שימו לב: אומנם אזור דרום הכנרת מסווג כאזור ירוק נכון לתאריך 27/12/23 אבל לפני היציאה לטיול יש לבדוק את הנחיות פיקוד העורף בהתאם למצב.

1. נחל מיצר: נוף וטבע קסומים בייחוד בימי החורף

בין סלעי בזלת וקירטון, אי שם בדרום הגולן, מתחבא לו נחל וגם מפל. לפני שאתם יוצאים לדרך, תצטרכו להחליט אם תצעדו במסלול הלוך ושוב או שתשאירו רכב בנקודת הסיום, כיוון שהמסלול לא מעגלי. נחל מיצר, אחד מיובלי הירמוך, מתחיל ליד שרידי הכפר הסורי הנטוש אל-יאקוצה, שהיום שוכן שם קיבוץ מיצר.

אחרי שתעברו את גדר הבקר ולא תשכחו לסגור אותה, תעצרו לרגע ליהנות מהמראה המרהיב של דרום הרמה. אחרי שהצטיידתם במראות מרהיבים, תוכלו לצעוד ברמה מישורית בין פרחים עונתיים, עד שכעבור כקילומטר אחד תגיעו לירידה די תלולה לכיוון נחל ברבארה.

בהמשך הדרך, אחרי הירידה, הצמחייה סביב משתנה - צמחי מים, עצי אלון תבור ואלה אטלנטית וגם חרובים וכליל החורש. אחרי הליכה של כ-2 ק”מ באפיק הנחל, השביל מתחיל לטפס בעלייה לא קשה ולא ארוכה, שתביא אתכם לכביש שמגיע ממבוא חמה. עוד קצת מאמץ ותגיעו למורד הנחל ולאחריו – הפתעה – מפל שגובהו תשעה מטרים הנופל לבריכה.

  • איך מגיעים: תחילת המסלול על כביש 98, כ-2 קילומטרים מדרום לקיבוץ אפיק. תוכלו להגיע באחת משתי דרכים. הראשונה: כ-2.5 ק”מ אחרי שעוברים את כפר חרוב מצד ימין לפנות שמאלה לדרך עפר וסימון שבילים כחול של שמורת טבע. כמה מטרים אחרי הפנייה מחנים את הרכב ליד גדר הבקר. השנייה: לטפס מצומת כרסי בכביש 789 על שפת הכנרת עד לצומת אפיק ושם לפנות ימינה. 2 ק”מ אחרי הפנייה תראו את הכניסה למסלול בצד שמאל.
  • השארת רכב שני: במורד הנחל. הגישה לשם לא תמיד הכי נוחה אבל אפשרית לכל רכב אם נוסעים לאט. מנקודת ההתחלה נוסעים דרומה בכביש 98. כ-1.5 ק"מ אחרי הפנייה לכפר חרוב, פונים שמאלה לדרך עפר. אם לא רואים אותה ניתן להמשיך ולהיכנס לקיבוץ מבוא חמה. נוסעים עם שביל העפר ישר עד שמגיעים לירידה לא פשוטה לכיוון הנחל – יש לנסוע בזהירות. לאחר כ-2 ק"מ מגיעים לחיבור עם השביל הכחול מצד ימין. ממשיכים עוד כ-0.5 ק"מ בירידה בכביש, עד לנקודה שבה שוב מתפצל מהכביש סימון שבילים כחול לעבר הנחל והמפל. כאן משאירים את הרכב וחוזרים ברכב נוסף לתחילת המסלול.
  • למי מתאים: לכל המשפחה, למרות שכולל ירידה די תלולה. לא מתאים לכלבים.
  • למסלול טיול בנחל מיצר » 

נחל מיצר
המסלול בנחל מיצר| צילום: ארז דגן

2. שמורת נוב: פרחים נדירים כל החורף והאביב

בדרום רמת הגולן, בסמוך לישוב נוב נמצאת שמורת נוב ובה אחו יפהפה ורחב ידיים. אזור ייחודי זה מוצף במים כל שנה בעונת החורף בשל נביעות קטנות שבשטחו. תנאי השטח הייחודיים יצרו ביצות המהוות בית גידול למגוון צמחים נדירים, מה שהפך את המקום לשמורה ולגן עדן עבור חובבי הפרחים.

לאורך כל חודש ינואר תוכלו למצוא פה אלפי נרקיסים, שסוף סוף מצדיקים את שמם כמלכי הביצה. הריח הנעים שלהם מופץ לכל עבר והופך את הביקור כאן להנאה אמיתית, רק אל תשכחו מגפיים - הבוץ עמוק. בהמשך החורף, לקראת אמצע פברואר ותחילת מרץ, הנרקיסים מתחלפים באירוס הביצות הייחודי שנתן לשמורה את שמה. האירוסים הצהובים מרשימים מאוד והם פורחים לצד כלניות אדומות. באפריל השמורה מתמלאת בפרחי עריוני צהוב.

אוהבים נרקיסים? בואו לגלות את כל מוקדי הפריחה של הנרקיסים בעונת החורף » 

  • איך מגיעים: שימו בוויז “שמורת אירוס הביצות נוב” והחנו את הרכבים בשביל העפר.
  • למי מתאים: חובבי פרחים ומשפחות עם ילדים (לא מתאים לעגלות). הטיול מעגלי וקל מאוד, רק לצאת מהרכב ולהסתובב. כמובן שכל הפרחים מוגנים ואין לקטוף אותם.
  • למסלול טיול בשמורת נוב » 

הנרקיסים מפיצים את ריחם לכל ערב | צילום: יוחאי כורם
הנרקיסים מפיצים את ריחם לכל עבר | צילום: יוחאי כורם

3. פק"ל קפה בבריכה הנסתרת של נחל רקת

בחורף לא הכי נעים לטבול בכנרת, אבל להגיע לכאן לקראת שקיעה לפק"ל קפה תמיד כיף - בטח ובטח אם זה מול בריכת מים סודית שמעט מכירים. סעו על כביש 90, עברו את מתחם YMCA והשאירו את הרכב בחנייה שם. למרות שהמקום מגודר הולכי רגל בלבד יכולים לעבור בשער. כנסו דרך השער ולכו עם השביל לעבר עצי האקליפטוס ואל מקורות המים של הנחל. הבריכה הגדולה של נחל רקת נמצאת שם ותוכלו לזהות אותה לפי מפל קטן שנופל אליה.

בחורף גשום הזרימה בנחל רקת חזקה במיוחד! המסלול המלא של נחל רקת מתחיל באזור כפר חיטים ומסתיים בכנרת.

  • איך מגיעים: שימו בוויז מתחם YMCA 
  • למי מתאים: לכולם

4. גן לאומי כפר נחום: טיול חורפי אל ערש הנצרות

טיול בגן הלאומי של כפר נחום יספק לכם מספיק מקומות מקורים וחמימים גם אם הגעתם ביום גשום. מדובר באתר מרתק ומלא בהיסטוריה, שכן ישו קבע כאן את מרכז פעילותו במשך מספר שנים לאחר שעזב את נצרת, וארבעה מ-12 שליחיו התגוררו במקום. כיום בגן הלאומי ישנן שתי כנסיות עתיקות, בית כנסת מהמאה ה-4, אמפיתאטרון ואפילו טיילת סלולה באורך 3.5 קילומטר לחוף הכנרת.

התחילו את הביקור שלכם בכנסיית 12 השליחים, כנסייה יוונית אורתודוקסית עם 12 כיפות ורודות-אדומות, שבולטת במרחב ובתוכה ציורי קיר מרשימים עם סיפורים על חייו של ישו ונביאי הברית הישנה. בשנים האחרונות, החל מאמצע חודש ינואר, צליינים מגיעים ועורכים את מנהג הטבילה בכנרת בחג ההתגלות.

במרחק 150 מטרים משם נמצאת כנסיית פטרוס הקדוש. זו כנסייה נוצרית קתולית שהוקמה על שרידי כנסייה עתיקה ונחשבת לבית הכנסייה הראשון בעולם ולביתו של השליח פטרוס הקדוש. המשיכו אל בית הכנסת של כפר נחום, מבנה שהוקם במאה הרביעית לספירה ועבר שיחזור מפואר. כאן מעניין להקיף את המבנה ברגל ולראות את העיטורים היפים שגולפו עליו הכוללים צורות גיאומטריות, צמחים ובעלי חיים וכן אלמנטים הקשורים ליהדות כמו מנורה עם שבעה קנים ושופר.

  • איך מגיעים: שימו בוויז גן לאומי כפר נחום. הכניסה בתשלום. 
  • למי מתאים: לכולם

5. מצוק הארבל: מסלול מעגלי באקסטרים

המסלול המעגלי של הר הארבל אמנם קצר מבחינת הליכה, מדובר רק ב-2.5 קילומטרים, אבל תוואי הדרך כאן יספק לכם אתגרים וטיפוסים שיגרמו לכם לסיים את המסלול הזה תוך שלוש – ארבע שעות. השאירו את הרכב בחניון שמורת הר הארבל, המסלול מתחיל בעלייה קלה אל מצפור חרוב המסומן בשחור.

אחרי קפה קצר במצפור חרוב, עם התצפית הכי יפה, שיש באגן הכנרת – המסלול מתחיל. תצטרכו לחזור טיפה אחורה אל נקודת הפיצול עם השביל המסומן בירוק, איתו יורדים את המצוק עד למצפור הר ניתאי. המצפור הזה גם מרשים, אבל הוא בעיקר נקודת ציון כי ממנו המסלול הופך אדום ומתחיל להיות מאתגר.

הטיפוס המפורסם של מצוק הארבל כולל שימוש ביתדים ובכבלים בשיפוע תלול בצורה מכובדת - מול נוף עוצר נשימה. בסוף הירידה, שיכולה להיות איטית בימים עמוסים במבקרים, מומלץ לבקר גם בתוך המערות הקארסטיות ובמצודה הערבית. אחרי המערות חפשו שוב את הסימון של השביל השחור, שייקח אתכם בחזרה לחניון מהצד השני של המצוק. העלייה מתבצעת גם היא בטיפוס עם יתדות אך בשיפוע מתון יותר, עד שתגיעו בחזרה למצפור חרוב.

לטפס על מצוק הארבל | צילום: יוחאי כורם
לטפס על מצוק הארבל | צילום: יוחאי כורם

6. עין תאופיק: מעיין ציורי כמו באגדות ביער מבוא חמה

את הדרך למעיין הקטנטן עין תאופיק תעשו תוך כדי חציית גשר עץ קטנטן. אבל קודם עליכם לצאת לטיול קצרצר באזור של כרבע שעה, כי אי אפשר להגיע למקום עם רכב. לשם כך עליכם ללכת בשבילים עד הכפר הסורי הנטוש תאופיק. כשתגיעו אל חורשת האקליפטוסים סימן שהגעתם למקום הנכון. כאן תראו איך מי המעיין זורמים בתעלות מסודרות.

מומלץ להצטייד מראש בסל פיקניק, למצוא פינת חמד משופעת צל או לשבת סמוך לאחד משולחנות הפיקניק שפזורים במקום, ולעצור לארוחה קלילה תוך כדי שאתם צופים לנוף הכנרת.

ואם תשמעו כאלה שמכנים את המעיין בשם עין עוקב, תדעו שהם מכנים אותו בשם פונדק דרכים קדום, ששכן כאן ונקרא ח’אן אל-עקבה – דרך המעבר מעקבה לכנרת ולעכו דרך הגליל התחתון.

  • איך מגיעים: מצומת צמח סעו מזרחה בכביש 92, בצומת מעגן המשיכו ישר לכביש 98 לכיוון חמת גדר. מהצומת סעו כ-6.5 ק"מ עד למפגש עם כביש 7599 (שמוביל לחמת גדר), המשיכו בכביש 98 עד פנייה חדה שמאלה, שם תתחילו לטפס צפונה לכיוון מבוא חמה. לאחר כ-3.7 ק"מ פנו שמאלה לכיוון יער מבוא חמה, המשיכו ישר עם השילוט לשביל הגולן, פנו ימינה ולאחר כ-0.5 ק"מ תגיעו לחניון יער מבוא חמה, שלידו נמצא עין תאופיק. או הכי פשוט – שימו בוויז עין תאופיק, הכניסה חינמית
  • למי מתאים: לכולם
  • למידע נוסף על עין תאופיק » 

תמונה מתוך אתר למטייל בישראל (טיולי)
עין תאופיק | צילום: אישחדש

לתשומת לבכם: המסלולים הינם בגדר המלצה בלבד. חשוב להתעדכן בתנאי מזג האוויר בטרם היציאה ולנהוג באחריות.
 

לתחילת הכתבה