1. גן לאומי תל דור 

מדרום לשמורת הטבע חוף דור הבונים האהובה הכשירה רשות הטבע והגנים את האתר החדש גן לאומי תל דור, המתאים לביקור גם בחורף וגם בקיץ. בכניסה לאתר חנייה ומערך כניסה מודרני המספק את כל השירותים הנדרשים למבקרים. האתר עדיין נמצא בשלבי פיתוח, אך עם פתיחתו תוכלו ליהנות כאן מחוף ים עם מפרצים קסומים, תל ארכיאולוגי ונוף מרהיב. בהמשך מתוכננת בו פעילות שיט קייאקים וצלילה.

באתר מרכז מבקרים עם רחבה מוצלת ממנו יוצאים ואליו חוזרים שביל הרכס ושביל החוף. את המסלול הרגלי בשביל הרכס הנגישו גם לנכים. לאורך שביל הרכס ישנם מצפורי נוף המשקיפים על המפרצים המרהיבים והשרידים הארכיאולוגיים של תל דור.

שביל החוף אתגרי יותר, במפגש של סלעי הכורכר עם קו המים. הוא צמוד למים ועובר בגבול בין החוף והים דרך שרידים ארכיאולוגיים ותופעות טבע המשולבות בסלעי הכורכר, בחול ובים. 

גן לאומי תל דור | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

גן לאומי תל דור | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

2. אתר לאומי חאן שער הגיא 

האתר הלאומי חאן שער הגיא נחנך רשמית בכ"ט בנובמבר השנה – 29.11.2020 כאתר המנציח את מורשת מבקיעי הדרך ומלווי השיירות לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות. באתר מרכז מורשת חדיש החושף את המבקרים בדרך חוויתית לסיפורם של לוחמות ולוחמי הפלמ"ח ולמלווי השיירות, חלקם אזרחים, שפרצו את הדרך לירושלים הנצורה.

בתום עבודות התשתית, שצפויות להסתיים בינואר – פברואר 2021, תוכלו לצאת למסע מיוחד, חלקו אינטראקטיבי, במרכז המורשת. התכוננו לחוויה מרתקת.

חאן שער הגיא | צילום: שיר בהר

אתר לאומי חאן שער הגיא | צילום: שיר בהר

3. גן לאומי תל לכיש  

אחרי עבודה מאומצת של כשבע שנים, גן לאומי תל לכיש צפוי להיפתח בשנת 2021 ולהציג במרכז מבקרים חדיש את הקרב בו סנחריב מלך אשור כבש את לכיש. כל זאת באמצעות העתקים של תבליטים, שהתגלו בארמון נינווה. אחרי שתראו איך הסיפור ההיסטורי קורם עור וגידים לנגד עיניכם באמצעים מתקדמים, תוזמנו לעלות לתל ולחוות את הממצאים, ששרדו בשטח ואת הנוף הנשקף סביב.

מה מיוחד בתל לכיש? זה אתר ארכאולוגי רב שכבתי, אך יש קושי להבין את התקופות השונות בו. הודות להמחשה תלת ממדית על גבי התל והסבר על הקשר בין האתר והמקרא הפלונטר מתחיל להתברר. אטרקציה מעניינת באתר שלא כדאי לפספס היא שורת כסאות של כל מלכי יהודה, שגובה המשענת שלהם קובע את משך הזמן בו מלך כל מלך על יהודה. איך תדעו על איזה כיסא אתם יושבים? על כל כסא פסוק מהמקרא שמציג מלך אחר. 

גן לאומי תל לכיש | צילום: אייל מטרני / רשות הטבע והגנים

גן לאומי תל לכיש | צילום: אייל מטרני / רשות הטבע והגנים

4. מוקדי ביקור חדשים בהרודיון  

האתר ההיסטורי והארכיאולוגי הוותיק והמוכר הרודיון מהווה עדות מרשימה לסיפורו של המלך הורדוס. אל השרידים המרשימים נוספו לאחרונה מוקדי ביקור חדשים, שייחנכו רשמית בקרוב - התיאטרון, חדר האירוח המלכותי של הורדוס, גרם המדרגות העצום ומסדרון הקשתות המפואר. 

גן לאומי הרודיון | צילום: מנו גרינשפן

גן לאומי הרודיון | צילום: מנו גרינשפן

5. גן לאומי צבעי הרמון  

למרות שגן לאומי צבעי הרמון נחנך רשמית בסוף דצמבר 2019, עבודות הפיתוח בו לא הסתיימו והם נמשכו גם בשנת 2020. עד כה עבודה על שיקום המחצבות וציר חדש בין מחשפי סלע מרהיבים, מקווי מים במדבר, סלעים בגוונים שונים, חולות צבעוניים בנוף מדברי, הפכו את הביקור בגן לאומי צבעי הרמון לטיול בנוף מדברי מרהיב.

מה כוללים שלבי הפיתוח שטרם נפתחו לקהל? הקמת מרכז מבקרים הכולל שירותי תיירות לרווחתכם ושימור המערכת התעשייתית של "התנור", שריד מתכת ענק ממפעלי המחצבות שהיו במקום, שתהפוך ל"פיסול סביבתי" בנוף. בסיום העבודות תוכלו לטפס ולטייל בתוך “התנור” ולחוות את ההבדל העצום בין מפעל תעשייתי לכרייה וחציבה, שזיהם ופגע בסביבה בעבר לעומת השיקום, שנעשה באזור. 

גן לאומי צבעי מכתש רמון | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

גן לאומי צבעי מכתש רמון | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

6. מגדל צדק  

גן לאומי מגדל צדק צפוי להפתח בתחילת 2021. הגן רחב ידיים ומציע שבילי הליכה לטיולים רגליים ולרכיבה על אופניים, חוויות ארכיאולוגיות, תצפית מהמבצר הקדום העומד בראש הגבעה וחוויות אקולוגיות של בריכת חורף וצומח מגוון. 

גן לאומי מגדל צדק | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

גן לאומי מגדל צדק | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

7. גן לאומי שבטה

פרויקט חפירות ארכיאולוגיות, שימור, שחזור, פיתוח והמחשה הופכות את גן לאומי שבטה לעיר קדומה במדבר, חיה ותוססת. כל זאת דרך ממצאים ארכיאולוגיים, חקלאות קדומה במדבר, חניון יום ולילה ופעילות מגוונת ביום ובלילה.

עבודות הפיתוח באתר טרם הסתיימו. מה נשאר לעשות? הפיכת הבית ששימש את המשלחת הארכיאולוגית שחפרה באתר למרכז מבקרים, הקמת מערך כניסה לקהל, שימור בריכת מים במצבה המקורי ומילוי בריכה שנייה דרך תעלות מים הפועלות בטכנולוגיה קדומה. 

גן לאומי שבטה | צילום: אורית בורטניק / רשות הטבע והגנים

גן לאומי שבטה | צילום: אורית בורטניק / רשות הטבע והגנים

8. גן לאומי חמת גדר  

אחרי שנים רבות בשלו התנאים לשימור ולפיתוח המרחצאות הרומיים העתיקים בגן לאומי חמת גדר. אחרי עבודות ניקוי ושימור המרחצאות העתיקים, שנעשות בימים אלה, יוכלו לעבור לשלב הבא – הכשרת שביל המקשר בין התיאטרון העתיק, המרחצאות ובית הכנסת העתיק.

בגזרת המרחצאות הרומיים העתיקים העבודות מתחלקות לארבעה שלבים: 1) מסלול יבש לטיול בין העתיקות, 2) שילוב מים "לראותם בלבד" בחלק מהבריכות העתיקות, 3) הקמת מייצג אור וקול, 4) שחזור של בריכה אחת מבין הבריכות העתיקות הכוללת אפשרות שכשוך, שתדמה רחצה בתוך מרחצאות רומיים עתיקים.

בסיום השלב הראשון של העבודות, ממש בשנה הבאה 2021, האתר צפוי להפתח ואתם תוכלו לטייל בין העתיקות, ליהנות מנוף גלילי ולתצפת מהגבעה עליה יושב בית הכנסת העתיק אל נהר הירמוך ואל נקודת המפגש של שלושת הגבולות ישראל, ירדן וסוריה.

גן לאומי חמת גדר | צילום: מזי מגנאזי מוסקוביץ / רשות הטבע והגנים

גן לאומי חמת גדר | צילום: מזי מגנאזי מוסקוביץ / רשות הטבע והגנים

9. גן לאומי עין צנובר

הידעתם שבשטח הבסיס הצבאי צנובר, הנמצא ליד צומת בית המכס בגולן נובע מעיין נפלא, שמקורו בנחל המשושים? לאחר משא ומתן ארוך בין רשות הטבע והגנים ובין צה"ל הוסכם על פינוי חלק מהבסיס לטובת הכשרת השטח לגן לאומי ושמורת טבע – גן לאומי עין צנובר.

בשטח בו מתבצעות עבודות הפיתוח יזרמו מי המעיין לשני ערוצים – האחד ערוץ טבעי ושיקום אקולוגי והשני – לטובת בריכות שכשוך ונופש בחיק הטבע. בנוסף יוכשר במקום חניון לילה למשפחות ולקבוצות. 

שמורת טבע וגן לאומי עין צנובר | צילום: אבישי צוקר / רשות הטבע והגניםשמורת טבע וגן לאומי עין צנובר | צילום: אבישי צוקר / רשות הטבע והגנים

10. גן לאומי תל גזר 

בחודשים הקרובים, בתום עבודות הנגשת בור המים הקדום עם גרם מדרגות מיוחד, צפוי להיפתח גן לאומי תל גזר.

גן לאומי תל גזר | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגניםגן לאומי תל גזר | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

11. גן לאומי סוסיתא  

בימים אלו רשות הטבע והגנים חושפת, משמרת ומפתחת את גן לאומי סוסיתא. הגן הלאומי צופה אל הכינרת ממורדות הגולן ומשלב ממצאים ארכיאולוגיים מרהיבים עם נוף קרוב ורחוק. בימים אלו העבודות מתרכזות בשני מבנים של צה"ל, שהוקמו לפני שנת 67’, כשהמקום שימש כמוצב קדמי מול הצבא הסורי.

המבנים ההיסטוריים יוסבו למרכז מבקרים, שיספר את הסיפור ההיסטורי העתיק של סוסיתא בתקופות הרומית והביזנטית ואת סיפור ההיסטוריה המאוחרת של כיבוש סוסיתא על ידי חברי קיבוץ עין גב. העבודות צפויות להסתיים בעוד כשנה.

גן לאומי סוסיתא | צילום: שלומית שביט / רשות הטבע והגנים

גן לאומי סוסיתא | צילום: שלומית שביט / רשות הטבע והגנים

לתחילת הכתבה

ואם כבר סיכומי שנה, מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם: