באיזה מפל מתחשק לכם לבקר?
מפל נחל חרמון (הבניאס)
מפל גועש ושוצף זה מהווה את שיאו של מסלול נחל חרמון המרשים, שלמרגלות הר החרמון. הזרימה העוצמתית שבנחל, מקורה במי השלגים והגשמים שחלחלו תחת מורדותיו התלולים של הר החרמון ויצרו את המעיינות שמתחת למערת הבניאס. המפל עצמו נחשב בעיני רבים לגולת הכותרת של רשימת מפלים בצפון והוא מתנשא לגובה של עשרה מטרים ובעל זרימת חזקה במיוחד.
ניתן להגיע באופן רגלי עד למפל עצמו וזאת על ידי צעידה לאורכו של הגשר התלוי והיפהפה, העובר מעל מימי הנחל ובצמוד למפל. מעט דרומית למפל עצמו, ניתן לחזות בערוץ העמוק שיצר, על שלל קירותיו המיוחדים והתלולים והמשכה של הזרימה המרהיבה בנחל, המגיעה לאזור עמק החולה, בו מתחבר הבניאס עם נחל דן ומימיהם מתנקזים לנהר הירדן.
חשוב לדעת: המשרד להגנת הסביבה והמועצה האיזורית גליל עליון אישרו בתחילת נובמבר 2020 חוק עזר עירוני חדש, האוסר על הכנסת כלים חד-פעמיים לגנים ציבוריים, חורשות ונחלים בשטחי הגליל העליון – ביניהם הירדן, החצבני והבניאס. החוק מתייחס לכלים המיועדים לאכילה ולשתייה, שאינם מיועדים לשימוש חוזר וגם לבקבוקי זכוכית.
המפל בבניאס | צילום: מיקי קרמזין
מפל הג'ילבון (ומפל דבורה)
שמורת הטבע של נחל ג'ילבון ממוקמת במרכז רמת הגולן, כשערוץ נחל ג'ילבון העובר בו, ממשיך מערבה, לכיוון עמק החולה ובשלב מאוחר יותר לכנרת. במסלול הנחל מצויים שני מפלים, מהיפים ברשימת מפלים בצפון – המזרחי יותר הינו מפל דבורה, הנופל מגובה של כ- 15 מטרים ובתחתיתו ניתן לרחוץ בבריכה הטבעית והעמוקה. בהמשכו של השביל הסמוך לנחל ומעט מערבית למפל דבורה, נמצא מפל הג'ילבון, המתמר לגובה של כ- 40 מטרים.
זהו למעשה המפל השני בגובהו מבין המפלים בצפון (אחרי מפל גמלא). אל המפל ניתן להשקיף מנקודת התצפית היפה הממוקמת מעליו וממנה גם ניתן לצפות בנופי עמק החולה. למי שמעוניין, ישנה אפשרות של ירידה מאתגרת מעט בשביל המסומן (אדום), לעבר הבריכה שבתחתית המפל. בנוסף לנחל ולשני המפלים שבו, קיימות עוד אטרקציות רבות באזור, שביניהן: שמורת גמלא, בריכת המשושים ועוד נחלים בצפון.
מפל הג'ילבון | צילום: יוחאי כורם
מפל גמלא
מפל גמלא, השוכן בשמורת גמלא שבמרכז רמת הגולן, הוא הגבוה שבמפלי ישראל (51 מטרים!). המפל פעיל בעיקר לאחר גשמי החורף הזורמים במורד נחל גמלא ומהווה יובל של נחל דליות הסמוך, אך גם בימי הקיץ ישנה זרימת במי המפל. המים המתנקזים מהמפל ממשיכים בזרימתם לעבר קניון עמוק ובו מצוק תלול ומרשים, אשר שימש בעבר כבסיסה של העיר הקדומה גמלא. שימו לב, לא ניתן להיכנס למים, אך ניתן להשקיף על המפל היפה מנקודת התצפית
עוד באותו מצוק, נמצא מצפור הנשרים, ממנו ניתן לחזות במעוף הנשרים ובקינונם (וזאת תודה למערכת מצלמות משוכללת שהותקנה במצפור). בהמשך המסלול ניתן להגיע למפל נוסף בגובה של כעשרים מטרים, אשר גם הוא מבוסס על הספקם של גשמי החורף. בין אם מדובר בעונה רטובה או יבשה, הביקור בשמורת גמלא ובמפליה הוא מיוחד ומגוון.
המפל הגבוה בארץ | צילום: יוחאי כורם
המפל השחור והמפל הלבן בנחל אלעל
בדרום רמת הגולן נמצאת שמורת הטבע של נחל אלעל ובה מצויים שני מפלים מיוחדים ושונים בנוף המפלים בצפון. את שמותיהם קיבלו המפלים מצבעיהם של סלעי הבזלת השחורים והגיר הלבנים. כמו בשאר מפלי רמת הגולן, גם בתחתית מפלים אלו, ניתן לרחוץ במימיהן הקרירים של הבריכות המזמינות. גובהו של ה"מפל הלבן" הוא כ- 15 מטרים והבריכה שתחתיו מוקפת בעצי הרדוף וערבה, העוטפים בצילם את הבריכה הגדולה והנעימה.
המפל הנוסף בנחל, הלא הוא ה"מפל השחור", אשר מימיו נופלים מגובה של שמונה מטרים, לתוך בריכה טבעית ויפה, המוקפת גם היא בשפע של צמחייה מוריקה ומגוונת. זוהי נקודה עצירה ומנוחה מומלצת ביותר לאורך מסלול מיוחד זה. לאורך המסלול קיימות הסתעפויות שבילים שונות, המשלבות את נופי דרום הרמה והכנרת עם נופי הנחל והמפלים הייחודיים שבו.
המפל הלבן | צילום: בר ארצי
מפלי פרוד
מתחת לאף של הר מירון נמצאים מפלי פרוד. מהקסם שלהם אפשר ליהנות בחורף, אחרי הגשמים, אז היער המוצל הופך לתמונה מהגלויות, כשהמפלים זורמים בתוך היער. הליכה במסלול קליל בשבילי היער תיתן לכם תחושה שאתם מטיילים ביער אירופאי. אל תפספסו את החוויה!
מפלי פרוד | צילום: אודי ניצן
מפל הזוויתן (הנחושת)
מפל הנחושת, המוכר יותר בשמו מפל הזוויתן, נופל בנחל הנקרא באותו השם והינו מהארוכים שבנחלי הגולן – 19 ק”מ אורכו. נחל הזוויתן קיבל את שמו בשל התפניות החדות שהוא פונה בדרכו בין סלעי הבזלת. הביקור במפל הוא חלק ממסלול הטיול בחלקו העליון של הנחל. הזוויתן זורם כל השנה ועובר בין סלעי הבזלת השחורים (שבקיץ נעשים מאוד חמים), מימיו קרירים מאוד, ואין ספק שזהו אחד המסלולים הטובים (והרטובים) ביותר לימות הקיץ החמים. במהלך המסלול תגיעו אל נקודת התצפית שמעל למפל, הנופל מגובה של כ-28 מטרים.
צפו בטיול במסלול:
מפל התנור
המפל, שגובהו כ-30 מטרים והבריכה היפהפייה שתחתיו, נמצאים במסלול הנעים והנוח שבשמורת נחל עיון. צניחת מימיו של המפל יצרה שחיקה מסקרנת בסלע הגיר וזו נראית כבצורת ארובת תנור. הנחל הצפוני שוכן בקרבת המושבה מטולה ובנתיבו זורמים עוד ארבעה מפלים נוספים בגבהים שונים, כשביניהם: מפל עיון (9 מטרים), מפל הטחנה (21 מטרים) ומפל האשד (העליון - 9.5 מטרים, התחתון - 5 מטרים).
מכיוון שמדובר באחד האזורים הגשומים במדינה, הזרימה בנחל עיון לאורך החורף היא חזקה במיוחד והופכת את מסלול ההליכה והנוף הנשקף ממנו, לאטרקטיביים במיוחד במסלולי מפלים בצפון.
מפל התנור | צילום: יוחאי כורם
תכנים נוספים על טיול בצפון שיעניינו אותך:
היי,
מה תרצה לכתוב על "מפלים בצפון: 7 המלצות צפוניות לאחת התופעות היפות בטבע!"?