כל המידע על בית ביאליק
בית ביאליק שוכן ברחוב ביאליק בתל-אביב, במתחם התרבות העברית, שנמצא ברחובות ביאליק ואידלסון הסמוך. ביאליק, שנחשב לאדריכל התרבות העברית, הגיע לארץ ישראל בשנת 1924 ובנה כאן את ביתו. את הבית בעל 2 הקומות תכנן האדריכל יוסף מינור, לפי ההנחיות של ביאליק, שהיה מעורב בתכנון הבית ובעיצובו.
אי אפשר שלא להתפעל מהחדשנות, הצבעוניות והייחוד של כל חדר, שתוכנן בקפידה ולא נראה כמו עוד בית, אלא כמו יצירה אמנותית. ביאליק ידע שהבית יהיה פתוח לקהל הרחב ולכן הקומה הראשונה מאוד צבעונית ומזמינה. הקירות צבועים אדום, ירוק וכחול – כולם בגוונים עזים, שלרגע נותנים את התחושה שהגעתם למרוקו.
יצירה מקורית מבצלאל של שנות ה-20
| צילום: שיר בהר
ביאליק: האיש והבית על קצה המזלג
ביאליק הגיעה ארצה בשנת 1924 עם משנה סדורה, שיזם עוד באודסה: לתמוך באמנים ולהקים מוסדות תרבות, שיוכלו להזין את האמנות. מבחינה תרבותית והיסטורית כל האנשים שחזו ויצרו את התרבות העברית באו לגור בתל-אביב, ביניהם – ביאליק. הוא היה איש רב פעלים ועשייה: משורר, מספר, מסאי ונואם, מתרגם, עורך, מו”ל, סופר ילדים, מְכַנֵס, פרשן וחוקר, מחייה הלשון, פטרון התרבות ומורה דרך.
לאחר מותו בשנת 1934, הבית הפך למשכנם של משוררים וסופרים. עם
השנים הוא שינה צורה, שימש גם כספריה להכנת שיעורים לילדים, עד
שהעיריה החליטה להפוך אותו למוזיאון בשנות ה-80. לשם כך הבית שופץ, אך
העיצוב שונה לסגנון מודרניסטי, שלא התאים לאישיות של ביאליק. בשנת
2003 הבית שופץ שוב במטרה
להחזיר את רוח הבית של הנפשות הפועלות בה – ביאליק ומניה. קירות הבית
קולפו עד שנחשפו הצבעים והעיטורים המקוריים, המרצפות שוקמו והבית חזר
למראה קרוב ככל האפשר למקור.
כיום הבית פועל לפי חזונו של ביאליק ומשמש כמוזיאון ספרות ותרבות ובו תערוכת קבע היסטורית הכוללת את החפצים והרהיטים של ביאליק ומניה אשתו, היצירה של ביאליק לכל סוגיה, חדרי הבית ופינת סיפור לילדים. בנוסף מידי שבוע מתקיימים במקום אירועי ספרות, בתמיכת משרד התרבות, בהנחיית סופרים ומשוררים, חלקם מוכרים וחלקם בתחילת דרכם. כך מתקיימת במקום גם מורשת תרבותית וגם עשייה עכשווית ועדכנית.
הקומה הראשונה
מיד בכניסה, בקיר הצבוע כחול, בו עמודים עם אריחי קרמיקה צבעוניים, תוכלו לראות יצירה מקורית מבצלאל של שנות ה-20: שנים-עשר המזלות ולצידן מדליה המייצגת את הרוח העברית המתחדשת, הכתובה באותיות עבריות, מול המטבע של יהודה הקדומה, הכתובה באותיות לטיניות.
בקיר הכחול ממול תוכלו לקרוא על 12 הערכים המרכזיים של העשייה של ביאליק ובהמשך כשתגיעו לקומה השניה – תוכלו לראות כיצד ביאליק מימש אותם בפועל.
בקומה זו תוכלו לראות גם את חדר האוכל, החדר הירוק, ששימש לאירוח. בדרככם לקומה השניה, תעלו בגרם מדרגות לולייני, שקירותיו צבועים באדום בוהק ובנישות דמויות חלון ניצבות דמויותיהם של ביאליק ומניה – תוספת מאוחרת, רק לאחר השיפוץ השני.
כאן אירח ביאליק לא רק סופרים ואנשי רוח |
צילום: שיר בהר
הקומה השניה
בקומה הזו תוכלו להתעמק ביצירתו של ביאליק, לעבור בין חדר העבודה, לסיפריה ולחדר הילדים.
היצירה של ביאליק
בחלל המרכזי של הקומה השניה עומדות לרשותכם עמדות מחשב, שם תוכלו להתעמק בתוכן היצירה או לדפדף בין כתבי היד של ביאליק, השוכנים במגירות המסודרות בהתאם לנושאים: שירי ציון והמנונים, שירי חזון וזעם, שירים אישיים, שירי טבע, שירי ילדים, שירי עם, שירי בית המדרש, טיוטות שירה, שירים גנוזים ותרגומים לשירת ביאליק.
חדר הילדים
בחדר הזה גם המבוגרים הופכים לילדים. גם אם אתם לא מגיעים עם ילדים, בוודאי תהנו לפתוח את הארוניות המאויירות של גוטמן, שם מחכה לכם הפתעה – מאחורי כל איור, צלילי השיר המאוייר ולצידו מילות השיר.
בקיר ממול תוכלו לראות עבודות עץ בתלת מימד, המתארות קטע מיצירות ילדים, ולידן הספרים בהם מופיעות היצירות. הילדים יכולים לשבת על פופים ולהאזין לשירים ולסיפורים או לשמוע את הסיפור בקולם של ההורים.
מאזינים לשירים ולסיפורים בחדר הילדים
| צילום: שיר בהר
חדר העבודה
נשאר דומה למה שהיה – תוכלו לראות זאת על גבי לוח הזכוכית הנמצא בחדר ועליו מופיע הרישום המקורי של החפצים, שהיו בחדר.
הספריה
הספריה של ביאליק עמוסה ספרים. כאן תוכלו לראות זה לצד זה את כל תחומי המדע, התורה והיהדות בעברית ובשפות זרות.
מידע חיוני
- שעות הפעילות: שני – חמישי, 9:00-17:00, שישי – שבת, 10:00-14:00
- עלות: מבוגר: 20 ₪, ילד: 10 ₪
- במקום מתקיימים אירועי ספרות ופעילויות לילדים, לפרטים נוספים לחצו כאן »
- ניתן לתאם סיורים מודרכים לקבוצה של מינימום 15 משתתפים בטלפון 03-5254530, 03-5253403
היי,
מה תרצה לכתוב על בית ביאליק?