"חופשת סמסטר" – השם השקרי ביותר מאז המצאת המילה "חופשה" שוב עמנו. חשבנו למצוא דרכים שיעבירו את התקופה הזו בצורה הטובה, היעילה (והנחמדה!) ביותר. כי בואו נודה  על האמת: יש סיכוי טוב שאין לכם כוח לשותף, מיציתם כבר את הקטע של הספרייה ולא בא בחשבון לנסוע להורים. 

אז כדאי לדעת שישיבה בחוץ בטבע, בין אם בניתוק מוחלט או בחברת אנשים, מעודדת השראה, ומגבירה יעילות. דאגנו לכם גם לפרס בכל אחד מהמקומות, כדי שתוכלו לצ'פר את עצמכם על למידה טובה (אל תרמו! הפרס הוא בנוסף ללמידה, לא במקומה). וכן, יש אפילו מקומות שווים שכאלה בתוך הערים, ליד האוניברסיטאות הגדולות! אז קחו לכם שתייה, סנדביץ' ונשנוש, תכינו לעצמכם איזה פלייליסט לימודים טוב, ואל תשכחו סוללה מלאה, כי אין איפה להטעין.

איפה אתם לומדים?

ליד האוניברסיטה העברית

עמק המצלבה  זהו, לדעתנו, אחד המקומות הנהדרים ביותר בירושלים. החורשה המוצלת שבעמק הירוק, נמצאת אמנם במרכז העיר, אך היא תגרום לכם להרגיש כאילו אתם לגמרי מחוצה לה, בשקט שלכם.

כל מה שצריך לעשות, הוא למצוא פינה נסתרת בין העצים, עדיף בזווית שצופה ישירות על המנזר – שיהיה לכם מעניין גם ברגעי בהייה. מחצלת, כי האדמה לא הכי נוחה ואם אתם משקיענים, אז אפילו ערסל – יש שם עצים במרחקים מושלמים, והכי חשוב – פק”ל קפה, שיעודד ויעיר אתכם ברגעים קשה. כי להירדם זה די ההפך ממה שאתם אמורים לעשות שם, כן?

  • פרס: המקום נמצא במרחק הליכה קצרה ממרכז העיר, אז תוכלו לתת לעצמכם כל פרס קולינארי או אלכוהולי שאתם חושבים שמגיע לכם. ואם מתחשק לכם לעשות משהו קצת שונה - תמיד תוכלו לסייר בתוך מנזר המצלבה המעניין.
  • איך מגיעים: עמק המצלבה נמצא ממש במיקום מרכזי, צמוד לגן סאקר. תחנת האוטובוס הקרובה ביותר היא בהרצוג/חיים הזז, אבל כל תחנה על רחוב עזה או על הזז תהיה מעולה. תוכלו להגיע בקלות ברגל ממרכז העיר, מרחביה, מהתחנה המרכזית ואפילו מגבעת רם. 

עמק המצלבה. צילום: אינה מנשה
עמק המצלבה. צילום: אינה מנשה

עין שריג – אנשי עין כרם, שימו לב – זה בשבילכם. כולם יודעים שסביב ירושלים יש עשרות מעיינות נחמדים יותר ופחות להשתכשך בהם, אבל עין שריג, למרות שהוא לא הגדול, היפה או המיוחד ביותר, הוא אחד האהובים עלינו. מדובר בעצם בבריכת אבנים קטנה יחסית (4X2 מטרים), שסביבה עצי פרי. האווירה השלווה והנעימה סביבה, היא זו שעושה את כל ההבדל. אם יש מזג אוויר טוב, שווה גם לשבת עם רגליים במים (בתקווה שלא קפוא מדי) וזה לגמרי משדרג את החוויה. חוץ מזה, ממש נוח להגיע אליה בתחבורה ציבורית, שזה תמיד בונוס.

  • פרס: יש שם מעיין. כמה עוד פרס אתם צריכים?
  • איך מגיעים: המעיין נמצא כרבע שעה הליכה מבית חולים עין כרם. אז אוטובוס לשם, וקצת אחרי הכיכר תהיה לכם פניה שמאלה (מעבר לכביש מבית החולים) לשביל שיוביל אתכם למעיין. 
  • למידע נוסף על עין שריג » 

שמורת הטבע ליפתא – הכפר הנטוש ליפתא נמצא ממש בכניסה לירושלים, ובטח עברתם  לידו בכל פעם שהגעתם לעיר, אבל איכשהו מפספסים אותו. ליפתא משתרע על פני שטח גדול יותר ממה שנדמה. הוא יספק לכם אווירה מסתורית ושקטה ואינסוף פינות התבודדות, שתוכלו לשבת בהן וליהנות מהשקט (אולי כדאי להביא אוזניות, למקרה שיהיה לכם שקט מדי).  פשוט תפסו לעצמכם מקום מחוץ לאחד המבנים ורצוי עם תצפית, כדי שלא תרגישו קלסטרופובים מדי בכפר הריק.

  • פרס: אפשר לשוטט בין הבוסתנים למרגלות המעיין ואולי כבר לראות עצי שקד פורחים, להסתכל על המעיין שנובע בכניסה (בדרך כלל לא הכי נקי, אז לא מומלץ לשכשוך) ולהתרשם מההיסטוריה של המקום.
  • איך מגיעים: ליפתא נמצא ממש ביציאה מהעיר, אז הכי קל לנסוע לתחנה המרכזית ולהתחיל לצעוד לכיוון היציאה. בסביבות תחנת הדלק הסתכלו לימינכם ולמטה, ופשוט חפשו את השביל שמוביל למטה.

ליפתא. צילום: ארנון דה שליט
ליפתא. צילום: ארנון דה שליט

ליד אוניברסיטת חיפה 

היתרון הגדול במגורים בחיפה הוא השילוב המושלם בין עיר גדולה, על כל המשתמע מזה, לבין טבע. חוץ מזה, על ההרים הגבוהים יש נקודות תצפית יפהפיות על האזור כולו ויש שם גם ים, אז בעינינו זה כבר הופך כל עיר למושלמת. 

חוף הים – נתחיל מהמובן מאליו, כי אין כמו להשתרע על החול או בכיסא נוח, לשמוע את רחש הגלים וללמוד. והרי ידוע שרעש לבן שכזה מגביר את הריכוז ומשפר את היעילות, רואים? דואגים לכם. אז צאו מהקטע שים זה רק בקיץ, סעו לחוף ותתמקמו בחלקה פנויה (שכנראה תהיה בשפע) על החול הוציאו את החומר ותיהנו מהאוויר. 

  • פרס: בירה ומאנץ' מאחד הגזלנים (אם יש. אם לא - תביאו איתכם). את הטבילה במים תשאירו לקיץ. 
  • הגעה: אוטובוס לחוף הים וצעידה דרומה, אחרי כל בתי הקפה של החוף.

חוף הים בחיפה. צילום: אביטל ישראל
חוף הים בחיפה. צילום: אביטל ישראל

חורשת הארבעים – יש שני יתרונות למקום הזה, אם אתם לומדים באוניברטיסת חיפה: 1. הוא ממש יפה, ו-2. הוא נמצא שלושה צעדים מהקמפוס. אם אתם לומדים במקום אחר – תתעלמו מ-2, ותתייחסו רק ל-1. כי באמת שהוא יפה. דמיינו מדשאה ירוקה ופורחת, עצי אלון ואפילו באר עתיקה! נכון שזה נשמע כמו מקום נפלא להתרחק בו רגע מחיי האוניברסיטה, אבל עדיין להישאר ממש באזור? | למידע נוסף על מצוק הארבעים » 

  • פרס: כשתגיעו לרוויה ותבינו שאין לכם כוח וחשק להתרכז יותר – צאו לטיול במצוק הארבעים, שבו תוכלו ליהנות מנוף למפרץ חיפה, שלל פרחים, צנירים בסלע וחורשה נחמדה. לגמרי שווה את הקצת אקסטרה השקעה לפני שעוזבים את המקום וחוזרים ללימודים. רק אל תשכחו מצלמה ופק”ל קפה – יש כמה מקומות מהממים להפסקת קפאין.
  • הגעה: החורשה נמצאת ממש במרחק צעדים ספורים מהאוניברסיטה (אם אתם לא לומדים שם – אוטובוס לאוניברסיטה), תמשיכו קצת אחרי החניון, ופנו למטה בעקבות הסימון הכחול. אל דאגה, לא שולחים אתכם למסלול, אלא לחורשה הפסטורלית שתיארנו קודם. פשוט לא רצינו שתשבו עם המשפחות בשולחנות הפיקניק של החניון.

לראות את כל זה מגבוה. צילום: אביטל ישראל
מצד אחד טבע, מצד שני נוף, מצד שלישי שקט. צילום: אביטל ישראל

סוף העולם – כן, זה נשמע קצת דרמטי בשביל מקום שנמצא ממש בלב העיר, אבל סמכו עלינו, כשתשבו שם - זו בדיוק התחושה שתקבלו. הנקודה הזו, שנמצאת בקצה שכונת כרמליה, אמנם נמצאת צעדים ספורים מבנייני המגורים, אבל ברגע שתתמקמו בה, אתם תשכחו מזה, כי כל הצד המערבי של חיפה וחוף הים ייפרשו לפניכם. זה מקום מעולה לניתוק מושלם, כך שלא יהיו לכם הסחות דעת, ותוכלו להתרכז בשקט.

  • פרס: אם אתם כבר בכרמליה, אתם חייבים לטייל בנחל שיח - אחד המסלולים היפים והנחמדים בעיר! זהו טיול קליל במורד הוואדי, בין עצים ופרחים וליד מעיין קטנטן וקסום (נקודה נהדרת לעשות בה הפסקת לימודים אם יש לכם נקיפות מצפון על הטיול). המסלול מסתיים ליד חוף הים, ומשם אפשר לתפוס אוטובוס חזרה. למידע נוסף על נחל שיח »
  • איך מגיעים: אוטובוס למרכז הכרמל, רדו במוריה פינת צפרירים , המשיכו בצפרירים, ימינה באלכסנדר ינאי, שמאלה בשלומציון ואז ישר, בערך עד קצה העולם.

אוניברסיטת תל אביב

אם אתם לומדים בתל אביב, אז כנראה שיש סביבכם אלף תירוצים וסיבות לא ללמוד – ‎אטרקציות, מסעדות, בתי קפה, פאבים, מסיבות וכו'. כמובן שכל אלה נמצאים בשפע בכל עיר אוניברסיטאית בארץ, אבל פה זה אפילו מועצם.

אבל אין ברירה, ומתישהו צריך להושיב את עצמכם ולעשות את זה, ועדיף במקומות נחמדים. ולא, אנחנו לא מדברים על בתי קפה. כן בר אילן, זה מתאים גם לכם. אז איפה כדאי?

חוף הים – כמו בחיפה, אחד היתרונות הגדולים של תל אביב, מעבר לעובדה שהיא העיר הגדולה והתוססת ביותר במדינה, הוא כמובן חוף הים הארוך, שתוחם את כל העיר ממערב. החופים שאנחנו הכי ממליצים עליהם הם ה"שקטים" יותר (כי לימודים וזה), והם חוף תל ברוך וחוף הצוק. בראשון תוכלו להתמקם ליד המפרצון הקטן, כשהצליל היחיד בתקופה זו של השנה הוא ככל הנראה רחש הגלים. בשני, כדאי להיכנס דרך חוף הפרצה, לשבת על הצוקים וליהנות מהבריזה ומהנוף (בהפסקות, בטח שבהפסקות).

  • פרס: אחרי שסיימתם, לכו לאחד המקומות שפרושים לאורך החוף ושתו שייק (אלכוהולי או שלא, תלוי כמה לימודים נשארו לכם).
  • הגעה: לשני החופים יש אוטובוסים ישירים מאזור האוניברסיטה, והנסיעה אורכת כחצי שעה.  חוף תל ברוך הוא הקרוב ביותר, וההליכה אליו לא תאריך לכם את הדרך: מחיים לבנון, פנו שמאלה לשדרות קק"ל, ממשיכים על צבי פרופס ואז שמאלה על יצחק ארצי עד החוף (האוטובוס יוריד אתכם בצבי פרופס פינת לוי אשכול). לחוף הצוק תצטרכו לרדת במחלף גלילות וללכת עוד רבע שעה ברגל.

תקופת מבחנים בחופי תל אביב. צילום: אינה מנשה
תקופת מבחנים בחופי תל אביב. צילום: אינה מנשה

פארק הירקון – אנחנו יודעים שזה נדוש, אבל זה ממש קרוב לאוניברסיטה. וחוץ מזה, ממש יפה שם, ברמה שלפעמים קשה לדמיין שאתם עדיין בתוך תל אביב. שטחי דשא עד קצה הראייה, נחלים, אגם מלאכותי... ממש אירופה כאן. וכל מה שצריך, זה לתפוס חלקת דשא נחמדה, הרחק ממשפחות עם ילדים -  אז לא ליד פינות הליטוף או מתקני השעשועים. לא תתקשו למצוא אלף ואחד מקומות נחמדים, נסתרים יותר ופחות, שמשיים או מוצלים – מה שמתחשק לכם באותו הרגע.

  • פרס: אם אתם כבר פה, נצלו את מרחבי הדשא הגדולים, פרשו מחצלת ותעשו לעצמכם פיקניק מנוחה. ואם אין לכם כוח להשקיע – אז גם סנדביץ' ופק"ל קפה נחשב לפיקניק. 
  • הגעה: עשרים דקות הליכה. צאו מהאוניברסיטה (על ג'ורג' ווייז או חיים הזז, זה לא משנה – הפארק גדול) ולכו כעשרים דקות דרומה, עד שתתקעו בירוק-הירוק הזה. למידע נוסף על פארק הירקון »

פארק הירקון. צילום: יוחאי כורם
פארק הירקון. צילום: יוחאי כורם

מדרון יפו ("פארק עג'מי")  – נמצא בדיוק בצד השני של העיר - דרומית לנמל יפו (צמוד לשכונת עג'מי), ובהתאם - אופיו שונה לחלוטין. מדובר בגבעת דשא גדולה וחשופה (עם מעט מאוד צל), שבנויה על מדמנה לשעבר (אל תדאגו, אין שם ריח). זה מקום נחמד מאוד להשתרע בו על הדשא, לשמוע את קולות הסביבה ולהשקיף על חוף הים מלמעלה. 

  • פרס: יש שם מרפסת נחמדה שצופה על הים, אבל אם תרצו להשקיע - כדאי ללכת צפונה את כל אורך הטיילת של תל אביב. המקום הזה הוא הנקודה הדרומית ביותר בו, ואם יש לכם כוח וחשק - תוכלו להמשיך עד תל ברוך בצפון, וליהנות בדרך מהבריזה של המים ומאיזה משקה לדרך. 
  • הגעה: תגיעו לחוף ולכו דרומה עד שתגיעו. בשביל לקצר תהליכים (כי זו הליכה די ארוכה), קחו פשוט אוטובוס לנמל יפו. משם זה ממש קרוב. מידע נוסף על מדרון יפו »

אוניברסיטת בן גוריון

זה שבחרתם לגור בבירת הנגב כבר אומר שאתם תורמים להפריח את השממה. אבל אל תזלזלו, מסתבר שיש בה אפילו כמה מקומות ירוקים ופורחים באמת, ששווה להגיע אליהם כדי לברוח ממבני הבטון של האוניברסיטה, בשביל שינוי אווירה ורענון.  

פארק נחל באר שבע – כי הכי כיף לבלות בנווה מדבר (גם אם מלאכותי) באמצע הנגב! הפארק הגדול והירוק נראה כאילו הוא לא קשור בכלל לסביבתו החומה, וגם יגרום לכם להרגיש כאילו אתם בעיר אחרת לגמרי. יש בו שטחי דשא נרחבים, העוברים משני צדי נחל באר שבע המקראי ואפילו אגם גדול אחד באמצע.

אפשר פשוט למצוא חלקת דשא נחמדה ולהשתרע בה, או לתפוס שולחן מתחת לסככה, אבל אם מתחשק לכם לגוון – אנחנו היינו מציעים להגיע ל"פסלי" האבנים, להישען על אחד מהם, ולשכוח מכל מה שמסביב. אגב, אם אתם מאלה שלא מסתדרים עם רעש – כדאי להתרחק ממתקני השעשועים.

  • פרס: בטח לא יוצא לכם להגיע לפה יותר מדי ברגיל, אז שווה פשוט לשוטט ברחבי הפארק, להקיף את האגם, ואם אתם בקטע – להסתכל על השרידים והמבנים העתיקים שפזורים בדרך.
  • הגעה: הדרך כולה אורכת כחצי שעה. תחנת האוטובוס הקרובה ביותר היא באזור התעשיה עמק שרה, חוצים את הכביש, ומשם יש עוד כעשר דקות הליכה צפונה.  
  • עוד אתרים מומלצים בבאר שבע »

אנדרטת חטיבת הנגב – כן, אולי זה קצת מוזר להישען על האנדרטה, לשבת בצלה וללמוד, אבל הסביבה כל כך נעימה ומרוחקת, שלדעתנו חבל שלא. הגבעה הקטנה שעליה היא ממוקמת תספק לכם תצפית נחמדה על העיר והבקעה, ובכלל, תהיה לכם פה תחושה שאתם באמצע שום מקום, הרחק מהכל. אבל רק ללמוד שם ולא לעשות שטויות כן? בכל זאת אנדרטה.

  • פרס: האנדרטה נמצאת בשוליים של גן לאומי, שעם השנים ננטעו בו  חורשות, צמחי תבלין ופרחים, וכדאי פשוט לשוטט בדרכים ולחפש פרחים (חפשו במיוחד את האיריסים הנדירים שצומחים שם), ובעיקר כלניות. אין שבילים מסומנים, אז שימו לב שאתם לא רומסים אותם בדרך.
  • הגעה: חצי שעה הליכה מהאוניברסיטה. צפונה על שדרות אורי צבי, פונים ימינה לשדרות בנ"צ כרמל ואז שמאלה על מעלה החטיבה – עד שמגיעים לאנדרטה. אפשר גם לתפוס אוטובוס עד שדרות בנ"צ כרמל. למידע נוסף על האנדרטה »

אנדרטת חטיבת הנגב. צילום: אינה מנשה
אנדרטת חטיבת הנגב. צילום: אינה מנשה

דרום אדום – אם ריכוזי הפרחים הקטנים שבאנדרטה עשו לכם חשק להשתרע בין מרבדי כלניות ענקיים – יש לכם מזל, כי פברואר הוא בדיוק התקופה לעשות את זה! האפשרות הזו מומלצת רק למי שאין עומס לימודים משוגע ואוטו, כי קצת מסובך יותר להגיע לשם. אבל בכ-40 דקות נסיעה תוכלו להגיע לאזור שדרות – צומד סעד, שוקדה, בארי והאזור, וליהנות משטחים אינסופיים של הפרחים האדומים. הכי טוב זה פשוט להשליך את עצמכם ביניהם (לא עליהם!), ולהסתתר בין רבבות הכלניות, שיצבעו לכם את היום.

  • פרס: אם אתם כבר פה, כדאי לקבוע עם החברים ממכללת ספיר, שיבואו לטייל איתכם או סתם לשתות קפה או בירה בטבע. הם ממש מעבר לפינה.
  • הגעה: צאו מהעיר, עלו על כביש 25, והמשיכו איתו לאן שתרצו. צומת סעד נמצא עליו, שוקדה נמצא משמאלו, על 2422, ועלומים ובארי על 232.
  • לכל המידע על דרום אדום » 

ללמוד בין מרבדי כלניות. צילום: עמית להב
ללמוד בין מרבדי כלניות. צילום: עמית להב


עוד כמה דברים שיעניינו אותך: