במשך שנים נשאלה השאלה: ”איך זה ששביל ישראל לא עובר בים המלח?”, ובמשך שנים התשובה לא הייתה מספקת. לוותר על נקודות מופלאות כמו ברכת צפירה או אתרים היסטוריים בעלי חשיבות לאומית, כמו מצדה, נראו טעות לא ברורה בתכנון.

בשנת 2019, בתום זמן רב של דיונים ומחשבות, החליטו בחברה להגנת הטבע יחד עם הוועדה לשבילי ישראל להוסיף לשביל ישראל חמישה מקטעים העוברים בים המלח ומדבר יהודה וחושפים בפני ההולכים בשביל את נופיו המרהיבים של האיזור. סופסוף!

הכירו את המקטעים החדשים:

המסלול הרטוב: מערד לברכת צפירה

  • מרחק: 16.5 קילומטרים
  • עונה מומלצת: חורף, סתיו, אביב
  • לינה: כפר הנוקדים, חניון לילה ברכת צפירה
  • למה כדאי: כי אתם לא רוצים לפספס את ההזדמנות לטבול באחת מבריכות המים היפות ביותר שיש למדבר להציע – ברכת צפירה.

המסלול הראשון (מצפון) מתוך חמשת המסלולים שנוספו לשביל ישראל מתחיל בעיר ערד והוא מגיע בסופו של יום אל אחת מנקודות העניין האהובות ביותר במדבר יהודה – ברכת צפירה. מי שיעשה את הטיול לאחר הגשמים הראשונים של החורף גם יזכה לרחצה מרעננת בבריכה המדהימה, אבל על כך נרחיב עוד בהמשך.

יוצאים ביציאה הצפונית של ערד ומתחילים להתהלך על תוואי השביל הכחול שבמהרה יורד אל תוך נחל שמהווה יובל של נחל דומיה. השביל שתלכו עליו מכונה “שביל בורות המים” והוא מהווה פרויקט עירוני של העיר ערד. בדרך חולפים על פני מספר בורות מים (חלק פתוחים – לשים לב ולהיזהר) עד ששביל ישראל חותך מזרחה ואתם איתו. השביל ממשיך ומגיע אל מאגורת רחמים –  סוג של בור מים ענק עם מדרגות המובילות אליו אשר שימש בעבר לאיסוף מי שיטפונות ואגירתם. 

השביל ממשיך ומגיע אל אנדרטה לזכר לוחם גולני שנהרג בפעילות מבצעית. באנדרטה יש פינת ישיבה ומומלץ לעשות עצירת קפה קלה לפני שממשיכים. למי שיש זמן וכוח, מומלץ לעלות למצפור עומר הממוקם בסמוך לאנדרטה ולצפות משם על הנוף המרהיב הנשקף. מהאנדרטה ממשיך השביל אל עבר נחל רחף עליון, מסלול כיפי במיוחד העובר בתוך קניון צר, ובתקופה לאחר השטפונות גם יש בו גבי מים מלאים וקרירים להנאתכם. 

נחל רחף עליון יוציא אתכם בסמוך לכפר הנוקדים, כפר אירוח ייחודי בלב בקעת קנאים. מי שחפץ בשנת לילה מפנקת מוזמן להישאר לישון בכפר האירוח, אך מי שמעוניין ברחצה באחת מהנקודות המיוחדות ביותר שיש במדבר יהודה ימשיך עוד כ-6 קילומטרים על השביל השחור ויגיע אל חניון הלילה ברכת צפירה, זה המקום בו תלונו בלילה. מתחת לחניון נמצאת ברכת צפירה, בריכת מים גדולה שמלאה מים לאחר השטפונות. הברכה נמצאת בתוואי נחל צאלים והיא צופה אל עבר קניון עצום הנפרש מתחתיה.

ברכת צפירה - סיום מרענן ליום טיול במדבר | צילום: תומר שמואלי
ברכת צפירה - סיום מרענן ליום טיול במדבר | צילום: תומר שמואלי

להעפיל אל מעוז המתנגדים: מברכת צפירה למצדה

  • מרחק: 10.5 קילומטרים
  • עונה מומלצת: חורף, סתיו, אביב
  • לינה: חניון לילה מצדה מערב
  • למה כדאי: להגיע למצדה ולראות את הנוף הנשקף ממנה שווה כל צעד שתעשו במסלול הזה.

המסלול השני מ”החדשים” שנוספו לשביל ישראל באיזור ים המלח ומדבר יהודה מתחיל בחניון לילה ברכת צפירה ומסתיים במצדה. 

מברכת צפירה נצא על תוואי השביל האדום שהולך במקביל לנחל צאלים. השביל יתחבר אל נחל גורני, אשר בהמשך מקבל צורה קניונית כתוצאה משנים על גבי שנים של שיטפונות אשר כרסמו חתרו באדמה. בשלב מסוים השביל נפרד מנחל גורני וממשיך מזרחה על קו הרכס.

שביל ישראל מתחבר אל השביל הכחול וממשיך איתו עוד כ-4 קילומטרים עד שהוא מגיע למצדה ולנוף המהפנט הנשקף ממנה. מצדה הייתה המעוז האחרון של המרד הגדול, והיא נשתמרה בצורה כזו שתגרום לדמיון שלכם לעוף עם הסיפורים. במצדה נוצר מיתוס הגבורה של העדפת המוות על פני העבדות לרומאים. כשתגיעו אל מצדה, תערכו סיור במקום, בקרו במיצגים השונים וקיראו על הסיפור ההיסטורי המרתק של המקום, שישאיר אתכם ללא מילים. 

מי שמרגיש ש-10 קילומטרים קטנים עליו מוזמן להרחיב מעט את המסלול ומחניון הלילה של ברכת צפירה לרדת את תוך נחל צאלים, אחד מהנחלים האהובים והמוכרים ביותר במדבר יהודה. נחל צאלים הוא נחל מדברי קלאסי עם קניונים עמוקים ורחבים.  השביל שעובר בתוך הנחל יוביל אתכם דרך כמה מנקודות העניין הכיפיות של נחל צאלים כמו: בריכת נעמה, עין נמר ועין ענבה. קחו בחשבון שעל מנת להגיע למצדה בסופו של יום, יש לבצע תכנון מדוקדק של המסלול.

מהזריחות היפות שתזכו לראות | צילום: עמית להב
מהזריחות היפות שתזכו לראות | צילום: עמית להב

לונלי פלג יצא לשביל ישראל במקטע החדשים והגיע בין היתר לברכת צפירה, נחלים צאלים ומצדה. איך הוא מסדר לעצמו טיול בין מקומות מסתור מהחום, מעיינות וזריחה שהיא וואו? גלו בסרטון

המסלול הנמוך בעולם: ממצדה אל מלונות עין בוקק

  • מרחק: 14.5 קילומטרים
  • עונה מומלצת: חורף, סתיו, אביב
  • לינה: חניון לילה חוף עין בוקק
  • למה כדאי: כי סוף סוף שביל ישראל עובר בים המלח, וזה היום היחיד שבו תזכו ללכת לחופיו וליהנות ממראהו.

ים המלח הוא אחת מפנינות הטבע הכבירות ביותר שיש בארץ ישראל, ולצערנו, לא בטוח שעוד מאה או מאתיים שנה עדיין נזכה לחזור בפלא הזה. היום השלישי במדבר יהודה מוביל אותנו היישר אליו – אל המקום הנמוך בעולם.

את היום נתחיל במצדה (מומלץ ביותר לקום ולחזור באחת הזריחות המשגעות שתראו בחייכם), בגובה של 63 מטרים מעל פני הים, נשמע סביר לא? אז זהו, שלא כל כך. היום השלישי טומן בחובו ירידה ארוכה, אשר בסופו של דבר תביא אותנו אל גובה של כ-430 מטרים מתחת לפני הים. מדובר בסך ירידה של כמעט 500 מטרים. עם הנתונים המרגשים האלה נתחיל את היום.

ממצדה נתקדם דרומה על השביל האדום, שיוליך אותנו במורד הרכס. השביל יחלוף על יד פסגתו של הר אלעזר, הקרוי על שמו של אלעזר בן יאיר, מנהיג מצדה ומוביל המאמץ המלחמתי כנגד הרומאים. משם ימשיך השביל ויגיע אל מעלה מור, ירידה שתוביל אתכם כמעט עד גובה פני הים. ממרומכם במעלה מור הביטו לאופק, תוכלו לראות את הרי מואב נישאים ברקע, את ים המלח פרוש לרגליכם, את המלונות, את בריכות האידוי ואת מפעלי ים המלח.

כשתרדו ממעלה מור, תתחילו ללכת במקביל לכביש 90 עד שבשלב מסוים השביל ירד אל הכביש, יחצה אותו ויתחבר לטיילת ים המלח. הטיילת היא פרויקט חדש יחסית, שהוקם על ידי חל”י (החברה להגנת ים המלח) והוא חלק משינוי מהותי שעובר על ים המלח.

בסוף הטיילת מחכה לכם עין בוקק, שם תוכלו להצטייד במצרכים, להיזרק על החופים, לבקר בקניון (שהוא אגב, הקניון היחיד בארץ ללא מע”מ מחוץ לאילת) או פשוט לבשל ארוחת ערב וללכת לישון על החול.

להגיע לים המלח בסוף היום שווה הכל | צילום: עדי שילדן
להגיע לים המלח בסוף היום שווה הכל | צילום: עדי שילדן

טיול למאדים: ממלונות עין בוקק למישור עמיעז

  • מרחק: 20 קילומטרים
  • עונה מומלצת: חורף, סתיו, אביב
  • לינה: חניון לילה מישור עמיעז
  • למה כדאי: כי בנחל פרצים תחזו בכמה תופעות גאולוגיות מהפנטות ובמישור עמיעז תרגישו כאילו נחתתם על כדור אחר.

המקטע הרביעי שלנו מתחיל במלונות עין בוקק ומסתיים בחניון הלילה מישור עמיעז. השביל יוצא במתינות מעין בוקק ויורד דרומה על כביש המלונות עד שהוא נפגש עם שביל שחור, עולה עליו וממשיך מערבה. השביל השחור מסומן על תוואי נחל רום ומרגע זה מתחיל הטיפוס היומי. אם ביום הקודם השביל התאפיין במגמת ירידה רוב הזמן, במסלול זה השביל מטפס גבוה ואז יורד נמוך, ופעם נוספת מטפס גבוה ונפרד מים המלח.

נטפס על נחל רום בין סלעי הענק והמצוקים התלולים עד שבשלב מסוים ניפרד ממנו. נחצה אוכף ונרד ישירות אל תוך נחל יזרח – נחל פתוח ורחב  שמומלץ ביותר לעשות עצירת קפה בצל אחד מעצי השיטה הגדלים באפיקו. נלך על נחל יזרח כאשר הר יזרח מתנשא ממזרח לנו. פסגתו של הר יזרח הייתה בעבר אי בתוך ימת הלשון, הימה שכיסתה שטח נרחב מהכינרת ועד ים המלח של היום. 

השביל ממשיך בצמוד לנחל יזרח כמעט עד שפכו לים המלח כאשר כ-500 לפני מפגש הנחל עם ים המלח השביל חותך דרומה וחובר לסימון שבילים ירוק. בהמשך הדרך נצמד השביל לנחל פרצים ומזמן להולכים בו כמה מהתופעות הגיאולוגיות המרתקות ביותר שיש למדבר יהודה להציע. נחל פרצים הוא חגיגה של צורות וצבעים. שכבות גיאולוגיות מתקופות שונות מתערבבות על קירות המצוק ויוצרות מעין ציורים נפלאים מעשה ידי האמן הגדול ביותר – הטבע. במהלך ההליכה תזכו גם לתצפית על הר סדום – גוש מלח עצום המתנשא לגובה של כ-200 מטרים מעל פני השטח.

היציאה מנחל פרצים תיאלץ אתכם להיעזר בכל הגוף ותוציא אתכם מעט מאובקים מאדמת הפודרה של הנחל. ביציאה מהנחל תגיעו אל מישור עמיעז ואל חניון הלילה שבמקום. במקום ניתן להקים אוהלים ולהדליק מדורה.

לרוב אנחנו לא דוגלים בלרדת משביל ישראל, אבל בפעם הזאת יש לנו המלצה קפואה בשבילכם! אם מתחשק לכם לבקר בנווה מדבר נוסף, מקום שהמים בוקעים מהאבן תחת השמש הקופחת, אנחנו ממליצים לכם לעלות את נחל בוקק ולהגיע לנביעה של עין בוקק. אמנם מדובר בהארכה של כ-2 קילומטרים ליום שלכם, אבל לפתוח את הבוקר בעין בוקק זו חוויה של ממש.

לפתוח את הבוקר בנווה מדבר משגע | צילום: בר ארצי
לפתוח את הבוקר בנווה מדבר משגע | צילום: בר ארצי

גבים, גבים גבים: מישור עמיעז – נחל תמר

  • מרחק: 21 קילומטרים
  • עונה מומלצת: חורף, סתיו, אביב
  • למה כדאי: כי שביל ישראל עובר עכשיו בגבים של נחל פרס ורק בזכות זה שווה להגיע עד לכאן.

נתחיל ונאמר שאת המסלול ניתן לעשות במרבית חודשי השנה, מלבד בחודשי הקיץ, אז חם והצל מועט. אולם, אנחנו ממליצים במיוחד לעשות את המסלול הזה בסוף החורף/תחילת האביב, בתקופה שבה הגבים מלאים במים טובים ונקיים, רגע לפני שהם מתחילים להתייבש, אז גם מזג האוויר יהיה טוב ויאפשר הליכה מהנה.

השביל יוצא מהיציאה הדרומית של חניון עמיעז ומתחבר אל הסימון האדום בשלב מסוים. השביל חוצה את נחל עזגד ולאחר מכן את נחל אשלים(שימו לב שאם הגעתם בבוקר שאחרי שיטפון, ייתכן ולא תוכלו לחצות את הנחלים). בשלב מסויים מתפצל השביל מהסימון האדום ומתחיל ללכת על הסימון הכחול. בדרך תעברו על פני מסוע האשלג, מפעל הנדסי מרשים ביותר אשר מוביל את התוצרים ממפעלי ים המלח אל המפעלים העליונים ואל תחנת הרכבת. השביל עולה במעלה צורים, שבסופו מחכה לכם תצפית נהדרת על ים המלח ומפעליו.

ממעלה צורים יורד שביל ישראל אל עבר גבי פרס, גבים כיפים ומרעננים, במיוחד בעונות שציינו למעלה. מומלץ לעצור לארוחת צהריים באחד הגבים ולהתרענן מהמסלול הנהדר של היום. מהגבים השביל נכנס אל הישורת האחרונה של היום ומספר קילומטרים לאחר מכן תגיעו אל כביש 25. השביל חוצה את הכביש ומגיע אל נקודת הסיום של היום – תחנת מידע המכתש הקטן.

מה קורה כשלונלי פלג יוצא למקטע הקשה בשביל ישראל? רמז: נופים עוצרי נשימה, רכבת ההרים של הטבע וחברים טובים היו מעורבים. צפו!

לתחילת הכתבה

מחפשים עוד רעיונות לבילוי בסוכות? מצאנו עוד כתבות שיכולות לעניין אתכם: