שנה חדשה הגיעה ואיתה גם פעילות ספירת הציפורים השנתית- פעילות שמירת טבע שמזמינה את הציבור להשתתף, לתעד ולספור ציפורים במשך 10 דקות בלבד ובכך לתרום לטבע ולתחום הצפרות בישראל.

השנה תתקיים ספירת הציפורים השנתית בפעם ה-19! הספירה הגדולה נערכת בכל שנה בחודש ינואר והיא יוזמה נפלאה של המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר ובגינה בשיתוף החברה להגנת הטבע והמרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט אוניברסיטת תל אביב שמזמינים את הציבור לקחת חלק במחקר מדעי פעיל וארוך טווח שמטרתו היא מעקב אחר אוכלוסיות הציפורים בארץ ושמירתן; על כן כולם מוזמנים ומוזמנות להצטרף לספירה הגדולה שאותה ניתן לעשות בקלות בכל מקום בארץ, בין אם בתחומי עיר או יישוב בפארק, גינה או אפילו מרפסת.    

צופית בוהקתצופית בוהקת | צילום: אבי בלומן

תומר גויטע, מנהל המרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט: "אנחנו שמחים להמשיך את המסורת ולהזמין את הציבור הרחב לקחת חלק בספירת הציפורים השנתית. הסיוע של הציבור באיתור ודיווח על מיני ציפורים הנמצאות באזורי מגורים מהווה עבורנו, בקהילה המדעית, ״מכפיל כוח״ והנתונים יוכלו לסייע בעתיד למחקר מדעי בנושא. כוחו של מדע אזרחי בקידום ממשי של מחקרים. לכן הוא חשוב מעין כמוהו ואנחנו מזמינים את הציבור לקחת חלק בספירה״. 

ד"ר נירית לביא אלון, רכזת מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע: "ספירת הציפורים מתרחשת כבר 19 שנה ומאפשרת לנו לראות מגמות ושינויים באוכלוסיית הציפורים ביישובי אדם. בכל שנה אנחנו משפרים את הכלים העומדים לרשות הציבור לשם הגברת יכולת זיהוי הציפורים, ובפרט למנוע בלבול בין מינים דומים. השנה פותחו מדריך חדש לזיהוי ציפורים ומשחקים שונים, שאותם אפשר למצוא באתר ספירת הציפורים. אנחנו מציעים לציבור הישראלי לצאת לטבע הקרוב לבית, לנשום קצת שפיות וליהנות מהפריחה, הנופים והציפורים. בימים כאלו, הטבע מחזיר את כולנו לשפיות וכמה שעות בטבע מכניסות לנו אוויר לריאות״.

שלומית ליפשיץ, מובילת יוזמת טיפוח ציפורי הבר בחצר ומייסדת מיזם הספירה: ״ספירת הציפורים היא פעילות מהנה, שגורמת לנו להבחין בטבע שלידנו. בעשר הדקות שאנו עומדים וצופים ליד הבית אנו מופתעים לגלות עולם שלם של יצורים וקולות שלא היינו מודעים אליו, שקיים ממש מתחת לאף שלנו.  ובנוסף, אנחנו תורמים למדע ולשמירת הטבע בישראל״.

שלדג לבן חזהשלדג לבן חזה | צילום: נטע מייזלס

מה צריך לעשות לפני שמצטרפים לספירת הציפורים?

לפני הספירה יש להוריד את אפליקציית Ebird שבעזרתה תדווחו על תצפיות הציפורים שלכם. רצוי להקדיש זמן מראש כדי שתוכלו להתמצא בדיווח באפליקציה לפני תחילת הספירה. כמו כן, מומלץ מאוד להכיר את מיני הציפורים שאותם תפגשו בספירה וניתן לעשות זאת בעזרת סיורי צפרות מקדימים וסיוע בזיהוי הציפורים בעזרת מגדירי צפרות ואפליקציית merlin לקולות ציפורים.

דוכיפת, הציפור הלאומיתדוכיפת, הציפור הלאומית |  צילום: איתן קאופמן 

איך מתבצעת הספירה?

השנה הספירה תתקיים בין התאריכים 15-31/01/2024 (דרך אגב, מוסדות חינוך מוזמנים לדווח במהלך כל חודש ינואר). יש לבחור מיקום לספירה ומומלץ להתמקם בנקודה טובה עם ראות של עד 100 מטר מסביבכם. רצוי מאוד, לשבת מספר דקות לפני תחילת הספירה על מנת שהציפורים יוכלו להתרגל אליכם ולאחר מכן תוכלו להתחיל לספור.

כעת יש להישאר בנקודה שבחרתם במשך 10 דקות מלאות ולדווח באפליקציית EBIRD על כל ציפור שאתם מזהים בצורה וודאית שנמצאת בטווח ה-100 מטר שסביבכם בזמן אמת. הזיהוי מתקבל על בסיס צפייה בציפור או שמיעה, כל עוד זיהוי הציפור נעשה בצורה וודאית. אין לדווח על ציפור שלא זוהתה.

במידת האפשר רצוי ומומלץ לבצע את הספירה ביחד; בין אם בקבוצה, משפחה או חברים כאשר לכולם יש תפקידים שונים כגון תפעול האפליקציה, ווידוא הזיהוי, רישום הספירה וכו' רק לשים לב שיש לציין זאת במספר המשתתפים בדיווח הספירה באפליקציה.

כחל מצויכחל מצוי | צילום: נטע מייזלס

לפרטים נוספים והרשמה באתר המרכז הישראלי למדע אזרחי, באתר החברה להגנת הטבע ובאתר של המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר ובגינה.

לתכנים נוספים שאולי יעניינו אתכם: