אנה פיליפנקו, חברת קבוצת הפייסבוק “למטייל בישראל הקהילה” ומנהלת הגיוס של חנויות למטייל, יצאה לחופשה זוגית בצפון פלוס כלבה. אלו המקומות שהפכו את החופשה הקצרה ליומיים של כיף מרמת הגולן עד שמורת הר הכרמל. מתחילים את היום מהנקודה הצפונית ביותר – בניין המפקדה הסורית בקוניטרה.

מרבדים סגולים: נוביקס -  פריחת הלבנדר בשעל

זה קורה רק פעם בשנה! צאו לראות את פריחת הלבנדר ברמת הגולן בעונת האביב ובואו לחוות שלל פעילויות עם הקרובים אליכם. לא תוכלו להישאר אדישים למרבד הסגול של הלבנדר, הוא פשוט יגרום לכם להוציא את המצלמה ולחלוק חוויה בלתי נשכחת עם החברים. 

אם אתם באווירה רומנטית, תוכלו ליהנות מפיקניק מפנק מלא בתוצרת מקומית. בנוסף, נוביקס מזמינים אתכם ליהנות מהרצאות בימי שישי, בנושא צמחי מרפא שיועברו ע"י  ההרבליסטים – בועז צור ויעל דונגי.

מרבדים של לבנדר | צילום: באדיבות חוות נוביקס

מרבדים של לבנדר | צילום: באדיבות חוות נוביקס

גרפיטי לפניך: בניין המפקדה הסורית בקוניטרה

על צומת הדרכים בין הכביש המוביל מגשר בנות יעקב לדמשק והכביש שמוביל מדרום הגולן למסעדה נבנתה העיר קוניטרה. ב-1962 בנו הרוסים בניין גדול בפאתי העיר קוניטרה והוא שימש את מפקדת הצבא הסורי, שפיקדה על כל הגולן.

במהלך מלחמת ששת הימים (1967) צה”ל פוצץ את הבניין. מאוחר יותר מצאו בו מסמכים, ציוד ותחמושת, ששימשו את המודיעין הישראלי. אחרי כיבוש הגולן מפקדת החטיבה המרחבית של צה”ל התמקמה בבניין. גם במלחמת יום כיפור הבניין הופצץ, אך נשאר לעמוד על תילו. 

ב-1974 צה”ל נאנץ לפנות את הבניין כדי לעמוד בהסכמי הפרדת הכוחות שלאחר יום כיפור ומאז הבניין המרשים בעל שלוש קומות נותר נטוש.

בבניין יותר מ-250 חדרים, מסדרונות ארוכים, וגרם מדרגות מרשים העולה אל הקומה השנייה. בשיטוט ליד גרם המדרגות אפשר לראות ציטוטים מספר משלי ותהילים וסמל של המוסד הישראלי. את קירות המבנה מעטרים ציורי גרפיטי וכתובות גרפיטי, שהפכו אותו למוקד עלייה לרגל וללוקיישן לצילומים.

שימו לב: הבניין אינו אתר מוכרז ולא נעשו בו עבודות שימור. הכניסה על אחריות המטייל.

נטוש, אבל מרשים | צילום: אנה פיליפנקו

נטוש, אבל מרשים | צילום: אנה פיליפנקו

כמו בחו”ל: מאגר בנטל

ממשיכים אל היעד הבא, מתחת להר בנטל, סמוך לקיבוץ מרום גולן, שם שוכן מאגר בנטל. שמו הולך לפניו הודות למים החמים הזורמים בו ומגיעים לטמפרטורה הנעה סביב 40 מעלות צלסיוס. המים החמים מגיעים מצינור הזרמה מלאכותי, שמיועד להשקייה ולחקלאות, לכן לא תמיד יש כאן מים חמים. ובנוסף – נכון לדצמבר 2020 הציבו במקום שלט המזהיר מכניסה למים בגלל שהם מזוהמים.

אז למה כדאי לבוא לכאן? כי הנוף מדהים, נותן תחושה שקפצתם לרגע לחו"ל ולא משנה לאן תפנו את מבטכם, תראו את החרמון לצידכם. ואם הוא מושלג – זה אפילו יפה יותר. ממש מזמין לפרוס כאן מחצלת, להוציא כמה גבינות וירקות מהצידנית ולעשות פיקניק בשניים.

שקט ופסטורליה מסביב למאגר בנטל | צילום: אנה פיליפנקו

שקט ופסטורליה מסביב למאגר בנטל | צילום: אנה פיליפנקו

מבט מגבוה: הר בנטל

ועכשיו אל אחת הנקודות היפהפיות להשקיף ממנה על רמת הגולן, סוריה והחרמון - בהר בנטל. ואם הצטיידתם מראש במשקפת, תוכלו לראות ממש למרחק רב. כשפסגות החרמון נצבעות בלבן המראה הופך לקסום יותר. אל תדלגו על עמדות ההסברה האוטומטיות, שמספרות את סיפורו של המוצב הצה”לי, שהיה בפסגה הגעשית. לבסוף תוכלו להכנס גם למוצב המשוחזר ולנסות לדמיין איך הקרבות התרחשו כאן.

איזה נוף! | צילום: אנה פיליפנקו

איזה נוף! | צילום: אנה פיליפנקו

שקט, נהנים מהנוף: הר חרמונית ועמק הבכא

לא שבעתם מהנופים? המשיכו אל אחת התצפיות הכי יפות על החרמון, שנמצאת בשמורת הטבע הר חרמונית, יושבת על פסגת הר געש רדום, בגובה של 1,211 מ’. בפסגת ההר תמצאו ספסלים, המזמינים לעצור להפסקה בטבע וליהנות מהנוף המשגע שסביב, לא רק כשהחרמון מושלג.

סמוך אליו נמצא עמק הבכא בו התנהל אחד מקרבות הבלימה הקשים במלחמת יום הכיפורים. רק עשרות בודדות של טנקים מחטיבות השריון 188 ו-7 נלחמו מול הכוח הסורי העצום. הלחימה של מעטים מול רבים הובילה לאבדות קשות במשוריינים ובנפש. 

הקרב הסתיים כשגדוד 77 של חטיבה 7 בפיקודו של סא”ל אביגדור קהלני השיגו שליטה על רכס הבוסטר, ששולט על העמק. הגדוד הצליח לבלום את הצבא הסורי, למנוע את פלישתו לישראל ולבסוף – להדוף אותו חזרה לסוריה. 

למחרת הקרבות התגלה מראה של מאות טנקים סורים שרופים פרושים על פני העמק, והם העניקו למקום את שמו – עמק הבכא. במקום אנדרטה, שהקימו לזכר הנופלים ומעשי גבורתם, עצים שנשתלו לזכרו של כל חלל, טנק סורי, שטיפס על הגבעה ונעצר בנקודה זו ממש ואמפי תיאטרון הצופה אל העמק ומאפשר לספר את סיפור הקרב.

שימו לב: בשמורת הר החרמונית יש הרבה שדות מוקשים, לכן חשוב להקפיד ללכת רק על השבילים, לא לחצות גדרות ולעקוב אחרי שלטי האזהרה שבמקום.

תצפית מרהיבה לחרמון מעמק הבכא | צילום: אנה פיליפנקו

תצפית מרהיבה לחרמון מעמק הבכא | צילום: אנה פיליפנקו

הפתעה בלב היער: שמורת יער אודם והג'ובה הגדולה

את המשך היום עושים בלב יער אודם, שם התגלתה תופעת טבע מיוחדת – הג’ובה הגדולה, שהיא אחת מתוך 23 ג'ובות שהתגלו באזור. הג’ובה היא מכתש וולקני קטן, בקוטר של 250 מ’ ובעומק של כ-60 מטר. את הג’ובה מקשטת צמחייה עבותה וגם פריחה עונתית. בסתיו – כרכום נאה וכרכום צהבהב, בחורף – רקפות וכלניות, ובאביב – שלל סחלבים.

קחו את הזמן, טיילו בין עצי האלונים המרשימים והלבנה הרפואי ואולי תפגשו גם כמה פרות רועות בסביבה. המקום נגיש לנכים.

תראו את מי פגשנו בגובה הגדולה | צילום: אנה פיליפנקו

תראו את מי פגשנו בג’ובה הגדולה | צילום: אנה פיליפנקו

לתחילת הכתבה

עשינו לכם חשק לטייל ברמת הגולן? מצאנו עוד כמה מקומות שיכולים לעניין אתכם: