הכירו את שביל גולני

מאז שנת 1948 לא מעט סיפורי גבורה וקרבות מלווים את חטיבת גולני, המזוהה עם כומתה חומה, נעליים שחורות, דגל בצבעי ירוק וצהוב ועץ זית בעל שורשים עמוקים מאוד. כל אלה מצטרפים אל מורשת החטיבה, אתרי קרבות בהם השתתפה החטיבה ואנדרטאות לזכר הנופלים.

איך מנחילים את מורשת החטיבה בדרך לא שגרתית? תא"ל במיל' דוד (דוביד) כץ, ששימש בעבר כמפקד חטיבת גולני, יזם באוקטובר 1979 את מרוץ גולני לאורך 850 ק”מ, מהחרמון עד אילת, ובמרץ 2016 הוסיף לו שביל ארוך מאוד.

כך קם שביל גולני, הנמתח לאורך כ-1,200 ק”מ, מהחרמון עד אילת, ומחבר את אתרי המורשת של גולני. דוביד מספר “כשיצאתי לגימלאות והצטרפתי לעמותת גולני אמרתי שנעשה גם שביל, שיחבר את כל אתרי הקרבות של חטיבת גולני, מהחרמון עד אילת. המסלול המתפתל שרואים על חולצת “שביל גולני” לאורך המדינה זהה למסלול הקרבות של גולני”.

תאל במיל דוד (דוביד) כץ באזור אילת | צילום: דוד כץ

תא”ל במיל’ דוד (דוביד) כץ באזור אילת | צילום: דוד כץ 

מסע אלף ומאתיים הקילומטרים של שביל גולני ייקח אתכם מאנדרטת החרמון ועד אילת, בכל מקום שחטיבת גולני נלחמה בו בתחום גבולות המדינה. זו הסיבה שטיול מקצה לקצה עובר בכל גבולות המדינה, החל מגבול סוריה ברמת הגולן, דרך גבול לבנון במטולה, גבול הרשות הפלשתינית בירושלים, גבול מצרים בעוטף עזה ועד גבול ירדן בערבה.

ומה עם אזורי פעולה ולחימה שלא בריבונות ישראל? השביל יוביל אתכם אל נקודות תצפית לאזורים אלה. וזה לא הכל – ברשימת המקטעים תעברו את הקו הירוק, תבקרו במטולה – העיר הצפונית ביותר ותכנסו גם לירושלים – לגיא בן הינום, לכותל ולהר הצופים ולישובי עוטף עזה.  

לאורך הדרך תפגשו את כל צבעי הקשת של הטבע: הירוק של הצמחייה בגולן, הרי הגליל, הכנרת, הכרמל ומרכז הארץ, הכחול של הנחלים והימים, הצהוב והחום של המדבר והאדום של הרי אילת וים סוף. אליהם מצטרפים אתרי קרבות בהם לחמה החטיבה ואתרים מרכזיים במורשת ישראל. 

אז איך תזהו את השביל? על פי צבעי החטיבה – ירוק וצהוב. סימון הצבעים ירוק-צהוב-ירוק מופיע בשטח, במפות טופוגרפיות של המרכז למיפוי ישראל, במפות אינטרנטיות של מפ"י עמוד ענן ובשטח. בנוסף תוכלו להיעזר במפות שביל גולני ואם אתם נעזרים במפה דיגיטלית – שם השביל מסומן בכחול.

סימון שביל גולני בשטח | צילום: דוד (דוביד) כץ

סימון שביל גולני בשטח | צילום: דוד כץ

מטיילים בשביל גולני

לא צריך להיות לוחם בחטיבת גולני כדי ליהנות מהשביל, מהטיולים ומהאתרים לאורך שביל גולני. יחידים, זוגות, משפחות, קבוצת חברים ומיטיבי לכת – כל אחד ימצא את מקטעי השביל המתאימים לו. את 1,200 הק”מ חילקו ל-92 מקטעי שביל, רובם באורך של כ-10-15 ק”מ.

למה? כדי שלא יהיה לכם תירוץ לוותר על השביל. כך תוכלו לצאת לטיול יומי, בו משאירים רכב בנקודת ההתחלה ובנקודת הסיום של המקטע. רוצים ללכת יותר? חברו מקטעים. רוצים לצאת לטיול קצר? הגיעו ישירות אל אתרי המורשת או התחילו את השביל בקרבתם. 

