסלול משלב נסיעה בדרכי עפר ואפשר בהחלט להסתפק רק בחלק מנקודות העניין ולחפש פינה מוצלת לפרוס מחצלת, כי לפעמים הפיקניק הוא רק תירוץ לצאת אל חיק הטבע. 

גולת הכותרת: ללכת על הגשר התלוי מעל בריכת מים טבעית לאורך 80 מטר. 

טיפ לכל המשפחה: קחו אתכם אופניים וצאו לרכיבה בין שבילי הפארק.

כדאי לדעת: לפעמים עורכים בפארק אירועים ומופעים גדולים, שווה לברר מראש. הכניסה לפארק בתשלום ויש להזמין מקום מראש באתר רשות הטבע והגנים.

איפה אוכלים: על שמיכה, מחצלת או מפה על המדשאות בפארק אשכול.

למסלול המלא בנחל הבשור ופארק אשכול » 

מתחשק לתפוס מקום מתחת לעץ | צילום: יוחאי כורם

מתחשק לתפוס מקום מתחת לעץ | צילום: יוחאי כורם

7. בדרך אל התצפית: מצפור ארתור רובינשטיין

איפה נמצא? בהרי ירושלים. ניווט בוויז: יד קנדי, יער עמינדב

אז מה עושים כאן? אנדרטה בדמות קלידי פסנתר הפורצים אל נופי הרי ירושלים מספקת תצפית מרהיבה אל הנופים מסביב. אל המצפור אפשר להגיע אחרי טיול ביער עמינדב. 

גולת הכותרת: להגיע לכאן לקראת שקיעה, אז השמים נצבעים בגווני צהוב וכתום, שהופכים את הנוף למיוחד יותר.  

טיפ לכל המשפחה: קחו אתכם קפה, שוקו, תה ומשהו מתוק ליד, שישדרג לכם את היופי הזה.

כדאי לדעת: לקראת שקיעה מגיעים לכאן עוד זוגות או אנשים, אז השתדלו להקדים, לתפוס פינה משלכם וליהנות מהשקיעה.

איפה אוכלים: בשביל מסביב למבנה יד קנדי, שם תמצאו עוד שלל נקודות תצפית יפהפיות.

כל המידע על מצפור ארתור רובינשטיין »

קלידי פסנתר בטבע | צילום: אלכס קולומיוסקי / מערך הסברה קקל

קלידי פסנתר בטבע | צילום: אלכס קולומיוסקי / מערך הסברה קק”ל

8. בדרך אל החוף: חוף דור-הבונים

איפה נמצא? במישור החוף, בין אזור השרון לחוף הכרמל. ניווט בוויז: שמורת טבע חוף דור הבונים

אז מה עושים כאן? טיול מעגלי ברצועת חוף סלעי בין צדפים בשלל צורות וגדלים, הצצה ל”מערה כחולה”, עופות בשמים, שרידי “ספינה טבועה”, מחצבת כורכר עתיקה, ”מערת קליאופטרה”, מים צלולים, דיונות פורחות בירוק ופריחת צבעוני ההרים. כל אלה יספקו לכם בילוי אביבי עם תפאורה בגווני הטורקיז, נוף בראשיתי ומפרצים יפהפיים. 

גולת הכותרת: גווני הטורקיז במערה הכחולה – מערה שגלי הים יצרו תוך כדי כרסום, המסה והתמוטטות הכורכר. הגוונים הכחולים של המים המשתקפים במערה העניקו למערה את שמה.

טיפ לכל המשפחה: אל תפספסו את תצפיות הנוף מגבעת הצבעונים, ממנה תוכלו להשקיף אל הים ואל הספינה הטבועה – תפאורה מושלמת לתמונות משפחתיות.

כדאי לדעת: עונת הרחצה אמורה להיפתח באפריל, אז יפעלו במקום שירותי הצלה. הכניסה לאתר בתשלום ויש להזמין מקום מראש באתר רשות הטבע והגנים.

איפה אוכלים: לצד שולחנות הפיקניק בכניסה לשמורה או על מחצלת על החוף. הקפידו לאסוף אחריכם את האשפה ולהשאיר את המקום נקי!

למסלול המלא בחוף דור-הבונים »

ידעתם שהרבה לפני החות’ים המאיימים, הסתובבו ברחבי האוקיינוס פיראטים יהודים? האזינו לפרק ולמדו על ההיסטוריה המסקרנת של חוף דור, ועל הפיראטים היהודים ששלטו בים:

 

שקיעה בחוף דור הבונים | צילום: Bar Artzi Photographyשקיעה בחוף דור הבונים | צילום: Bar Artzi Photography