מתחם ביאליק מתפרס על-פני הרחובות ביאליק ואידלסון, השוכנים במרכז העיר תל-אביב וטומנים בחובם תרבות, אמנות, סיפורים, אישיים ובנייה אדריכלית במגוון סגנונות, המהווים את נופה של תל-אביב הישנה. לא צריך לנסוע רחוק כדי לדלג בין תקופות, לחזור אחורה בזמן ולהבין מדוע האנשים שחזו ויצרו את התרבות העברית באו לגור כאן, תוכלו לעשות לכם יום בתל אביב הישנה ולפגוש את כל אלו.
על הדרך תוכלו לראות איך בשטח כל-כך קטן קיימים זה לצד זה סגנונות בנייה שונים: מבנים אקלקטיים, כמו בית העיר ובית ביאליק, שנבנו בשנות ה-20’ של המאה הקודמת, בניה בסגנון הבאוהאוס – אדריכלות בסגנון הבינלאומי, מבנים על עמודים שנבנו בשנות ה-30’ עד ה-60’ ולבסוף – הבניה הקבלנית של ימינו.
להכיר את אדריכל התרבות העברית בבית ביאליק
את הטיול כדאי להתחיל ממש מתחילת רחוב ביאליק, תוכלו לפסוע ברחוב, להרים עיניים אל-על ולדמיין איך ביאליק ואשתו מניה, פסעו זה לצד זה עד שהגיעו לביתם, השוכן בהמשך הרחוב. אחרי שתטפסו כמה מדרגות ותכנסו אל בית ביאליק, סביר להניח שלרגע תחשבו שהגעתם אל מרוקו, אך אל דאגה – לא טעיתם בכתובת.
קחו לכם את הזמן להסתובב בקומה הראשונה, הצבעונית והמזמינה, להתרשם מהבית שהפך למוזיאון ספרות ובתוכו תערוכת קבע היסטורית לצד אירועי ספרות בהנחיית סופרים ומשוררים.
אחרי שתלמדו על הערכים המרכזיים של העשייה של ביאליק עשו את דרככם לקומה השניה, שם תוכלו להתעמק ביצירה של ביאליק, לעבור בין החדרים השונים, לשמוע צלילים מוכרים, להתפעל מיופיו וייחודו של חדר הילדים ולראות איך מתקיימים זה לצד זה מורשת תרבותית ועשיה עכשווית ועדכנית.
- איפה: ביאליק 22, תל אביב
- שעות פעילות: שני – חמישי, 9:00-17:00, שישי – שבת, 10:00-14:00
- פרטים נוספים בטלפון 073-782-3301
- למידע נוסף על בית ביאליק »
מאזינים לשירים ולסיפורים בחדר הילדים בבית ביאליק
| צילום: שיר בהר
להתרשם מסגנון הבאוהאוס במוזיאון הבאוהאוס
כמה צעדים מעבר לכביש נמצא מוזיאון הבאוהאוס, השוכן בבניין משופץ השייך לרון לאודר ובנוי בסגנון באוהאוס, הידוע גם בשם הסגנון הבינלאומי, שמזוהה עם אסכולה אמנותית פונקציונלית בתחומי האדריכלות והעיצוב, שפעלה בין סוף שנות ה-20’ של המאה ה-20’ עד שנות ה-70’ של אותה מאה. את הבניין בנה האדריכל שלמה גפשטיין בשנת 1935 עבור משפחת יפה.
המוזיאון פועל בחלל הגלריה של קומת הקרקע, שהפכה ב-2007 למקום משכנה של עמותת “באוהאוס תל אביב”. כאן תוכלו לראות תצוגה יחודית, שמטרתה לחשוף את גווניה השונים של התנועה המודרנית דרך פריטים שימושיים מאוסף פרטי בעיצובם של מורים ותלמידים מבית הספר באוהאוס, שהתפרסמו בשנות ה-20’ וה-30’ של המאה העשרים, כמו: מרסל ברוייר, וולטר גרופיוס, מריאן ברנדט, מיס וון דר רוהה ואחרים.
- איפה: ביאליק 21, תל אביב
- שעות פעילות: רביעי, 11:00-17:00, שבת, 10:00-14:00
- פרטים נוספים בטלפון 072-331-5814
- ניתן לתאם הדרכה וכניסה של קבוצות בתיאום מראש בטלפון, גם בימים שאינם בשעות הפעילות
ללמוד על ההיסטוריה של תל אביב בבית העיר
ושוב –מרחק של כמה צעדים יביאו אתכם אל ככר ביאליק, שבמרכז הרחבה הגדולה שלה ניצבת מזרקה ובסמוך אליה כמה ספספלים מאבן. כדאי לעצור לכמה רגעים, לצלם ולהסתכל סביב. בימים עברו, כשבית העירייה שכן כאן, הכיכר הזו היתה מרכז העיר, כפי שמשמשת כיום ככר רבין. כאן נערכו התכנסויות, פסטיבלים ועצרות, מכאן ליוו נפטרים בדרכם האחרונה אל בית העלמין שנמצא ברחוב טרומפלדור הסמוך. כל מה שהיה חשוב בעיר קרה כאן ומכאן העיר התפתחה.
בית העיר, שהיה משכנו של בית העירייה הישן, משמש כיום כמוזיאון לתרבות אורבנית של תל אביב יפו. מה אפשר לראות כאן? תערוכות מתחלפות של תופעות אורבניות בארץ ובעולם, פרוייקט “העיר הנגלית לעין” המלמד על ההיסטוריה של העיר דרך אלבומים פרטיים של תושבי העיר מתחילת דרכה ועד היום, אפליקציה דיגיטלית המדמה שיטוט בעיר וכוללת סיפורים, אירועים, אישים ומקומות הקשורים לעיר, לשכתו המשוחזרת של מאיר דיזינגוף – ראש העיר הראשון של תל אביב, חדרי עיון וחצר פנימית.
- איפה: ביאליק 27, תל אביב
- שעות פעילות: שני – חמישי, 9:00-17:00, שישי – שבת, 10:00-14:00, ראשון – סגור
- פרטים נוספים בטלפון 073-782-3169
- למידע נוסף על בית העיר »
בית העיר בככר ביאליק | צילום: שיר
בהר
לדפדף בספרי תווים במרכז פליציה בלומנטל למוזיקה
ממש בצמוד נמצא מרכז פליציה בלומנטל למוזיקה, שנבנה בניצוחה של האדריכלית נילי פורטוגלי, על מגרש ביתם של אריה ורבקה שנקר, שתרמו את המבנה לטובת הציבור. משפחת מיזנה – בלומנטל תרמה כסף לקרן תל אביב לפיתוח וכך הפך המבנה למוסד מוזיקלי להנצחת שמה של הפסנתרנית הבינלאומית פליציה בלומנטל.
במרכז שוכנים הספרייה למוזיקה ואולם קונצרטים, שמושבת בשנתיים האחרונות ממופעים בגלל בעיות רישוי עסקים ודיון על שיפוץ עתידי של המבנה. בביקורכם במקום תוכלו להתרשם מהמראה החיצוני של הבניין וגם להכנס לספרייה, שמשמשת בעיקר מוזיקאים מקצועיים. אם אתם מבקרים במקום עם ילדים, הם יוכלו למצוא עיסוק בחדר לפעילות ילדים, שפעיל בשעות הספרייה.
- איפה: ביאליק 26, תל אביב
- שעות פעילות הספרייה: ראשון, שלישי, 9:00-14:00, שני, רביעי, חמישי, 12:00-19:00
- טלפון: 03-6201185
- למידע נוסף על מרכז פליציה בלומנטל למוזיקה »
בניין מרכז פליציה בלומנטל למוזיקה בלילה
| צילום: מרכז פליציה בלומנטל למוזיקה
להתפעל מאמנות בבית ראובן
בהמשך הרחוב, בין עצים עבותים, שוכן מוזיאון האמנות בית ראובן. זה ביתו של הצייר ראובן, שהתגורר כאן עם משפחתו בשנים 1946-1974. בארבע הקומות של הבניין קיימות שתי גלריות המציגות ציורי שמן נבחרים מאוסף המוזיאון. בין העבודות תראו את נופי הארץ והאנשים שחיו בה לצד תערוכות אורחות, סדנת האמן המקורית של ראובן ותצוגה ביוגרפית עם רישומים ומסמכים המגוללים את סיפור חייו המשתלבים בחיי התרבות של תל-אביב. בכל שבת קומת המרתף הופכת לסדנה פעילה לילדים ולהורים. ולבסוף תוכלו גם לצפות בסרט תיעודי על ראובן.
- איפה: ביאליק 14, תל אביב
- שעות פעילות: שני, רביעי – שישי, 10:00-15:00, שלישי, 10:00-20:00, שבת, 11:00-14:00
- פרטים נוספים בטלפון 073-782-4353
- למידע נוסף על בית ראובן »
כך נשמר ביתו של הצייר ראובן והפך למוזיאון
| צילום: בית ראובן
לפתוח את הבוקר בקפה ביאליק
את הטיול שלכם כדאי לפתוח בארוחת בוקר בקפה ביאליק, ששוכן באחד מהמבנים הראשונים של תל-אביב. אם יתמזל מזלכם, תוכלו לראות כאן במאים, אנשי קולנוע וסופרים, שפוקדים את בית הקפה, שהפך למוסד תל אביבי מוכר. בשעות הערב המקום הופך לבמה חיה ליוצרים, זמרים ונגנים, שמנעימים את זמנם של המבקרים ולא פעם זה המקום לפריצת הדרך עבור אמנים לא מוכרים.
עוד פינה לאמנות מוקדשת לציירים ולצלמים, שמציגים את עבודותיהם על קירות בית הקפה. בכל חודש תוכלו לראות את היצירות מתחלפות.
ומה בתפריט? מגוון ארוחות בוקר שמוגשות לכל אורך היום, סלטים, טוסטים, סנדוויצ’ים, מנות ראשונות, עיקריות וכמובן – קינוחים. בגזרת המשקאות – תוכלו לבחור בין משקאות טבעיים, למשקאות קלים, חליטות ומשקאות חמים.
- איפה: ביאליק 2, תל אביב
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 8:00-00:00
- טלפון: 03-6200832
מחפשים היכן לישון בעיר הגדולה? אתם צריכים
להכיר את אברהם הוסטל תל אביב:
בית הארחה שהוא הרבה יותר מרק מקום לינה. באווירה צעירה, עם רופ טופ
משגע, בר מגניב עם אירועים מידי יום ועוד.
לכל הפרטים על אברהם הוסטל תל
אביב >>
ממש בכניסה לרחוב ביאליק תמצאו את בית הקפה
השכונתי | צילום: קפה ביאליק
להתענג על הטעמים במסעדות באזור
באזור מתחם ביאליק ובכרם התימנים הסמוך יש לא מעט מסעדות, שכיף לשבת בהן לארוחה טובה. קבלו רשימה של מסעדות, שהפכו מזמן למוסדות מוכרים:
- בר המנזר – פאב ותיק שמגיש בשרים, פסטות, דגים, מרקים, מנות צמחוניות ומנות מיוחדות. |איפה: אלנבי 60, תל-אביב, טלפון: 03-5173015
- חומוס הכרמל (חומוס מגן דוד) – החומוסיה מעוצבת כבית כנסת עם דגם של ספר תורה, ספרי קודש ומגיני דוד. אחרי שתתפעלו מהעיצוב, אל תשכחו להזמין מנת חומוס טובה עם חמוצים ליד. | איפה: הכרמל 11 (פינת רמב”ם), שוק הכרמל, תל אביב, טלפון: 03-5182844
וככה נראית הדרך לחומוס מגן דוד ולדוכני שוק הכרמל הסמוך:
- הבסטה – המסעדה שסמוכה לשוק הכרמל, על כל המשתמע מכך, לא נראית מזמינה מבחוץ: רעש, שולחנות קטנים, כסאות לא נוחים, אבל האוכל בסגנון הים תיכוני מפצה על כל אלה. | איפה: השומר 4 תל אביב, טלפון: 03-5169234
- גדרה 26 – ביסטרו מקומי, שמגיש מנות שוק על פי היצע חומרי הגלם, שבשוק הכרמל הסמוך. בין המנות תוכלו למצוא קובה, סלטים, מרקים, בשרים, דגים, פירות ים ומנות צמחוניות. | איפה: גדרה 26 תל אביב, טלפון: 03-5100164
- ביר בזאר – לצד מבחר בירות עשיר תוכלו למצוא כאן מנות טבעוניות, צמחוניות, דגים ובשר. | איפה: ישכון 36, שוק הכרמל, תל-אביב, טלפון: 03-5049537
- המטבחון – מסעדה ותיקה המגישה מאכלי עדות ביתיים, כמו: קוסקוס עם ירקות או בשר, גולש הונגרי, ממולאים, לזניה צמחונית ובשרית, מוסקה, שקשוקות ומנות צמחוניות | איפה: רבי עקיבא 18, תל-אביב, טלפון: 03-5163689
- ג’ולי – כאן תמצאו אוכל מצרי המתבשל טרי יום-יום. התפריט שנכתב בגיר על לוח גדול כולל מנות ראשונות, עיקריות ואחרונות, כמו ארטישוק ממולא בבשר, קובה סלק ובסבוסה. | איפה: מל"ן 42, תל-אביב, טלפון: 03-5163689
- גלבי – המקום של ענת – גם כאן תמצאו אוכל ביתי: ממולאים, קוסקוס, מנות חומוס, שקשוקה ואפילו מנות טבעוניות. | איפה: סמטת הכרמל 23, תל-אביב, טלפון: 052-4097455
- שמעון מלך המרקים – גן עדן לאוהבי המרקים. רוב התפריט בנוי על מרקים, בשריים או צמחוניים, אבל תמצאו כאן גם חומוס, סלט ותבשיל דגים מרוקאי. | איפה: יחיא קאפח 28, תל-אביב, טלפון: 03-6205488
לשבת על ספסל בגן מאיר
את שעות הצהריים המאוחרות כדאי לבלות בגן מאיר – ריאה ירוקה באמצע העיר, הקרוי על שם ראש העיר הראשון של העיר – מאיר דיזינגוף. תוכלו לפסוע לאטכם בין השבילים, לשבת לנוח על הספסלים או לתפוס במצלמה את הדגים שבבריכת פרחי המים הגדולה. הילדים שברוחם או שאתכם בחבורה ישמחו להשתעשע בגן השעשועים שכאן.
- איפה: קינג ג’ורג’ 35, תל-אביב
בסיומו של יום תוכלו ללכת לאיבוד ברחובות הסמוכים קינג גורג’ וטשרניחובסקי, להכנס לדיזינגוף סנטר – מרכז הקניות המיתולגוי של תל-אביב, להתקדם אל מרכז העיר ברחוב דיזינגוף ובימי הקיץ לרדת אל חוף הים.
מטיילים במרכז תל-אביב? מצאנו עוד כמה דברים שיעניינו אתכם בסביבה:
היי,
מה תרצה לכתוב על "תל אביב הישנה: טיול בין המבנים הישנים שקמים לתחייה"?