כבר מזמן הפסקתי לספור את כמות הפעמים שביקרתי בירושלים. הרי יש כל-כך הרבה מה לראות ומה לעשות בעיר, שאף פעם לא מספיקים לראות הכל. מעבר ליופי של העיר העתיקה והאדריכלות, האתרים המקודשים, הכיפות המוזהבות, הקולינריה והסימטאות הצרות – יש בה קסם מיוחד ותמיד כיף לחזור אליה.
בכל אחת מהפעמים האלה לא עלה בדעתי לבקר ביד ושם. ולא – לא בגלל שנרתעתי מההקשר ליום השואה. נהפוך הוא – יצאתי למסע בפולין וגם ביקרתי בפראג ובבודפשט באתרים העוסקים בנושא, פשוט לא חשבתי לחבר את הביקור עם טיול בירושלים, כי משום מה בראש שלי, האתר מרוחק ואין לו קשר לירושלים.
אז מסתבר שטעיתי. השבוע הגעתי להר הזיכרון בירושלים, מול נוף הררי מהפנט ובסמוך לשכונת עין כרם הציורית. גיליתי מקום, שהוא הרבה יותר מאתר הנצחה. ואם אתם שואלים אותי – תפתחו את היומן ותבחרו לכם יום שאתם מגיעים לביקור ביד ושם. למה? לפחות בגלל 7 סיבות.
העץ על שמו של שינדלר בשדרת חסידי אומות עולם | צילום: שיר בהר
חשבתי שזה בתשלום, זה לא!
הכניסה למוזיאון ולכל מוקדי ההנצחה חינמית כל ימות השנה. יחד עם זאת, אם אתם רוצים לשמוע סיפורים אישיים, לזקק את העושר הוויזואלי של היומנים, החפצים, העדויות והתמונות לסיפור מהודק או אם מעניין אתכם ללכת בעקבות נשים או מנהיגים, תוכלו לשלם סכום סימלי להדרכה קולית אישית או במקרה שאתם מגיעים כקבוצה – להדרכה פרטית.
היכל השמות | צילום: נועם חן. באדיבות יד ושם
המוזיאון נמצא קרוב מאוד לאתרים אחרים
זוכרים שחשבתי שהמוזיאון נמצא במקום נידח? אז זהו, שזה ממש לא נכון. הר הזיכרון נמצא ממש ליד הר הרצל, עם נגישות מעולה. לרשותכם חניון לכלי רכב פרטיים וגם אם אתם מגיעים בתחבורה ציבורית, תוכלו להגיע כמעט עד אליו. את שאר הדרך מהתחנה תוכלו לעשות רגלית, כשמזג האוויר נעים, או להעזר בשירות הסעות ללא תשלום, היוצא מהר הרצל ועוצר בכמספר תחנות ברחבי האתר. מה שכן, קחו בחשבון ששירות ההסעות לא מחכה בתחנה ומגיע רק אחת ל-20 דקות, אבל הוא פועל בכל שעות הפעילות של האתר.
המוזיאון נמצא באזור יפהפה
במהלך הביקור, שעובר בין תצפיות, פסלים ואנדרטאות, מצאתי את עצמי לא פעם עוצרת להסתכל על נוף הרי ירושלים שמסביב. בכניסה למוזיאון לתולדות השואה, רגע לפני שנכנסתי אל בטן האדמה, ממש לתוך הר הזיכרון, עצרתי לקריאת התפעלות – תראו איזה נוף!
חוצים את ההר בכניסה למוזיאון לתולדות השואה | צילום: נועם חן. באדיבות יד ושם
אם יש לכם חשק לשלב בביקור גם טיול באוויר הרים פסגות, תוכלו לשלב טיול רגלי של כמה דקות עד שתגיעו למצפור הפרטיזנים, שם תראו איך הפסל של צדוק בן דוד משתלב בנוף. פשוט מדהים עד כמה ההשראה שהוא שאב מהפסוק “כי האדם עץ השדה” (דברים כ’, י”ט) מתחברת למקום.
הנוף ממצפור הפרטיזנים | צילום: באדיבות יד ושם
הביקור פה לא מדכא, אלא מרתק!
המוזיאון לתולדות השואה מורכב מגלריות שונות המציגות את סיפור השואה מנקודת מבט יהודית ייחודית על ידי חפצים מקוריים, מסמכים, עדויות, סרטים, יומנים, מכתבים ויצירות אמנות תוך שימת דגש על הסיפור האישי והאנושי. השילוב של כל אמצעי הביטוי האישיים הללו מאפשר למבקר לקלוט ולחוות את מהלך האירועים באמצעות חוויה חושית רב ממדית ומרגשת.
במוזיאון תעברו מסלול מפותל דרך תשע גלריות - החל מהעולם היהודי בתקופה שלפני השואה ועד התקומה – שלוש השנים מסיום המלחמה ועד קום המדינה. המסלול יחבר לכם את הסיפור. אין ספק, שתוך כדי תמצאו את עצמכם שואלים לא מעט שאלות, שעל חלקן לא בהכרח תמצאו תשובות.
שיחזור רחוב לשנו בוורשה | צילום: יוסי בן דוד. באדיבות יד ושם
לזה תוכלו לצרף ביקור בכמה מוקדי הנצחה לא שיגרתיים, שמשתלבים בטבע או מספרים את הסיפור באמצעות אמנות, אדריכלות, צמחיה ומשחקי אור. קחו למשל את בקעת הקהילות, שמנציחה שמות של אלפי קהילות מאירופה ומצפון אפריקה, שנפגעו בשואה. הם חלק בלתי נפרד מ-107 הקירות שיוצרים את בקעת הקהילות. בצמוד תוכלו לשוטט בין העצים בגן חסידי אומות העולם.
107 קירות בבקעת הקהילות | צילום: יוסי בן דוד. באדיבות יד ושם
תמיד יש ביד ושם משהו חדש
גם אם כבר ביקרתם ביד ושם, בכל ביקור תגלו משהו חדש. גם כי אי אפשר בביקור אחד להקיף הכל וגם כי האתר כל הזמן מתחדש. קחו למשל את תערוכת הציורים “גדול ממני”, תערוכה חדשה של הצייר שי אזולאי, שיצר את התערוכה, לאחר ששהה מספר חודשים ביד ושם, במסגרת פרויקט שהות אמן (רזדינסי בים ושם). אזולאי, שסייר בקמפוס במקביל לפרוץ מלחמת “חרבות ברזל”, הושפע מהאירועים הקשים שהתערבבו יחד עם משקל הזיכרון המרחף מעל, ויצר תערוכה ראשונה מסוגה בסימן זיכרון השואה, שייכות וזהות יהודית ישראלית. התערוכה תוצג עד סוף חודש מאי.
לא רק צבעים קודרים
חובבי האמנות מביניכם יתרגשו לראות את אוסף היצירות במוזיאון לאמנות השואה הכולל את אוסף האמנות הגדול והמקיף ביותר בעולם בנושא השואה. אמנים שפעלו בשואה ויצרו בתנאים בלתי אנושיים, ויצירות אמנות שנוצרו ברובן בתקופת השואה,לעיתים על פיסות נייר מתפוררות.
המוזיאון לאמנות השואה | צילום: באדיבות יד ושם
ביקור ביד ושם משתלב מעולה עם טיול בירושלים
בתום הביקור ביד ושם תוכלו להמשיך ולטייל בעיר. אז מה כדאי לעשות? תוכלו ללכת בסימטאות הצרות של שכונת עין כרם, המשקיפות לנוף קדום, בין בתי אבן ערביים, כנסיות, מנזרים, בתי קפה ומסעדות, שיתנו לכם תחושה שקפצתם לרגע לאיטליה. גם יער ירושלים נמצא ממש בסמוך. ביער תמצאו מערות, קולומבריום, נקודות תצפית ואת שביל הארז, שבאביב יזמן לכם מפגש עם מינים שונים של סחלב.
אם אתם רוצים להכניס הרבה צבע ושמחה ליום, תוכלו לשוטט בשוק מחנה יהודה. אתרים קדושים, חומה, קתדרלות, כנסיות והמולת המבקרים מאפיינים את הביקור בעיר העתיקה.
שכונת משכנות שאננים תחזיר אתכם אל הימים בהם קמו השכונות הראשונות מחוץ לחומות. נופים מטריפים, מבנים עם היסטוריה, תחנת רוח אחת והרבה דמויות נוסטלגיות ילוו אתכם לכל אורך הטיול. באזור הנחלאות תוכלו להכיר את ההיסטוריה של היציאה מהחומות ולהגיע עד השוק. ואם אתם סקרנים להכיר את השכונה, שהקימה התנועה הטמפלרית – כדאי לכם לטייל בשכונה הגרמנית.
הידעתם?
יד לילד: מיליון וחצי ילדים יהודים ניספו בשואה. האדריכל משה ספדיה מצא דרך מיוחדת להנציח אותם. הוא תכנן אתר הנצחה חשוך, אותו מאירים 5 נרות דולקים, שהשתקפותם בקירות החלל יוצרת פריזמה המעניקה למקום מראה של מיליוני כוכבים מנצנצים בשמים. כך המחיש את העובדה שלא ניתן לספור כמות כזו של ילדים שנספו בשואה, כמו שלא ניתן לספור כמות כזו של כוכבים. ואם זה לא מספיק – ברקע שומעים את שמותיהם, גילם וארצות מולדתם של הילדים שנרצחו.
ארכיטקטורה ואדריכלות: האדריכל משה ספדיה תכנן את המוזיאון לתולדות השואה בצורת משולש, שחוצה את הר הזיכרון ורק הקצוות שלו נמצאים באוויר הפתוח, היתר – מתחת לאדמה. אור היום נכנס דרך פס זכוכית בגג המבנה לאורך 200 מטרים וחתך המשולש משנה צורה לכל אורך המוזיאון.
כל המבנה האדריכלי של המוזיאון, מבפנים ומבחוץ עשויי בטון חשוף, גם הרצפה והקירות. בנוסף - ברצפה יש תעלות אלכסוניות חצובות. יש לכך לא מעט פרשנויות, כמו – להדגיש את המצב השבור שהיהודי עובר, כשהגרמנים יצרו חיתוכים כמו פירוק משפחות ושלילת זכויות והמעבר מאור לחושך ואז שוב – מחושך לאור.
מעבר לאמירה האדריכלית יש לצורת המשולש גם סיבות הנדסיות, שמאפשרות לתמוך בלחץ האדמה, כדי לאפשר כניסה של קרני אור, שיאירו את האזורים החשוכים יותר של המבנה, הדרושים למצגות המדיות האלקטרוניות.
אור השמש חודר מגג המבנה | צילום: קארינה פסטרנק. באדיבות יד ושם
מידע שימושי
- שעות פעילות: ראשון – חמישי, 9:00-16:00, שישי וערב חג, 9:00-13:00, שבת וחג – סגור
- עלות: הכניסה חופשית
- פרטים נוספים בטלפון 073-782-3074 או באתר יד ושם »
- הכניסה למוזיאון לתולדות השואה מגיל 10 ומעלה
- ניתן לרכוש בכניסה מפת התמצאות
היי,
מה תרצה לכתוב על "טיול אחר בירושלים: 7 הסיבות שבגללן אתם צריכים לבקר ביד ושם"?