טיול בנחל גזית | צילום: דוד (דוביד) כץ

טיול בנחל גזית | צילום: דוד כץ

חמשת ה-מסלולים הייחודיים לשביל גולני

שביל גולני - מקטע מספר 1: מאנדרטת החרמון ועד סמוך לנבי איליא – אורך המסלול: כ-11 ק”מ

את שביל גולני בצפון פותחת אנדרטת גולני חרמון, סמוך לקופות אתר החרמון. לפני צאתכם לדרך מומלץ להכיר את סיפור המורשת של קרב החרמון המזוהה עם חטיבת גולני. אחרי שתצעדו כקילומטר בשלוחת שריון שעל רכס החרמון, תמשיכו לצעוד במגמת ירידה.

קחו בחשבון שמדובר בירידה תלולה, המחייבת משנה זהירות, בייחוד כשלפניכם נופים מרהיבים, שיגרמו לכם להתהפנט אליהם. לפניכם נחל גובתא, בו תמצאו בולדרים ואבנים גדולות לרוב. נצלו את זמן המנוחה לגמוע בשקיקה את הנוף מסביב. לא תפספסו את מצודת נמרוד הבולטת בנוף ואת תל ורדה, החרמונית, אביטל, בנטל, הר רם והר כרמים.

אחרי שתעברו את בתי הישוב נמרוד תגלו שכבות אבן חול וחרסית בגווני אדום – ורוד. זה הזמן לגלות את הישוב היהודי הגבוה ביותר במדינה. עוד תצפיות נוף – הפעם אל ברכת רם ועמק יעפורי יקרבו אתכם אל סוף המקטע, שכולל גם בריכה עם מים קרים מאוד לטבילה – עין רותם ונופים יפהפיים.

מטיילים ברמת הגולן | צילום: דוד (דוביד) כץ

מטיילים ברמת הגולן | צילום: דוד כץ

שביל גולני – מקטע מספר 13: מגבעת יואב למבוא חמה – אורך המסלול: כ-14 ק”מ

את מקטע 13 מתחילים בחורשת גבעת יואב, על רכס דרום רמת הגולן. לאורך המסלול תיהנו מנופי הכנרת, הגליל העליון, הגליל התחתון ועמק הירדן. בתל עטר ושמורת סוסיתא תמצאו נקודת תצפית מרהיבה והליכה על הרכס תחשוף אתכם לסיפורים היסטוריים וגיאולוגיים.

שימו לב לסלעי הבזלת הפזורים סביב מעל שכבות גיר וחוואר, שמספרות לנו שלפני בין 30 ל-56 מיליון שנה!! האזור הזה היה מתחת לפני הים. הוכחות נוספות תמצאו בדמות סלעי קונגלומרט (תלכיד נחלים), אבן טין וחול, חלקם אפילו צבעוניים הודות להימצאות נחושת בריכוז גבוה.

הר סוסיתא פרוס למרגלותיכם. בתקופות ההלינסטית, הרומית והביזנטית התקיימה כאן פוליס, עיר מדינה. בימי המרד הגדול נשלחו לעזרת יהודי ירושלים 3,000 פרשים מצבא אגריפס השני, שהגיעו דרך סוסיתא. שתי רעידות אדמה החריבו את סוסיתא, אך היא נבנתה שוב.

גם צה”ל עשה שימוש בסוסיתא לטובת מוצב צבאי, שהיה כאן עד מלחמת ששת הימים ושלט על אזור עין גב. אם תסתכלו סביב תראו את שרידי הרכבל איתו הביאו אספקה לחיילי המוצב, תעלות קשר והרבה חפירות. גם אנדרטה לזכרו של מפקד המוצב, סגן רמי זית, שנהרג ביום העצמאות 67’, נמצאת בקצה המערבי של ההר.

המשך המסלול יביא אתכם אל ערוץ נחל פיק, שם תמצאו פינות שוות לעצירה ואתנחתא. עצי זית עתיקים ילוו אתכם עם הירידה לתל סורג לצד ממצאים ארכיאולוגיים ומדרגות חצובות בסלע. עוד נקודה נפלאה להפסקת קפה תמצאו ביער חרוב, שם תמצאו גם חורשה בה ניתן לפתוח אוהל ולהשאר ללון.

ומה עוד במסלול? כפר חרוב, מצפה השלום עם תצפית מרהיבה, מבוא חמה עם טיילת השלום ומעין עין לשלום, שיספק לכם הזדמנות טובה לטבילה במים, בחלק מימות השנה.

שדות קיבוץ האון - מצבת הטייסים הטורקיים | צילום: דוד (דוביד) כץ

שדות קיבוץ האון - מצבת הטייסים הטורקיים | צילום: דוד כץ

שביל גולני – מקטע מספר 25: מעין מודע להר שאול – אורך המסלול: כ-14 ק”מ

את הנוף הדרמטי של טיול ברכס הגלבוע מאפיינים גווני הירוק הניבטים מכל עבר. יערות עבותים, מעיינות קרירים, סיפורים תנ”כיים, פסגות נישאות, שדות חרושים, מצוקים תלולים, מצפורים מרשימים ונקודות תצפית ילוו אתכם לאורך המסלול.

חורף או קיץ, המסלול מתחיל בבריכה של עין מודע, שמלאה כל השנה מים. צמחייה נדירה האופיינית לאזור, בעלי חיים ותצורות נוף בסלע באזור השבר הסורי אפריקני הם חלק בלתי נפרד מהמקטע הזה. איזה נקודות כדאי לציין לאורך הדרך? הליכה בנחל יצפור הכוללת עלייה לא קשה, מפלים עם מאחזי יד והרבה פינות חמד לעצירה, הר יצפור, תצפית מהר ברקן ומצפור רמי. 

עם התצפית לנופי העמק ובריכות דגים תתחילו בעלייה לכיוון סוף המסלול – הר שאול, שיחשוף בפניכם את המצוקים של סלעי הדולומיט וישובים כמו תל יוסף, גבע וכפר יחזקאל.

מתחילים את המסלול בעין מודע | צילום: דוד כץ

מתחילים את המסלול בעין מודע | צילום: דוד כץ

שביל גולני – מקטע מספר 43: מהר שמואל לגן לאומי עין צורים – אורך המסלול: כ-15 ק”מ

את הר שמואל הנמצא במבואות ירושלים אתם מכירים? מכאן יוצא מסלול המשלב את הרי ירושלים עם הנוף של עיר הקודש ואתרים בעיר העתיקה ובעיר החדשה. מה תראו לאורך המקטע? גאיות עמוקים, רכסים ירוקים, שרידים עתיקים, סלעי גיר ודולומיט, מעיינות, אתרים קדושים, גנים, כרמי זיתים ואולי אפילו כמה צבאים.

הכינו את המצלמות – לכמה מהתצפיות המיוחדות בדרך לעיר הבירה, לסביבותיה ובתוכה והתכוננו להתרגש מנופים חקלאיים, שמשמרים עבר לצד הווה.

עין שוירח - דרום רמת הגולן | צילום: דוד (דוביד) כץ

עין שוירח - דרום רמת הגולן | צילום: דוד כץ

שביל גולני – מקטע מספר 57: מכביש 241 לצומת צאלים – אורך המסלול: כ-16 ק”מ

סמוך לעין הבשור, על כביש 241, מתחיל מקטע 57 של שביל גולני, שיפרוס בפניכם את חבל הבשור. נחל הבשור, צמחייה, בעלי חיים, מאגרי מים, שרידים ארכיאולוגיים, סיפורי מורשת קרב ממלחמת השחרור ואווירה פסטורלית של אזור הנגב המערבי ילוו אתכם לכל אורך המסלול.

למרות שהמסלול עובר באזור המאופיין במיעוט משקעים, ערוץ נחל הבשור לאורכו תצעדו, נובע מים כל ימות השנה. ואם אתם מגיעים לכאן בחורף ובאביב תגלו לאורך הדרך נביעות מים נוספות, בעיקר בנחל גרר, באזור המשתרע בין תל שרע לתל הרור.

חשבתם שכאן תמו ההפתעות? בוודאי תשמחו לגלות עוד כמה מקורות מים, שנובעים כל ימות השנה, כך שאם אתם מגיעים לכאן בימות הקיץ החמים תוכלו ליהנות מטבילה צוננת. הראשון – בתל שרוחן, השני בעין קותי והשלישי – בעין לשון.

גם בהמשך המסלול תפגשו עוד כמה מאגרי מים, לא כולם ראויים לטבילה, אבל בהחלט לצילום. עצי אקליפטוס, קנה, גשר חבלים ועוד כמה נקודות תצפית ונוף מוסיפים נגיעות של צבע למסלול, לשרידים הרומיים ולאנדרטות שלאורך הדרך.

גשר החבלים בנחל הבשור | צילום: דוד (דוביד) כץ

גשר החבלים בנחל הבשור | צילום: דוד כץ

עשינו לכם חשק לטייל לאורך שביל גולני? את כל המקטעים, המפות והמידע המפורט תמצאו באתר שביל גולני – עמותת גולני » 

לתחילת הכתבה