לרומניה יש את הטראנספאגארשן, לקליפורניה את כביש 1, לאוסטריה את הכביש האלפיני של גרוסגלוקנר, ובעוד שלכבישים שלנו אין שם שעושה שמו למרחקים (אבל יום יבוא, אנחנו מאמינים בהם), יש לנו כמה כבישים יפהפיים, שלחלוטין שווים הנסיעה. הגיע הזמן להכיר אותם.
אז איפה תרצו לנסוע?
כבישי הדרום, מבחינתינו לפחות, הם המיוחדים ביותר – כשתיסעו עליהם תרגישו כמו במערבון הוליוודי ישן, עם נופי מדבר ותצורות נוף מיוחדות, מינוס האינדיאנים שירדפו אחריכם. הנה ארבעת הכבישים הנבחרים שלנו בדרום:
הכביש הנמוך בעולם: כביש 90 – לחופי ים המלח
כנראה שרוב בני האדם בעולם, לא יזכו בימי חייהם לספר שהם נהגו על הכביש הנמוך בעולם – בעוד שאתם, ישראלים בני מזל שכמותכם, יכולים לעשות את זה כל יום אם תבחרו. אבל גם אם תחליטו שכל יום זה מוגזם (ובצדק), נמליץ לצאת לטיול הנסיעה היפה הזאת לפחות פעם אחת. אגב, רצוי בהקדם – עקב תופעת הצטמקות ים המלח והבולענים הנפערים בסביבה, קיימת סכנה ממשית לאזור היפה הזה.
המקטע המדובר של כביש 90 מתחיל מעט צפונית לקיבוץ קליה ומסתיים לאחר מלונות עין בוקק ונווה זוהר, כשבדרך תוכלו לעשות גם גיחה (בעלייה) למצוקי דרגות ולעין גדי ולראות את ים המלח מגבוה. אין לנו ספק שתמצאו פה שלל מקומות מרהיבים לעצירה ולצילום.
שימו לב: מהיותו מצוי באזור מועד לשטפונות, פעמים רבות בעת שיטפונות הוא נסגר.
הכי יפה ונמוך בעולם | צילום: ליאור
בלו
יזכיר לכם את ארה”ב: כביש 90 – בדרך לתמנע
אגב, אם אהבתם את המקטע הכי נמוך של כביש 90, אתם ללא ספק תאהבו גם את המקטע הכי דרומי שלו. ונתחיל מהתמונה היפהפיה הזו שקיבלנו מליאור בלו, בעל רכב האספנות שמדגמן פה בכתבה:
צילום: ליאור בלו
נכון שהתמונה נראית כאילו צולמה בפארקים בארה”ב? אבל למען האמת היא צולמה על הכביש בדרך לפארק המקומי והיפה שלנו – תמנע, וההרים האדומים הם הרי הערבה (והנה חסכנו לכם מלא כסף על כרטיס טיסה).
כביש זה יפגיש אתכם עם חוויית נהיגה רגועה ושלווה – בלי הרבה פיתולים או תנועה, ועם המון נוף ושקט. לשדרוג החוויה, השמיעו ברקע איזו מוזיקת קאנטרי, או ישראלית “של פעם”, ואתם מסודרים!
עצירה מתבקשת: אם תרצו עוד מתצורות הנוף המשוגעות האלו, אתם חייבים לעשות ביקור בפארק תמנע, שמתברג בקלות לרשימת הפארקים היפים בעולם.
לנסוע בתוך תמונה: כביש 40 – ממצפה רמון למכתש רמון
יש שתי דרכים להגיע לאילת, ואולי האחת מהירה מהאחרת – אבל אם תבחרו לנסוע דרך מצפה רמון, תזכו בכביש קצרצר ומרגש עם תצפית מדהימה למכתש רמון, אז נסו להיות אלו שיושבים ליד הנהג...
כל היופי הזה נמצא בדרכו של כביש 40 דרומה, כשללא כל התראה מוקדמת, מתחיל להתפתל מטה אל עבר המכתש הענק והצבעוני. נצלו את המפרצון שבתחילת הירידה על מנת לצלם כמה תמונות, שיזכירו לכם את החוויה האדירה הזו.
לאחר שתסיימו את הירידה ותגיעו לקרקעית המכתש, תוכלו לקפוץ לאתר אבן, רוח, מים, שנמצא ממש ליד הכביש. מבטיחים שזו תהיה עצירה יפהפיה, עם חולות צבעוניים סביב ואם הגעתם לאחר שטפונות – אז גם אגם מרשים ומפתיע, כן, בלב מדבר. מומלץ גם לקפוץ למנסרה הייחודית, שנמצאת רק קצת בהמשך הדרך ונחשבת לתופעה גיאולוגית מסקרנת במיוחד.
הירידה למכתש | צילום: אינה מנשה
הכניסה למוזמנים בלבד: כביש 10
את הכביש הזה אתם חייבים לזכור ולתכנן בו טיול, כי על אף (ואולי בגלל) היותו מרוחק, מבודד ועם תנאי נסיעה מוגבלים – מדובר על אחד מהכבישים הכי (הכי!) יפים בארץ.
כביש 10 נמצא אי שם בגבול מצרים וניצנה, ונפתח לקהל הרחב רק פעמיים בשנה: בסוכות ובחול המועד פסח, כך שאם עוד לא שמעתם עליו, לא נופתע. אבל הגיע הזמן להכיר את הכביש המדברי האקזוטי הזה, שיפגיש אתכם (במקטע המאושר לנסיעה) עם תצפיות אל עבר סיני מצד אחד והרי הנגב מצד שני, עם ניצנה ועתיקותיה, ועם בורות מים עתיקים ומפתיעים.
מעבר לנהיגה בחלקת המדבר המבודדת הזה, נמליץ לכם לעצור במצפור קדש ברנע או מצפור הר החורשה להתרשמות נינוחה על האזור, ופק”ל קפה לצידה.
ולא לשכוח: ההגעה אל הכביש מותנה באישור צה”ל, אז עקבו אחר הפרסומים לקראת החגים.
על כביש 10 | צילום: ליאור בלו
ועכשיו כשסיימנו עם הדרום, כולנו נסכים שאין על הצפון – לא במסלולי הטיול, לא בכמויות המים ולא בכבישים היפים. הנה כמה מיוחדים בהחלט:
אף פעם לא מאכזב: כביש 98 ברמת הגולן
כביש 98, שמחובק כולו במרחבים היפהפיים של רמת הגולן, הוא ללא ספק אחד הכבישים המשובחים לנהיגה – ובכל עונה בשנה. כביש 98 מאפשר לנוהגים בו לטעום ממיטב אתרי הטבע לאורך שטחי הרמה – כמו קו התלים המיתולוגי ובמידה ותעשו את הדרך צפונה, תשקיפו לאורך כל הדרך על החרמון הנפלא. אל תחמיצו את מסתורי יער אודם והג'ובה הגדולה, את הירוק האינסופי וכמובן, את הביקור הרטוב בנחל אל על בימי הקיץ הלוהטים.
אבל דיי עם המילים, תראו את זה:
חגיגה של נופים וכפרים: כביש 864 – מראמה לפקיעין
דרך נוף עוצמתית זו, מקשרת בין שני הכפרים הגליליים: ראמה ופקיעין, רוויי ההיסטוריה והסיפורים המרתקים. הדרך כולה עוברת על פני מדרון תלול מאוד (ולעתים גם מפחיד מאוד) ואין ספק ש-15-20 דקות הנסיעה כאן, ירגישו לכם כמו קפיצה קטנה לחו”ל.
נופיה המיוחדים של בקעת בית הכרם והרי הגליל התחתון יתפרשו מחוץ לחלונות המכונית ויצרו מחזה פשוט מושלם. העצירה לצילום בצד הדרך היא בלתי אפשרית, אך בקפיצה קצרה ליישוב בית ג’אן, תזכו לתצפית פנורמית מושלמת, שתאפשר לכם לצלם כאוות נפשכם. למעוניינים בטיול רגלי בסביבה, נמליץ לבצע את ההליכה מהכפר בית ג'אן לעבר הכפר חורפיש, שבמהלכו תוכלו לבקר גם במערות המסקרנות וליהנות מהפריחות הגליליות שלאורך הדרך.
יופי ללא גבולות: כביש הצפון – כביש 899
לא ניתן לדבר על כבישים בצפון מבלי לדבר על הכביש שזהו שמו – כביש הצפון, או בשפת המספרים: כביש 899. הכביש מתחיל באופן רשמי בפנייה מכביש 4 לכיוון שלומי, אבל המקטעים היפים ביותר שלו נמצאים בהמשך – החל מצומת שלומי, כשהכביש מתחיל להתפתל, והנוסע עליו מתחיל להתפעל – מהמטעים שמקיפים את הכביש, ובהמשך גם מהכרמים, מהירוק הגלילי, מהנופים, ומהיישובים והקיבוצים הקטנים בגבול עם לבנון. יש כמובן לא מעט מקומות לעצור בדרך, אבל נמליץ לכם על אחת מקסימה ומפתיעה לצד הכביש – יער ברעם ובית הכנסת העתיק.
מהמם ברמות: כביש 886 ברמות נפתלי
אחד הכבישים שמתחבר אל כביש הצפון הוא כביש 886, וגם הוא – עולם פלאות שלם ונפלא. הנסיעה השלווה לאורך הדרך בהרי נפתלי ואצבע הגליל, מתחילה בצומת ישע (לא להחמיץ את הטיול אל מצודת כח ונחל קדש) וממשיכה צפונה. בדרך תחלפו על פני פריחות מרגשות, תצפיות נוף שהן באמת “וואו” ומספר נקודות מושלמות לעצירת קפה או פיקניק בטבע.
הנסיעה בגבהים הנעים בין 500 ל-750 מטרים, תחשוף בפניכם עולם צפוני מרתק של צומח וחי ובכל עונה תזכו להפתעה גלילית אחרת, בין אם שלגי החורף, שלכת בסתיו ופריחות באביב, שצובעות את האזור בכל צבעי הקשת. המסלול בחלקו מתאים לרכבים משפחתיים ובחלקים אחרים לרכבי 4x4 ובכל מקרה, החוויה מובטחת!
תצפית נוף על כביש 886 | צילום: טל שחר
לעומת כל הנכתב מעלה, מעט קשה להגדיר את כבישי המרכז ככבישי נוף – ולא כבישי פקק, וזו הסיבה שבחרנו להתמקד הפעם בכוכב אחד –
אלטרנטיבה שווה בדרך לבירה: כביש 395 בהרי ירושלים
הדרך הזו היא אלטרנטיבה מעולה לאלו שמחפשים חוויה רחוקה מהעומסים והמראות המוכרים של כביש 1 או 443. הכביש המיוחד זה, שיוצא מכיוון בית שמש ומגיע עד להר הטייסים, יהפוך את הדרך שלכם לירושלים להרפתקה. במהלך הנסיעה, תטפסו מגובה של כ-250 מטר עד לגובה של כ-750 מטר בפסגות הצוננות של הרי ירושלים. לאורך הדרך בת 18 הקילומטרים, תעברו בין פיתולים, שיפועים חדים וחורשות הרריות, ובהרי ירושלים כמו בהרי ירושלים – תוכלו גם לעצור לטבילה במעיינות חבויים ולצאת לטיולים רגליים בכמה מהמסלולים האיכותיים ביותר באזור.
צאו למסע מרהיב בפיתוליו של כביש 395:
והנה עוד כתבות שיעניינו אותך:
היי,
מה תרצה לכתוב על "כשהדרך היא היעד: 9 כבישי נוף יפהפיים שצריך להכיר בארץ"?
שכחתם את כביש מעלה עקרבים