כמה אנחנו מחכים כל חורף לשמוע את החזאים אומרים, שיורד שלג בחרמון. גם אם עמדתם בפקקים, נכנסתם לאתר החרמון ובניתם בובות שלג, זה לא אומר שאתם צריכים לחכות לשלג הבא כדי לאסוף חוויות בחרמון. נהפוך הוא, דווקא בקיץ זה הזמן להעמיס את הבגאז’, לעלות צפונה וליהנות משלל אטרקציות, שיצננו לכם את הקיץ ואפילו יתנו לכם תחושה שאתם בטיול באוסטריה, איטליה, גרמניה או שוויץ.
דברים שלא ידעתם על שמורת הטבע הגבוהה בארץ
רכס החרמון משתרע על שטח של 80 קילומטר ובין גבולותיו נמצאים מדרום – נחל סער, ממערב – בקעת הלבנון, מצפון – נהר ברדה וממזרח – אגן הניקוז של נחל אעווג'. שלוש השלוחות של החרמון ממזרח למערב – כתף חרמון, שלוחת שיריון ושלוחת שיאון. בין השלוחות עוברים נחלים – נחל סער מפריד בין הגולן לחרמון, נחל גובתה מפריד בין כתף חרמון לשלוחת שיריון ונחל שיאון מפריד בין שלוחת שיריון לשלוחת שיאון.
הידעתם שהחרמון, ההר הגבוה במדינה, מגיע לשיאו רק בשטח של סוריה, בגובה של 2,814 מטר ואילו שיא הגובה שלו בצד הישראלי מגיע “רק” ל-2,237 מטר? זה קורה במצפה דובדבן, על שלוחת דובדבן. וזו לא העובדה היחידה המפתיעה עליו.
מסתבר שהפרש הגבהים בינו ובין הר סיני עומד על כ-200 מטר בלבד ולכן יש דימיון בין עולם החי והצומח של פסגות ההר הצפוני ופסגות הרי דרום סיני. השלג הנערם על פני הקרקע ונמס באיטיות, הטמפרטורות הנמוכות, בעיקר בחודשים ינואר ופברואר, וצפיפות השלג מפעילים לחץ גדול על הסלעים.
כל אלה יחד עם שינוי בלחץ האוויר והקרינה החזקה של השמש, במיוחד בתחום האולטרה סגול, מביאים לשינוי תנאי הסביבה וליצירת סלעי גיר קדומים, קרסט שנוצר מחלחול מי השלגים שנמסים.
זו הסיבה שבחרמון מופיעה פריחה צבעונית מאוחרת של צמחים החל ממאי עד סוף יולי! בנוסף לעשבונים ושיחים נמוכים, שפורחים גם מאוחר יותר. גם בעלי החיים מתעוררים מתרדמת החורף, יוצאים ממקום מחבואם מתחת למעטה השלג ומסתובבים על פני השטח, ביניהם תוכלו לראות בעלי חיים ייחודיים לאזור – ציפורים, פרפרים, חלזונות וחשופיות.
ההר המושלג הופך לירוק בקיץ | צילום: רפאל נוה
אוספים חוויות קיציות בחרמון
הפשרת השלגים חושפת את מסלולי הסקי, הקרקע נחשפת ומתגלה פריחה מרהיבה ביופיה. הקור העז של החורף מתחלף במזג אוויר נעים ולפעמים אפילו קריר. כן, כן, גם בימי הקיץ החמים, מומלץ לשים בתיק חולצה ארוכה – תודו לנו אחר-כך. את פעילויות החורף מחליפות אטרקציות קיץ, חלקן פועלות בחודש אוגוסט בלבד. אז מה מחכה לכם בפסגת הר החרמון?
אחרי השלג: מצטרפים לסיורי פריחה ומורשת
את ניצני הפריחה הייחודית של החרמון אפשר לראות כבר באפריל, אז פורחים מיני חד שנתיים זעירים. אחריהם מגיעה במאי הפריחה הצבעונית הנמשכת עד סוף יולי. בכל שבוע מתגלים על פני הקרקע כתמי צבע אחרים בגווני ורוד, סגול, לבן, אדום, צהוב וכתום. חלקם קמלים ובמקומם מופיעים אחרים. הפריחה משתנה בהתאם לשינויי מזג האוויר, לאזורי הגובה השונים בחרמון ולבעלי החיים הפעילים במרומי ההרים בחודשי הקיץ ומאביקים את הצמחים.
בין הפרחים הרבים הפורחים תמצאו פרפרים ומינים מיוחדים של פרחים, שלא פורחים בשום מקום אחר בארץ. ביניהם אפשר לראות את צבעוני החרמון, הרדופנין הציצית, צפורנית דמשקאית, רומוליאת השלג, שושנתית הלבנון, קחוון חרמוני ועוד רבים אחרים.
פריחה בין סלעי גיר קדומים | צילום: עופר בלנק
אל הפריחה הצבעונית תוכלו להגיע בסיורים מודרכים של שעה וחצי, היוצאים מפסגת החרמון, בהדרכת החברה להגנת הטבע. הסיור נפתח בתצפית לכיוון עמק החולה, הגליל העליון, הרי הלבנון, סוריה ורמת הגולן. עכשיו כשאתם מכירים את הסביבה, מתחילים לצעוד מזרחה. תוך כדי הליכה תקבלו סקירה על האקלים, הצומח והטופוגרפיה של החרמון עד שתגיעו אל מחסום צבאי, אותו אפשר לעבור רק עם הקבוצה ובליווי חיילים עם נשק.
הסיור ממשיך לאזור גבעות הקרב, שבהן נערכו קרבות עקובים מדם במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום כיפור. זה המקום שזכה לכינוי "העיניים של המדינה" וממנו תזכו לראות תצפית לעבר צפון הגולן, שרשרת התילים הגעשיים, עמק החולה והרמה הסורית. סביבכם יש שלוש אטרקציות: מצפה חורן, מוצב החרמון המפורסם ממלחמת יום הכיפורים, מצפה שלגים ומוצב דובדבן.
סיורי פריחה ומורשת | צילום: מיקי ענבר
אז איך יוצאים לסיור כזה?
- יציאה לסיור: הקפיטריה בתחנה העליונה (הגעה ברכבל בתשלום)
- מתי: הסיורים מתקיימים בהרשמה ובתשלום מראש באתר החרמון, מידי שישי ושבת, מיוני עד ספטמבר בשעות 11:00-12:30, 13:00-14:30. החל מ-20.7.21 ועד 28.8.21 מתקיימים מידי יום בשעות 10:00-11:30, 11:00-12:30, 12:00-13:30, 13:00-14:30, יש להגיע לאתר חצי שעה לפני שעת הסיור
- עלות: הסיור הוא ללא תשלום, חוץ מהעלייה ברכבל קרוניות לפסגת החרמון בעלות של 51 ₪ לאדם (הלוך-חזור) מגיל 3
- הסיורים מתקיימים בהתאם לתנאי מזג האוויר ומותנים באישור הצבא ונתונים לשינוי
- מומלץ להצטייד בנעלי הליכה נוחות, לבוש חם, מים וקרם הגנה
- ההליכה לא מתאימה למתקשים בהליכה ולא מתאימה לעגלות (תינוקות יש להביא במנשא בלבד)
בין מסלולי הסקי: יוצאים לטיולים רגליים
בקיץ, כשמסלולי הסקי נקיים משלג, אלה מביניכם שנמצאים בכושר טוב, מחפשים קצת אתגרים ורוצים להכיר את החרמון דרך הרגליים, יכולים לעלות רגלית לתחנה העליונה של הרכבל בגובה 2,040 מטרים, במקום לנסוע בו. אפשרות אחרת היא לעלות עם הרכבל ואחר כך לרדת רגלית ולשלם רק לכיוון אחד עם רכבל הקרוניות. בכל מקרה קחו בחשבון שמדובר על חוויה שלוקחת כשעתיים – שלוש. שימו לב: ההליכה מותרת בשבילים המסומנים בלבד ובהתאם להנחיות השילוט.
אז איזה מסלולים תמצאו כאן? מהתחנה העליונה של הרכבל יוצא מסלול הר חבושית, מסומן בירוק, לאורך 3 ק”מ – למיטיבי לכת. הליכה לאורכו תחשוף פריחה יפה במהלך חודשי הקיץ, לא כולם פורחים בעת ובעונה אחת. בוורוד פורח הדובדבן השרוע שפירותיו אדומים, אם תראו עמודים פורחים המזכירים חצב – תוכלו לספר שראיתם את עריר הלבנון. בגווני הכתום – פרגה קירחת, בסגול-כחול עמוק – כחלית ההרים, בוורוד – כרבולת מקרינה וורד הכלב ובצהוב – אליסון חרמוני.
זה לא חצב, זה עריר הלבנון בהר חבושית | צילום: עופר בלנק
יש לכם כוח להליכה ממש מאתגרת, לאורך 14 קילומטרים? בנקודה בה מסתיים מסלול הר חבושית מתחיל המקטע הראשון של “שביל הגולן”, שמגיע עד לתל קצעה. בדרך תעברו נחלים, מעיינות, כפרים פסטורליים, כרי דשא, מטעי תפוחים והכי כיף – בריכה טבעית בתוך לוע הר געש עתיק.
ברכת רם | צילום: Bar Artzi Photography
מסלול נוסף, מסומן באדום, יוצא מקופות אתר החרמון ומקיף את הר כחל. למי שמסתפק במסלול מעגלי מצפה הליכה של כ-4 ק”מ בדרגת קושי בינונית-קשה. בגלל שהמסלול בגובה של כ-1,400 מטרים בלבד לא תראו כאן פריחה ססגונית, אבל תעברו בחורש ירוק, תגיעו לבקעת מן – במרכזה בריכה המנקזת אליה מי גשמים ולהר הסנאים. אם יתמזל מזלכם תפגשו בדרך פרות, סוסים ופרפרים. המסלול המלא מגיע עד נווה אט”יב והוא נמשך 9 ק”מ, בדרגת קושי למיטיבי לכת.
מידע שימושי
- הכניסה לאתר החרמון חופשית, השימוש במתקנים כרוך בתשלום
- יש להתעדכן באתר האינטרנט של אתר החרמון על שינויים בשעות ובימי הפעילות
עשינו לכם חשק להגיע הקיץ לחרמון? מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם:
היי,
מה תרצה לכתוב על "מה עושים בחרמון בקיץ: המלצות לחוויות כיפיות, שאולי עוד לא הכרתם"?