ברובע היהודי בירושלים טיילתי לא מעט פעמים, גם בסיור עצמאי וגם בסיורים מודרכים, באור יום, בשעות בין ערביים ובערב – כשהעיר מוארת והסמטאות הציוריות מקבלות עוד גוונים קסומים. בכל פעם גיליתי צדדים אחרים שלה ושמעתי עוד סיפורים. הפעם יצאתי להכיר את המקומות הפחות מוכרים ברובע היהודי בירושלים ושוב גיליתי עולמות רחוקים ומיוחדים, סיפורים מרתקים ואנשים שהאידיאולוגיה הובילה אותם למעשי גבורה.
לחזור 80 שנה בזמן: בית פלוגת הכותל
הסיפור ההיסטורי שעומד מאחורי בית פלוגת הכותל מתחיל בשנת 1928 כשהבריטים הגבילו את הקיום היהודי בארץ ישראל ואסרו על תקיעת שופר ליד הכותל המערבי בטענה שהתקיעה פוגעת בקודשי האיסלאם. צעירי תנועת בית”ר לקחו עליהם משימה לא קלה – להגניב את השופר לכותל המערבי וכך לאפשר ליהודים מידי שנה לקיים את אחת המצוות של יום כיפור. הם יצאו למשימה למרות הידיעה שהבריטים יעצרו ויאסרו אותם, אך מבחינתם המטרה הצדיקה את המעשים. הבריטים שהתייחסו אליהם כמפירי חוק ערכו חיפושים בבית הפלוגה וגם הזהירו אותם לא להניף את דגל הלאום.
מה גרם לבריטים לסגור את בית הפלוגה? כדאי לבוא ולראות במוזיאון! הסיפור מוצג בגובה העיניים, בצורה כל-כך חוויתית ומיוחדת, מתובלת בהומור ובשפה קלילה, כך שגם צעירים ישאבו אל תוך סיפור הגבורה והחיים בצל סכנה מתמשכת לצד מאסרים ועימותים עם האוכלוסיה הערבית והשלטון הבריטי. 80 שנה אחרי שהבריטים סגרו את בית פלוגת הכותל בצו של הנציב הבריטי, אפשר עכשיו לשמוע את סיפורה של פלוגת הכותל, חבריה הצעירים של תנועת בית”ר, ששמרו על הכותל המערבי בתקופת שלטון הבריטים בארץ.
- כתובת: רחוב היהודים פינת פלוגת הכותל, הרובע היהודי, ירושלים
- שעות פעילות: ראשון – שישי, 9:00-17:00, בתיאום מראש בלבד
- למידע נוסף על בית פלוגת הכותל »
בית פלוגת הכותל | צילום: משה כהן
לקפוץ למרד הגדול: מוזיאון הבית השרוף בית קתרוס
מוזיאון הבית השרוף בית קתרוס יחזיר אתכם אל ירושלים של ימי בית שני, לתקופה של המרד הגדול וחורבן בית המקדש השני. המוזיאון שעבר לאחרונה שיפוץ יסודי הוא שריד של בית המגורים של משפחת קתרוס – אחת מ-24 משפחות כהונה שעבדו במקדש בימי הבית השני. בית המשפחה נמצא במהלך חפירות ארכיאולוגיות, שחשפו שכונת פאר בעיר העליונה של ירושלים, שנשרפה בשנת 70 לספירה.
את סיפור המשפחה, חיי היהודים בעיר ופלישת הרומאים תוכלו להכיר דרך מיצג אור קולי, המציג את הפערים החברתיים בין היהודים, את היחס של הכהנים הגדולים לעבודות הקודש בבית המקדש ואת הסיבות שהובילו את הקנאים לשאוף לחירות. גם את הפריטים והשרידים הארכיאולוגיים, שנמצאו במקום במהלך החפירות אפשר לראות מסביב. ביניהם כדים גדולים, משקולות, מכתש ועלי, קערות וספלי מדידה.
- כתובת: תפארת ישראל 13, הרובע היהודי, ירושלים
- טלפון: 073-782-3369
- למידע נוסף על מוזיאון הבית השרוף בית קתרוס »
הסיפור ההיסטורי בין שרידים ארכיאולוגיים בבית
השרוף | צילום: שיר בהר
כך תהיו דוד וגוליית ליום אחד: לחיות את התנ”ך
אחרי שספגתם לא מעט היסטוריה, הגיע הזמן לחזור בזמן, אל תקופת התנ”ך דרך משחק תפקידים. במרכז לחיות את התנ"ך מציעים לכם להכנס לסצנה מתוך אחד מסיפורי התנ”ך המוכרים – דוד וגוליית, רות ובועז, משה בתיבה, המרגלים ואשכול הענבים, הכהנים בבית המקדש או סיפור המגילה.
ואיך נכנסים לדמות? לרשותכם מלתחה עשירה בבגדים מעוצבים ברוח התקופה, אקססוריז תואמים ואביזרים משלימים. בשלב הבא, פורסים לכם רקע מתאים לסיפור והמצלמה נכנסת לפעולה. כמה קליקים להנצחת הרגע ויש לכם תמונה למזכרת. מתאים לכל המשפחה, לקבוצת חברים וגם כהפעלה קבוצתית.
- כתובת: חב"ד 58, הרובע היהודי, ירושלים
- למידע נוסף על לחיות את התנ”ך »
וככה נכנסים לדמויות מתקופת התנ”ך:
סיפור חייו: מרכז מורשת מנחם בגין
לא היו לי הרבה ציפיות לפני שנכנסתי למרכז מורשת מנחם בגין. הרי זו לא פעם ראשונה שלי במוזיאון וגם בכזה שלא מציג רק אוסף תמונות ופסלים. יצאתי מכאן עם הרבה חומר למחשבה ועם הבנה, שמדובר במנהיג אחר, מדור של נפילים, כזה שכבר מזמן לא היה לנו כאן – וממש בלי קשר לפוליטיקה, ימין ושמאל.
את המסע במוזיאון עוברים בהדרכה צמודה בלבד. הכל התחיל אי שם באירופה, שם גדל והתחנך בגין וממשיך במסלול העובר בסך הכל בארבע מתחנות חייו. כאן תשמעו וגם תראו מה היה בתקופת האצ”ל, 29 שנים כח”כ באופוזיציה המוביל את תנועת חירות והתחנה האחרונה – כראש הממשלה.
מה שמייחד את הביקור במוזיאון הוא שכל תקופה מעוצבת בהתאם לאירוע המרכזי בה וכוללת מייצגים, פס קול, תמונות, פריטים מקוריים, שיחזורים, סרטים ותאורה שמכניסה אל האווירה המתאימה.
- כתובת: ש.א נכון 6, ירושלים (בין גן הפעמון לסינמטק)
- טלפון: 073-782-3826
- למידע נוסף על מרכז מורשת מנחם בגין »
בעקבות ראש ממשלת ישראל מנחם בגין | צילום:
מרכז מורשת מנחם בגין
להציץ למורשת מגורשי ספרד: בתי הכנסת הספרדים
במפלס נמוך מגובה הרחוב שוכנים ארבעה בתי כנסת ספרדיים. כולם נבנו במאות ה-16 וה-17 ומציגים ארכיטקטורה, רהיטים ולא מעט סיפורים. קחו למשל את בית הכנסת אליהו הנביא, שעל פי האגדה קיבל את שמו הודות לנס שהתרחש באחד מימות הכיפור כשהיה חסר אדם אחד להשלמת מניין לתפילה. בכל פעם שהמתפללים החלו בתפילה, נכנס לבית הכנסת יהודי מזוקן, שנעלם בסופה. הם היו חייבים להבין את פשר העניין ואחרי מעט בירורים הבינו שזה היה אליהו הנביא.
עוד במתחם – בית הכנסת על שם רבן יוחנן בן זכאי, שהנהיג את העם אחרי חורבן בית שני, בית הכנסת האמצעי שקיבל את שמו פשוט הודות למיקומו ובית הכנסת האיסטנבולי, שבנו יוצאי תורכיה ומשמש את כל עדות ספרד.
- כתובת: משמרות הכהונה 2, ירושלים
ארכיטקטורה וריהוט בבית כנסת ספרדי | צילום: ירושלים שמחה
רוצים לראות את כל האטרקציות האלה ועוד במחיר מוזל? קנו את כרטיס JTicket, שמגיע טעון עם שמונה אטרקציות ברובע. רכישת הכרטיס מאפשרת לכם לבקר בארבעה אתרים מתוכם – לבחירתכם. ומה שכיף – אתם לא צריכים לבחור מראש, אלא להגיע לאתרים עצמם בפרק זמן של שבועיים מיום הפעלת הכרטיס.
גם אם עדיין לא סיירתם ברובע היהודי וגם אם אתם רוצים לטייל ברובע בצורה יותר מסודרת, תוכלו להכיר את הרובע היהודי ממש מקרוב ולשלב עם המקומות הפחות מוכרים.
עשינו לכם חשק לטייל בירושלים? מצאנו עוד כמה מסלולי טיול שיכולים לעניין אתכם:
היי,
מה תרצה לכתוב על "5 המקומות ברובע היהודי שכנראה לא שמעתם עליהם ותרצו להכיר"?