במקום ה-5: הגן הלאומי מצדה

232,000 מטיילים בחרו לטייל בגן הלאומי מצדה בשנה החולפת. לגן הלאומי חשיבות עולמית, שהובילה להכרזתו כאתר מורשת עולמית של אונסק”ו והוא מספר על תקופת שלטונו של הורדוס מפריחתו, שיא הפאר שלו ועד נפילתו בידי הרומאים.

לגן שני חלקים: האחד - המתחם המזרחי והשני – המתחם המערבי. הביקור בגן יחשוף אתכם לנופים מרהיבים של ים המלח ומדבר יהודה, חפירות ארכיאולוגיות ומופע לילי המספר את סיפורו המרגש של ההר בדרך מקורית ויפהפיה.

העלייה לגן הלאומי מצדה אפשרית באמצעות רכבל חדיש או דרך אחד השבילים, שזכה לכינוי “שביל הנחש” המאתגר. את סיפורו המרתק של ההר אפשר גם לשמוע באמצעות הדרכה קולית, שתנחה אתכם בביקור באתר. את המדריך הקולי אפשר לשכור בקופת הרכבל בתוספת תשלום של 20 ₪ על דמי הכניסה לאתר, הכניסה חינם למנויי מטמון ו-25% הנחה ברכבל.

אפשר בקלות להעביר כאן חצי יום וגם להצטרף לסיורים ולאירועי משפחות שמתקיימים כאן. אם אתם רוצים לצפות בזריחה המרהיבה מגובה רב, תוכלו ללון בתשלום בחניון הלילה שבמתחם המערבי, שם ישנם אוהלים קבועיים ומשטחי קמפינג. בחניון שירותים, מקלחות מים חמים ופינות בישול. 

שקיעה בגן לאומי מצדה | צילום: מנו גרינשפןשקיעה בגן לאומי מצדה | צילום: מנו גרינשפן

במקום ה-4: שמורת הטבע עין גדי

מתחשק לכם לצאת לטיול בנווה מדבר במקום מרהיב ביופיו? שמורת הטבע עין גדי היא בדיוק המקום בשבילכם. שמורת הטבע שוכנת בלב מדבר יהודה ולא סתם נחשבת לאחד מהאתרים המתויירים והיפים ביותר בישראל. מפל נסתר, בריכות ומעיינות שכיף לטבול בהן, נחל שזורם כל ימות השנה, מערה ושבילי הליכה הם רק חלק מהסיבות שבמהלך שנת 2020 ביקרו כאן כ-272,000 מטיילים.

בשמורה שלושה מתחמים: נחל דוד, נחל ערוגות ועתיקות עין גדי. זהו גם מקום משכנם של היעלים ושפני הסלע, האוהבים לדלג על המצוקים וקרוב לפלגי המים. השמורה מציעה מגוון מסלולים ברמות קושי שונות וגם מסלולים המתאימים לבעלי מוגבלויות

וזה לא הכל. תשמחו לדעת שלאחרונה התווסף בגן לאומי עתיקות עין גדי מתחם חדר בריחה – בעקבות בושם האפרסמון. פתרון חידות, התגברות על מכשולים ויצירת בקבוקון בושם אישי משלכם הם חלק מהמשימות שיהיה עליכם לפתור במטרה לעזור לארכיאולוגים במקום. 

תראו איזה יופי של מסלול בנחל ערוגות | צילום: יוסי עמר

תראו איזה יופי של מסלול בנחל ערוגות | צילום: יוסי עמר

במקום ה-3: הגן הלאומי קיסריה

קרה לכם שרציתם לחזור אחורה בזמן? בגן הלאומי קיסריה זה בדיוק מה שיקרה לכם. בשנת 2020 לא פחות מ-292,000 מטיילים ביקרו בעיר הנמל המרשימה, שהקים המלך הורדוס לפני כאלפיים שנה ועד היום נשארה בעלת גוון רומנטי-היסטורי.

אז מה הביא כל כך הרבה מטיילים לגן הלאומי קיסריה? יש כאן סיורים אל עבר ההיסטוריה, ממצאים ארכיאולוגיים מעברה של העיר, נמל עתיק וחוף ים ואפילו סיורי עששיות במעברי סתרים סודיים, שחצבו הצלבנים בזמן שהעיר הייתה במצור.

בגן לאומי קיסריה התקיימו 22 טקסי חופה במסגרת מיזם “פסיפס”. כל זאת בתקופה של אחרי היציאה מהסגר הראשון ועם פתיחת האתרים במאי 2020. רוצים גם לקיים טקס חופה או בר-מצווה על רקע גן לאומי קיסריה? כל שעליכם לעשות זה להרשם באתר רשות הטבע והגנים » 

לחזור בזמן לתקופה הרומית | צילום: יוחאי כורםלחזור בזמן לתקופה הרומית | צילום: יוחאי כורם

במקום ה-2: שמורת הטבע הבניאס

סביר להניח שלא רק 299,000 המבקרים שפקדו את שמורת הטבע הבניאס ב-2020, שמעו את הסיפורים והאגדות השונות על נהר אל-בניאס הנקרא גם נחל חרמון. טיול בשמורת הטבע של הבניאס תחזיר אתכם לתקופה של לפני אלפיים שנה.

המסלולים השונים בשמורה עוברים במפל יפהפה, המפל הגדול בישראל, וגם על גשר עץ שעובר מעל זרם המים של הנחל – לגמרי מראה של גלויה מאירופה הקרה.

זרימת המים החזקה היא אחד הדברים המדהימים בנחל. כל זאת הודות להפשרת מי השלגים של הר החרמון, היורדים מגובה של 2,100 מטר היישר למעיינות שבראש הנחל. זו הסיבה שטמפרטורת המים קרה ועומדת על 15 מעלות. תחשבו איזה שדרוג יקבל הטיול הקייצי שלכם אם הוא כולל כניסה למי הנחל הקרירים!

חדש ב-2020: בחפירה שנערכה בסוף 2020 ביוזמת אגף ארכיאולוגיה של רשות הטבע והגנים, ועל ידי פרופ' עדי ארליך ורון לביא מהמכון ע"ש זינמן באוניברסיטת חיפה, התגלה מתחם פולחן רומי בחזית המערה, שעליו נבנתה מאוחר יותר כנסיה ביזנטית. חשיפת הקיר במהלך החפירות הובילה למציאת מזבח מרשים עם כתובת לאל פאן.

קבלו הצצה למפל הבניאס:

במקום ה-1: הגן הלאומי אשקלון

לגן הלאומי אשקלון יש מקום של כבוד. לא רק שיש לו זכות בכורה, כגן הלאומי הראשון שהכריזו עליו בישראל בשנת 1965, בשנת 2020 פקדו אותו כ-300,000 מטיילים. למה? אולי בזכות 4,000 שנה של תרבות אנושית שמתועדת בחפירות ארכיאולוגיות, שנמשכות גם בימים אלו, ובעיקר – בשל היותו פנינת טבע מלאה חי וצומח מיוחדים לצד רצועת חוף ים. כל אלה הופכים את הגן הלאומי אשקלון למקום קסום להעביר בו את היום, מצד אחד – מוקפים בטבע, מצד שני – בתוך העיר.

אז מה עושים כאן? תוכלו להעביר יום שלם של בילוי בחיק הטבע, לפרוס מחצלת על המדשאות הרחבות - חלקן מוצלות, ולאכול ליד שולחנות פיקניק וכמובן – לטייל בחוף המדהים ואפילו לאסוף צדפים! המלצה שלנו, קחו אתכם סט כלים רב פעמיים לפיקניק ושמרו על הסביבה וכמובן הצטיידו גם בשקיות זבל גדולות ואספו אחריכם את הלכלוך, כך שהבאים אחריכם יהנו ממקום נקי בטבע.

תשמחו לגלות שבמקום מתקיים משחק בריחה – סודות תל אשקלון, הכולל פתרון בעיות, פתיחת מנעולים ותיבות, משיכת חבלים, מציאת הבדלים ומישוש חפצים. את ערכת המשחק ניתן לרכוש במרכז השירות למטייל שבמרכז הגן, בתשלום נוסף של 15 ₪ על דמי הכניסה לאתר, כניסה חינם למנויי מטמון.

בנוסף - נערכים במקום גם פסטיבלים רבים, סיורי שקיעה וימי כיף בנושאים שונים, במהלך השנה.

הגן הלאומי הראשון בישראל | צילום: Depositphotos_yuri_dondishהגן הלאומי הראשון בישראל | צילום: Depositphotos_yuri_dondish

לתחילת הכתבה