נס עם מים רותחים: המעיינות החמים בעין סדק
אם בקיץ, אחת מנקודות השיא של טיול מאומץ היא הקפיצה למעיין קריר בסוף המסלול, אין ספק שגם כל טיול חורף יכול היה להשתדרג אם רק היה לנו מעיין מהביל להתחמם בו. ומה אם נספר לכם שיש כזה דבר? מעיינות בלב הטבע שמחכים לנו עם מים חמים מבלי שאף אחד הדליק את הדוד, הם אכן סוג של נס, ואתם מוזמנים לחוש אותו בעצמכם בעין סדק – ממש על חופו של ים המלח. המעיינות הם למעשה בריכות קטנות שמטיילים חפרו סביב נביעות מים חמים, שנחשפו בעקבות נסיגת מפלס מימיו של ים המלח.
המעיינות עשירים במינרלים, ומכיוון שכל אחד מהם מתמלא מנביעה בטמפרטורה שונה, אתם מוזמנים אפילו לבחור את מידת החום הרצויה. כמה תמרונים ברכב בדרך העפר והליכה קצרה ברגל יביאו אתכם למעיינות המפנקים, שנעימים במיוחד בערבים קרירים.
רגע לפני שאתם טובלים רגליים חשוב לדעת, שהמים מגיעים לטמפרטורה של מעל 40 מעלות, אז אל תקפצו למים לפני שאתם בודקים שהטמפרטורה לא גבוהה מידי בשבילכם. בנוסף – חשוב לדעת שיש באזור בוץ טובעני, אז אם אתם רואים שהמים מלאים בצבעים מוזרים, אל תכנסו אליהם.
חמים בעין סדק | צילום: חגית אלדרור
הפתעות מתחת לאדמה: טיול בחנוכה למערת הנטיפים
טיול בתוך מערה שתגן עליכם מפני הגשם ביום סגריר הוא נס בפני עצמו, אבל חכו שתגלו מה מחכה לכם בפנים. רומיאו ויוליה, שלגייה ושבעת הגמדים, עמוד אוזני הפיל, גן הפסלים, ושדה המקרונים הם שמות של רק חלק מהנטיפים והזקיפים הרבים שקיימים במערת הנטיפים, ששמה הרשמי הוא מערת שורק.
הנטיפים והזקיפים שבמערה נוצרו בעקבות תהליכים של המסת המים את סלעי הגיר, שארכו מיליוני שנים ונמשכים גם היום. המערה עצמה, לעומת זאת, התגלתה רק בשנת 1968, כשאחד מהפיצוצים במחצבה הסמוכה אליה יצר פתח במדרון. מאז הוכרזה המערה כשמורת טבע, ואתם מוזמנים לפגוש את שלל הנטיפים והזקיפים היפהפיים מוארים בתאורה צבעונית בסיור מודרך שעובר ביניהם בלב המערה.
- למידע נוסף על טיול מערת הנטיפים »
- הכניסה בהזמנת מקום מראש באתר רשות הטבע והגנים »
פלא תת קרקעי | צילום: יוחאי כורם
מזכרות מהעבר: ציורי הסלע בהר כרכום
אמנם את הנס הזה הטבע לא יצר בעצמו, אבל כשתטפסו בהר כרכום ותהיו מוקפים באלפי ציורי סלע, אין ספק שתרגישו שמשהו מופלא קרה פה. בהר כרכום מחכים לכם לא פחות מארבעים אלף ציורים שנחרטו על גבי סלעי הגיר מהתקופות הפרהיסטוריות ועד לעת המודרנית, ובהם ציורים של אדם מתפלל, נחשים, עקרבים, לטאה ארסית, יעלים, מנורה ועוד.
פרופסור עמנואל ענתי, ארכאולוג שמתמקד באזור הר כרכום, מצא הקבלות בין אתרים המוזכרים בסיפור המקראי לבין המציאות הגיאוגרפית, והוא מאמין כי ההר הוא למעשה לא אחר מאשר הר סיני המוזכר בתנ"ך. על אף שרוב קהילת הארכאולוגים אינה מסכימה עם טענתו, הוא מצא לה עדויות שונות בהר, בהן גם כמה בציורי הסלע – ציור של מטה ונחש, ציור של מסגרת המחולקת לעשרה חלקים שמתארת לדבריו את עשרת הדברות ועוד.
בין אם באמת מדובר במזכרות שהשאירו לנו בני ישראל מתקופת התנ"ך או לא, ציורי הסלע יקשטו לכם את מסלול הטיול בהר כרכום, ויספרו לכם סיפורים מרתקים על נוודי ומתיישבי המדבר הקדומים.
הציורים שעל ההר | צילום: רתם סוננברג
כוח הגלים: טיול בחנוכה עם צבעים ופסלים בראש הנקרה
תהליך יצירת הנקרות הוא פלא גיאולוגי, שנמשך כבר אלפי שנים וממשיך ליצור שינויים. הסיפור התחיל עם שרשרת זעזועים תת קרקעיים שיצרו סדקים בסלע. בהמשך מי גשמים חדרו את הסדקים, המיסו אותם ויצרו מחילות ומערות ימיות המוכרות לנו בשם נקרות.
לכל החגיגה הצטרפו גלי הים, המתנפצים לתוך הסדקים במלוא העוצמה, מרחיבים את הפתחים שנוצרו ויוצרים בו צורות. אז אם אתם שומעים כאן דיבורים על ”רגל הפיל”, אתם לא צריכים ללכת בעקבות חדק, אלא לחפש פסל טבעי ענק בדמות רגל פיל. ושלא תגידו שאנחנו לא נותנים רמז – חפשו אותו בהמשך למצוק הלבן היורד לים, ממש עם היציאה ממסלול הנקרות.
גלי הים נשברים בעוצמה בין הנקרות | צילום:
רשות הטבע והגנים
נס מעולם אחר: גילגל הרפאים המסתורי
והנה עוד נס מעשה ידי אדם (או שלא), שנמצא ברמת הגולן: רוג’ום אל הירי, או בעברית: גילגל הרפאים. הרוג’ום, שהתגלה בשנות השישים, בנוי משלושה מעגלי אבנים ענקיים, ובמרכזם גל אבנים גבוה. מאז ועד היום איש אינו יודע איך בדיוק הם הגיעו לשם, מתי ולמה, אבל בינתיים התעלומה ממשיכה לגרור שלל השערות: האם מדובר באתר קבורה? אתר לפולחן אלילים? האם מצפה אסטרונומי? או שאולי זה בכלל בסיס להתקשרות עם עב"מים, כמו שחושדים חלק?
תוכלו להעפיל אל גלי האבנים, או דווקא להכנס אל תוך המנהרות הקרירות והמסתוריות, שבתוך הרוג'ום ולנחש ניחושים על המקום.
רוג'ום אל הירי | צילום: אביב פז
שעת יצירה בטבע: טיול בחנוכה למנסרה וחולות צבעוניים במכתש רמון
כשהטבע מציע לנו פלא נדיר, זה פשוט מתבקש לתת לו במה. אם עוד לא ראיתם עמודי אבן חול, שנראים כאילו סידרו עכשיו זה לצד זה לוחות עץ בנגרייה – אתם חייבים לבוא לראות את התופעה הגיאולוגית הנדירה שבלב מכתש רמון – המנסרה.
ללכת על שביל צף מסביב למנסרה | צילום: מיכל דובינסקי
ואם אתם כבר כאן, נסיעה של כ-200 מטר או הליכה של 700 מטר תביא אתכם אל פינת היצירה של הטבע. במחצבה ישנה ששוקמה והפכה לנס בפני עצמה, תמצאו את אתר חולות צבעוניים.
אם תרדו מרחבת החניה הרחבה שליד הכביש כשלושים מטר בשביל, תגיעו לפלטת צבעים שהטבע ארגן במיוחד בשבילכם – ארגז חול במגוון צבעים. הצבע של אבני החול והחול שמתפורר מהן תלוי בהרכב המינרלים שמהם עשוי הסלע.
תוכלו למצוא חול בצבעים שמקורם במינרלים שונים כמו ברזל שיוצר את הצבע האדום, נחושת, שאחראית לצבע הירוק, מנגן, שהוא מקור החול הצהוב, וגופרית, שמעניקה לחול את הצבע הכתום. זה הזמן להצטייד בבקבוקון שקוף ומקל קטן, לרדת אל ארגז החול הענקי ולהכין לעצמכם בקבוק חול צבעוני בצבעים וצורות שונות מעשה ידיכם.
שעת יצירה במכתש | צילום: יוחאי כורם
מה עוד אפשר לעשות בחנוכה? אספנו בשבילכם אטרקציות, טיולים ואירועים נוספים שיכולים לעניין אתכם:
- לא רק סיורי חנוכיות ועששיות: כל הפעילויות והאטרקציות המיוחדות לחנוכה ברחבי הארץ »
- 8 טיולים בחנוכה בחיק הטבע »
- 5 טיולי חושך מדליקים לחנוכה »
- לכל אירועי חנוכה הקרובים היכנסו למתחם אירועי חנוכה 2022 »